rare brok in ’n keel bij het slikken

 • #1

  Hallo allemaal. Ik heb sinds een paar weken echt moeite met slikken. Het voelt alsof er iets vast zit.
  Ik ben gestopt met roken en slik daarvoor Champix.
  Dit is een vervelend gevoel en ik maak mij zorgen om keelkanker ofzo.
  Ik heb 21 jaar gerookt en ben nu 36 jaar.
  Soms als ik mij op het gevoel concentreer lijkt het meer alsof het achter mijn neus vandaan komt. Het gevoel wanneer je (sorry) je 'neus ophaalt' daar zit het nare slik gevoel.
  Help, ik maak mij best zorgen en durf niet naar de huisarts.

  liefs grace

  Reactie
  #2

  Een brokgevoel in de keel komt vaak voor. Veel patiënten zijn hierover ongerust, maar over het algemeenis het een onschuldig probleem. Mogelijke bijkomende klachten kunnen zijn een slijmprop in de keel die nietweggeslikt kan worden, een gevoel dat er een graat of een korreltje in de keel zit, of een branderige, pijnlijke of geïrriteerde keel.

  Het brokgevoel zit meestal ter hoogte van het strottenhoofd. Hierdoor ontstaatde neiging steeds te schrapen, te kuchen of te vaak slikken. Hierbij kan wat slijm geproduceerd worden. Alser geen lichamelijke afwijking te vinden is die de klacht kan verklaren is er sprake van een brokgevoel (of globusgevoel).

  Mogelijke oorzaken:

  Spierspanning: Tijdens het slikken, maar ook bij schrapen en kuchen, worden bepaalde keel- en halsspierenaangespannen. U kunt dat bijvoorbeeld zien aan de adamsappel (het vooruitstekend bovenste gedeelte vanhet strottenhoofd), die bij de slikbeweging op en neer gaat. Als de spieren gespannen blijven, kan dit alseen brok in de keel aanvoelen. Als u minder gespannen bent, heeft u vaak minder last.

  Slijmgevoel: Het brokgevoel kan ook ervaren worden als een slijmgevoel in de keel. Normaal neusslijmvlies produceertelke dag veel slijm, dat regelmatig wordt doorgeslikt. Hierbij komt ook nog het speeksel. Samen is dat eenpaar liter vocht per dag, dat we doorslikken zonder het te weten. Bent u zich deze productie van slijm envocht bewust, dan kunt u dit als een brokgevoel ervaren.

  Stress: Spanningen en problemen kunnen zich door verschillende lichamelijke klachten uiten. Bij de een doorrugklachten of hoofdpijn, bij de ander door een brokgevoel. Uw huisarts kan helpen uw probleem onderwoorden te brengen en zonodig een andere hulpverlener inschakelen.

  Behandeling:

  Geruststelling: De beste “behandeling” van klachten van brokgevoel is geruststelling en uitleg. Het is al een opluchting alsde KNO-arts geen afwijkingen vindt. Door deze geruststelling verdwijnt de klacht vaak vanzelf. Dit vindt meestal geleidelijk plaats, met af en toe nog opspelen van het brokgevoel. Sommige mensen houden er echter hun hele leven in bepaalde situaties (spanningen) last van.

  Logopedie: Soms biedt logopedie uitkomst bij het bestrijden van de klachten. U krijgt dan oefeningen waarbij u leert dekeel- en halsspieren beter te ontspannen.

  Als het brokgevoel verergert of als er klachten bijkomen, vraag dan een nieuw onderzoek aan. Soms heeft een op brokgevoel lijkende klacht namelijk wel een lichamelijke oorzaak. Meestal gaat een dergelijke afwijking echter gepaard met andere klachten, zoals moeite met vaste voeding te gebruiken, keelpijn, oorpijn of heesheid. Uw KNO-arts probeert dan ook altijd eventuele andere oorzaken op te sporen. Het is meestal niet nodig om alle onderzoeken te ondergaan die verderop worden besproken. Belangrijk is dat met beperkt onderzoek de oorzaak wordt gevonden, zodat u zo snel mogelijk uit de onzekerheid bent en debehandeling kan beginnen. Onnodig onderzoek moet altijd worden vermeden.

  Doen de klachten zich voor tijdens de maaltijd of is de stem schor of hees dan betreft het geen brokgevoelmaar slik- of stemklachten en is er vaak wel een lichamelijke aandoening. Dat kunnen de volgende aandoeningen zijn.

  Keelkanker: Hierover maken mensen zich vaak de meeste zorgen. Een kwaadaardige aandoening van het slijmvlies vande keel, het strottenhoofd of de slokdarm is gelukkig zeldzaam. De kans hierop is wel sterk verhoogd bijlangdurig roken en overmatig gebruik van alcohol. Gaat het brokgevoel samen met stemverandering, moeite met eten, gewichtsverlies en oorpijn dan is onderzoek door een KNO-arts op korte termijn noodzakelijk. De KNO-arts kan een kwaadaardige afwijking meestal bij het eerste onderzoek opgemerken.

  Neusbijholtenontsteking: Een ontsteking van de neusbijholten kan door extra slijmafscheiding de keel irriteren, zodat een brokgevoel ontstaat. Bijkomende klachten zijn soms hoofdpijn, snot, neusverstopping en reukverlies.

  Allergie: Allergie leidt meestal tot klachten van neusverstopping, maar kan zich ook uiten in de keel, waar het een schraal, jeukend of brokgevoel kan veroorzaken.

  Verkeerd stemgebruik: In en rondom het strottenhoofd lopen spiertjes, onder andere die van de stembanden. Bij verkeerd stemgebruik wordt een deel ervan te intensief gebruikt. Dit kan een brokgevoel geven. Bij sommige mensen kunnen de stembanden zich soms niet goed sluiten. Hierdoor is de stem niet krachtig genoeg, zodat die gemakkelijk wordt geforceerd. Naast een brokgevoel hebben sommigen ook een hese stem of eenonvoldoende krachtig stemgeluid.

  Maagzuur/prikkelende stoffen: Hiervan is sprake als het slijmvlies in de keel langdurig wordt geprikkeld door maagzuur (bijvoorbeeld bijmensen met een middenrifbreuk), prikkelende stoffen of droge lucht. Hierbij treden klachten op van eengevoelige plek in de luchtpijp of keel, kriebel in de keel, hardnekkig hoesten, branden, neiging tot schrapenen lastig slikken. Roken, alcohol, koffie en sterk prikkelde stoffen zoals bijvoorbeeld pepermunt, drop en chocolade houdendeze klachten in stand, al lijken ze een tijdelijke verlichting te geven. Dat is echter maar schijn.

  Zeldzaam: Vergrote schildklier, slijtage van de halswervels, Zenker’s divertikel, angina pectoris.

  Onderzoek:

  Keelspiegelen: Nadat de mond is geopend houdt de KNO-arts de uitgestoken tong met een gaasje vast en brengt eenverwarmd spiegeltje in de keel. Met het licht van de voorhoofdlamp onderzoekt de kno-arts uw keel en strottenhoofd. Blijf tijdens dit onderzoek rustig ademen en probeer een eventuele kokhalsreflex te onderdrukken. U hoeft niet bang te zijn dat u te weinig lucht naar binnen krijgt want er is ruimte genoeg omte ademen terwijl het spiegeltje in de keel is.

  Fiberscopie: Bij sommige mensen is de neiging tot kokhalzen tijdens het onderzoek met de keelspiegel zo sterk, dat opeen andere wijze moet worden gekeken. Dit gebeurt dan met een kleine fiberscoop (laryngoscoop). Dit is een buigzaam kijkertje van fiberglas in de vorm van een slang met een dikte van vier mm. Na eventueel verdoven van de neus- en keelholte met een spray wordt de fiberscoop via de neus opgeschoven tot voorbij het zachte gehemelte. Op deze wijze kan de keel en het strottenhoofd goed zichtbaar worden gemaakt. Over het algemeen verloopt dit onderzoek eenvoudiger voor u dan het onderzoek met een spiegeltje.

  Röntgenfoto: Het is niet altijd nodig röntgenfoto’s van de hals en slokdarm te maken. Zonodig wordt een foto gemaaktvan de neusbijholten. In zeldzame gevallen wordt een scan gemaakt van de neusbijholten, keel, hals ofschildklier.

  Reactie
  #3

  Benauwd, Gevoel of er iets in me keel zit.
  http://www.dokter.nl/forum/Longen/50787-Benauwd-Gevoel-of-er-iets-in-me-keel-zit.html

  Reactie
  #4

  Grace,

  Ik heb er nu ruim een jaar last van. Exact dezelfde klachten zoals jij ze omschrijft. Bij mij is het ook nog eens zo dat mijn neus vaak is verstopt, en dat er grote brokken snot loskomen van "achter mijn neus". Ben bij de kno arts geweest. Niks te vinden. Spoelen met zout water (door de neus) en neusspray. Na 2 weken geen verbetering. Ben ook gestopt met roken. Geen verbetering.
  Word er leip van....

  Reactie
  #5

  Begrijp niet waarom niemand denkt aan "Bisolvon".
  Een middel dat verkrijgbaar is bij de drogist en speciaal is bedoeld voor taai slijm.
  Het helpt écht.

  Reactie
  #6

  Globusgevoel?

  Reactie
  #7

  ik heb al meer als een jaar last van schrapen in de keel.ben naar e huisarts gegaaan heeft me door verwezen naar de kno arts heeft gekeken via de neus met een camara merk je niets van ik was ook ongerust.kon niets vinden zag er goed uit ben toen naar de long arts gestuurt longfoto en ct scan laten maken een week later een onderzoek ook met een camara in de luchtwegen gekeken,maar dat gebuurt onder lichte narcose.dag opname merk er niets van week later uitslag niets aan de hand.moest wel maagzuur remmers gaan gebruiken 3pillen gedurende driemaanden ben toen na drie maanden gebelt door het ziekenhuis hoe het ging heft bij mij in iedergeval niet geholpen behandeling gestopt moet er maar mee leren leven ik heb er nu nog steeds last van soms wat minder .
  maar je hoeft nergen bang voor te zijn hoor steld niets voor di onderzoeken succes verder ik hoop dat ik er ooit ens en keer vanaf kom.
  vr.gr rinus

  Reactie
  #8

  ik ben wladimir wever ,en als ik de laatste 2weeken doorslikt doet t een beetje pijn en ik voel een soort van een knobbel,wie weet wat dit kan zijn ,of heeft u dit meegemaakt.
  De pijn is op de zelfde nieveauw gebleven,al 2 weeken lang heb ik hier last van,ik hoop natuurlijk meer op een keelontsteking dan dat het b.v kellkanker is .
  Graag hoop ik dat iemand hierover mijn kan inlichten.

  Reactie
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  Zonder onderzoek is het moeilijk om daar iets over te zeggen. Het kan een ontstoken keelamandel zijn. Ga met de klachten naar de huisarts.

  Reactie
  #10

  Ik heb da ook als ik moet sliken is da juist da er iets vast zit in mijn keel en vanachter in mijn mond is het hard en van boven kan er iemand zegen wa da kan zijn want ik heb da al van de vorige zaterdag en het is nog ni weg ik maak mij zorgen da da ni meer weg gaat

  Reactie
  #11

  Maar waar moest jij dan mee leren leven Rinus?

  Reactie
  #12

  Hallo Rinus, niet makkelijk om forums te vinden ivm brok in de keel. Sinds 10mnd kamp ik ook met dezelfde symptomen. Ook al 2 kno 's geraadpleegd en gastroscopie laten doen. Niets te zien. Mogelijke oorzaak allergie. Huisstofmijt , hooikoorts en kat zeer allergisch blijkbaar. Wou weten of je er ondertussen al vanaf bent en wat je dan hebt gedaan. Hopelijk krijg ik hierop een antwoord .grtn

  Reactie
  #13

  het graat, brok, gevoel in de keel kan een tong amandel zijn , en hier word niets aan gedaan , je kan het simpel oplossen door kamille thee met honing te drinken dan is het gevoel na een dag al weg . succes groet lex

  Reactie
  #14

  Al anderhalf jaar een brok in mijn keel.

  Alle onderzoeken, sommige dubbel, achter de rug.

  ze waren op zoek naar uitzaaiingen, maar die zijn er niet. De opluchting daarover zou de klacht minder moeten maken, maar het wordt alleen maar erger..

  ik ben nu zeer beperkt in mijn leven, omdat ik moeite heb met eten, praten, schor, soms geen stem, constant benauwd, gevolg misselijk, paniek en flauwvallen...

  Ik ben begonnen aan verschillende therapieën die niks helpen en nu ook door Corona stil staan..

  ik weet het nu dus echt niet meer!

  Zelfs douchen is een probleem, er moet iemand in de buurt zijn, want daar ben ik ook al eens tegen de vlakte gegaan.

  Autorijden durf ik hierdoor ook niet meer.

  Reactie
Reageer op: rare brok in ’n keel bij het slikken
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief