Ik heb HPV (gehad?), moeder overleden door HPV

  • #1

    Beste iedereen,

    Mijn moeder is dit jaar op jonge leeftijd overleden door baarmoederhalskanker als gevolg van infectie met HPV.

    Ik wéét (toevallig) dat ik drie jaar geleden onveilige seks heb gehad met een meisje (ik ben zelf een jongen) die besmet was met HPV (volgensmij type 16). Ik heb dit virus dus in die tijd zéker ofwel van haar gekregen, ofwel zelf aan haar gegeven.

    Ik weet dat de kans op het ontwikkelen van kanker als gevolg hiervan klein is, maar omdat nota bene mijn eigen moeder dit jaar door dit virus is overleden, maak ik mij wel zorgen.

    Zijn er überhaupt dingen die ik kan doen? Ik ben 23 jaar.

    Reageer
    #2

    En hoe weet je nou dat het type 16 was? En hoezo weet je zo zeker dat het het van haar hebt gekregen of aan haar hebt gegeven? Dat is toch allemaal koffiedik kijken..
    Je kunt er sowieso niets mee of aan doen. Het is ook nog maar de vraag of je er überhaupt mee besmet bent geraakt. En voor mannen is de kans om peniskanker hierdoor te krijgen sowieso al heel erg klein.

    Reageer
    #3

    Beste John,

    Bedankt voor de reactie toendertijd. Ik weet dat dit type 16 was omdat dit meisje dit als resultaat heeft gekregen na een test uit een lab (zij deed een SOA-test in het buitenland, en soms testen die ook op andere dingen dan onze GGD doet). Aangezien zij dit type heeft (gehad) en ik ten tijde hiervan onveilige seks met haar heb gehad, ga ik er vanuit dat ik het ook heb (gehad). Omdat mijn moeder is overleden aan de directe gevolgen van dit virus (baarmoederhalskanker), schrik ik steeds een beetje van het woord "HPV".

    Na zo'n anderhalf jaar kom ik nu ook terug op dit topic omdat ik heb ontdekt dat ik een mini-wratje (is vandaag ontstaan) op mijn balzak heb (wellicht gewoon door het scheren). Boven in mijn schaamstreek heb ik overigens al zéker een jaar (maar waarschijnlijk langer) een soort heel klein steelwratje, het lijkt op een soort uitstekend heel flexibel klein velletje, wat geen last o.i.d. geeft (héél soms bloed het, volgensmij na het scheren).

    Klopt het dus dat ik me geen zorgen hoef te maken en er goed aan doe geen actie te ondernemen? Omdat HPV toch niet te genezen is met een middel of ingreep, eventuele genitale wratten vanzelf weggaan en verder geen kwaad kunnen, en ook dat kleine velletje geen kwaad kan? Ik heb helemaal nergens last van, maar dacht dat het hier vragen in ieder geval geen kwaad kon.

    Reageer
    #4

    Het virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt, is een ander type dan dat wat genitale wratten veroorzaakt. Het is niet vanzelfsprekend dat genitale wratten dus vanzelf weggaan. Bovendien zijn ze erg besmettelijk. Dus ik zou je wel willen aanraden om het toch even door de huisarts te laten beoordelen

    Reageer
    #5

    Een kleine toevoeging op mijn zojuist geplaatste reactie: ik heb het document met haar testuitslag (die overigens uit 2016 komt, al 5 jaar geleden dus) nu niet bij de hand. Maar aangezien ik in 2019 dit topic opende met "type 16" ga ik er vanuit dat ik dat toendertijd op dit document heb nagezocht. Ik kan me herinneren dat het typenummer er namelijk op het document bijstond. Ik kan het in ieder geval (met wat moeite) als het goed is wel achterhalen. Maar, ik weet niet of het überhaupt zin heeft om daar moeite voor te doen, als blijkt dat ik me eigenlijk zorgen maak om niets, welk type zij (en daarmee hoogst waarschijnlijk ook ik) ook gehad heeft.

    Reageer
    #6

    Ik denk niet dat het zinvol is om daar nog achteraan te gaan

    Reageer
    #7

    Het is vrijwel onmogelijk om geen hpv in je leven te krijgen, zelfs ondanks beschermde seks is dat mogelijk.

    Vrijwel elke persoon 'klaart' het virus na enige tijd. Dus dwz dat je lijf het weer opruimt, en je het toch weer opnieuw kan krijgen omdat het zo makkelijk gaat.

    Voordat een vrouw baarmoederhalskanker krijgt, moet er best veel tijd overheen gaan, en sprake van veel pech. Ik heb zelf 2 keer een ingreep gehad voor het voorstadium van baarmoederhalskanker, maar nadat dit was genezen kreeg ik 6 jaar later opnieuw hpv. En die ruimde mijn lichaam wel zelf op.

    Maar een man die het virus niet zelf opruimt, en er zelfs kanker van krijgt. Dat is een grote zeldzaamheid. Bij twijfel kun je het altijd laten onderzoeken, maar deze besmetting is dan al lang geleden. Meestal ruimt je lijf dat veel sneller al weer op.

    Maar 80% van alle mensen krijgt het dus sowieso. En die krijgen niet allen kanker.
    Laat je anders testen of je NU nog drager bent (best waarschijnlijk als je seks hebt), of als je penisklachten hebt die je wil laten bekijken. Kan nooit kwaad om jezelf gerust te laten stellen.

    Reageer
Reageer op: Ik heb HPV (gehad?), moeder overleden door HPV


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief