Kinkhoest

 • #1

  Hebben meer mensen last van de symptomen van kinkhoest? Ik vind echt dat dit zwaar onderschat word! Alsof het een “verkoudheidje” is…
  Ben al 3x naar de dokter geweest… ik ben al 4/5 weken ziek. Eerst echt een zwarte verkoudheid met continu hoesten en enkele dagen koorts. Maar nu heb ik ademhaling problemen en heb ik het gevoel dat ik stik als ik hoest, ook moet ik kokhalzen en soms overgeven…
  Ik wordt hier helemaal gek van! Ik raak in paniek, morgen mag ik eindelijk bloedprikken! Als ik de symptomen lees kan het niet anders als kinkhoest zijn toch?

  Reageer
  #2

  Ik heb hier een paar dagen geleden ook over gepost. (“Adem blokkeert tijdens hoesten.”) Ik heb kinkhoest en het is door de huisarts in het begin weggezet als “verkoudheidje” en “het is maar hoest.”
  Uiteindelijk hebben we 112 moeten bellen, omdat ik buiten bewustzijn was geraakt door de stikaanvallen die kinkhoest veroorzaakt. Later is de diagnose kinkhoest gesteld.

  De online informatie over kinkhoest is vooral gericht op babies. Volwassenen zijn gevaccineerd, en vanuit dat idee wordt gedacht dat de symptomen mild zijn bij volwassenen. In mijn ervaring is het bepaald niet mild, en mag er meer passende info over komen. Mijn huisarts is inmiddels wel gedraaid toen hij mij opnieuw zag en ik deze keer tijdens een consult wél een hoestaanval kreeg.

  Zoals jij je klachten beschrijft klinkt het als kinkhoest. De gierende inademing, de stikaanvallen en het overgeven zijn vrij typisch en zijn bepaald niet te vergelijken met hoest die je hebt wanneer je griep, covid, of bronchitus hebt. Hoop dat je snel geholpen wordt, maar helaas duurt kinkhoest wel lang.

  Reageer
  #3

  Mijn Verhaal;
  Ook bij mij is kinkhoest vastgesteld verleden week.(vrouw 45j)
  Begon met droge hoest, 2 dgn het gevoel "iets' onder de keden te hebben, werd gevolgd door een hardere en hevige hoest ( amper productief, wat helder sputum aan het eine vd hoestbui, niet de moeite), 1.5 week stem kwijt ( zonder keelpijn).Het hoesten werd zo hevig gedurende de dag en in de avond en nacht werden het echte aanvallen, die uit het niets kwamen waar ik het gevoel had geen lucht te krijgen, gierend naar lucht te happen bij een volgende hoeststoot en kokhalzend of spugend te eindigen.
  Ondanks codeinetabletten schoot ik vanuit slaap wakker direct in een hoestaanval.
  Doodmoe en kwam er bij assistent vd huisarts niet doorheen..ondanks aangeven symptomen en zelfs kinkhoest vermoeden aangegeven. Na opnieuw koorts, eindelijk bij HA terecht gekomen en erna is via bloedafname kinkhoest vastgesteld en melding gemaakt bij GGD.
  De koorts blijft op en af. De piek is voorbij. de hoestbuien zijn nog hevig maar minder talrijk ( nu na 4 weken nog maar 5 hoestaanvallen id nacht gemiddeld ipv heel veel meer 😉
  Moeheid blijft nog wel even zolang die hoestbuien er zijn. En nog steeds niet echt eetlust.
  Besmettingsfase is gelukkig voorbij.
  Kinkhoest bij volwassenen wordt volgens mij ontzettend onderschat en is absoluut niet te vergelijken met een zware verkoudheid!

  Reageer
  #4

  Ook hier kinkhoest. Nog niet vastgesteld via bloedonderzoek , maar alle symptomen . Enorme hoestbuien met gierende inademing . Regelmatig tot spugen aan toe . De nachten zijn vreselijk en beangstigend. En werkelijk niks helpt .
  Overdag is het inmiddels redelijk te doen . Nog hoesten en vermoeid, maar niet meer de stikkende hoestbuien . Deze komen met name in de avond en nacht opzetten . De ene dag denk je het gaat beter om vervolgens de volgende dag weer een stap terug te vallen .
  Ik voel heel de dag slijm rommelen op mijn borstkas . Herkennen jullie dit ook? Dit is zo enorm vervelend. Hierdoor ga je alleen maar meer hoesten

  Reageer
  #5

  Ook hier kinkhoest. Omdat ik COPD heb dacht de huisarts eerst aan longaanval na verkoudheid. Antibiotica, prednison en codeïne. Dinsdags voor het eerst bij HA geweest. Vrijdags weer, geen verbetering. Flumicil gekregen voor slijm. Aanvallen werden erger. Angst om te stikken is vreselijk. Zaterdag tijdens hoestaanval flauwgevallen in keuken. Vanochtend weer gebeld na een verschrikkelijke aanval. Krijg assistente. Heel verhaal over paniek hoesten en bla bla bla. Ik moest gewoon huilen omdat ik mij zo onbegrepen voelde. Mijn man heeft toen gesprek overgenomen. Maar ze bleef doorgaan. Einde van de ochtend belde ze op. HA dacht aan longembolie. Met spoed bloedprikken. Uitslagen waren gelukkig goed. Toen heeft eindelijk mijn eigen HA gebeld en gevraagd wat er precies aan de hand was. Ze dacht gelijk aan kinkhoest. Weer prednison gekregen vanwege COPD en codeïne. Het is vreselijk maar jullie ervaringen maken het iets dragelijker. Je bent in ieder geval niet alleen. Dank

  Reageer
  #6

  Ik zit inmiddels in mijn 5e week kinkhoest en voel me werkelijk uitgeput. Sinds een maand prijs ik me gelukkig wanneer ik 4 uur achter elkaar kan slapen.
  Overdag gaat het me op vermoeidheid na wel goed.
  Maar mijn ribben, rug en uithoudingsvermogen worden echt uitgetest.
  Ik denk echt dat het zwaar overschat word.
  Ook ik herken de hoestbuien tot overgeven toe.
  En in het begin kon ik zelfs mijn blaas niet beheersen toen het hoesten nog heel erg extreem was.

  Wat mij enigszins verlichting brengt is 24/7 de ramen open hebben
  staan. Vooral ‘s nachts.

  Ik maak me wel een beetje zorgen hoe lang het nog zo intens blijft.
  Snak naar nachtrust, mijn werk begint er echt onder te lijden.
  Codeine tabletten brengen matig verlichting.
  Het maakt het op momenten iets makkelijker om de hoestprikkel te onderdrukken. Maar ik word er enorm suf van.

  Reageer
  #7

  Excuses, ik bedoelde uiteraard in mijn vorige post dat het ‘onderschat’ word

  Reageer
  #8

  Inmiddels week 10 ingegaan. Eindelijk geen scherpe pijn in mijn linkerlong meer en geen verhoging en koorts meer na 5 dagen AB.( longfoto wees geen longontsteking uit..maar die aanhoudende hogere temp. en pijn was vreemd. Dus toch aan de antibiotica.) Frequentie en hevigheid vh hoesten is veel minder in vergelijking tot begin febr. Echter vnl id avond en nacht hoestbuien.
  Mijn linkerribbenkast is zo ontzettend pijnlijk! Zijn het spieren
  ribben of beide?geen idee. Als ik moet hoesten zet ik me al "schrap" tegen de pijn.

  Het zal ergens weer beter gaan.
  1 groot voordeel: Ik schiet niet vanuit slaap in "standje hoestbui totdat ik stik" maar slaap weer een tijdje redelijk en hoest als ik wakker word. Dat alleen al is een grote vooruitgang. ( Nu nog vermindering van de pijn met hoesten)

  Reageer
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  Kinkhoest bij volwassenen wordt enorm onderschat naar mijn idee. Mijn man heeft nu +/- 5 weken kinkhoest. En hij werd van het kastje naar de muur gestuurd. Huisarts die bleef volhouden “uitzieken” griepje. Ondertussen werd het hoesten erger en raakte hij bewusteloos tijdens een hoestbui ( dood eng ) weer te horen gekregen dat hij maar moest uitzieken! Was geen kinkhoest.
  Na 4x bij de huisarts te zijn geweest en 2x bij de huisartsenpost in het ziekenhuis was ik het zat! Ben boos geworden op de huisarts en vond dat er te laconiek gereageerd werd! Hij raakte verdorie steeds bewusteloos bij een hoestbui! Uiteindelijk bloed afgenomen en inderdaad zoals het vermoeden was, toch kinkhoest. Hij kreeg antibiotica maar dit had natuurlijk veel eerder gemoeten. Jammer dat dit zo wordt weg gepoeierd! Hij is al weken dood moe! De hoestbuien worden langzaam minder maar zijn uitputtend! Werken kan nu ook niet omdat hij op zeer grote hoogtes werkt en met zware machines. Veel te gevaarlijk als hij weg raakt tijdens een hoestbui. De ene dag gaat het, en de volgende dag hoest hij weer meer en is hij weer uitgeput! Hij weet soms geen raad meer met zichzelf zo vermoeiend is het! De hoestbuien zijn onvoorspelbaar, kan ineens opkomen. Ik hoop echt dat hier meer onderzoek naar gedaan wordt want dit wordt zwaar onderschat bij volwassenen. Kink hoest is zeker geen verkoudheid. Sterkte voor iedereen die dit moet doormaken! Hou vol het wordt elke dag een beetje beter. Gr Saskia

  Reageer
  #10

  Dag Saskia,

  Er mag wellicht idd meer onderzoek worden gedaan want het wordt inderdaad erg onderschat. Ook heb ik het idee dat de mensen om je heen die het nog nooit hebben gehad of van dichtbij hebben meegemaakt, geen idee hebben van de impact en ernst van kinkhoest ,mede omdat er op internet veelal geschreven wordt over milde symptomen bij volwassenen. Ik hoop van harte dat hier verandering inkomt.

  Reageer
  #11

  Bovenstaand is zo herkenbaar! het begon bij mij met een droge hoest, dus heb netjes gewerkt met een mondkapje, maar toen begonnen de nachtelijke hoestaanvallen waarbij er eigenlijk niets geproduceerd werd. Het voelde als taai slijm, maar ik dacht dat ik er in bleef. Naar de huisarts gegaan: "je hebt een longontsteking. Daar krijg je antibiotica voor. Misschien zit er wel kinkhoest onder..." Lachend zei ze: "ze noemen het ook wel de honderddagenhoest, dus bereid je maar voor". De antibiotica leek wat te gaan doen, maar het ophoesten was zo pijnlijk.... Ik bleef er zo wat in. Weer naar de huisarts gebeld om 8.00 uur in de ochtend met de vraag of ik iets kon krijgen voor die nachtelijke hoestaanvallen omdat ik zo bang was om er in te blijven...Ik kan ook niet goed hoesten door de pijn. Assistente: "Huisarts is op cursus. Ik zal met de waarnemer overleggen. Werd in de middag terug gebeld nadat ik zelf al wat Fluimicil had aangeschaft: "je mag wel een paracetamolletje nemen".
  Na een week is de antibioticakuur klaar en ik doodop van twee weken onrustige nachten. Ga weer naar de huisarts. Eigenlijk was er geen tijd bij de huisarts, maar na aandringen zou de huisarts alleen even tijd hebben om naar mijn longen te luisteren. Ze heeft geluisterd naar mijn longen: "ja hoor, de antibiotica slaat aan. Je moet er echt even de tijd voor nemen. Duurt wel een paar maand. Voor de zekerheid zullen we even een foto maken van je longen. Dat is de volgende dag gedaan en ze belde me dezelfde middag terug om te vertellen dat een scan van de thorax zal volgen met een consult van de longarts omdat de foto van de thorax een gesluierd beeld geeft. "Het kan alle kanten opgaan, ik weet niet wat dit betekend", aldus de huisarts. Nu zou ik misschien iets kunnen slapen omdat de aanvallen minder frequent komen, maar nu ben ik bang voor de uitslag van de CT-thorax welke nog gedaan moet worden, gezien haar opmerking: "het kan alle kanten opgaan en je moet me bellen als je achteruit gaat!" Nu wel? Geen idee of de huisarts het gemeld heeft, maar ik voelde me totaal niet serieus genomen.

  Reageer
Reageer op: Kinkhoest


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MBVoeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief