epilepsie & gordelroos

  • #1

    Ik ben een vrouw van 35 jaar en heb begin april gordelroos gekregen. Half april kreeg ik mijn eerste epileptische aanval. Ondertussen heb ik 4 aanvallen gehad ondanks de medicijnen die ik krijg. De plek met gordelroos is na behandeling met medicijnen ondertussen verdwenen en heb hier geen last meer van.
    Nu heb ik gelezen dat gordelroos via de zenuwbanen verloopt. Epilepsie is een overprikkeling van de zenuwen. Is het mogelijk dat de gordelroos een oorzaak is van de epilepsie of andersom?

    Reageer
    #2

    Beste Esnej,

    Ik kan me voorstellen dat je op zoek gaat naar de oorzaak van je epilepsie. Helaas is die niet altijd te achterhalen. Epilepsie is een tijdelijke overmatige ontlading van de elektrische activiteit van de hersencellen van het centrale zenuwstelsel. Aan de buitenkant zie je dan een aanval. Het centrale zenuwstelsel bevindt zich in de hersenen en het ruggenmerg. Van daaruit worden alle lichaamsfuncties aangestuurd doordat ze boodschappen aan elkaar doorgeven.

    Naast het centrale zenuwstelsel hebben we ook een perifeer zenuwstelsel. Dit omvat alle zenuwen die daarbuiten liggen, zoals zenuwen in handen, benen of huid. Het perifere zenuwstelsel, ofwel het automatische zenuwstelsel, stuurt informatie naar het centrale zenuwstelsel. Bijvoorbeeld: zenuwen in je handen registreren dat de pandeksel heet is, je voelt pijn. Deze info wordt verwerkt in de hersenen en onmiddellijk sturen de hersenen het commando ‘loslaten’ naar de handen.

    Gordelroos is een ontsteking van het zenuwweefsel van de huid, dus uit het perifere zenuwstelsel. De veranderingen spelen zich niet af in de hersenen maar in het zenuwweefsel van de huid.
    Bij epilepsie is dit wel het geval.

    Het lijkt mij onwaarschijnlijk dat de oorzaak van de epilepsie bij de gordelroos gezocht moet worden. Ik denk dat het twee losstaande fenomenen zijn. Je kunt deze vraag zeker ook stellen aan je neuroloog. Succes.
    Mocht je nog meer vragen hebben over epilepsie, stel ze gerust! Wij helpen graag. Groeten, Danielle
    Nationaal Epilepsie Fonds
    http://www.epilepsiefonds.nl
    [email protected]
    Epilepsie Infolijn
    0900 821 24 11

    Reageer
Reageer op: epilepsie & gordelroos


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief