Keelreflux of Silent Reflux in Nederland niet bekend?

 • #1

  Ik heb een paar jaar al een vervelend probleem met mijn keel, ik heb steeds het gevoel dat ik een brok of slijm in mijn keel heb wat niet loskomt, en gaat daarom heel erg kuchen, soms zo veel dat ik einde van de dag echt pijn mijn in mijn keel heb, het voelt alsof ik uren lang aan het schreeuwen ben geweest. Ik zing ook en dit heb erg invloed op mijn stem gehad. Het steeds boeren na het eten, niet normaal hoeveel ik moest boeren, zelfs twee uur later na eten was ik nog aan het boeren. Verder werdt ik soms een paar keer s'nachts wakker met een droge hoest. Jaren geleden ging ik naar de huisarts met deze klacht en ik werd alleen verteld dat ik het zelf deed, het was een vicieuze cirkel, ik ging kuchen dus werd de klacht alleen erger en ging ik meer kuchen. Volgens mijn huisarts moest ik gewoon stoppen met kuchen. Dat was dus echt niet zo makkelijk, als ik niet ging kuchen voelde ik "ik wordt gek!" Het ging soms van zelf weg na maanden, maar kwam later altijd terug. Toen twee jaar geleden is het erger geworden en bleef maar, het ging maar niet weg. Ik ben gaan zoeken online en zag dat het maagzuur zouden kunnen zijn. Ik heb soms, maar niet altijd zure oprispingen, daarom is dat niet meteen duidelijk. Ik weet dat ik zeker zure oprispingen krijg als ik iets vet of heel sterk gekruid eet. Maar meestal eet ik gezond. Maar ik ben gewoon van zelf om uit te proberen als het verschil zouden maken, maagzuurremmers gaan gebruiken (Omeprazole kan je tegenwoordig zelf kopen bij de drogist). Maar het deed helemaal geen verschil. Het was ook nog in het begin van Corona en elke keer ik de huisarts belde dat ik last van mijn keel had werd ik verteld ik moest me laten testen voor Corona. Het was heel frustrerend!

  Maanden later kon ik eindelijk bij de huisarts (nu een andere huisarts omdat de eerste die ik noemde met pensioen is). Ja, ze wist niet echt wat ze moest gaan doen. Kijk sinds ik ongeveer 20 jaar oud was heb ik steeds last van mijn maag gehad, eigenlijk symptomen van gastritis of maagzweer, maar ik heb al twee keer endoscopie gehad en ze kunnen bij mij niets verkeerd vinden. Ik heb ook een aantal keren testen gehad voor Heliobacter bacterie, maar dat heb ik ook niet. Dus ik werd verteld dat het zeker gewoon door stres komt. Dus nu zei de huisarts, ik stuur je deze keer naar de KNO arts. Die doctor heeft met een slangetje met een camera aan het uiteinde in mijn keel gekeken, het moest door mijn neus. Was niet prettig. Het resultaat was dat zij zei dat het duidelijk te zien is dat ik littekens in mijn keel heb van maagzuur wat dus in mijn keel is geweest. Maar ze kon niet uitleggen hoe dat komt, ze zei alleen dat "sommige mensen hebben dat en anderen niet, waarom weten we niet." Ik moest gewoon Omeprazole blijven slikken, "nou zei ik dat doe ik al maanden lang en het doet helemaal niets". Nou dan de dubbele dosis volgens de arts, dus i.p.v. 20 mg, 40 mg per dag.

  Heel eerlijk dat heeft dus ook niet geholpen, waardoor ik op internet heb gaan zoeken onder mijn symptomen en ben ik in het engels heel veel artikelen tegen gekomen over Silent Relfux of LPR (Laryngopharyngeal Reflux). Ik zag dat ik heb bijna alle symptomen die genoemd was, plus eentje die ik nooit van had gedacht dat het mee te maken had. Mijn chronische loopneus die ik zo lang ik mij nog kan herinneren heb, het druppelt elke dag van het jaar het hele jaar door. Ik ben ook een boek van Dr. Koufman over Acid Reflux tegen gekomen, die ik ook heb gekocht. Dr Koufman heb ik begrepen is een KNO arts in New York die heel veel heb geschreven over Acid Reflux. Van de boek heb ik begrepen dat er zijn "trigger foods" of eten die het erger maakt. Bijvoorbeeld melkproducten, ui en knoflook, sterke kruiden, tomaten, citrus fruit, vette eten, chocolade, alcohol etc. Dus een lange lijst. Maar niet alleen wat je eet maar ook hoe je eet. Je moet niet te snel eten, je kan beter niet drinken bij het eten, maar ook s'nachts niet eten, in ieder geval niet 3 tot 4 uur voor het na bed gaan. Want als je gaat liggen komt de reflux omhoog.

  Dit laatste punt was heel belangrijk voor mij, maar ook het moeilijkste. Ik heb altijd zo'n honger als ik na bed ga. En ik had de gewoonte om elke nacht precies voordat ik naar bed ging een bakje magere kwark te eten. Toen ik hier mee gestopt ben, ga ik ook niet meer hoesten s'nachts (tenzij ik verkouden ben dan of zo). Maar dit vindt ik heel lastig nogsteeds want soms kan ik niet eens in slaap vallen omdat ik zo'n honger heb, ik heb echt pijn in mijn maag van de honger.

  Maar wat ik wil zeggen is dat ik ben van overtuigd dat ik LPR hebt, alleen dit zeg ik, dat heeft geen arts tegen mij gezegd. Het is zelfs zo dat als je in Google zoekt kan je alleen informatie in het Engels vinden, in het Nederlands zie ik alleen een Belgische website iets daarover zeggen. Maar wat ik zeker weet is dat de dieet, het helpt echt, ik doe dit nu al een jaar. Dat maakt een een verschil, maar alleen als ik het strikt volg. Ik weet meteen als ik iets eet wat niet goed is, want dan zit ik weer te kuchen en die slijm in mijn keel. Dit is best vervelend want af en toe wil je wat lekkers eten, als je bijvoorbeeld op vakantie ben of uit eten of iemand je uitgenodigd heb om te eten. Het komt meteen terug, en het duurt soms dagen lang voordat het weggaat. Ik vroeg mij dus af, moet ik dit zaaie eten mijn hele leven blijven doen?

  Ik ben dus nog meer gaan zoeken op internet, en heb ik dit geleerd: soms denken we dat zure oprispingen komt omdat je te veel maagzuur heb, maar eigenlijk geeft te weinig maagzuur (het heeft zelfs een woord: Hypochloridia) precies dezelfde symptomen. Wat dus eigenlijk ironisch is want vaak is de medicijn die je krijgt een maagzuurremmer, wat dus soms eigenlijk het probleem erger maakt en niet beter. Gelukkig ben ik al een jaar geleden gestopt met Omeprazole, het hielp toch niet. Ik kan natuurlijk niet zeggen als dit mijn geval is, dat ik te weinig maagzuur heb, want dat is niet getest of bewezen. Maar ik vind dit gewoon interessant want ik vroeg het namelijk aan mijn huisarts en toen zei zij dat "dat kan toch niet? Als je te weinig maagzuur heb dan zou je toch helemaal geen probleem met maagzuur die omhoog in je keel komt hebben?"

  Een lange verhaal maar mijn punt met dit is... ik vind dit super vervelend maar ook dat het lijkt alsof de artsen hier in Nederland hier nooit van hebben gehoord. En natuurlijk snap ik ook dat ik niet alles wat ik op internet vindt moet geloven maar hier staat juist heel veel informatie over Reflux, zelfs op YouTube kan je videos over vinden van seminaars die door artsen in America hierover gegeven worden.

  Reageer
Reageer op: Keelreflux of Silent Reflux in Nederland niet bekend?
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief