Kans op asbestkanker?

 • #1

  Hoi allen,

   

  Sinds kort hebben wij een waterlek. Na openkappen van de muur werd duidelijk dat het om een oude absestleiding gaat. Deze ligt nu al een kleine maand bloot maar wordt binnenkort vervangen. Hoe groot is de kans dat wij absestkanker oplopen? Verder komen we beroepsmatig niet in aanraking met asbest

   

  Dankjewel.

  Reageer
  #2

  Dat is onwaarschijnlijk.

  Reageer
  #3

  Asbest is pas een probleem bij het zelf (af)breken of opvegen van bepaald type vezels die daarmee in de lucht komen. Vooral asbestplaten zijn berucht, en kunnen dan na ca. 20 jaar voor kanker zorgen.

  Met een leiding is dat probleem er niet.

  Ik was zo dom om 10 jaar geleden een muur in een oude kamer te breken die, zo bleek later, uit een gewafelde plaat bestond (= 99% kans op asbest). Ik heb flink in die stofwolken gehangen, en dus kan het best dat ik over ca 10 jaar asbestlongen krijg. Een onderzoeker zei dat het onverwachts toch geen asbest was, maar de rapportage is later door hun kwijtgeraakt..

  Nou ja. Ik kan het toch niet meer terugdraaien, maar wil mensen toch maar aanraden niet zelf aan een oud huis te gaan klussen. Een leiding in huis is geen probleem (want vast materiaal), maar plafondplaten of een koof kun je beter afblijven.

  Reageer
  #4

  Bedankt voor je reactie alias. Bij het kapwerk is het nog mogelijk dat er tegen de buis geschaafd wordt, dus ik ben bang dat daar alsnog vezels vrij komen, hetzij in kleinere mate. Vermoedelijk hoef ik daar dus niet mee in te zitten?

  In jouw geval vraag ik me ook af hoeveel risico je werkelijk gelopen hebt gezien het maar om een eenmalige verbouwing gaat. Ik lees dat vooral mensen met langdurige hoge blootstelling kans hebben op asbestkanker. Maar tegenstrijdige berichten lees ik ook.

  Reageer
Reageer op: Kans op asbestkanker?
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief