Gastrocopie

 • #1

  Goedemorgen allen,

  Ik moet binnekort op gesprek om een afspraak te maken voor een gastrocopie. Nu is bekend dat veel afdelingen binnen het ziekenhuis waaronder de MDL afdeling het erg druk hebben en dat er wachttijden zijn van 30-70 dagen voor een gastrocopie. Ik heb het idee dat heel mijn slokdarm onstoken is door het maagzuur en ik erg veel last heb van mijn middenrif (vermoed middenrifbreuk). Ik kan geen maagzuurremmers slikken omdat mijn verteringstelsel aan het herstellen is van een zware antibioticakuur en dit voor nog meer klachten zorgt. Hierdoor zie ik echt op tegen het lange wachten. Mijn vraag is nu, is het mogelijk om via een MDL arts een verwijzing te krijgen naar een ander ziekenhuis of kliniek in een andere stad voor een gastrocopie waar je veel sneller terecht kan.

  Reageer
  #2

  Ter correctie, ik kan wel maagzuurremmers slikken maar zou graag eerst de uitslag van de gastrocopie afwachten. (Wil ze niet slikken als het niet nodig is)

  Reageer
  #3

  Als je nu al behandeld wordt en klachten gaan weg, hoef je geen gastroscopie. Dat is een rotonderzoek.

  Reageer
  #4

  Hoi alias, ik wordt nog niet behandeld hiervoor en slik ook geen medicatie. de afspraak voor een gastrocopie moet ik nog maken over 2 weken bij de mdl arts.

  Reageer
  #5

  Hoi,

  Ik denk dat de reactie van Alias bedoelt was op jou opmerking dat je liever geen medicatie neemt voor het onderzoek.

  Dat je met medicatie het (zeer vervelende) onderzoek misschien zou kunnen voorkomen.

  En de kans is aanwezig dat de MDL arts dat ook gaat zeggen. Als een onderzoek niet nodig blijkt omdat medicatie aanslaat, wordt het niet onnodig gedaan. Dat heeft te maken met de regels waar ziekenhuizen aan gebonden zijn ten op zichte van de zorgverzekeraars die de onderzoeken moeten betalen. Die bepalen de volgorde,niet de patiënt. Anders zouden de zorgkosten onbetaalbaar worden en de wachtlijsten nog veel langer.

  Reageer
  #6

  Bedankt voor je reactie suus. Nu begrijp ik alias zijn bericht beter. Deze maagzuurremmers zou ik pas op de afspraak over 2 weken kunnen krijgen. Omdat ik ook erg last heb van mijn middenrif en hierdoor belemmerd wordt in werken en sporten wacht ik liever niet langer en doe ik het liefst zo snel mogelijk een gastrocopie. Ik vroeg mij alleen af of de MDL arts je kan verwijzen naar een andere kliniek waar je direct terecht kunt of ofdat je hiervoor bij de huisarts moet zijn.

  Reageer
  #7

  Begrijp me niet verkeerd, ik kamp al 8 maanden met pijn in de bovenbuik. De afgelopen 4 maanden is het zelfs zo erg geweest dat ik amper buiten huis kom en mijn studie en werk ervoor heb opgezegd. Vandaar de (haast) voor verder onderzoek

  Reageer
  #8

  Huisartsen schrijven gewoonlijk de maagzuurremmers al vrij snel voor.
  Erg dat je ze nog steeds niet hebt gekregen, want bv maagontsteking wordt ook behandeld met een maagzuurremmer. Maar nu dan veel te laat.

  Ik denk niet dat je spoedverwijzing bij een gastroscopie kunt krijgen. Vraag het je huisarts.

  Maar nogmaals: een gastroscopie is echt een rotonderzoek. Ik lag daar met tranen in mijn ogen half te stikken, terwijl die slang erin ging. Er moet erg veel gebeuren voordat ik dit opnieuw doe.

  Reageer
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  Bedankt voor je reactie alias, ik denk dat het inderdaad handig is als ik het aan de huisarts vraag. Wat betreft de klachten denk ik meer dat het iets met het maagklepje, middenrif(breuk)is. Continu boeren, regelmatig oprispingen met eten, gevoel dat eten blijft niet zakt, snel de hik, Gespannen gevoel bovenbuik, pijn rechts onder de ribben, en pijn in de bovenrug en schouderbladen (voornamelijk rechts) al een echo gehad met het idee dat er een galsteen vastzat maar op deze echo was niks te zien.

  Reageer
  #10

  En wat weet je van de behandelopties bij je klachten?

  Toch voor een deel maagzuurremmers of iets om de maag sneller te ledigen. Misschien eens onderzoeken. Diagnostiek maakt niet altijd dat er iets te behandelen valt.

  Succes ermee

  Reageer
  #11

  Ik heb nog niet gekeken naar eventuele behandelingen. Meer naar hoe ik de oorzaak van al deze klachten kan vinden om vervolgens te kijken hoe en wat. Uit onderzoek is gister gebleken dat mijn galwaarden erg hoog zijn (34.33 μmol/g, normale hoeveelheid <10μmol/g. Ondanks dat mijn waarden 3x zo hoog zijn als normaal, liet een echo van de bovenbuik niks geks zien bij de galblaas. Omdat ik al 3/4 maanden op de plek rechts onder de laatste rib(ben) en rug precies continu pijn ervaar met vlagen dat het onverdraagbaar wordt en ik dan een pijnstiller moet slikken denk ik toch aan iets met het galzuur/blaas en/of het middenrif kijkend naar mijn klachten. Zou een gastrocopie geschikt zijn om dit beter te onderzoeken?

  Reageer
  #12

  Je kunt beter het bezoek aan de mdl arts afwachten,voor je naar mogelijke behandelingen of onderzoeken gaat kijken. Die moet eerst een voorlopige diagnose stellen en bepaalt aan de hand daarvan het beleid. Dat is niet iets wat jij zelf doet.

  Dus als de arts een d.d. stelt van iets wat met medicatie behandeld kan worden,schrijft hij eerst medicatie voor. Werkt die medicatie niet, wordt er gekeken wat voor onderzoek er gedaan moet worden om verder te zoeken.

  Het is niet zo dat er tegelijkertijd allerlei onderzoeken worden gedaan,dat gaat stapsgewijs. Met als reden zie mijn vorige bericht. Eerst worden bepaalde behandelingen geprobeerd en werkt dit niet dan wordt er zo nodig, verder gekeken.

  En of een gastroscopie voor jou de juiste behandeling is,bepaal jij  niet met hulp van Dokter Google en wat mensen op een forum, maar je specialist. Die heeft daar dik 10 jaar voor gestudeerd,wij allemaal niet😉

  Reageer
  #13

  Klopt, ik dwaal een beetje af van mijn vraag. De gastrocopie komt. Over 3 weken zie ik de MDL arts en plannen wij deze in. (Geschatte wachttijd is vanaf dan 50 dagen) gezien mijn klachten en het probleem dat ik hierdoor ik al maandenlang thuiszit was mijn vraag meer of het mogelijk is om via de huisarts of MDL arts een verwijzing te krijgen naar een ander ziekenhuis/kliniek waar de wachtijd enkele dagen betreft. Er is dus een kliniek halfuurtje rijden van mij vandaan waarbij er een wachttijd is van 2 dagen. Ik heb waardering voor het ziekenhuis en de mensen die er werken maar 2 maanden wachten voor een vervolgonderzoek kan ik denk ik niet aan. Heb onderussen al een homeopaat, osteopaat, psychiater, thaise masseur bezocht en verschillende middelen, producten en voedingsschemas geprobeerd maar niks verlicht. Vandaar de vraag

  Reageer
  #14

  Ik snap dat ik hier geen reacties krijg van dokters of mensen met een specialisme. Ik hoop alleen dat iemand die zich in mijn verhaal herkent mij meer informatie kan geven hierover.

  Reageer
  #15

  Ik zou de huisarts vragen om de verwijzing om te zetten naar de plek dichtbij.

  En nou ja, soms is dr. Google niet zo gek en helpt het je om te overwegen wat gezien behandelopties een goed idee is. Maar dan moet je zeker weten dat je niet zoekt naar 'bewijs' voor ernstige ziekten zoals velen op het forum doen.

  Reageer
Reageer op: Gastrocopie
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief