Wat is een verslaving?

Verslaving

De term verslaving is van toepassing op verschillende middelen als drugs en alcohol, maar ook op gewoontes waar mensen geen weerstand aan kunnen bieden, denk hierbij aan internetverslaving, gokverslaving of seksverslaving. Het onverantwoordelijk gebruik van middelen kan leiden tot agressie op straat, ongelukken op het werk of verkeer en het gebruik van huiselijk geweld. Mensen die een verslaving hebben, kunnen ook last krijgen van hart- en vaatziekten.

Wietverslaving

Af en toe een jointje roken om even te ontspannen, veel mensen doen het. Het gebruik van wiet in Nederland is bij wet toegestaan, maar dat betekent niet dat het geen kwaad kan. Wiet is lichamelijk nauwelijks verslavend, geestelijk daarentegen wel. Wiet imiteert een stofje in de hersenen, anandamide. Anandamide heeft onder andere invloed op slaap, eetlust, emotionele beleving en het verwerken van informatie. Wiet versterkt vaak de stemming die de gebruiker al heeft. Het afkicken van een wietverslaving kan zwaar zijn en voor afkickverschijnselen zorgen. Toch hebben veel mensen dit overwonnen.

Eens verslaafd, altijd verslaafd?

Als je verslaafd ben geraakt, vergt het moed en doorzettingsvermogen om hiermee aan de slag te gaan. Het overwinnen van een verslaving kan een jarenlang proces zijn, met veel ups en downs. Hoe langer iemand verslaafd is, hoe lastiger het is om dit patroon te doorbreken. Als je er eenmaal vanaf bent, blijf je extra gevoelig voor het middel. Dat neemt niet weg dat het niet mogelijk is. Een verslaving is altijd te overwinnen.

Gokverslaving

In de huidige maatschappij is vooral online gokken een snel groeiende verslaving. Een gokverslaving valt onder de categorie gedragsverslaving en leidt vaak tot zware financiële problemen maar ook tot werk-, relatie- en gezinsproblemen. Online gokken kan gaan om krasloten, online pokeren, wedden op wedstrijduitslagen of vaak het casino bezoeken. Het heeft onbeheersbare en compulsieve gevolgen. Een veelvoorkomende gokverslaving is online poker. Succesvolle poker spelers worden vaak uitgenodigd voor grote pokertoernooien om veel geld te winnen. Het doel om steeds beter te worden en kans te maken op mooie bedragen, werkt heel erg verslavend. Daarnaast is het starten met online poker zeer gemakkelijk wat de drempel laag maakt om te beginnen. Een gokverslaafde weet diep van binnen dat hij of zij verslaafd is, maar kan niet stoppen. Erken je probleem en zoek de juiste hulp. Alleen zo kun je afkicken van gokken.

Als je een verslaving wilt overwinnen en achter je wilt laten, zoek dan professionele hulp en zet door, ook jij kunt een verslaving overwinnen.

 

– Partnercontent –

Delen:  
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief