Maagkanker, kun je het risico verkleinen?

Maagkanker, kun je het risico verkleinen?

Ieder jaar krijgen er in Nederland ongeveer 1750 mensen de diagnose maagkanker te horen. Maagkanker komt vaker voor bij mannen dan vrouwen. Het komt maar liefst 2 keer zo vaak bij mannen dan bij vrouwen voor. De meeste mensen die lijden aan deze vorm van kanker zijn ouder dan 60 jaar. Hoe kun je het risico op maagkanker verkleinen?

Wat is maagkanker?

Wanneer er sprake is van maagkanker, dan zit er een kwaadaardig gezwel bij de maag. Een ander woord voor maagkanker is maagcarcinoom. Er bestaan 2 vormen van maagkanker. De eerste vorm is het intestinale type. Dit is een ‘vaste’ vorm die zich als een bol in de maag nestelt. De tweede vorm is het diffuse type. Dit type heeft een meer ‘sprieterige’ groeivorm. De vaste vorm komt vooral voor bij ouderen vanaf 60 jaar, het diffuse type komt vaker voor bij jongere patiënten.

Oorzaak van maagkanker

De exacte oorzaak van maagkanker is (nog) niet bekend. Wel zijn een aantal factoren bekend, waarvan men weet dat het risicofactoren zijn:

  • Poliep
    Maagkanker kan ontstaan uit een poliep. Een maagpoliep is een uitgroeisel of woekering van het slijmvlies. De meeste poliepen zijn goedaardig en blijven dat ook altijd. Sommige poliepen kunnen na verloop overgaan in een vorm van maagkanker. Dit zijn meestal de adenomateuze poliepen die ontstaan uit klierbuisjes in het maagslijmvlies.
  • Chronische maagslijmvliesontsteking
    Maagkanker kan waarschijnlijk ook ontstaan als gevolg van een chronische ontsteking van het maagslijmvlies. Een chronische maagslijmvliesontsteking kan veroorzaakt worden door een langdurige infectie met de Helicobacter pylori bacterie. Deze chronische ontsteking na verloop van tijd overgaan in een blijvende verandering van het maagslijmvlies. Dit noemen we atrofische gastritis. Bij mensen met atrofische gastritis is het risico op maagkanker iets verhoogd.
  • Erfelijkheid
    Bij ongeveer 3 tot 5 % van alle mensen die maagkanker hebben speelt erfelijkheid een rol. In families met een erfelijke vorm van maagkanker komt maagkanker vaak op jonge leeftijd voor. Met jonge leeftijd bedoelen we het 40e levensjaar. Er zijn meerdere ziektes bekend die een erfelijke vorm van maagkanker (kunnen) veroorzaken. De meest voorkomende zijn: het Lynch syndroom, Peutz-Jeghers syndroom en de polyposis syndromen.
  • Risicofactoren op het ontstaan van maagkanker
    – Roken.
    – Overmatig alcoholgebruik.
    – Een ongezonde en eenzijdige voeding. Vooral het eten van weinig groente en fruit kan de kans op       maagkanker vergroten.
    – Een operatie waarbij een deel van de maag in het verleden is verwijderd.
    – Er zijn aanwijzingen dat mensen die te veel zout eten een groter risico op maagkanker hebben.

Symptomen van maagkanker

In het begin hebben mensen met maagkanker weinig of helemaal geen klachten. Naarmate de ziekte in een verder gevorderd stadium komt, worden de symptomen langzaam wat duidelijker. De klachten zijn ook afhankelijk van de plaats van de tumor. Klachten die bij maagkanker kunnen voorkomen zijn:

  • Verminderde eetlust en/of een bepaalde afkeur voor bepaalde voedingsmiddelen. Dat kan voeding met een sterke geur zijn zoals koffie, gebraden vlees en bepaalde kruiden.
  • Gewichtsverlies zonder aantoonbare reden.
  • Een pijnlijk gevoel in de maagstreek, misselijkheid en een vol gevoel in de bovenbuik.
  • Misselijkheid.
  • Regelmatig braken of het braken van (kleine beetjes) bloed.
  • Zwarte ontlasting als gevolg van bloedverlies
  • Brandend maagzuur en oprispingen.
  • Duizeligheid en vermoeidheid door bloedarmoede. Bloedarmoede ontstaat door langdurig bloedverlies uit de maag. Dit bloedverlies is vaak lastig op te merken. Soms is bloedverlies uit de maag te herkennen aan een pikzwarte, teerachtige ontlasting.

Wanneer je bovenstaande klachten hebt, dan betekent dat niet direct dat je ook maagkanker hebt. Ze kunnen namelijk ook een andere oorzaak hebben. Wanneer je één of meerdere van bovenstaande symptomen herkent, en deze houden langer dan 2 weken aan, ga dan naar je huisarts. Wanneer er iets aan de hand is, dan zal je huisarts je doorverwijzen naar een internist of maag-, darm- en leverarts.

Diagnose van maagkanker

Een internist of maag-, darm- leverarts zal een uitgebreid onderzoek doen. De onderzoeken kunnen bestaan uit de volgende onderdelen:

  • Gastroscopie
    De diagnose maagkanker wordt meestal gesteld door middel van een kijkonderzoek van de maag, een gastroscopie. Hierbij kijkt de arts met een camera die aan slang vastzit in de maag. Hij neemt vervolgens stukjes weefsel weg om nader te onderzoeken. Deze biopten worden vervolgens in het laboratorium onderzocht. Op die manier kunnen kwaadaardige cellen aangetoond worden. De diagnose kan dan pas met zekerheid gesteld worden.
  • CT-scan of computertomografie
    Het vaststellen van het stadium gebeurt meestal door middel van CT-scan.
  • Echografie en endo-echografie
    Vaak wordt er van de buik een echo gemaakt en een inwendige echo, een endo-echografie van de slokdarm en maag. Tijdens de endo-echo kan de arts ook biopten nemen.

Behandeling van maagkanker

Maagkanker kan op verschillende manieren worden behandelen. Hierbij wordt er gekeken naar de situatie van de patiënt.

Curatieve behandeling

Een curatieve behandeling is een behandeling die gericht is op genezing.

Palliatieve behandeling

Een palliatieve behandeling is bedoeld om de ziekte zoveel mogelijk af te remmen en de klachten te verminderen.

  • Operatie
    Bij een curatieve behandeling zal de chirurg de tumor tijdens een operatie proberen te verwijderen, samen met een deel van het omringde weefsel. Tevens worden er een aantal lymfeklieren weggenomen. Als de tumor in de alvleesklier, lever of dikke darm is gegroeid, dan zal de chirurg ook een deel van deze organen wegnemen. Als onderdeel van een palliatieve behandeling, wordt er bij een operatie bijvoorbeeld een deel van het gezwel weggehaald om zo de klachten te verminderen.
  • Chemotherapie
    Steeds vaker wordt een maagoperatie gecombineerd met chemotherapie. Dit is een behandeling met kanker remmende medicijnen. Deze medicijnen worden ook wel cytostatica genoemd. Door deze combinatie wordt de kans op genezing groter. Chemo kan ook worden ingezet bij een palliatieve behandeling om de groei van de tumor af te remmen.
  • Bestraling
    Bij deze vorm wordt de tumor bestraald met radioactieve stralen. Met als doel de cellen te beschadigen en de tumor te bestrijden. Cellen raken hierdoor beschadigd en gaan dood. De straling wordt zo precies mogelijk gericht op de tumor zodat gezonde cellen gespaard worden. Bestraling kan in combinatie met een operatie en chemotherapie gegeven worden. Ook kan het gebruikt worden als palliatieve behandeling om de klachten te verminderen.
  • Plaatsen van een stent
    Als onderdeel van de palliatieve behandeling kan er een stent geplaatst worden. Dit buisje wordt geplaatst om slikklachten en eetproblemen te voorkomen.

 

Wil jij graag je ervaringen delen en/of meepraten over het onderwerp maagkanker? Dan kan dat op dit forumonderwerp Kanker.

 

Bronnen: MLDS, UMC en KWF Kankerbestrijding

Delen:  
15 reacties op “Maagkanker, kun je het risico verkleinen?
  1. Ik heb al 6 maanden ernstige pijn zuurbranden.als ik iets eet..zo erg dat ik ook moet braken direct erna..gewoon water ofzo drinken geeft geen klachten..omdat ik bijna
    niks kan eten,eet ik babyvoeding.al half jaar
    Vooral appelmoes.en biskwietjes
    Ik ben wel erg afgevallen .ondanks al die biskietjes appelmoes.mijn armen zijn niet om aan te zien.allemaal vellen..overal.ik probeer
    met eiwitpoeder.om wat aan te komen zonder
    zonder resultaat.
    .ben wanhopig.en voel me zwak..ik wacht al 3 maanden op een oproep.bij de internist
    Anoniem

    Geschreven door Anoniem op
    • Je huisdokter kan altijd de internist direct bellen zodat je meteen naar toe kan gaan.

      Geschreven door Frans op
  2. Dan zou ik er zo snel mogelijk voor zorgen dat ik bij een andere ziekenhuis terecht kom, je zorgverlener kan je hierbij helpen!

    Geschreven door Jan op
  3. Uw huisarts kan zorgen dat u zo snel mogelijk bij een internist terecht kan.
    Doen hoor!

    Geschreven door Madelein. op
    • De huisarts loop ik bijna plat..hij zegt dat mijn klachten van mijn rug afkomen..he..??
      Ik vroeg of hij me niet met spoed naar de internist kon sturen..hij zei: het is een normale
      procedure,hij kon het niet versnellen voor mij.Wat hij wel zei: dat als ik erge klachten heb,
      naar de eerste hulp moet gaan van het ziekenhuis.

      Geschreven door anoniem op
      • Ok dan direct naar de ziekenhuis gaan, daarna van huisdokter veranderen.
        kan gewoon niet.

        Geschreven door Frans op
        • Gelijk heeft u

          Geschreven door Rita op
  4. Geen dag langer wachten. Direct naar huisarts en eisen dat je nog deze week naar internist wil. Kom op voor jezelf!
    Misschien dat intussen gemberthee wat verlichting geeft, het liefst zelf maken met wat verse gember. Veel sterkte!

    Geschreven door Marleen op
  5. Dank u wel voor de goeie adviezen,
    ik ben ook al achter in de zestig,en altijd gezond geweest,niet roken niet drinken,veel fruit ect: en dan dit.
    anoniem

    Geschreven door Anoniem op
  6. Raar met deze simptonen zou ik naar de EHBO gaan als de huisarts nits doet.

    Geschreven door Daiji op
  7. Ik weet niet waar u woont , maar de beste arts op gebied van dml zit in cappelle ad yssel dr tetteroo . Helpen je daar snel en accuraat . Veel sterkte

    Geschreven door Tommie op
  8. Ik neem al jaren pantomed 40 voor mijn maag, als ik het een.week niet neem.dan wordt ik wakker met een geiriteerde slokdarm. De situatie maakt me spms down. Is zo uitzichtloos.ik heb vorig jaar nog eens een gastroscopie gehad en daar zei men ja nog steeds reflux en een maagbreukje zoals de vorige keer..maar dat is al 8 jaar zo.

    Geschreven door Ellybo op
  9. Als je maagbeschermers neemt en je stopt ,worden de klachten eerst erger. Dat kan 2 weken duren. Daarom gaan de meeste vaak weer vlug aan de medicijnen.
    Dit heb ik ik gelezen op internet. Omdat de internist mij ook 2×40 mg had voorgeschreven.

    Geschreven door Anoniem op
  10. Als je maagbeschermers neemt en je stopt ,worden de klachten eerst erger. Dat kan 2 weken duren. Daarom gaan de meeste vaak weer vlug aan de medicijnen.
    Dit heb ik ik gelezen op internet. Omdat de internist mij ook 2×40 mg had voorgeschreven.
    Ik vind t ook wel erg vreemd dat de dokter zegt dat t van je rug afkomt.
    Ik heb al jaren rugklachten ,maar nog nooit deze symptomen.
    Je kan wel last van je rug krijgen als je t aan je maag hebt.
    Dat heb ik wel af en toe, maar dan zit t meer in je bovenrug.
    Ik zou in jouw geval denk ik eisen voor een spoed gesprek bij internist of naar weekend arts gaan ,en een andere huisarts zoeken.

    Geschreven door Anoniem op
  11. Hallo,

    Ik ben een vrouw van 43 jaar en op mijn 38 jaar werd er maagkanker gediagnosticeerd. Het was een maagcarcinoom, ze hebben gans mijn maag weggenomen, galblaas, stuk van de dikke darm,… . Ik ben door een heel hel gegaan! Voel je je niet goed, misselijk, bloed bij overgeven laat aub een gastroscopie doen van je slokdarm en maag tegelijk!
    Als jullie vragen hebben stel ze gerust ik weer er alles van.

    Geschreven door Virginie op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief