plots veranderen van smaak en geur

 • #1

  Hallo,

  Ik heb al een tijdje last dat mijn smaak en geur plots veranderen. Dit gebeurt op een willekeurig tijdstip van de dag(meestal einde van de middag) en vervolgens heb ik hier dan ook de rest van de dag last van en duurt tot ik s'morgens weer wakker wordt, dan is het weg.

  Wat er gebeurd is dat ik alles 100x sterker ruikt en overal waar ik kom ruikt het vies. Daarnaast smaakt het eten ook niet. Het is net of er op dat moment een knop omgaat en alles ruikt en proeft echt heel vies.

  Een voorbeeld is dat ik naast iemand zat en die had een lekker geurtje op, vervolgens van het een op andere moment kon ik er echt niet meer naast zitten. was 100x sterker en zooo vies..

  Heeft iemand enig idee waar dit vandaan komt?
  En hebben hier meer mensen last van?

  Gr.

  Roy.

  Reactie
  #2

  Hoe lang heb je deze reuk en smaak problemen al? En nemen de klachten en ernst en frequentie toe? Zijn er andere neurologische problemen? (zien, horen, lopen, voelen, enz.).

  Meestal zijn geur en smaak problemen (veranderingen) een gevolg van bovenste luchtweginfecties, voorhoofdsholteontstekingen, neuspoliepen, die ofwel vaak weer vanzelf overgaan, of relatief eenvoudig te diagnosticeren en te behandelen zijn. Maar de klachten zijn hierbij vaak constant aanwezig en als het over is blijven de klachten verder afwezig.

  Soms is er wel degelijk iets aan de hand, en daarom is het in uw geval mogelijk verstandig naar de huisarts te gaan, juist omdat de klachten wisselend optreden, en dus niet constant zijn. Dat zou kunnen wijzen op een oorzaak die als gevolg heeft dat de zenuwen aangedaan zijn. Oorzaken zijn bijvoorbeeld: hoofdtrauma, hormonale stoornissen, problemen met de tanden en kiezen, en bepaalde medicijnen maar ook Parkinson of Alzheimer.

  Als u met chemische stoffen werkt, of al op hogere leeftijd bent kan de smaak en de geur ook afnemen, maar dat verklaart niet het wisselende optreden van de klachten.

  Reactie
  #3

  Lees ook:

  Proef en ruik bijna niets meer!
  http://www.dokter.nl/forum/Keel-neus-oren/64196-Proef-en-ruik-bijna-niets-meer.html

  Ik kan niet meer ruiken en proeven
  http://www.dokter.nl/forum/Keel-neus-oren/183759-Ik-kan-niet-meer-ruiken-en-proeven.html

  Niet kunnen ruiken
  http://www.dokter.nl/forum/Keel-neus-oren/65008-niet-kunnen-ruiken.html

  Reukvermogen kwijt
  http://www.dokter.nl/forum/Keel-neus-oren/64399-Reukvermogen-kwijt-door-Val.html

  Reukvermogen ontregeld
  http://www.dokter.nl/forum/Anticonceptie-abortus/214131-Ontregeld-anticonceptie-reuk-vermogen.html

  Geen reukvermogen
  http://www.dokter.nl/forum/Keel-neus-oren/63175-Geen-reukvermogen.html

  Reactie
  #4

  Hallo,
  Ik heb dit ook, precies hetzelfde, behalve dat het bij mij niet af en toe is maar nu toch al gedurende enkele maanden continu!
  Steeds die vieze en specifieke geur en dingen die ik vroeger echt lekker vond van eten, krijg ik nu niet meer binnen... helemaal niet leuk en ik weet niet wat te doen, heb al een antibiotica kuur achter da rug maar heeft nietgeholpen. Graag raad aub ...

  Reactie
  #5

  Ga in ieder geval terug naar de huisarts en vraag een verwijzing naar de KNO arts.

  Reactie
  #6

  Iemand met het zelfde probleem als ik.
  Ik heb dit al 8 maanden en word er gek van. Alles wat sterkt ruikt, koffie, vlees, uitlaat, wc wordt versterkt en stinkt heftig sinds die tijd.
  KNO arts houdt het op een reukzenuwschade, maar ik ken geen mens die dat heeft. Mijn huisarts had er ook nog nooit van gehoord, zo ook alles vrienden en kennissen.
  Het is een aanname omdat mijn scan ok was. Tja, ik heb hier helemaal niks aan omdat het me nog elke dag dwars zit.
  Was er maar iemand met een oplossing.

  Reactie
  #7

  Hey,

  Ik heb hetzelfde probleem als jullie, nu al anderhalf jaar. 's morgens is alles normaal, maar dan rond de middag/avond, vaak tijdens het eten of na een niesbui krijg ik een onbeschrijflijk slechte smaak in m'n mond en ruikt alles anders dan normaal. Zelfs dingen die ik anders lekker vind zoals chocolade worden onuitstaanbaar.

  Ben al naar het ziekenhuis geweest voor een EEG en ct-scan, maar daarop was alles normaal. Als iemand een oplossing vind hoor ik het graag, want jullie beschrijvingen klinken zeer bekend in de oren.

  groetjes!

  Reactie
  #8

  al iemand hersteld?

  Reactie
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  Beste man heeft al maanden last van alles zeer sterk te ruiken zoals waspoeder alhoewel goed gespoeld is en buiten gedroogd en zelfs ik ruikte zeer slecht alhoewel gedoucht had en alles stinkt dus enorm sterk is binnen geweest in de spchytiatrie omdat hij moest van mij was niet leefbaar meer ook een pintje bier mocht niet meer Maar het rare is als hijzelf bier drinkt ruikt niet slecht? mocht ook geen was meer opvouwen of strijken in huis ,ja ik gebruik wietolie om te slapen zelfde !!Maar heeft alleen bij spchyholoog geweest wat pilletjes en anders niet wou naar huis komen en is verbetert maar nog niet over waar zou hij best naar toe gaan ik had gezegd bij neuroloog maar deden ze niet in ziekenhuis slaapt nu alleen bvb zijn donsdekens verschillende maal gaan spoelen in wasserij en nog rook naar waspoeder kine hem getest allergisch aan aldehyde daarvoor pillen gnomen boldydeen en lang wat moet ik doen aub? neemt nu pillen voor spyhose en is beter maar nog niet over ??

  Reactie
  #10

  Hallo ik heb dat ook. alles stinkt enorm!  een rare onverklaarbare geur en smaak.  ik griezel ervan ook heb ik dan het gevoel alsof er splinters of losse velletjes in mn mond zitten .  hebben  jullie dat ook ?  graag zou ik het weten ik ben vandaag bij de internist - endecrynoloog geweest en die denkt dat het neuropatisch is bloed onderzoek afijn ik wacht het maar af . Maar als hier niks aan te doen is dan is mn leventje best in waarde afgedaan  groetjes basje 

  Reactie
  #11

  Kan soms samenhangen met tekorten aan diverse voedingsstoffen, waaronder zink. @Godelieve, antipsychotica zorgen voor tekorten aan diverse vitaminen, mineralen en andere stoffen; naast dat ze de melatonineaanmaak afremmen.

  Verder kunnen electromagnetische velden een stressreactie geven in je lichaam, waardoor je weer last van andere dingen kan krijgen. Eventuele medicatie, inclusief anticonceptie, kan ook klachten geven. Zo zorgt pilgebruik onder andere voor een zinktekort.

  Je zou advies kunnen vragen op natuurgeneeskundig gebied. Sommige werken met bepaalde testmethoden als bioresonantie of kinesiologie, waarmee je kan testen waar het euvel zit en aan welke voedingsstoffen je een tekort hebt.

  Reactie
  #12

  overgang? https://www.overgangsklachten.vrouwenovergang.nl/geur_smaak.php

  Reactie
  #13

  beste allemaal,

  gelukkig zijn er mensen die ook ongeveer hetzelfde hebben. Ook ik krijg er geen antwoord op van huisarts. Hebben ze nog niet meegemaakt. Erg vind ik dat.

  Bij mij is de ellende begonnen sinds begin van het jaar. Toen kwam eruit dat ik wat overspannen was, daarna volgde een heftige griep, daarna 2 dagen paniekaanvallen. Ook is er in die tijd een dag geweest dat ik dacht ik had die dag veel te veel gegeten.

  en toen zijn ook alle klachten begonnen. Die wisselden zich af in diverse uitingen.

  Deze varieerden van heftige darmkrampen, buikpijn,maagpijn misselijkheid, opeens last van het perineum een week, dan weer maagpijn, misselijkheid enz enz enz. Het houd maar niet op.

  de laatste weken heb ik nu dus ook last dat als ik ergens kom dat ik alles zo sterk ruik. Meestal gaat het dan over het eten.

  als de vrouw kookt vind ik het stinken. Sta ik bij de slager voor boterhamvlres te halen stinkt het. Loop ik een tankstation binnen ruik ik de vieze geur van de vettige snacks. Ga ik naar de friture walg ik van de vettige geur. Heb daardoor ook altijd vaak een misselijk gevoel alsof het elk moment eruit kan komen.

  Van de klachten in het begin ben ik een beetje vanaf. Het zijn echt diverse stadiums geweest. Ik heb vanaf het begin tot nu een hele doos vol met medicijnen liggen, die ik nu niet meer gebruik.

  Behalve dat ik me nu oxazepam pak of dormicum.

  Dit helpt voor mij om de misselijkheid weg te krijgen, maar het sterke ruiken blijft toch nog.

  ook ben ik afgevallen van 87 naar 80 kg reeds.

  ik kan hier nog veel meer blijven schrijven maar ik stop maar eens.

  als iemand een idee heeft waardoor dit sterk ruiken komt hoor ik het graag. Op internet lees je sommige stukken dat dit optreed als je kanker hebt. Maar daar zullen we maar niet aan denken.

  Veel sterkte voor iedereen, die het heeft en geen antwoorden krijgt. Het is gewoon hartstikke vervelend.

  Reactie
  #14

  Zij die kanker hebben  (gehad),  hoge dosis chemokuren hebben gehad,  hebben vaak dit fenomeen.

  (Bijna) alles smaakt en ruikt vies   -   zelfs wat vroeger lekker rook/smaakte.

  Reactie
  #15

  @Marc, misschien eens advies vragen op natuurgeneeskundig gebied. Bij paniekklachten spelen ook je voedingspatroon en tekorten aan bepaalde voedingsstoffen een rol. Bij stress raken ook je neurotransmitters ontregeld. Medicijnen zorgen voor verliezen aan vitaminen, mineralen en andere stoffen en benzo's en antidepressiva remmen de aanmaak van melatonine. Dit alles kan weer extra klachten geven.

  Reactie
Reageer op: plots veranderen van smaak en geur
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief