erge geheugenklachten

 • #1

  Ik ben man van 43. Ik heb al vele jaren serieuze geheugenproblemen. Enkele voorbeelden... Ik kan vaak niet op naam komen van iemand (zelfs van collega), ik kan vaak niet op woord komen of maak een foute zin, ik kan moeilijk namen onthouden bv van personages in serie, kan me vaak moeilijk concentreren bij tv kijken of in gesprek of zo, ik vergeet soms verhaallijn in serie of ben niet goed mee met het verhaal, ik vergeet vaak hoe vorig seizoen serie bv is geëindigd, ik leer moeilijk nieuwe dingen aan bv nieuwe taal, ik vergeet namen van series of films die ik enkele jaren heb gezien, ik vergeet namen van dingen die we bezocht hebben op reis, ik herinner me vaak ook niet dat we ergens zijn geweest op reis... Zo zegt partner bv bij het naar tv kijken van daar zijn we geweest en ik weet niet meer dat we dat hebben gezien. We reizen veel, ik ga wel nog het land weten maar alle dingen die we bezocht hebben niet. Maar vraag me bv waar we 2 jr geleden op reis zijn geweest en ik ga al goed moeten denken. Als ik bv met mensen praat over reis voel ik me onzeker omdat ik niet op al die namen kan komen van dingen die we hebben bezocht. Ook gebeurtenissen van enkele jaren geleden vergeet ik vaak, als iemand het heeft over een feestje van vroeger of zo... Ik werk in de zorg in de nacht en daar lukt mijn werk wel maar heb ook weinig vergende job op mentaal gebied. Mijn geheugenklachten maken me vaak onzeker. Ik heb echt het gevoel dat mijn hersenen aan het afsterven zijn, ik voel me vaak zo dom. Volgens dokter is het gewone vergeetachtigheid, maar volgens mij is er toch meer aan de hand. Maar zelfs al is er meer aan de hand, ze kunnen hersenen nog altijd niet genezen. Als er echt iets fout is kan er toch niks aan gedaan worden. Afspraken en zo kan ik perfect onthouden. Maar heel veel dingen vergeet ik. Mijn partner weet nog elk plaatsje waar we geweest zijn op reis, ook van vorige jaren. Partner onthoudt hotels bijvoorbeeld ook, ik zou de naam niet meer weten van laatste hotel. Als we foto's bekijken weet partner nog perfect waar die foto is genomen vb in welk stadje op reis...

  Reageer
  #2

  Misschien tekorten aan voedingsstoffen, misschien schildklierproblemen. Nu werkt het draaien van nachtdiensten natuurlijk erg ontregelend op je hele hormoonhuishouding. Reizen naar andere tijdzones ook maar is meestal af en toe.

  Reageer
  #3

  Heb al bloedonderzoeken gehad. Ook schildklier is in orde volgens dokter.

  Reageer
  #4

  Heb je veel stress of spanningen?

  Reageer
  #5

  Ja al jaren problemen en stress. Het is hier ene tegenslag na andere. Mijn schoonmoeder is paar weken geleden gestorven aan kanker na 3 jarige strijd. Problemen gehad op werk, slechte jeugd, problemen met bouwen huis, ongeluk gehad, problemen met familie, maat die kanker heeft gehad... Dat zorgt allemaal voor stress. Ik kan het niet wegtoveren. Dus mijn hersenen zijn aan het afsterven door stress? Ik heb gelezen dat stress hersenen doet afsterven. Wat kan ik er aan doen?

  Reageer
  #6

  Er is niks aan het afsterven hoor. Maar stress is wel de oorzaak van de klachten. Ga naar een psycholoog

  Reageer
  #7

  Je kunt naar een psycholoog vanuit de basisverzekering als de huisarts of bedrijfsarts een verwijzing schrijft met daarop het vermoeden van een stoornis.

  Stress komt niet in aanmerking voor een vergoeding, omdat dit geen stoornis is.
  Stel je zou een depressie hebben of een somatoforme stoornis, dan kun je wel naar een psycholoog vanuit de basisverzekering. Maar de huisarts moet dat op een verwijsbrief zetten.

  Ik reageer ook nog even op het effect van langdurige stress op geheugenklachten. Want dat klopt op zich wel, maar je kunt er ook iets aan doen.
  Bij langdurige heftige stress kun je schade krijgen aan de hippocampus. Dat is (onder andere) het deel van je hersenen dat bedoeld is voor geheugenopslag.

  Als je beweegt (sporten, dansen, enz.), komen er processen op gang die de hersenen en jouw herstel goed doen. Wil je daar meer over lezen en ook wat stress doet, google dan eens op 'Scherder' en bv neuropsychologie. Scherder is een professor die heel goed en leuk uitlegt wat er mis gaat met de hersenen met stress, en hoe bv beweging en muziek helpen met herstel.

  Sterkte met al je verliezen!

  Reageer
  #8

  Bedankt voor de reacties, als reactie op laatste bericht. Ik zal dat eens opzoeken. Hersenen zijn dus wel aan het afsterven bij langdurige stress. Je kan de schade niet omkeren, je kan er wel voor zorgen dat het niet erger wordt. Echter zie ik in toekomst nog veel stress, er staat ons jammergenoeg nog veel te wachten. Als de hippocampus beschadigd is door stress kan je er weinig aan doen. Inderdaad door sport en zo kan je ervoor zorgen dat het niet erger wordt maar ik zal voor de rest van mijn leven zware geheugenproblemen hebben. Je kan de hippocampus niet terug doen groeien, de schade is er en er is een groot deel afgestorven. En ik kan misschien mijn geheugen terug wat verbeteren maar het zal nooit nog echt in orde komen. Ik zal niet plots fris zijn zoals 20 jr geleden of zoals leeftijfdsgenoten die ik ken. Mijn geheugen zal altijd een handicap blijven. En dat is heel moeilijk om mee te leven. Dit zorgt ook voor extra stress want het beperkt me elke dag. Ik kom zoveel situaties tegen waarin het mij beperkt.

  Reageer
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  Ik denk dat je het te negatief hebt gelezen. Echt.

  Bij iedereen worden ontzettend veel hersencellen aangemaakt als kind. Daarna 'sterven' hersencellen die je niet gebruikt bij iedereen af vanaf jonge leeftijd. Naarmate je meer met je hersenen doet (nadenken, boodschappen doen, fietsen, wat dan ook), krijgen ze vaker een signaal en blijven bestaan.

  Bij langdurige stress zonder rust, maar ook bij alcoholgebruik zie je dat er meer hersencellen afsterven. MAAR er zijn er zoveel met dezelfde functie dat je er heel veel kunt missen.
  EN naarmate je ouder wordt is er een beter netwerk tussen hersencellen waardoor je conpenseert voor verlies.

  Hersencellen kunnen nog wel worden aangemaakt. Dat blijkt uit onderzoek onder mensen van 80.
  Ook is het zo dat de hippocampus met stilte, beweging en meditatie kan herstellen.

  Bovendien is het zo dat stress niet per se slecht hoeft te zijn: als je slimme oplossingen voor je problemen bedenkt, word je netwerk van hersencellen juist sterker. Ook later nog.

  Use it or lose it, zegt eigenlijk alles in een notendop: blijf je ontwikkelen, dan blijven je hersencellen het meest bewaard.
  Zo nodig: ontwikkel je in manieren om beter met stress om te gaan. Want herstel is nu het belabgrijkste!

  Reageer
Reageer op: erge geheugenklachten
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief