Wat te doen tegen slokdarmspasmen

 • #1

  Vanaf 1 januari 2009 nu drie maal een aanval van hevige pijn gekregen. Het komt zomaar opzetten. De pijn duurt rond een uur. Vooral de pijn tussen de schouderbladen aan je borstkant is niet houden. Je kan niet meer liggen omdat je dan van de pijn niet meer kan ademen. Soms begin je te hyperventileren. Na de aanval (na ongeveer een uur) blijf je een dag last houden van een raar gevoel rond je maag/middenrif. Het is net bij diep ademen of er een riem aangetrokken wordt rond je borst. Op je rug liggen is bijna niet mogelijk. Na zo'n aanval ben je gewoon compleet gesloopt.

  Als eerste ben ik met de ambulance weggebracht na het ziekenhuis omdat men dacht aan een hartinfarct. Na veel onderzoeken bleek dat jhet niet te zijn.

  Daarna een echo gehad van de lever en galblaas omdat men galstenen verwachte, maar ook dat was het niet.

  Daarna een maagonderzoek (gastroscopie) gehad om te kijken of er een maag of middenrif probleem was. Ook dat was niet het geval. ook de slokdarm zag er goed uit.

  Als diagnose heeft de internist aangegeven dat het hoogstwaarschijnlijk slokdarmspasmen zijn. Hij meldde dat het kramp is in de slodarm spier en dat dat inderdaad ernstig pijnlijk kan zijn. Hiervoor heb ik nu een medicijn gehad tegen de kramp die ik direct moet nemen bij zo'n aanval en nog een pijnstiller (tramadol) tegen de hevige pijn.

  Zijn er mensen die dezelfde ervaringen hebben als mij en die willen delen?

  Reactie
  #2

  Oesofagale spasmen is een stoornis van de slokdarm motiliteit. De slokdarm vervoert normaal gesproken het voedsel uit de mond naar de maag door middel van golven van gecoördineerde spiercontractie van de spieren in de wand van de slokdarm (dit wordt peristaltiek genoemd). Wanneer deze ritmische perstaltiek gestoord is kan dit oesofagale spasmen tot gevolg hebben.

  Er zijn verschillende soorten oesofagale spasmen, en deze kunnen worden onderverdeeld in een aantal groepen. De meest voorkomende zijn de diffuse oesofageale spasmen; hierbij zijn er ongecoördineerde oesofagale contracties, waarbij verschillende delen van de slokdarm niet goed samenwerken. Als gevolg hiervan kun je je gemakelijk verslikken.

  De oorzaak hiervan is niet volledig opgehelderd, maar er blijkt een relatie te bestaan met stress en mogelijk een tijdelijke uitval / dysfunctioneren van de zenuwen die de slokdarmspieren aansturen.

  Sommige patienten hebben deze klachten een keertje in de maand, anderen hebben het meerdere malen per week of zelfs bij elke maaltijd.

  De klachten zijn zoals je ze omschrijft. Pijn op de borst die in medische termen ook wel centrale retrosternale (achter het borstbeen) pijn wordt genoemd. Omdat het hart en de slokdarm dicht bij elkaar liggen, is het niet eenvoudig deze klachten te onderscheiden van pijn op de borst bij angina pectoris.
  De pijn die wordt gemeld door patienten is ook wisselend, van vaag en flauw tot stekend en heftig, en de locatie die men aanwijst kan de borst, de keel, de rug en soms met uitstraling naar de nek, de rug of zelfs de bovenarmen, net als bij angina pectoris dus. Vandaar de verwarring met het ernstige angina pectoris en de minder ernstige maar wel zeer vervelende slokdarmspasmen.
  Andere klachten die veel worden ervaren zijn: dysfagie (slikproblemen), een globusgevoel (alsof er iets in de keel zit), regurgitation van voedsel (eten dat omhoog komt) en maagzuur: Komt voor in 20% van patients.

  Als je de relatie kunt leggen met maaltijden, dysfagie, zure reflux, en bekendheid met klachten van zuurbranden, dan kun je gemakkelijker onderscheid maken tussen hartklachten en slokdarmproblemen.

  Reactie
  #3

  Vandaag om 07:00 weer een aanval gekregen. Nu direct Tramadol en Nifidipne geslikt zoals voorgeschreven. De pijn die weer ondragelijk was werd na een 40 minuten minder. Dus de pijnstiller werkt wel, alleen een veel duurt het lang voor het werkt. De nifidipine heeft volgens mij niets gedaan.

  De hele dag veel pijn gehad rond de maagstreek. Vooral bij diep inademen doet het na zo'n aanval goed zeer. Liggen is onmogelijk. Als je dat probeert doet het zo zeer met ademen dat het bijna niet meer lukt.

  Wat ook vreemd is dat ik die aanvallen om de drie weken krijg. Meest tussen 12:00 en 08:00 en op een donderdag of vrijdag.

  Ik heb toch behoorlijk twijfesl bij de diagnose slokdarmspasme. Wat het dan wel zou kunnen zijn, heb ik geen idee van.

  Maandagmorgen weer naar de huisarts en kijken wat we verder gaan doen. Ik kan niet leven met de gdachte dat ik dit elke drie weken moet ondergaan. Ik ga vragen om een second opinion en kijken of er misschien ook een scan gemaakt kan gaan worden.

  Kan iemand mij nog verder adviseren?

  Reactie
  #4

  Ik voelde daarnet weer een aanval van slokdarm spasmen opkomen.

  Deze begint bij mij iedere keer rond mijn net boven mijn navel en straalt snel uit naar boven.
  Ademen wordt moeilijk en is pijnlijk.
  Ik heb onlangs een ademhalingstechniek geleerd om niet te moeten hyperventileren.

  Deze aanvallen gebeuren bij mij s'nachts en volgens mij door stress.

  Reactie
  #5

  Benauwd, Gevoel of er iets in me keel zit.
  http://www.dokter.nl/forum/Longen/50787-Benauwd-Gevoel-of-er-iets-in-me-keel-zit.html

  Reactie
  #6

  Ik heb in 2005 veel last gehad van slokdarmspasmen.Catheteresatie gehad omdat men dacht aan hartklachten. De cardioloog dacht meteen aan slokdarmspasmen.
  Afgelopen weekend na lang weer een ernstige aanval gehad, vreselijke pijn.'s Nachts nogmaals 2 lichte aanvallen.
  Oorzaak is stress en spanningen. Ik heb na 2005 anti depressiva geslikt omdat ik een burn out had. Enkele maanden geleden mee gestopt. De spanningen zijn weer ernstig toegenomen en nu na 4 jaar krijg ik dus ook weer een aanval van slokdarmspasmen.
  Voor mij is het duidelijk dat het een met het ander in verband staat.

  Reactie
  #7

  Misschien is het bij mij minder ernstig, maar wel vervelend. Ik heb ook, toen ik nog niet wist wat het was, gedacht dat ik een hartaanval kreeg. Als ik nu last heb drink ik mineraalwater met koolzuur of een andere koolzuurhoudende drank. Mij helpt het meestal. Ik hoop dat je er iets aan hebt.

  Reactie
  #8

  reflux: http://www.dokter.nl/forum/Maag-darmen/60254-reflux-zure-keel-/keelpijn-ik-word-gek.html

  Reactie
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  Ja, het is heel vervelend, ik heb het volgens mij ook, maar twijfel telkens weer of het geen angina pectoris is. Het wrange is dat ik een jaar of 4 geleden inderdaad echte angina pectoris klachten heb gehad en 3 keer ben gedotterd. In de afgelopen jaren wel wat maag- en slokdarmklachten ontwikkeld, waarschijnlijk door bepaalde medicijnen ontstaan. Mijn 'slokdarm'klachten lijken nu op slokdarmspasmen. Ik heb ze tijdens en heel soms na inspanning met uitstralende pijn in mijn linker oksel en arm. Mijn kransslagaderen zijn onlangs weer onderzocht middels een scan, maar er waren geen ernstige vernauwingen te zien. Ik heb geen last van zuurbranden, heb nooit last 's nachts of als ik ga liggen en ik kan werkelijk alles eten en drinken. Ik gebruik Nexium en tweemaal daags Ranitidine. Ik denk nu dat ik zowel slokdarm- als hartklachten heb. Reuze irritant natuurlijk.

  Reactie
  #10

  Het is inderdaad een vervelende pijn. Jaren geleden heb ik het voor het eerst gehad, een vervelende pijn keel, op de borst en de pijn straalt uit naar je kaken. Bij mij komt het door de medicijnen die ik gebruik om mijn angezichtspijnaanvallen minder vaak te hebben. Dus ook wel stress heeft er mee te maken bij mij. Ik kan niet zeggen of er een bepaalde regelmaat is, maar als ik die pijn voel opkomen, meestal 's nachts of vroege ochtenduren dan drink ik een glas water achter elkaar op en dan trekt de pijn meestal meteen weg. Hoop dat deze tip ook anderen kan helpen.

  Reactie
  #11

  Ik ken het. Heb er ook van iemand anders van vernomen.
  Wat accuut werkt is het pilletje onder de tong voor het hart. Ook verkrijgbaar als spray. Mijn kennis gebruikt dit als geneesmiddel en krijgt het van haar arts. Ik heb het een paar keer geprobeerd en de heftige pijn stopt werkelijk meteen. Je voelt je daarna wat dizzy en een beetje hoofdpijn...
  Veel succes en sterkte.

  Reactie
  #12

  Sinds mei 2009 ineens geen aanvallen meer gehad.
  Vraag mij niet waarom. Er is geen ander patroon wat ten grondslag kan liggen. In ieder geval hoop ik voor iedereen die dit heeft het net als bij mij ineens verdwijnd.

  Reactie
  #13

  Dat is een hartpilletje onder je tong en dat werkt bloedvatverwijdend, dat werkt juist bij angina pectoris.

  Dat moet je niet verwarren met de slokdarm!

  Reactie
  #14

  Ook ik ken het probleem; ik ben een man van 42 jaar en heb al last van mijn maag vanaf m'n 20e jaar.
  Maagzweer gehad, bleek helicobacter pylori, behandeld met anti-biotica.
  Ik heb veel last van brandend maagzuur en gebruik de laatste jaren regelmatig Rennies.

  De pijn die hier wordt beschreven ken ik ook van rond die periode;
  pijn op de borst, uitstralend naar de kaken (meestal links), heel soms ook pijn in de linkerarm.
  Zo'n aanval duurt bij mij tussen de 15 minuten en 1 uur; in enkele gevallen zelfs enkele uren.
  Ik krijg de aanval nooit tijdens inspanning maar altijd in rust.
  Veel en te vet en/of te gekruid eten lijkt er mee te maken te hebben.
  Er zijn perioden waarin ik gevoeliger ben voor de aanvallen (stress?).
  Wat mij wel opvalt is dat ik erg moet oppassen met koud drinken;
  dit lokt vaak binnen enkele minuten een aanval uit.
  Een koud glas pils hoef ik in zo'n periode niet te nemen.

  Wat bij mij helpt is gaan zitten, rustis ademen en een glas warme melk heel langzaam opdrinken.
  De laatste tijd probeer ik zoveel mogelijk te boeren en dat lijkt te helpen.
  Ik neem dan vaak nog een rennie omdat ik door het boeren wat zuur omhoog kan krijgen.

  Het lijkt allemaal heel veel op angina pectoris (kan ook ontstaan na koude drank of zwaar tafelen).
  Mijn huisarts vroeg me of ik in zo'n situatie echt bang was of het benauwd had; nee dus.
  Ook ontstaat de klacht bij mij nooit tijdens inspanning.
  Hierdoor moet als oorzaak gedacht worden aan slokdarmspasmen of andere maag/slokdarm gerelaterde klachten.

  Reactie
  #15

  Hallo Rini
  bij mij is ook de diagonose gesteld met slokdarm spasmen dit is ongeveer ander half jaar geleden
  ik heb ook verschillende onderzoeken gehad en ben terecht gekomen bij een internist die mij de diagonose gaf
  het is een verschrikkelijke pijn,en inderdaad ook diezelfde klachten die jij hebt
  ik heb het in mijn zwangerschap gekregen zo,n 10 jaar geleden en geen enkele dokter wist wat er aan de hand was en wat ik had
  ik heb ook echo,s gehad en maagonderzoeken,en daar kwam dus ook niks uit
  ze zeiden tegen mij dat het iets psychisch was,en dat maakte mij zo moederloos!!
  tot ander half jaar geleden dat ze mij hebben door gestuurd naar een speciale internist
  zij kwam gelijk met de diagonose Slokdarmspasmen!!!
  en dat naar 10 jaar!
  ik heb nu een medicijn genaamd nifidipine en dat is eigenlijk een medicijn voor hart krampen
  als ik zo,n aanval van mijn slokdarm krijg ,moet ik gelijk nifidipine in nemen en de pijn is dan binnen 20 minuten verdwenen(ongelooflijk) ik heb ook een tijdje tramadol geslikt maar dan duurde het nog best wel lang voordat de aanval weg ging
  ik weet precies wat je voor pijn bedoelt en wat je daarmee doormaakt!
  het is een pijn die niet te beschrijven is!
  Ik hoop dat je wat met deze informatie kan en er wat aan hebt
  dit is ook de eerste keer voor mij,dat ik iemand vind die de zelfde klachten heeft
  ik heb het nooit in al die 10 jaar met een ander kunnen delen,omdat ik aan mezelf begon te twijfelen,dat ik ook dacht van: het zit tussen mijn oren!! maar dus niet!
  ik hoop dat je er wat aan hebt aan dit verhaal,en wens je nog veel sterkte toe met die rotpijn
  heel veel groetjes jose

  Reactie
Reageer op: Wat te doen tegen slokdarmspasmen
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief