trillingen in het gezicht – zenuwtrekjes?

 • #1

  Hallo,

  Ik heb altijd al last gehad van kleine trillingen in mijn gezicht. Vroeger ging het om de spiertjes in mijn mondhoeken die gingen trillen, waardoor mijn mond rare vormen aannam. Tegenwoordig zijn het meer de spiertjes naast mijn neusvleugels die trillen, waardoor ze mijn bovenlip omhoog trekken. Met nog steeds een onnatuurlijke vorm van mijn mond tot gevolg.

  Het is bijzonder vervelend. Ik kan meestal niet normaal een gesprek voeren, omdat ik vaak mijn mond dicht moet doen om die trillingen te stoppen. Ik praat dan ook erg onduidelijk. Dit probleem houdt me op allerlei vlakken tegen in mijn ontwikkeling.

  Tot nu toe heb ik altijd aangenomen dat het kwam omdat ik zenunwachtig was: zelfvertrouwen is nooit mijn sterkste kant geweest. Maar ik heb de afgelopen jaren toch redelijk wat zelfvertrouwen opgebouwd, en de trillingen zijn er nog steeds.

  Zijn er hier mensen die het herkennen? Enig idee wat het kan zijn? Waarschijnlijk moet ik gewoon eens met de dokter gaan praten, maar de drempel hiervoor is erg hoog. Ik heb er nog nooit met iemand over gepraat. Dus vandaar dat ik hier maar eens mijn eerste stapjes naar een oplossing kom zetten!

  /Frits

  Reageer
  #2

  Ik herken dit, met enige regelmaal heb ik zelf last van een trillend ooglid. Voor mijn gevoel is het duidelijk zichtbaar, maar ik word er nooit over aangesproken. Zelf heb ik het geluk dat het hier bij blijft en het slecht een paar keer per jaar voor komt en dan duurt het maar een paar dagen.

  Ik zou in jou geval zeker naar de huisarts gaan, daar je aangeeft dat het zelfs effect heeft op je aangezichtsspieren. Wie weet is het eenvoudig te verhelpen.

  Eén ding is zeker, het komt veel vaker voor dan je denkt, dus je huisarts zal het zeker herkennen.

  Reageer
  #3

  Ja ik heb het ook, rond m'n rechter oog. Het ontstaat door een bloedvat die tegen een zenuw aanklopt ook wel een "facial tic" genoemd.
  Het is prima te verhelpen, even langs de huisarts die je dan doorverwijst naar de neuroloog. Die op zijn beurt met de behandeling begint. Het zij met Botox injecties of een operatie. Zie voor meer informatie op internet: "Hemifaciale spasmen".

  Reageer
  #4

  Bedankt voor de reacties! Ik kom tijdens het zoeken op internet inderdaad veel tegen over trillingen bij het oog. Maar ik heb ze nooit bij mijn ogen. Ik heb de trillingen ook alleen als ik de spieren rond mijn mond gebruik. Als ik ze met rust laat, gebeurt er ook niets.

  Hmm, ik zal toch maar eens bij de dokter langs gaan ...

  /Frits

  Reageer
  #5
  Reageer
  #6

  Ik heb ook veel last van zenuwtrekjes in mijn mondhoek. Ik heb geen trillingen zoals jij die omschrijft. Ik heb het nu al 9 jaar, alleen in tijden als de spanningen hoog oplopen. Ik kan dan moeilijk stoppen met die zenuwtrekjes waardoor het op een gegeven moment zo'n pijn gaat doen dat ik wel moet stoppen. De volgende dag doet het nog pijn en trekt het naar mijn oor en oog. Ik ben nu in therapie bij een psycholoog... het zal toch echt aan de spanningen liggen en ik wil het een x kwijt zijn!!
  Misschien zal dat bij jou ook wel helpen.

  Femke

  Reageer
  #7

  Dapper van je dat je naar een psycholoog bent gegaan. Stress en spanning kan soms echt lastig zijn om vanaf te komen, zeker als je angstig bent en daarvoor nog eens een goede reden hebt. Nogmaals, dapper dat je je angst in de ogen wilt kijken. Sterkte, en je zult zien dat dat vervelende trekje bij je mondhoek zal verdwijnen!

  Reageer
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  Ik heb voor twee jaar last gehad van zenuwtrekken aan de rechterkant van mijn gezicht. Na veel onderzoek en medicatie werd vastgesteld dat enkel een microvasculaire decompressie een blijvend resultaat ging geven.

  Reageer
  #10

  Frits, ik ben benieuwd of je van je klachten af bent gekomen. Ik heb er namelijk zelf ook last van. Trillen om mijn mond als ik praat. Iedereen denkt steeds dat ik zenuwachtig ben terwijl ik dat helemaal niet ben. Ik vind het zelf heel vervelend.

  Reageer
  #11

  Hallo Frits,
  ik heb je tekst gelezen en ik heb hetzelfde doorstaan. Mijn mondhoek en mijn oog gingen plotseling trillen en ik slik nu twee jaar het medicijn Carbamazepine voor epilepsie, en ook vitamine B12. Dit heeft de trillingen zo'n 70%-80% minder gemaakt. Ik was begonnen met een lage dosering en het werd steeds een beetje hoger.
  Misschien kunt u dit bespreken met uw huisarts en helpt het misschien ook wel bij u.

  Reageer
  #12

  Ik herken het maar bij mij komt dit door dat een bloedvat tegen een hersenzenuw drukt. Hierdoor onstaan hemifaciale spasmes en deze worden elke 3 maanden behandeld met Botox. Bij mij werd eerst gezegd dat het door stress kwam. Dus ga naar de huisarts en laat het goed onderzoeken

  Reageer
  #13

  Misschien is dit een interessante link:
  http://www.kno.nl/publiek/voorlichting/aangezichtsverlamming

  Reageer
  #14

  Ik herken het,
  lichte vorm epilepsie

  Reageer
  #15

  Ik heb het zelfde probleem, niet rondom de ogen maar overduidelijk in de mondhoeken, ik heb er al ongeveer ander half jaar last van. Ik zit nog op de middelbare school en heb de afgelopen jaren ook wel eens een jointje gerookt. Ik kreeg het idee dat de zenuwtrekjes toenamen op de momenten dat de THC werkzaam in mijn lichaam was. Dit zou natuurlijk ook kunnen komen omdat ik die momenten meer zenuwachtig werd. Ik heb verder nog niks ondernomen om de zenuwtrekjes te stoppen, maar sta wel op het punt om naar een dokter te gaan omdat het inderdaad heel vervelend is. Ik hoop dat er inderdaad een medicatie is die blijvend effect geeft.

  MVG

  Reageer
Reageer op: trillingen in het gezicht – zenuwtrekjes?
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief