Darmproblemen!

  • #1

    Hoi, ik heb ineens heel veel last van mijn darmen en daar maak ik me best druk om.

    Vrijdagochtend werd ik wakker met enorme buikpijn. Toen ik naar de wc ging liep het er echt als water uit, en dat een paar keer achter elkaar. Die dag ging het redelijk, ik hoefde maar twee keer. Maar 's avonds werd het ineens heel erg en heb ik echt continue op de wc gezeten. Ook die nacht en de volgende ochtend heb ik heel veel last gehad.
    Ik heb toen imodium geslikt, en de rest van de dag hoefde ik maar heel weinig.

    Toen ik 's avonds naar het toilet ging kwam er alleen geen ontlasting uit, maar slechts bloederig slijm. Ook vandaag heb ik nog geen ontlasting gehad, maar wel telkens dat roodachtige slijm. In het water van de wc lijkt het ook wel of het uit allemaal vlokjes bestaat.

    Ik heb geen idee wat het is, maar mijn buik is helemaal hard en dik en het lijkt wel of mijn darmen op springen staan. Toch heb ik geen last van winderigheid. Wel ben ik heel erg moe en misselijk en heb ik geen zin in eten.

    Weet iemand wat dit zou kunnen zijn? Ik me maak me best wel zorgen!

    Reageer
    #2

    Ik adviseer je met spoed naar de huisarts te gaan. De klachten die je beschrijft herken ik als een "overloop-ileus", een serieuze diagnose die absoluut uitgesloten dient te worden.

    Reageer
    #3

    Een ileus is een plotselinge (acute) stoornis in de passage van de voedselbrij door de darm, omdat ergens de normale doorgang belemmerd wordt. Het gevolg is dat de voedselbrij in de darm stagneert, waardoor er ernstige klachten optreden.
    Een ileus kan zowel in de dunne als in de dikke darm optreden.

    We spreken van een ileus als de afsluiting van de darm volledig is, en van een sub-ileus als er nog wel enige passage door de darm mogelijk is.
    Een ileus kan door verschillende processen in de darm veroorzaakt worden.
    Afhankelijk van hoe een ileus ontstaat onderscheiden we: Obstructie (of mechanische) ileus: de holte in de darm is afgesloten door bijvoorbeeld; een gezwel, vergroeid littekenweefsel, een kronkel in de darm of door een buikwandbreuk.
    De ‘darmafsluiting’ wordt hier dus echt veroorzaakt door een obstakel in de darm. De darm probeert de voedselbrij voorbij dit obstakel te krijgen. Dit leidt tot hevige darmbewegingen, die vaak aan de buitenkant van het lichaam goed zichtbaar zijn.
    Paralytische (of verlammende) ileus:
    De bewegingen van de darm zijn ernstig verminderd of zelfs afwezig, als gevolg van bijvoorbeeld: buikvliesontsteking, een abces in de buik, alvleesklierontsteking, vaatafsluiting, sommige medicijnen of als complicatie van de narcose enige uren na een grote buikoperatie.
    De ‘darmafsluiting’ wordt hier dus niet veroorzaakt door een obstakel, maar door verlamming van de darm waardoor de voedselbrij in de darm stagneert.

    Beide vormen van ileus gaan gepaard met hevige buikpijn, braken, een opgezette buik en het uitblijven van windjes en ontlasting. De klachten treden sneller op en zijn vaak heviger naarmate de ‘darmafsluiting’ zich meer in het begin van de darm bevindt. Het braaksel bestaat in het begin vooral uit grote hoeveelheden gallig gekleurde darminhoud. Naarmate de ‘darmafsluiting’ zich verder in de darm bevindt wordt het braaksel bruin-zwart van kleur en gaat steeds meer lijken op ontlasting.

    Juist omdat de oorzaak van een obstructie-ileus verschilt van een paralytische-ileus zijn sommige klachten duidelijk verschillend.

    De klachten van een obstructie-ileus zijn:
    hevige buikpijn, niet continu maar in aanvallen; een opgezette en drukgevoelige buik; braken en het uitblijven van windjes en ontlasting; de bewegingen van de darm zijn duidelijk zichtbaar en er zijn veel darmgeluiden. Er is sprake van een “actieve darm” met zogenaamd “gootsteengeruis”.
    N.B. De klachten van een obstructie-ileus zijn precies hetzelfde, als bij de aandoening Chronische Intestinale Pseudo-obstructie (CIP). Zie voor meer informatie de: paper ‘Chronische Intestinale Pseudo-obstructie’.

    De klachten van een paralytische-ileus zijn: matige en constante buikpijn; een opgezette en weinig drukgevoelige buik; braken en het uitblijven van ontlasting en windjes; er zijn geen darmbewegingen en geen darmgeluiden. Er is sprake van een “stille buik”; er kunnen klachten aanwezig zijn van de ziekte die de ileus heeft veroorzaakt, zoals bijvoorbeeld koorts bij buikvliesontsteking.

    Bij beide vormen kan er na verloop van tijd een levensbedreigende situatie ontstaan; de darmwand kan openbarsten (perforeren) of een gedeelte van de darm kan afsterven doordat de doorbloeding van de darmwand ernstig verstoord is. Door langdurig braken raakt de patiënt veel vocht en zouten kwijt, waardoor hij te veel uitdroogt en in een shock kan raken. In dergelijke gevallen is snel chirurgisch ingrijpen noodzakelijk.

    In eerste instantie zal de huisarts door middel van lichamelijk onderzoek proberen een diagnose te stellen. De vaak duidelijk herkenbare klachten van een ileus kunnen bevestigd worden door middel van een röntgenfoto zonder contrast (buikoverzichtsfoto). Op de foto zijn de uitgezette, met gas of vloeistof gevulde darmlissen duidelijk te zien. Op deze foto is echter geen verschil te zien tussen een obstructie- ileus en een paralytische-ileus. Dit is alleen mogelijk door naar de buik te luisteren.
    In sommige gevallen, bijvoorbeeld als de obstructie niet volledig is zoals bij een sub-ileus, kan er een bariumcontrastfoto van de darm worden gemaakt. Bij dit onderzoek wordt de darm gevuld met contrastvloeistof, waardoor de eventuele afsluiting op de röntgenfoto te zien is. Een andere mogelijke onderzoeksmethode is een CT-scan of MRI-scan.
    Het hangt van de aard van de klachten en de te verwachten plaats van de obstructie af of de arts zal besluiten om een colonoscopie te doen. Bij dit onderzoek gaat de arts met een flexibele buis, waaraan een klein cameraatje en lampje is bevestigd, via de anus en de endeldarm naar de dikke darm. Op de monitor is dan de binnenkant van de darm zichtbaar.
    Soms kan een juiste diagnose pas met zekerheid worden gesteld tijdens een operatieve ingreep.

    Reageer
    #4

    Ik hoop dat het allemaal meevalt!

    Reageer
    #5
    Reageer
    #6

    Vorige week wakker geworden met vreemde buikpijn.
    Dit werd in de loop van de dag steeds heftiger en krampende pijn bleef constant aanwezig. Geen enkele houding kon ik aannemen om het te verlichten. Heb gedurende de dag een aantal keren moeten braken, waarbij er alleen maar gal kwam.
    Die nacht in ziekenhuis terechtgekomen en er volgden veel onderzoeken. Na meer dan 24 uur helse pijnen hebben ze mij geopereerd. Conclusie: een strengileus.
    Nu ben ik in het verleden nooit eerder geholpen aan een darmprobleem en is het vreemd dat er misschien littekenweefsel mijn darm afgeklemd heeft. Ik hoop dit nooit meer mee te maken en ben nog steeds benieuwd hoe dit heeft kunnen ontstaan.

    Reageer
    #7
    Reageer
    #8

    hallo. de problemen die je aangeeft heb ik al sinds februari. diarree. bloed i.d. ontlasting, slym,pijn in en rond mijn anus, verschrikkelijke jeuk in de anus(net of er een beestje rondkruipt) in april ben ik(nadat ik 14 kg was afgevallen maar eens naar ome dokter gestapt. hij heeft mij doorverwezen naar het ziekenhuis. 2x een anaal onderzoek gehad maar er was geen goede verklaring voor.mijn man las toevallig i.d. krant een artikel over het NPBC(hier in assen) ik wou een second opinion dus daar me laten onderzoeken. scan. weer anaal onderzoek maar nog steeds geen conclusie. maandag moet ik weer. ondertussen wel allemaal pillen, poeders en zalfjes gehad.ik moet maar weer afwachten. veel sterkte

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    Hallo
    Ik heb al maanden last van pijn in mijn buik, krampen en echt pijn. Ben heel erg moe.. en heb hele wisselende ontlasting, van dun naar normaal. En dan maar zo zit ik 2 keer in een half uur op de wc met dunne ontlasting .. als ik dan opsta heb ik het gevoel dat er meer in zit maar er niet uit komt en dan even later moet ik weer naar de wc. Ik ben nu nu ik dit lees en de symptomen heel erg bang dat ik darmkanker heb, mijn oma heeft het ook gehad........ Zijn mijn zorgen terecht of wijst dit niet op darm kanker?

    Aub.... Groetjes bezorgde

    Reageer
    #10

    Dat heeft met darmkanker niets te maken. Eerder met stress en spanningen. Ga met de klachten naar de huisarts

    Reageer
    #11

    Beginnen met goede voeding. Ook zorgen voor oplosbare vezels, zoals psyllium, inuline en appelvezels. Verder kan je tekorten hebben aan bepaalde stoffen; vitaminen, mineralen, vetzuren en aminozuren.

    Reageer
    #12

    Heeft u nog later last gehad van uw darmen ?

    Reageer
Reageer op: Darmproblemen!


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief