Ervaringen middenrifbreuk

  • #1

    Hi, mijn huisarts denkt dat ik een slecht werkend maagklepje of middenrifbreuk heb. Iemand hier daarmee bekend en welke klachten had je?

     

    ik heb (met fases)

    - komen en gaan van ongemak bovenbuik ennonder borst. Vaak midden maar soms rechts

    - zuur/reflux (omeprazol helpt hier tegen)

    - misselijk bij fases. Soms een uur of twee soms dagen niet

    - gerommeld in buik

    - gevoelige bovenbuik

    Reageer
    #2

    Bij mij is er sinds 2015 een middenrifbreuk geconstateerd (via een gastroscopie, toen was ik 25 jaar oud). Zelfde klachten zoals je ze beschrijft. In het begin zo'n 3 jaar aan verschillende medicatie geweest, omeprazol, pantaprazol, esomaprazol, ranitidine. Allemaal gaven ze helaas te veel bijwerkingen en verhoogde leverwaarden.

    Op dit moment geen medicijnen. De ene dag gaat het beter dan de andere.

    Reageer
    #3

    oppassen met een middenrifbreuk en dan met name reflux. als je dat maar vaak en lang genoeg hebt krijg je slokdarmkanker.

    Reageer
    #4

    Ik lees overal dat 40% van de wereld wel zo'n breuk heeft, meeste mensen weten het niet. Is dus gewoon zaak om die reflux onder controle te houden, als je er wel last van hebt.

    Hebben jullie trouwens ook dat je water langs je linkerborst voelt vallen? En dat voelt vrij ongemakkelijk?

    Reageer
    #5

    Ik heb ook begrepen dat heek veel mensen dit hebben. Ik heb zelf in de lente een maagonderzoek gehad en ontdekt dat ik ook een middenrifbreuk heb. Graad 1 gelukkig maar volgens de arts kun je daar nog steeds heek veel last van hebben. Hoeveel last verschilt per persoon en hangt ook af van voeding, stress, werk, sport etc. Huisarts adviseert Omeprazol 20mg maar ik merk dat ik me fijner voel zonder, ik neem Rennies om het maagzuur onder controle te houde. Soms 1 per dag, soms 4 of 5. Dat is prima zegt de arts, Omeprazol is weliswaar krachtiger maar ook op lange termijn slechter voor je.
    Naast zuur heb ik last van boeren, opgeblazen gevoel, geborrel. En icm met dit ook last van darmen, PDS, dat vaak icm bovenbuikproblemen voorkomt. Ik ben er inmiddels wel uit dat stress, spanning en eten heel veel invloed hebben. Avondje borrelen met kaasjes: ellende. 2 dagen stress vanwege een zware tandartsbehandeling: ellende. Ik probeer er mee te leven zeg maar.

    Reageer
    #6

    sinds 23 december 2022 hebben ze mijn maag terug geplaats;
    daarvoor lag mijn maag in mijn borst holte zeer kortademig en veel klachten van reflux.

    nu heb ik heel veel klachten van opgeblazen gevoel vaak misselijk en braakneigingen.
    overgeven kan ik niet meer.
    wordt door verwezen naar logopedist.
    krijg opblazen maar door fietsen lopen beetje inspanning enz.

    heb de chirurg gevaagd wat is verkeerd gegaan.
    kreeg zoals altijd geen duidelijk antwoord.
    ben er soms zo depressief van. nu is het veel erger dan voor mijn operatie.

    Reageer
    #7

    Een middenrifbreuk veroorzaakt op zichzelf geen klachten.

    maar als het maagzuur naar buiten glipt, tot in je keel, kun je flink last krijgen. Misselijk, opboeren. Brandend /drukkend gevoel achter je borstbeen. Soms zo heftig dat je je even serieus afvraagt of het soms je hart is. Maagpijn, en rauwe pijnlijke keel door reflux .

    Wanneer je heel lang last hebt van reflux (maagzuur in je keel), kun je een slokdarm ontsteking krijgen. Deze is goed te behandelen met medicatie. Soms ontwikkelen mensen een zogeheten Barretslokdarm, deze kan soms een licht verhoogd risico op slokdarmkanker geven.  Het overgrote deel van de mensen met een slokdarmontsteking veroorzaakt door reflux, geneest volledig hiervan mbv medicatie.

    de oorzaak van je maagklachten is iets wat uitgezocht moet worden, in ruim 80% van de gevallen, wordt er geen fysieke oorzaak gevonden .

    Reageer
    #8

    Had je het opgeblazen gevoel en boeren niet voor de operatie ?

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    Ik heb een vraag zijn er ook mensen die last hadden van pijn op de borst pijn in de schouderbladen en benauwd gevoel en een gevoel een band om te hebben en de maag van mij is 6 cm boven de middenrif.
    Ga binnenkort naar de chirurg om de fundoplicatie te bespreken.
    Nu is mijn vraag zijn er ook mensen die deze klachten hadden en hoelang duurde dit ongeveer dat het over is en is er een kans dat deze klachten terug komen

    Reageer
    #10

    Hallo Silvia. Ik heb precies zelfde klachten denk aan operatie om van deze klachten af hopelijk.
    Ben je alle geholpen zijn de klachten minder?
    Ik hoop het voor je

    Reageer
    #11

    Hallo allemaal,

    Ook ik heb een middenrifbreukje, dit is al zo'n kleine 20 jaar geleden ontdekt bij een maagonderzoek. De laatste 2 jaar ('snachts een keer overgegeven) heb ik hier veel meer last van, voornamelijk misselijk in de nacht. De huisarts is het een en ander aan het controleren, maar tot nu toe niks anders kunnen vinden. Zal dus hoogstwaarschijnlijk dat breukje zijn. Nu wil ik geen operatie, hebben jullie ook ervaring met therapie? Zoals fysio of misschien meer iets psychisch...

    Reageer
    #12

    Ik heb ook deze klachten. Tot pijn in de kaak/oor toe.  Was aanvankelijk beangstigend. Hartonderzoek was oké maar er komt nog een verdere CT scan vh hart. Gastroscopie wees uit dat er een kleine maagbreuk is.
    Ik heb nu onmiddellijk Gaviscon genomen bij de eerste klachten. Dat lijkt te helpen. Cedocard bracht weinig soelaas.

    Reageer
Reageer op: Ervaringen middenrifbreuk


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief