Een vitamine B12 tekort kan ontstaan door:
Een tekort aan voedingsmiddelen met vitamine B12
Een auto-immuun ziekte of infectie die er voor zorgt dat vitamine B12 niet goed wordt opgenomen
Een operatie waarbij een deel van de maag wordt verwijderd
Gebruik van bepaalde medicatie
Als het laatste deel van de dunne darm is verwijderd of niet goed functioneert.
Verminderde maagzuurproductie
Tekorten aan andere micronutriënten, met name ijzer en foliumzuur (vitamine B11).
Verder kunnen tekorten aan ijzer en/of foliumzuur de opname van B12 verminderen of een vitamine B12 tekort maskeren. IJzertekorten komen vaker voor bij mensen die geen of weinig dierlijke producten nemen.
Kortom, een verminderde inname van vitamine B12 komt vaker voor bij mensen die geen of weinig dierlijke producten of vlees eten, zoals vegetariërs en veganisten.
Medicijnen zorgen sowieso voor verlies van vitaminen en mineralen en andere stoffen. Stoffen die verminderd worden opgenomen of verhoogd uitgescheiden. Verder hebben veel mensen een tekort aan maagzuur, waardoor een slechtere vertering, waardoor zuurbranden en andere klachten. Maagzuurremmers doen niets aan oorzaken en verergeren alleen het probleem. Slechtere vertering zorgt voor slechtere opname. Maagzuurremmers verstoren verder ook nog je damflora, waardoor een groter risico op sibo: bacteriële overgroei van je dunne darm.