keelpijn en gezwollen keel

 • #1

  Hallo iedereen.

  Ik heb al een jaar en half lang (ongeveer) een licht knellend gevoel in de slokdarm.

  gedurende deze periode is het ongemak zeer traag maar gestadigd gegroeid tot vorige maan ik ineens moeite had bij het slikken.
  Ik was een appel aan't eten en kreeg moeite, alsof het allemaal krakelt vanbinnen bij het op en neergaan in mijn keel.
  Dan plotseling wilde mijn slokdarm niet meer bewegen. Hoe hard ik ook probeerde, er kwam maar geen beweging in.

  De rest is de volgende dag en maand normaal verlopen, dwz: wel de gebruikelijke klacht van het krakelende bewegen dat gestadig iets sterker met de dag, maar niet dat slikprobleem waarbij er helemaal niets gebeurd, alsof de hersensignalen die de wil transporteren geen effect hebben.

  Nu heb ik dit aan het begin van de week ook gehad (het niet willen bewegen van de slokdarm), weer op een appel (andere voeding was tot dan geen probleem, wel moeilijker om naar binnen te krijgen natuurlijk)

  Ik ben dus naar de dokter geweest eergisteren omdat het me toch wel bezorgd maakt ditmaal: wanneer ik eet valt slikken in het begin nog redelijk mee, maar die bewegingsblokkade is nu bij alle voedsel als ik een tijdje heb gegeten.
  Dit heeft als gevolg dat ik na een paar happen moet stoppen en even wachten, dan weer wat eten enz... Een volledige maaltijd krijg ik dus niet op, tenzij ik het in kleine stapjes doe.

  De arts heeft mijn bloed laten onderzoeken en de resultaten zijn normaal. Al de waardes zijn normaal, enkel de witte bloedcellen waren een heel klein tikkeltje lager (en daarom in het rood) maar hij wist me te vertellen dat dit eigenlijk een hele goeie waarde was en dat er niets aan de hand was op dat gebied.
  Ook de waardes van het schildklierhormoon in mijn bloed zijn normaal dus de schildklier werkt normaal volgens zijn zeggen

  Nu heb ik een voorschrift om een echografie van de keel te laten nemen om te zien hoe het er vanbinnen uitziet.

  De zaak is dus aan't rollen maar de reden dat ik dit alles schrijf is omdat ik me nu wel bezorgd maak: sinds mijn bezoek aan de huisarts lijkt het erop dat de klacht gestadig aan't stijgen is.
  Nu heb ik ook keelpijn (daar waar het eerder wringde, recht op de schildklier dus) en het dichtgeknepen gevoel is sterk toegenomen.
  Ook heb ik het sinds vandaag heel warm met vreemde rillingen, het is net alsof ik een griep heb want mijn gewrichten hebben dat typische zacht-pijnlijke gevoel)
  Ik maak naar mijn weten geen temperatuur (of zo licht dat ik het niet met de blote hand kan voelen, want een koortsthermometer heb ik niet)

  Weet iemand wat het kan zijn? de arts wist het nog niet te zeggen maar hij is nu ook niet heel communicatief.

  Alvast bedankt

  Reageer
  #2
  Reageer
  #3

  Beste Anthony,

  Ik vraag me af van welke datum jouw verhaal dateert, en of er al een vervolg is. Ik ben zeer geinteresserd omdat ik nu al een week last heb van keelpijn bij het strottehoofd en mijn stem gedurende deze tijd schor is. De huisarts gaat er vanuit dat het een virus is en vooral rust nemen goed is. Net beldde mijn moeder omdat het haar ineens brandde om te vertellen dat haar schildklierproblemen met dezelfde klachten begonnen als de klachten die ik nu ondervindt. Ook ik heb al heel lang last van slecht kunnen slikken, niet bij het eten van een appel maar bij het eten van pinda(kaas)'s of bamie of nassie.

  Ben benieuwd of u al wijzer bent geworden??

  Graag uw reaktie aub.

  Reageer
  #4

  Ik vind het erg voorbarig om bij een weekje keelpijn te gaan denken aan ernstiger oorzaken dan een eenvoudig virusje. Hoewel ik begrijp dat keelpijn een erg lastige klacht is, is het in veruit de meeste gevallen onschuldig en gaat het vanzelf weer over. Als je erg veel last van hebt, kan de huisarts wat lidocaïne voorschrijven, dat dempt de hoestprikkel enigzins en kan de keelpijn als gevolg van herhaaldelijk hoesten en schaafwondjes in de keel ten gevolge van het hoesten sneller genezen.

  Reageer
  #6

  Lees de patiëntenfolder van het Nederlands Huisartsen Genootschap over Keelpijn op:
  http://nhg.artsennet.nl/kenniscentrum/k_voorlichting/NHGPatientenbrieven/NHGPatientenbrief/PBR6a.htm

  Reageer
Reageer op: keelpijn en gezwollen keel
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief