Rijden na een CVA

 • #1

  Ik had een vraag over het weer kunnen rijden na een CVA. Mijn vader heeft 1.5 maand geleden een CVA gehad waardoor hij nu nog steeds neglect heeft in zijn linkerarm. Dit is eigenlijk de enige (zichtbare) en fysieke klacht die hij er aan over heeft gehouden. De arm is wel functioneel, maar gevoelloos.

  Mijn vader heeft alle rijbewijzen en voertuigen (en rijden) betekenen alles voor hem. Nu heb ik hem aangegeven dat hij, gezien zijn klachten, sowieso 3 maanden niet mag rijden en dat de neuroloog een uitspraak moet doen over wanneer hij weer mag rijden. Het probleem is nu dat zijn neuroloog eerder ooit een keer een negatieve ervaring heeft gehad met het goedkeuren van weer gaan rijden, dus zij heeft hem verteld dat ze hem geen "Go" gaat geven, nooit. Hij moest maar naar het CBR gaan. Nu ken ik het CBR als een waanzinnige stroperige en niet meewerkende organisatie wat ook nog eens bakken met geld kost.

  Mijn vader gaf aan dat hij zelf vrijwillig afstand wil gaan doen van al zijn C en D rijbewijzen als hij dan weer mag rijden. Maar geen idee of er nog andere mogelijkheden zijn. Zou bijv. Een second opinion bij een andere neuroloog een uitkomst kunnen bieden?

  Ik heb er wel vertrouwen in dat hij veilig deel kan nemen aan het verkeer. In ieder geval in een auto. De motor zal hij voorlopig zelf niet willen pakken vanwege zijn linkerhand.

  Reageer
  #2

  Je vader zal zelf een gezondheidsverklaring moeten invullen voor het CBR, maar dat kan ik zijn geval pas na 3 maanden. Bij een hersenbloeding of een misvorm bloedvat gelden dan 6 maanden.
  https://www.cbr.nl/nl/rijbewijs-houden/nl/hoe-kan-ik-rijden-met/beroerte#:~:text=Als%20u%20op%20de%20Gezondheidsverklaring,naar%20een%20neuroloog%20voor%20onderzoek.

  Reageer
  #3

  Dat begrijp ik en had ik ook al gelezen. Maar op de website van het CBR staat dat daar een verklaring van de huisarts of neuroloog dient te staan over de rijgeschiktheid. Zijn huisarts heeft hem doorgestuurd naar de neuroloog omdat die zei dat het niet aan haar is of binnen haar expertise om hier een uitspraak over te doen. En de neuroloog gaf hem al te kennen, zonder dat hij er naar vroeg, dat ze nooit een verklaring gaat af geven en verwijst door naar het CBR. Als ik dan naar de website van het CBR kijk (zie bovenaan bericht en we kunnen weer opnieuw beginnen met lezen).

  Krijg hier een beetje van kastje naar de muur gevoel van. Is het dus ook mogelijk dat bijv een andere arts een uitspraak doet en zonder tussenkomst van het CBR er weer gereden kan worden?

  Reageer
  #4

  Je vader kan voor een verklaring naar een andere neuroloog gaan. Maar zonder tussenkomst van het CBR gaat het niet lukken. Er zal een gezondheidsverklaring ingediend moeten worden

  Reageer
  #5

  Dank je w voor je snelle antwoord. Ik begrijp nu dat er dus geen ontkomen aan het CBR is. Gaan we dat doen, mogelijk met tussenkomst van een andere arts die wel een verklaring wil geven.

  Reageer
Reageer op: Rijden na een CVA


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MBVoeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief