Stress veroorzaker van een beroerte

Ieder jaar worden er ongeveer 46.000 mensen getroffen door een beroerte, dat zijn er ongeveer 125 per dag. Men verwacht dat door de vergrijzing het aantal beroertes tussen nu en 2025 met 40% zal stijgen. Erg  belangrijk dus om te weten wat de veroorzakers zijn van een beroerte.

Wat is een beroerte?

CVA staat voor Cerebro Vasculair Accident. De letterlijke vertaling is: een ongeluk (accident) in de bloedvaten (vasculair) van de hersenen (cerebro). Bij een beroerte krijgt een deel van de hersenen ineens te weinig of helemaal geen zuurstof. Globaal zijn er twee vormen van een beroerte: een herseninfarct en een hersenbloeding.

 • Herseninfarct
  In 80% van alle gevallen gaat het bij een beroerte om een herseninfarct. Bij een herseninfarct wordt een bloedvat afgesloten door een bloedstolsel, of een hersenbloedvaatje is dichtgeslibd, bijvoorbeeld als gevolg van slagaderverkalking. Het gevolg hiervan is dat de hersenen te weinig zuurstof krijgen en daardoor blijvend beschadigd kunnen raken.
 • Hersenbloeding
  Bij een hersenbloeding knapt, of scheurt een bloedvat in de hersenen. Als gevolg hiervan hoopt er bloed op in de hersenen en raken hersencellen beschadigd. Een hersenbloeding komt voor bij 20% van de patiënten.

Wat is dan een TIA?

Je hoort ook vaak over een TIA, maar wat is dan een TIA? Een TIA wordt ook wel een tijdelijke beroerte genoemd. Als de verschijnselen van een beroerte maar even aanhouden, dan praten we van een TIA (transient ischemic attack). De verschijnselen kunnen tussen de 20 minuten en 24 uur duren. Verlamming, duizeligheid, dubbelzien of blindheid aan één oog zijn dan de meest voorkomende verschijnselen. Vaak is dat aan één kant merkbaar, omdat de TIA meestal maar in één hersenhelft zit.

Hoe kun je een beroerte herkennen?

Bij een beroerte krijg je ineens uitvalsverschijnselen en deze kunnen van persoon tot persoon verschillen, afhankelijk van het hersengebied waar de beroerte is ontstaan. Ieder hersengebied heeft namelijk zijn eigen taken. Een beroerte ontstaat plotseling en kan gepaard gaan met bewusteloosheid. De symptomen kunnen zijn:

 • Verlamming (je kunt een arm niet meer gebruiken) of een verdoofd gevoel.
 • Je gezicht trekt scheef (je mond gaat bijvoorbeeld hangen).
 • Praten wordt moeilijker (warrig praten en denken).
 • Je kunt minder zien, plotselinge blindheid, of dubbelzien.
 • Tintelingen voelen.
 • Ernstige hoofdpijn (dit is dan meestal bij bloeding).
 • Duizeligheid en evenwichtsstoornissen.

Deze symptomen kunnen zich in allerlei combinaties voordoen en kunnen een aanwijzing zijn voor zowel een beroerte als een TIA. Alleen verdwijnen ze bij een TIA meestal binnen een half uur tot een dag. Vertoont iemand één of meer symptomen, dan heeft hij of zij waarschijnlijk een beroerte. Bel dan direct 112, want tijdverlies is hersenverlies.

Enkele cijfers

 • In Nederland leven meer dan 175.000 personen met de gevolgen van een hersenbloeding of herseninfarct.
 • Ieder jaar overlijden ongeveer 9000 mensen aan een beroerte, dit zijn er zo’n 25 per dag.
 • Mannen zijn gemiddeld 78 jaar als ze overlijden aan een beroerte, vrouwen 84 jaar.
 • Ongeveer 2 op de 3 patiënten kunnen 3 maanden na hun ziekenhuisopname voor een beroerte weer zelfstandig leven. De overige mensen zijn overleden, of zijn geheel of gedeeltelijk hulpbehoevend.

Oorzaken van een beroerte

Naarmate we ouder worden, neemt de kans op een beroerte toe. De reden hiervoor is dat er bij iedereen in meer of mindere mate aderverkalking ontstaat naarmate we ouder worden. Echter, daarnaast zijn er een aantal risicofactoren die de kan op een beroerte vergroten. Deze risicofactoren kunnen de mate van aderverkalking versnellen en laten toenemen. De belangrijkste risicofactoren zijn:

 • Langdurige stress.
 • Hoge bloeddruk.
 • Roken.
 • Diabetes type 2.
 • Hoog cholesterolgehalte.
 • Eerdere TIA/beroerte.
 • Overgewicht.
 • Te weinig lichamelijke activiteit.
 • Ongezonde voeding; zoals overmatig zoutgebruik, weinig groenten en fruit eten en veel dierlijke vetten eten.
 • Overmatig alcoholgebruik.
 • OSAS/slaapapneu.

Soms kan een onregelmatige hartslag (atriumfibrilleren), er de oorzaak van zijn dat bloedstolsels in het hart ontstaan. Hierbij kan dan een bloedpropje loslaten die in een kleiner bloedvat in de hersenen vastloopt en zo dit bloedvat afsluit. Dit kan een TIA of herseninfarct veroorzaken.

Kun je een CVA voorkomen?

Van alle levensbedreigende aandoeningen is het krijgen van een CVA het eenvoudigst te voorkomen. Met namelijk wat veranderingen in je levensstijl kan namelijk veel bereikt worden.

 • Eet gevarieerd met veel groenten en fruit, voldoende volkoren en let op met vet en zout. Met overgewicht heb je twee keer meer kans op een CVA.
 • Niet roken. Door te roken verdubbel je het risico. Roken bevordert namelijk de klontvorming en tast ook nog eens je bloedvaten aan. Ook een matig gebruik van alcohol wordt geadviseerd.
 • Bewegen is voor je lichaam misschien wel even belangrijk als bijvoorbeeld ademhalen. Het verschil is dat ademhalen vanzelf gaat en om te bewegen moet je zelf iets ondernemen. Neem bewegen op als vast onderdeel van het dagelijks leven, zorg dat het een routine wordt.

 

Bronnen: Beroerteadviescentrum.nl, hersenstichting en cva-vereniging.nl

Delen:  
18 reacties op “Stress veroorzaker van een beroerte
 1. 1( Suiker PATIENT) Metformine 3×850 ; Insulatard en Novorapid.
  2) Trombose been
  99 kilo
  Tinteling op voorhoofd en hoofd.
  3) paar maanden geleden dacht men lichte hart infarct, niks gevonden.
  Gister avond na een van eerder in de week van de fiets gevallen te zijn een rode strook elleboog pols knal rood, pols zelfs zwart, volgens de arts bloed uitstorting van te veel bloed verdund , door de medicijnen , zoals ik dit lees op naar me tia of bloeding kan ik op wachten hoe ik me nu voel.

  Geschreven door Fred Roldanus op
 2. Mijn moeder is 67 jaar. Afgelopen weekend heeft zij een Lichtenstein Bernette gehad. En haar mind is nu scheelt En wij zijn een Paar dagen verder. T eten En drinken wordt Alleen maar moeilijk. Haar suikerspiegel is 16.9 En haar bloedddruk is 93/110. Wat Kim u mij hierover adviseren?? Ben nu radeloos En wandhopig

  Geschreven door Anoniem op
 3. I
  Geachte mensen,
  Ik heb op 9 juni 2008 een herseninfarct gehad, na een lange periode van stress. Kan dat de veroorzaker zijn van mijn herseninfarct?
  Met vriendelujke groet,
  D. Schuurs-Hosmar

 4. HAHA zat ik ook net aan te denken.
  aan de andere kant kun je er dus vanaf heden iets mee gaan doen toch ?

  Geschreven door Sjaan op
 5. Mijn oom heeft een zware herseninfarct gehad en 1 derde is beschadigd en in het ziekenhuis nog een zware longontsteking er bij gekregen en nu is er niks meer aan te doen hij kan de longontsteking niet
  Zelf bestrijden en nu is besloten dat hij geen eten en drinken meer krijgt en morfine pomp
  Het kan nog enkele dagen leven het is verschrikkelijk

  Geschreven door Ronald op
 6. Heb ik met migraine ook meer kans op een beroerte?
  Geen van de genoemde oorzaken komen bij mij in aanmerking (geen roker, alcolhol, apneu etc.

  Geschreven door Frank op
 7. Mijn man maakte 7 jaar geleden een hersenstam infarct door Het was absoluut gerelateerd aan ernstige stress De hersenstam heeft langdurig onder zware druk gestaan ..daarom vond t infarct juist dáár plaats!
  Mijn.man slikt heel veel vitamine C en bijna geen medicijnen Ook GEEN statines !! Nooit gedaan….Gaat ook onder géén voorwaarde gebeuren!!

  Geschreven door Vrouw op
 8. Statines zijn er voornamelijk om de farmaceutische maffiosite voorzien van een vorstelijk salaris en excessieve bonussen.Dus: afblijven.

  Geschreven door Joep op
 9. Zie het verband niet met stanises. Om nu de farmaceuten maffia te noemen gaat wel ERG ver mijn mening,

  Geschreven door Mireille op
  • Statines werken in 95% van de gevallen niet. Alleen bij bedlegerigheid diet het wat, patiënten die niet meer kunnen bewegen. Voor de rest is het schadelijk. Het kost je vitamine D. Het lever spierpijn op en patiënten zonder statines blijken langer te leven.

   Geschreven door Marjet op
 10. Even over dat roken en veel bewegen. Houd daar eens mee op! Ik was 53 jaar toen ik plotseling een zwaar herseninfarct kreeg. Nooit gerookt, gezond eten. Fietste dagelijks meer dan 20 kilometer naar mijn werk door weer en wind. Ben geen stlzitter. Was slank. Matig met alcohol. De pot op! Het maakt me boos, altijd de adviezen geven waar ik ne altijd uit mezdlf aan vehouden heb omdat ik dacht dat dat gezond was.

  Geschreven door Boosje op
  • Inderdaad zou ik ook boos om worden…volgens mij zit alles al in de genen bepaald..en kun je het beste maar genieten …

   Geschreven door Anoniem op
 11. Het eerste stuk geeft de indruk dat een CVA gemakkelijk te voorkomen is, en dat het zo’n beetje eigen schuld is als het je overkomt. Ik (84) kreeg er één vier jaar geleden. Heb erfelijk hoog cholesterol, waar ik veel voor heb geslikt. Het CVA kwam bij hersenletsel door een fietsongeluk veertien jaar geleden. Ben daarna altijd veel blijven fietsen. Rook niet, en drink al jaren niet vanwege mijn hersens. Hartinfarct vier maanden geleden, ook samenhangend met aderverkalking. Ik zou wel willen weten hoeveel infarcten life-style related zijn voor er geschreven wordt dat ze gemakkelijk te voorkomen zijn.

  Geschreven door Jaap op
 12. Op vandaag blijven ze maar zaniken over rokers. Ik keur ’t roken niet goed. Maar als je pijn aan je hand hebt, is de vraag al, rook je? Vind ’t ver gaan om roken overal de schuld van te geven. Ook niet rokers kunnen ’n herseninfarct krijgen, op zelfs heel jonge leeftijd. En er zijn ook 100 jarige rokers. Denk dat ’t gewoon “toeval” is als je er een krijgt

  Geschreven door Doortje op
 13. Vitamine C..ernstig chronisch tekort Dat is heel vaak de reden van zoveel beroertes
  Dat vertellen artsen je niet..weten ze niet…
  Statines…weg ermee!

  Geschreven door Vrouw op
 14. Hoe zit het met een hartinfarct na jaren ernstige stress?

  Geschreven door Hartje op
 15. & jaar terug kreeg ik een zware hersenbloeding en raakte 4 jaar terug mijn baan kwijt op 53 jarige leeftijd nergens voor afgekeurd en zit nu in de problemen qua geld, kom iedere morgen gespannen en verdrietig uit bed zo gaat dat u al vanaf 2015.

  Geschreven door Nico op
  • Nico , snap precies wat jou is overkomen! Ik heb vorig jaar 20-08-2020 een hersenbloeding gehad. Laatst gesprek gehad met uwv. Dat ik na 2 jaar nog meer achteruit ga op mijn uitkeering. Vroeg aan de medewerker: wat is het voordeel dat ik “gered” ben? Ga halfzijdig verlamd de rest van mijn leven door met het vooruitzicht om financieel naar de klote te gaan….. Echt iets om blij van te worden)-: Had mij gewoon laten gaan, had de gemeenschap 100.000 euro gescheeld aan ziekenhuis en revalidatie kosten! Precies dat zoals een ieder die dit leest even onnozel zal kijken als de medewerker van het uwv! Happy leven verdee allemaal!

   Geschreven door Anoniem op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief