Pudendus zenuw ?

 • #1

  Hallo,

  Ik ben een man van 46 en heb twee maanden geleden ongeveer voor de eerste keer ontvangende anale seks gehad, het was een licht traumatische ervaring die ik niet zal herhalen en sindsdien ook toch heel wat klachten;

  Eigenlijk onmiddellijk daarna had ik het gevoel dat de aandrang om te gaan sterk verminderd was alhoewel mijn stoelgang weliswaar wat harder was maar niets abnormaal dan anders, alleen minder aandrang en moest echt persen om het op gang te brengen , vervolgens kreeg ik na een week hevige pijn in de top van mijn eikel wat leek op prostaatpijn, één week antibiotica genomen en daarna zei de uroloog dat alles er normaal uitzag en de prostaat was ook niet gezwollen. Die klachten zijn volledig verdwenen na ongeveer twee weken.

  Daarna zag ik een zweertje rond mijn anus en kreeg ik last van jeuk en irritatie, de huisarts stelde toen ook een lichte ontsteking vast omdat het allemaal wat gevoelig was en hij heeft SOA testen afgenomen, mijn vrees dat ik dacht dat er misschien een zenuw beschadigd was lachte hij weg "ik moest niet overdrijven"

  Getest op SOA'S plus een anale swab en alles bleek negatief. Ik moest maar even afwachten en kreeg Tri Anal zalf mee die de klachten hielp afnemen of verdwijnen.

  De klachten bleven echter en werden naar mijn gevoel zelfs nog erger en mijn perineum is dikwijls zeer gevoelig bij zitten of zelfs door schuring van kledij een branderig gevoel, moeilijk te beschrijven waar de grens ligt tussen overgevoelig en pijn, dit is echter wisselend, soms een dag weg of minder of zelfs bijna helemaal weg, het vooral erger na lang zitten heb ik de indruk.

  Zijn nu ondertussen bijna 8 weken verder en de klachten zijn er nog steeds, heb ondertussen drie doktersbezoeken gehad, bij het laatste bezoek zei de huisarts dat de klachten waarschijnlijk van aambeien kwamen en/of constipatieklachten door het obsessief persen en ook de hoge angst en stress,ze konden ook psychosomatisch zijn aangezien ik wel last heb van hypochondrie en angst/stress, alhoewel ze toegaf dat mijn klachten niet passen bij aambeien en er bij een visuele inspectie uitwendig niets te zien is, enkel een heel kleintje dat normaal geen klachten zou mogen geven. Ze zei dat ik maar moest afwachten en als het niet betert is de volgende stap de proctoloog , de vraag of het de zenuwen konden zijn nam ze niet ernstig.

  Nu vrees ik zelf dat het wel eens de Pudendus zenuw zou kunnen zijn want mijn symptomen komen wel wat overeen, kunnen zenuwen Überhaupt beschadigd raken door anale seks, ik vind er eigenlijk niets over terug of kan het inderdaad allemaal psychosomatisch zijn of inderdaad gewoon klachten van het persen en eventueel aambeien (inwendig) , ik maak me hier ernstige zorgen over want de klachten blijven maar aanhouden.

  Mijn excuses voor de lange tekst en bedankt voor je tijd.

  Reageer
  #2

  Een beschadigde zenuw is niet erg waarschijnlijk. Je zou een beschadiging aan de anus of in de anus kunnen oplopen, maar dat geeft dan andere klachten. Het wondje aan de anus was er wel blijkbaar.
  Wat ik denk is, dat je vooral last hebt van een te gespannen bekkenbodem. En dat zal er dan mee te maken hebben dat je voldoende kon ontspannen tijdens de seks. Je klachten passen daar in ieder geval wel bij. Je zou naar een bekkenbodemfysiotherapeut kunnen gaan. Die kan de spanning van de spieren meten en je daar dan oefeningen voor geven

  Reageer
  #3

  Bedankt voor het snelle antwoord !

  Ik ben reeds bij een bekkenbodem therapeut geweest en die stak een meettoestel in mijn anus en moest dan de spieren 10 x opspannen en ontspannen, dan kon hij de spierspanning volgen op een monitor , alles was normaal en er was geen spanning.

  Kunnen de klachten psychosomatisch zijn, of eventueel van hardnekkige en/of ontstoken inwendige aambeien ?

  Aanstaande maandag alvast terug een afspraak met de huisarts en ga een doorverwijzing vragen voor een proctoloog.

  Reageer
  #4

  Ik wil er nog aan toevoegen dat hij zei dat er op dat moment geen spanning was maar het kon bijvoorbeeld wel als ik klachten heb , ik zou moeten langs komen als ik klachten heb . Op het moment van de meting was ik tijdelijk klachtenvrij.

  Reageer
  #5

  Het kan psychosomatisch zijn... je beschrijft het zelf als een traumatische ervaring, maar dat kan dan toch invloed hebben op je bekkenbodemspieren. En dan vooral als je enige klacht ervaart. Dan gaat de focus gelijk naar dat gebied
  Aambeien zou wel kunnen maar dan zou je andere klachten verwachten

  Reageer
  #6

  Dank je John,

  Dus zenuwschade is uitgesloten volgens jou, of toch op zijn minst heel onwaarschijnlijk?

  Het brandende gevoel met soms pijn en jeuk is toch echt vervelend, ik wacht de huisarts en proctoloog af.

  Als de klachten psychosomatisch zijn gaat dit dan vanzelf over?

  Bedankt voor je tijd John.

  Reageer
  #7

  Zenuwschade lijkt mij niet aan de orde.
  Als het psychosomatische klachten zijn, zou je daar hulp voor kunnen zoeken bij een psycholoog

  Reageer
  #8

  Dank je,

  Toch wel wat vreemd,soms (regelmatig) voelt de anus echt branderig en pijnlijk, de trianal zalf is geen lange termijn oplossing,maar er zal niets anders op zitten dan de verdere onderzoeken afwachten vrees ik, hopelijk weet ik meer na de proctoloog en darm onderzoek. De klachten lijken zelfs nog erger te worden.

  Ik houd je op de hoogte.

  Reageer
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  Vandaag bij de huisarts geweest en doorverwezen naar de proctoloog. Die afspraak is binnen twee weken. Zenuwschade leek haar ook uitgesloten omdat dit toch andere klachten zou geven. Het kon ze in dat er toch wat inwendig was wat ze nu gingen controleren met een proctoscopie.

  Persoonlijk denk ik nog altijd van wel want ik heb echt wel klachten die passen bij neuropathy, nu sinds enkele dagen een zeer brandend gevoel in.mijn zijde boven de bilkaak en als ik druk links naast de kringspier voel ik een doffe pijn die dan doortrekt naar het zitbeen, de overgevoeligheid in het perineum is beter maar nu dan weer de klachten in de zijde/onderrug die toch lijken op pudendus neuralgia maar de huisarts zegt dat je dat zomaar niet kan krijgen van anale seks en dat de zenuwen wel tegen een stootje kunnen. Ik maak me hier echter zeer grote zorgen over omdat ik reeds kamp met een andere chronische aandoening.

  Het branderig gevoel inmmijn zijde/onderrug zou kunnen komen door lichte irritatie van de zenuwuiteinden van spanning/stress en hoeft niets ernstig te zien in. De stress en hyperfocus helpen er ook niet aan.

  De proctoscopie maar even afwachten en als de klachten bleven aanhouden zonder een reden gaat ze verder doorverwijzen maar dat leek haar voorlopig niet aan de orde en ze hoorde geen alarmsignalen die konden duiden op neuropathy, mijn opmerking over de pudendus symptomen die toch wel gelijkaardig waren nam ze niet ernstig en ze zei "dat ik dat allemaal niet moet lezen"

  Omdat ik besef ik dat de pudendus zenuw klachten zeldzaam zijn en veel dokters het niet ernstig nemen of er zelfs nog nooit van gehoord hebben en dat veel patiënten er daarom jaren mee blijven rondlopen zonder een diagnose Mask ik me ernstige zorgen.

  Wat denk je John, kan dit toch iets met de zenuwen te maken hebben?

  Bedankt .

  Reageer
  #10

  Volgens mij had ik daar al antwoord op gegeven. Ik denk dus niet

  Reageer
  #11

  Even een klein vraagje:

  Je bent bij de dokter geweest,maar bent bang dat zowel je huisarts als de specialist waar je naar verwezen bent,niet voldoende kennis hebben. Waarom vraag je dan bevestiging op een forum waar helemaal niet één arts aanwezig is? Persoonlijk vind ik dat niet erg logisch!

  (En ik lees trouwens minstens 3x dat John denkt dat het geen zenuw probleem is)

  Reageer
  #12

  Klopt helemaal Suus,

  Ik heb soms het idee dat ik gek aan het worden ben.

  Ik ben lange tijd in behandeling geweest voor angstklachten en het is weer enorm toegenomen na dit incident en de (milde) symptomen.

  Dit gezegd zijnde moet het natuurlijk nagekeken worden want er is wel degelijk wat blijvende last, ik heb ook terug contact opgenomen met mijn therapeut want het begint een obsessie te worden, en alles wat je te veel aandacht geeft groeit, mijn huisarts denkt ook dat de stress mijn klachten vergert en dat ik daarvoor in therapie moet.

  Reageer
  #13

  Alles is begonnen na een burn out twee jaar geleden,  hevige en langdurige angst en stress gerelateerde klachten zoals oorsuizen en nu dit weer.

  Reageer
  #14

  Goed dat je in elk geval je er van bewust bent dat je van je padje raakt, om het maar even zo uit te drukken.

  Zelf erkennen dat er iets niet goed gaat,is al het begin naar verbetering, je staat open voor hulp van je therapeut. Dat maakt het een stukje "makkelijker " dan wanneer je dat niet doet.

  Reageer
Reageer op: Pudendus zenuw ?
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief