Verslaafd aan diazepam Verslaafd aan diazepam - Medische Forum - Dokter.nl

Verslaafd aan diazepam

 • #1

  Hallo,

  Ik slik nu 3 jaar lang elke dag 5 mg diazepam. Ik kreeg diazepam destijds voor mijn hernia klachten voorgeschreven met een aantal andere medicijnen. De diazepam ben ik altijd blijven slikken, want dit was het advies van de arts. Ik ben geopereerd aan mijn hernia en dat herstel heeft behoorlijk lang geduurd, dus vandaar de keuze van de arts om de diazepam te blijven slikken.

  Ik ben nu zo goed als klacht vrij (helemaal zal ik nooit meer worden). Ik heb laatst voorgesteld om te gaan stoppen met de diazepam en hier was mijn arts het mee eens. Ik heb verteld dat ik het ontzettend eng vind om te moeten stoppen met de diazepam en ik heb dan ook zeer zeker het gevoel dat ik verslaafd ben geraakt aan dit medicijn. Ik stel het eigenlijk continu uit om te beginnen met afbouwen. Ik koppel dit medicijn heel erg aan mijn hernia en ben dus bang mijn “oude” hernia klachten opnieuw te moeten ervaren zodra ik stop. Ik heb het gevoel dat ik niet meer zonder kan en dat dit medicijn ervoor zorgt dat mijn hernia klachten weg blijven.
  En als je benieuwd bent naar waarom ik zelf wil stoppen: Ik hoor alleen maar negatieve verhalen over diazepam van andere artsen, dus dit heeft mij aan het denken gezet. Ik ben nog zo jong en ik wil hiermee stoppen en ik weet dat ik dit kan.

  Ik ben op internet gaan zoeken naar ervaringen over het afbouwen/stoppen met diazepam, en daar las ik dingen waar ik niet echt geruster door werd.. Zoals spierspanning etc. Mijn arts heeft voorgesteld om het medicijn heel langzaam af te gaan bouwen, dus eerst van 4 naar 5 mg en ga zo maar verder. Ik durf het alleen echt niet.. Ik weet diep van binnen dat mijn hernia klachten echt niet zomaar terug zouden komen, maar in mijn hoofd ben ik toch spaansbenauwd. Ik ben al vaker gestopt met bepaalde medicatie en ook dit was echt geen prettige ervaring.. Maarja dat hoort erbij en nu ben ik blij dat ik het niet meer slik. Alleen de hernia pijn, kanaalstenose, krom staan van de pijn, rolstoel etc etc hebben mij gewoon bang gemaakt voor zenuwpijn.

  Hoe kan ik dit het beste aanpakken en wat zijn jullie ervaringen met afkicken van diazepam? Ook hoor ik graag of je überhaupt wel afkickverschijnselen krijgt als je het heel langzaam afbouwt.

  Reageer
  #2

  Ik bedoel uiteraard van 5 naar 4 mg 🤪

  Reageer
  #3

  Hoi,

  Als je langzaam afbouwt en het afbouwschema van je arts volgt, zullen je "afkickverschijnselen " het beste onder controle blijven.

  Ik zou dus liever het advies van je arts volgen dan van andere gebruikers. Omdat ieder mens er anders op reageert. Ik denk dat 3 jaar 5 mg niet heel veel is, waarschijnlijk werkt het na die 3 jaar nog vooral "tussen de oren" ,5mg is een hele lage dosis en het is een middel waarvan je steeds meer moet gebruiken om het werkzaam te houden.
  Je kunt overleggen of je per half of per kwart kunt afbouwen,als je je daar beter bij voelt. Maar nogmaals, overleg met je arts ipv mensen op een forum die geen van allen arts zijn!
  (Ik kreeg tijdens mijn hernia periode 3x per dag 15 mg voorgeschreven, even als vergeijking. Van 3x 10 ging ik al knock out).

  Daarbij helpt diazepam niet tegen zenuwpijn, dus die angst kun je sowieso los laten. Het helpt tegen de spierspanning die je lichaam heeft als reactie op de zenuwpijn.
  Is de zenuwpijn weg, zal die spierspanning ook afbouwen.
  Wat ik aan zou willen raden, is psychische hulp te vragen voor die angst dat de pijn terug komt als je stopt. Je arts kan je daarvoor verwijzen naar een psycholoog die daar in gespecialiseerd is.
  Want door die angst kan je lichaam wel weer die spanning opbouwen en kan je brein zelfs weer zenuwpijn achtige signalen afgeven.
  En zo blijf je in een kringetje ronddraaien.

  Reageer
  #4

  Afbouwen natuurlijk altijd heel langzaam doen. Verder kan je je lichaam ondersteunen om zelf allerlei stofjes aan te maken. Door middel van allereerst de juiste voeding en daarnaast bepaalde voedingssupplementen maar vraag hierbij advies want je moet wel weten wat je doet. Medicijnen zorgen voor verlies van vitaminen en mineralen en benzo's remmen de aanmaak van melatonine. Overigens zou ik niet zomaar melatonine gaan slikken. Ook dat stofje kan je lichaam zelf aanmaken met hulp van bepaalde voedingsstoffen.

  Reageer
  #5

  Gewoon rustig aan doen. Doe eerst een halfje er af en kijk wat het doet. Zodra je er comfortabel bij voelt doe je weer een halfje.
  Desnoods een kwart, geen haast.
  Ik ben van 4 a 5 mg lorazepam per dag afgekickt op die manier

  Reageer
  #6

  Bedankt voor de reacties! Ik reageer even allemaal apart op jullie (zie hieronder). Ik ben voornamelijk naar het melatonine gedeelte.
  Suus: Vrijdag heb ik een afspraak in het ziekenhuis om het afbouwen te bespreken. Het medicijn werkt na 3 jaar vgm ook niet meer, dus dat is ook een reden om te stoppen. Ik ga het afbouwen zo langzaam mogelijk doen en dan hoop ik dat de afkickverschijnselen mee zullen vallen. Ik heb behoorlijk veel vertrouwen verloren in artsen door veel gemaakte fouten, en daarnaast ook het vertrouwen in mijn eigen lichaam verloren. Ik krijg in de toekomst edmr therapie hiervoor. Voor nu kan ik heel goed met mijn artsen praten hierover, dus dat is onwijs fijn! Er is heel veel gebeurd waardoor ik een angst heb ontwikkeld voor pijn. Het is zeker weten goed om hier wat aan te gaan doen.
  Catootje: Ik heb zal vrijdag vragen aan mijn arts vragen over de juiste voedingssupplementen. Interessant dat je benoemd dat: “medicijnen zorgen voor verlies van vitaminen, mineralen en benzo’s remmen de aanmaak van melatonine”. Ik word momenteel behandeld in het slaapcentrum voor een circadiane ritmestoornis. Ik kom s’nachts niet in slaap, ik ben dan klaarwakker. Veel slaaponderzoeken gehad en daar kwam dus een circadiane ritmestoornis uit. Ik zit nu in een slaaptraject met een daglicht lamp, maar helaas weinig vorderingen geboekt. Ze begrijpen inmiddels bij het slaapcentrum ook niet meer waarom ik maar niet moe word en dus niet kan slapen. Het is overduidelijk dat er wat misgaat bij mijn melatonine.. Het slaapcentrum adviseerde mij om melatonine pillen te gaan slikken, maar ik zie dit niet als langdurige oplossing en doe het graag op een natuurlijke manier. Ik begrijp dus goed dat medicijnen hier ook een rol in kunnen spelen? zo ja dan zal ik dit ook graag willen bespreken met mijn arts.
  Fdv: Ik ga het rustig afbouwen. Wellicht dat ik eerst van 5 naar 4,5 mg kan gaan en zo verder kan gaan afbouwen. Ik wil er gewoon heel erg graag vanaf.. want ik ben veelste jong om dit soort medicijnen te slikken zonder reden momenteel eigenlijk.
  Bedankt voor jullie reacties!

  Reageer
  #7

  Ik snap niet waarom al die rare teksten er doorheen staan? Hopelijk is het nog leesbaar.

  Reageer
  #8

  Dit komt door copy paste

  Reageer
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  Ik heb de tekst gecorrigeerd

  Reageer
  #10

  Als je zelf al het idee hebt dat het niet goed meer werkt, denk ik dat je ook niet heel erg bang hoeft te zijn dat je erge onttrekkingsverschijnselen krijgt.
  Want dan zou je die al moeten hebben,in de zin dat je lichaam er op reageert dat het niet genoeg is wat je nu neemt.
  En ook niet dat de pijn terug komt, want dat was dan ook al gebeurd. Daarbij is diazepam ook geen pijnstiller.
  Goed dat je therapie gaat krijgen,dat is echt belangrijk. Angst voor pijn kan echt ontzettend je herstel en revalidatie in de weg staan!

  Reageer
  #11

  Kijk voor het afbouwen eens op onderstaande link
  https://www.taperingstrip.nl/

  Reageer
  #12

  Bedankt voor het corrigeren. Ik had het getypt in mijn notities, dus het zal wel daardoor komen. Bedankt voor het sturen van de link.

  Suus: Ik weet dat diazepam geen pijnstiller is of helpt tegen zenuwpijn. Ik weet wel dat diazepam een kalmeringsmiddel is, spierverslapper is en je slaperig kan maken. In mijn hernia periode slikte ik Diclofenac, paracetamol, amitriptyline en diazepam. Ik wilde niks sterkers hebben, want ik wou niet compleet verdoofd worden. De diazepam kreeg ik onder andere ook om wat slaperig en rustiger te worden, ik heb namelijk ook nog een slaapprobleem. Na mijn hernia operatie ben ik de diazepam blijven slikken, omdat ik zelf dacht dat het nog wat deed. Ook had ik 1,5 jaar lang krom gelopen verwegen de pijn en zat ik tijdelijk in een rolstoel. Dus mijn spieren hadden het ook wel flink getroffen. Nu ben ik 3 jaar verder en moet ik leren leven met de chronische rugpijn en de af en toe terugkomende zenuwpijn. Ik denk dat het zeker weten goed voor mij zal zijn als ik geholpen zal worden hierbij en dat ik wellicht de gedachtes over onder andere terugkerende pijn achter mij kan laten. Ik geloof er namelijk ook zeer zeker in dat je pijn kunt ervaren doordat je er in je hoofd teveel mee bezig bent. Ik ben al eens eerder afgekickt van medicijnen, dus ik weet ook dat er niks ergs zal gebeuren.. Maar nogmaals de zenuwpijn heeft mij wel bang gemaakt. Ik moet nu alleen voor mijzelf gaan beseffen dat zodra ik stop met de diazepam mijn zenuw pijnklachten niet terug zullen keren, want dan was dat wel gebeurt inderdaad. En als het wel terug zal keren, dan zal het vast komen omdat ik denk dat het terug is.

  Reageer
  #13

  Er zijn ook programma's waarbij je leert omgaan met chronische klachten.
  Dat dat je nieuwe "ik" is en dat je daarmee geen patiënt meer bent.
  Dat helpt ook bij het besef dat je misschien nog klachten hebt,maar dat je daarmee wel verder je leven op moet gaan pakken. Ookal is dat een ander leven dan je gewend was, gehoopt had of graag zou willen.
  Jezelf niet zien als slachtoffer van de omstandigheden, maar op positieve manier benaderen wat je wel kunt en nieuwe mogelijkheden ontdekken.
  Kan heel waardevol zijn!

  Reageer
Reageer op: Verslaafd aan diazepam
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif