Antidepressiva, antipsychotica, benzodiazepines: allen verslavend?

 • #1

  Men stelt wel eens dat benzodiazepines verslavend zijn, en antidepressiva en antipsychotica niet. Hoewel stoppen soms extreem moeilijk kan zijn.

  Voor benzodiazepines kun je terecht in de verslavingszorg, ook al is er geen zucht naar het middel.
  En antipsychotica en antidepressiva, daarvoor is geen plaats in de verslavingszorg ? Of toch wel ?

  In zeldzame gevallen kan stoppen met antidepressiva en antipsychotica gebeuren op een PAAZ afdeling van een ziekenhuis.
  Benzodiazepines, in het algemeen niet.

  Is dit inderdaad de werkelijkheid ? En is dit inderdaad gebaseerd op de werkelijkheid ?
  Er wordt soms zo makkelijk gedaan over het stoppen met benzodiazepines na langdurig gebruik. Terwijl onttrekking toch heel heftig en fysiek kan zijn. Zie b.v. de engelstalige wikipedia pagina's over het stoppen met benzodiazepines, niet de nederlandse die stellen dat het in feite geen fluit voor stelt.

  Reageer
  #2

  Alle psychiatrische middelen kunnen verslavend zijn, en vaak zelfs nog erger dan illegale drugs. Alleen van de benzodiazepinen wordt dit ook erkend.

  Maar antiderepssiva, en met name de SSRI's Seroxat en Efexor zijn echter ook exreem verslavend. Niet in de zin dat de dosis seeds verhoogd moet worden voor hetelfde effect (wat dan ook als crierium wordt gehanteerd door de psychiatrie en industrie) maar wel dat stoppen extreem moeilijk is en zelfs bijna onmogeijk met de geleverde doseringen.
  Begeleiding met afbouwen is zeer schaars, meestal worden de bestaande richtlijnen gehanteerd die in de praktijk onbruikbaar zijn en leiden tot geweldige en ondraalijke afkick verschijnselen. Deze worden door psychaiters dan gebruikt als argument dat je niet zonder medicijnen kan en levenslang moet doorslikken.

  Waarom er zo lankmoedig over gedaan wordt door artsen heb ik nog steeds geen idee van. Arrogantie, onwetendheid en eigenbelang kunnen allemaal een rol spelen. Een patient die niet meer van zijn "medicatie" afkomt is tenslotte een duurzame betalende client...

  Klaas

  Reageer
  #3

   

  ik heb jaren gedaan over het afbouwen van een psychofarmacacocktail. Expres héél langzaam zodat het zou lukken. Pas weken na het laatste kwart tabletje ging de zon éindelijk voor me schijnen en kreeg ik het gevoel echt aan het leven deel te nemen. Dit was in mij vorig jaar.  En als ik tijdens die jaren pillenslikkerij gehoor had gegeven aan de wens: “Was ik maar dood”, dan had ik minstens al ‘n miljoen keer een einde gemaakt aan mijn leven. Zelfs het kleinste beetje antipsychoticum zet mij al onder een kaasstolp. Zo gevoelig ben ik ervoor. Helaas wist ik van te voren, voor de ellende met pillenslikkerij begon, van toeten nog blazen. Door mijn jarenlange ervaring weet ik nu wel beter. Het is allemaal vergif en het boek dat ik las van Peter C. Gøtzsche: dodelijke psychiatrie en stelselmatige ontkenning,  bevestigd dit wat ik aldoor al dacht. Zelfonderzoek en dan arrogantie en angsten ontrafelen en uit de weg ruimen heeft mij geholpen een stabiel mens te zijn. Praten met personen die míj aanstaan en veel lezen erover.  Hier heeft mijn psychiater me niet bij geholpen. Die zat alleen maar achter zijn computer. Gelukkig is Jezus de allerbelangrijkste persoon in mijn leven. Zonder Hem had ik het niet gekund. Mensen ontsnap toch uit de pillenklauwen van de psychiater. Zelfonderzoek en heel geleidelijk afbouwen.

  Reageer
  #4

  Gelukkig dat ik één van de heftigste middelen onder de S(N)RI's maar kort heb geslikt. Ik ben er nu 3 weken zonder, maar o, man o, man. Korrel voor korrel afgebouwd, heftige ontwenning gehad. Nu voel ik me behoorlijk depri. Zeker over afgelopen periode. Juist nu is het erg moeilijk voor mij om de zon te laten schijnen in het hoofd. Ik slijt de dagen met werken, fietsen, eten en TV kijken. Voel me alleen. Maar de dag komt dat de zon weer gaat schijnen.

  Reageer
  #5

  volhouden anoniem! Er is geduld nodig. Echter de zon zal gaan schijnen!

  Reageer
  #6

  Een patient die niet meer van zijn "medicatie" afkomt is tenslotte een duurzame betalende client.

  Die hebben we graag.

  Reageer
  #7

  Benzo's, antidepressiva en antipsychotica remmen alle drie de aanmaak van melatonine en ze zorgen voor tekorten aan diverse vitaminen, mineralen en andere stoffen in je lichaam. Daardoor voel je je zó beroerd bij afbouwen/stoppen dat je geneigd bent om het maar weer te gaan gebruiken.

  Langzaam afbouwen is ook belangrijk maar ook zorgen voor extra voedingsstoffen, die ook je lichaam helpen om allerlei neurotransmitters weer zelf aan te maken want je lichaam kan een boel zelf, zeker als je het een handje helpt. Een evenwichtig voedingspatroon is allereerst belangrijk. Zo min mogelijk geraffineerde suikers en voldoende eiwitten. Vooral ook tryptofaanrijke voedingsmiddelen.

  Dan wat vitaminen, mineralen, vetzuren en aminozuren. Onder andere magnesium, vitamine B en D en omega 3. Medicijnen als bovengenoemd zorgen ook voor een tekort aan Q10, het energiestofje. Verder kan 5htp helpen de aanmaak van serotonine en melatonine te verbeteren. Ook carnitine helpt de aanmaak van melatonine. Veel kan je tegenwoordig op internet vinden. Anders advies vragen bij de betere vitaminezaak of een natuurgeneeskundige.

  Reageer
Reageer op: Antidepressiva, antipsychotica, benzodiazepines: allen verslavend?
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief