Keelreflux of Silent Reflux in Nederland niet bekend?

  • #1

    Ik heb een paar jaar al een vervelend probleem met mijn keel, ik heb steeds het gevoel dat ik een brok of slijm in mijn keel heb wat niet loskomt, en gaat daarom heel erg kuchen, soms zo veel dat ik einde van de dag echt pijn mijn in mijn keel heb, het voelt alsof ik uren lang aan het schreeuwen ben geweest. Ik zing ook en dit heb erg invloed op mijn stem gehad. Het steeds boeren na het eten, niet normaal hoeveel ik moest boeren, zelfs twee uur later na eten was ik nog aan het boeren. Verder werdt ik soms een paar keer s'nachts wakker met een droge hoest. Jaren geleden ging ik naar de huisarts met deze klacht en ik werd alleen verteld dat ik het zelf deed, het was een vicieuze cirkel, ik ging kuchen dus werd de klacht alleen erger en ging ik meer kuchen. Volgens mijn huisarts moest ik gewoon stoppen met kuchen. Dat was dus echt niet zo makkelijk, als ik niet ging kuchen voelde ik "ik wordt gek!" Het ging soms van zelf weg na maanden, maar kwam later altijd terug. Toen twee jaar geleden is het erger geworden en bleef maar, het ging maar niet weg. Ik ben gaan zoeken online en zag dat het maagzuur zouden kunnen zijn. Ik heb soms, maar niet altijd zure oprispingen, daarom is dat niet meteen duidelijk. Ik weet dat ik zeker zure oprispingen krijg als ik iets vet of heel sterk gekruid eet. Maar meestal eet ik gezond. Maar ik ben gewoon van zelf om uit te proberen als het verschil zouden maken, maagzuurremmers gaan gebruiken (Omeprazole kan je tegenwoordig zelf kopen bij de drogist). Maar het deed helemaal geen verschil. Het was ook nog in het begin van Corona en elke keer ik de huisarts belde dat ik last van mijn keel had werd ik verteld ik moest me laten testen voor Corona. Het was heel frustrerend!

    Maanden later kon ik eindelijk bij de huisarts (nu een andere huisarts omdat de eerste die ik noemde met pensioen is). Ja, ze wist niet echt wat ze moest gaan doen. Kijk sinds ik ongeveer 20 jaar oud was heb ik steeds last van mijn maag gehad, eigenlijk symptomen van gastritis of maagzweer, maar ik heb al twee keer endoscopie gehad en ze kunnen bij mij niets verkeerd vinden. Ik heb ook een aantal keren testen gehad voor Heliobacter bacterie, maar dat heb ik ook niet. Dus ik werd verteld dat het zeker gewoon door stres komt. Dus nu zei de huisarts, ik stuur je deze keer naar de KNO arts. Die doctor heeft met een slangetje met een camera aan het uiteinde in mijn keel gekeken, het moest door mijn neus. Was niet prettig. Het resultaat was dat zij zei dat het duidelijk te zien is dat ik littekens in mijn keel heb van maagzuur wat dus in mijn keel is geweest. Maar ze kon niet uitleggen hoe dat komt, ze zei alleen dat "sommige mensen hebben dat en anderen niet, waarom weten we niet." Ik moest gewoon Omeprazole blijven slikken, "nou zei ik dat doe ik al maanden lang en het doet helemaal niets". Nou dan de dubbele dosis volgens de arts, dus i.p.v. 20 mg, 40 mg per dag.

    Heel eerlijk dat heeft dus ook niet geholpen, waardoor ik op internet heb gaan zoeken onder mijn symptomen en ben ik in het engels heel veel artikelen tegen gekomen over Silent Relfux of LPR (Laryngopharyngeal Reflux). Ik zag dat ik heb bijna alle symptomen die genoemd was, plus eentje die ik nooit van had gedacht dat het mee te maken had. Mijn chronische loopneus die ik zo lang ik mij nog kan herinneren heb, het druppelt elke dag van het jaar het hele jaar door. Ik ben ook een boek van Dr. Koufman over Acid Reflux tegen gekomen, die ik ook heb gekocht. Dr Koufman heb ik begrepen is een KNO arts in New York die heel veel heb geschreven over Acid Reflux. Van de boek heb ik begrepen dat er zijn "trigger foods" of eten die het erger maakt. Bijvoorbeeld melkproducten, ui en knoflook, sterke kruiden, tomaten, citrus fruit, vette eten, chocolade, alcohol etc. Dus een lange lijst. Maar niet alleen wat je eet maar ook hoe je eet. Je moet niet te snel eten, je kan beter niet drinken bij het eten, maar ook s'nachts niet eten, in ieder geval niet 3 tot 4 uur voor het na bed gaan. Want als je gaat liggen komt de reflux omhoog.

    Dit laatste punt was heel belangrijk voor mij, maar ook het moeilijkste. Ik heb altijd zo'n honger als ik na bed ga. En ik had de gewoonte om elke nacht precies voordat ik naar bed ging een bakje magere kwark te eten. Toen ik hier mee gestopt ben, ga ik ook niet meer hoesten s'nachts (tenzij ik verkouden ben dan of zo). Maar dit vindt ik heel lastig nogsteeds want soms kan ik niet eens in slaap vallen omdat ik zo'n honger heb, ik heb echt pijn in mijn maag van de honger.

    Maar wat ik wil zeggen is dat ik ben van overtuigd dat ik LPR hebt, alleen dit zeg ik, dat heeft geen arts tegen mij gezegd. Het is zelfs zo dat als je in Google zoekt kan je alleen informatie in het Engels vinden, in het Nederlands zie ik alleen een Belgische website iets daarover zeggen. Maar wat ik zeker weet is dat de dieet, het helpt echt, ik doe dit nu al een jaar. Dat maakt een een verschil, maar alleen als ik het strikt volg. Ik weet meteen als ik iets eet wat niet goed is, want dan zit ik weer te kuchen en die slijm in mijn keel. Dit is best vervelend want af en toe wil je wat lekkers eten, als je bijvoorbeeld op vakantie ben of uit eten of iemand je uitgenodigd heb om te eten. Het komt meteen terug, en het duurt soms dagen lang voordat het weggaat. Ik vroeg mij dus af, moet ik dit zaaie eten mijn hele leven blijven doen?

    Ik ben dus nog meer gaan zoeken op internet, en heb ik dit geleerd: soms denken we dat zure oprispingen komt omdat je te veel maagzuur heb, maar eigenlijk geeft te weinig maagzuur (het heeft zelfs een woord: Hypochloridia) precies dezelfde symptomen. Wat dus eigenlijk ironisch is want vaak is de medicijn die je krijgt een maagzuurremmer, wat dus soms eigenlijk het probleem erger maakt en niet beter. Gelukkig ben ik al een jaar geleden gestopt met Omeprazole, het hielp toch niet. Ik kan natuurlijk niet zeggen als dit mijn geval is, dat ik te weinig maagzuur heb, want dat is niet getest of bewezen. Maar ik vind dit gewoon interessant want ik vroeg het namelijk aan mijn huisarts en toen zei zij dat "dat kan toch niet? Als je te weinig maagzuur heb dan zou je toch helemaal geen probleem met maagzuur die omhoog in je keel komt hebben?"

    Een lange verhaal maar mijn punt met dit is... ik vind dit super vervelend maar ook dat het lijkt alsof de artsen hier in Nederland hier nooit van hebben gehoord. En natuurlijk snap ik ook dat ik niet alles wat ik op internet vindt moet geloven maar hier staat juist heel veel informatie over Reflux, zelfs op YouTube kan je videos over vinden van seminaars die door artsen in America hierover gegeven worden.

    Reageer
    #2

    Hi Minna,
    Ik heb hier sinds begin dit jaar ook ladt van en ben inderdaad ook tot de conclusie zelf gekomen dat ik lpr heb, na het lezen van Amerikaanse websites. Maagzuurremmers maakte het bij mij erger, dus daar ben ik ook snel mee gestopt. Ik ben ook aan het kijken voor een dieet. Hoe gaat het nu met het koufman dieet bij jou?

    Reageer
    #3

    Bedankt voor dit bericht, hier hetzelfde, ook onderzoek gedaan in het engels online, zelfde conclussie; complexe zaak, Silent Reflux. Het is niet de eerste keer dat dit mij in Nederland gebeurd; veel vaker. VB: Een jaar of tien geleden kreeg mijn vrouw een heel vreemd, zeldzaam virus. Ik kom uit een familie van doktoren/specialisten maar ben zelf geen dr. Ik ben haar klachten nauwlettend gaan observeren (iedereen kan dat), long story short: Ze hebben haar bijna dood laten gaan. Pas toen ik er op stond, na ettelijke keren aangedrongen te hebben, om haar te checken op Parvo B19, wat volwassenen meestal niet krijgen, kwam het ziekenhuis en haar specialisten tot actie, ze was toen al heel ernstig ziek. Met een hangend hoofd kwam de internist mij het antwoord brengen: Positief. Ben ik de dr?! Dit is niet de eerste keer dat ik merk dat men zaken op medisch gebied in Belgie weet, welke NL zogenaamd niet weet.Ook niet te vinden online (Nederlands). Maar ze lezen toch internationale onderzoeken en doen er zelfs aan mee?! Het frustreerd mij mateloos. Ik ga een heel simplistische verklaring geven: Het is zelf alsof preventieve zorg geen prioriteit lijkt te hebben in dit land, behalve voor diegenen die het zelf (kunnen) betalen, en dan nog niet. Het lijkt bijna nonchalant soms, maar natuurlijk gaat het om statistieken en geld. Vanuit mijn ´gut feeling´ heb ik soms het gevoel dat ze in Belgie meer om de mens geven dan hier, en dat hier het kostenplaatke belangtrijker is. Ik doe zelf liever onderzoek online op/in de rest van de wereld. Het is eigenlijk een schande, de betweterigheid van de artsten hier ook. Mijn excuses voor deze litanie, maar dit is wat jouw uitstekend verslag in mij naar boven brengt. We zullen het zelf moeten uitzoeken, Minna, dat is zeker. Ik ook Silent Reflux, wordt lastig. Ik hoop dat het goed met je gaat, dank! Karl

    Reageer
    #4

    06/02/24
    Sinds 2 maanden geleden ik en mijn zeer dichte omgeving (2broers, 2 vrienden) ziek geworden. Virale infectie was de boosdoener ( bevestigd door huisdokter en bij mijn 2 vrienden ook). We ervaarden allemaal ook gas enteritis klachten onder andere zuurbranden stekende maag darm pijn zure oprispingen etc… de infectie bleek bij ons allemaal genezen te zijn en we voelde ons al stukken beter. Maar toen begonnen allerlei vage klachten voor ons allemaal zoals jullie allemaal hier boven vermelden (maagpijn, zuurbranden, keelpijn, vol gevoel na het minste wat je eet (voorheen nooit gehad). Ik zelf heb diabetes type 1 en neem de klachten meteen serieus en bij mij lijken ze iets heftiger te zijn dan hun. Naar de huisarts geweest door voornamelijk (keel/tong pijn, droge harige tong, vieze/zure smaak mond/mondbranden en post nasale drip) brandende maag volle maag soms honger soms niet. Dokter zei niets afwijkends te zien in de keel/mond enkel wat geïrriteerd en schreef mij maagzuurbinders op proef voor de brandende maag. Week lang elke dag 1 maalox bij het eten en verlichtte de klachten voor heel even en kwam erna zelfs intenser terug zo erg dat ik de laatste dag van die week naar spoed ben gegaan hopend op hulp. De spoedarts had al meteen een ct scan abdomen aangevraagd aangezien ik een brandende maag als symptoom had waaruit bleek dat mijn maag nog al opgezet stond vermoedelijk nog niet verteerd eten en keek in mijn keel en zei dat mijn keel vuurrood was en raden mij aan om een gastroscopie te doen en schreef mij ook pantomed 40mg voor. Dag erna meteen gaan halen en begonnen mey pantomed. Klachten werden intenser. Toch blijven nemen tot mijn afspraak gastroscopie (2 weken later). Dag voor gastro nuchter vanaf 22u en gastro vond volgende morgenochtend 9 u plaats. Aangekomen bij de gastenteroloog en vroeg mij wat mijn klachten waren. Alles uitgelegd en hij voerde de gastro uit met verdenking op maagbreuk. Zonder sedatie gedaan en viel goed mee. Alles was normaal. Slokdarm tot de maag. Geen slechtwerkende maagklep geen maagbreuk geen middenrifbreuk en de slokdarmwand en maagwand mooi inorde niks afwijkends ook mijn moeder keek mee en zag dat alles mooi proper was ook geen voedselresten dus ook geen luie maag. Uit voorzorg biopties genomen voor de Helico bacterie en wist de uitslag 5 dagen later bij mijn huisarts.

    Reageer
    #5

    Deel 2 volgt

    Reageer
    #6

    Huisarts las ook dat alles inorde was en niks afwijkends was te zien maar dat er wel degelijk een positieve helico bacterie gastritis is vast gesteld. Hebben ze mij de tripletherapie gegeven 1 maagzuur remmer pantomed en 2 antibiotica (metronidazol en clarithromycine) 10 dagen lang. Vandaag klaar met de kuur en een zeer lichte verbetering. Moet over 6 weken een adem test gaan doen om te kijken of de bacterie weg is wat waarschijnlijk vals negatief of wel degelijk nog steeds positief gaat zijn aangezien ik nog steeds klachten heb en tot op vandaag zijn mijn 2 broers moeder en mijn 2 vrienden ook nog steeds ziek met dezelfde klachten. Maar goed nu mijn theorie achter deze hele zaak. De Helico bacterie woekert niet met iemand die weinig maagzuur heeft maar is de oorzaak ervan want het breekt enzymen af die maagzuur produceren en waardoor er een vertraagde spijsvertering is en eten langer dan normaal in de maag blijft. zou het niet kunnen dat de zuurtegraad toeneemt van de maagzuur om het eten alsnog verteerd te krijgen (brandend maagzuur) het brand het eten letterlijk tot stukjes om toch verteerd te krijgen. Overdag voel ik echt dat het eten omhoog wilt komen en dat mijn maagzuur brand maar omdat mijn maagklep werkt kan ik dit toch in de maag houden en zelfs dan komt er toch wat oprisping naar boven maar niet tot mijn keel en zakt het terug in de maag.

    Reageer
    #7

    Deel 3 volgt

    Reageer
    #8

    Maar nu de vraag als het eten of maagzuur niet omhoog tot je keel komt overdag waarom zijn de klachten dan de volgende dag niet beter? Mijn theorie was dat wanneer ik ga slapen dat mijn hele lichaam ontspant zo ook de kringspier (maagklep) en ik ben niet wakker dus ik kan de oprisping niet tegenhouden en daardoor komt het dan wel tot mijn keel mond en zelfs tot in de sinussen waardoor ik de volgende dag opsta met al die klachten. En dit komt omdat ik vaak wakker ben gesprongen en ik dan zuur voelde in mijn keel mond als of het net was aangekomen want ik voelde het nog branden in mijn keel en mond en extreem zure smaakaanval. En die post nasale drip is eigenlijk taai slijm die de sinussen aanmaakt als bescherming tegen de maagzuur en drupt dan gedurende dag in de keel en daardoor dat taai slijm in de keel waardoor je moet schrapen heletijd en de klachten nog verergerd. Maar goed ik ben 22 jaar en heb 21 jaar nooit deze klachten gehad en nu wel door helicobacterie. Dat is volgens mij het meest logische. Want mijn tante heeft haar hele leven lang (30 jaar) geen galblaas en een openstaande maagklep die niet werkt en maagzuur oprispingen maar nooit een verbrande maag slokdarm of keel maar nu niet lang geleden had ze ineens heel veel last en heel intense zure oprispingen waarna ze een gastroscopie liet doen ze zeide dat haar keel letterlijk verbrand was en ze stelden toen de helicobacterie bij haar vast waarna zij ook antibiotica kuur kreeg en na 2 weken kon ze zeggen dat ze geen last meer had van intense zuur klachten ze heeft wel nog haar oprispingen maar het brand niet meer door haar keel slokdarm maag. Mijn theorie is dat brandend maagzuur niet komt door een middenrifbreuk maagbreuk of kapotte maagklept maar door iets wat de maagzuur productie doet afnemen in jouw maag. 1 daarvan helicobacterie!

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    Deel 4 volgt

    Reageer
    #10

    En dat silent relfux is nog al maar gezever je voelt toch zeker wel waneer iets door je slokdarm komt of tot de keel. Ik denk dat het bij het slapen dan naar boven komt en dan heb je het inderdaad niet door en is er schade berokkend. Ik neem nu geen pantomed en geen pillen meer. Ik ga deze nacht opblijven en kijken of ik de volgende dag wel wat klachten verlichting heb aangezien ik niet ga slapen waardoor mijn maag niet de kans krijgt om het zuur naar boven te rispen. Als dat goed ga ik proberen rechtop te slapen en kijken of het ook zo lukt.

    Reageer
    #11

    Minna2
    Welke testen heb je gehad voor de helico bacterie?

    Reageer
    #12

    Heel herkenbaar! Blij te lezen dat er nog meer mensen zijn zoals ik. Hier een sliding hernia, reflux tot in de keel! Stembanden gezwollen [rood tot in keel] en slijmvorming rond stembanden. Helaas ook een apneumasker wat in de nacht lucht door keel blaast en dus bepaald niet bevorderlijk voor al deze klachten. Bijna een vicieuze cirkel. Omeprazol doet weinig. Soms boer ik uren aan 1 stuk [met name in de nacht]. Hoesten, schrapen....nog meer slijmvorming....hees praten...ga zo maar door. Laatst weer een gastrocopie en fiberscopie gehad. Lichte ontsteking slokdarm [graad a] en gezwollen stembanden. Ik word soms gek van dat terugkerende slijm in keel. Het gekke is dat ik niet echt last van maagzuur heb. Enfin, sterkte iedereen hier ook.

    Reageer
Reageer op: Keelreflux of Silent Reflux in Nederland niet bekend?


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief