Hypochondrie / Angststoornis

  • #1

    Beste lezers,

    Sinds een half jaar heb ik te kampen met een groot aantal vage klachten. De doktoren denken dat het een angststoornis is. Hieronder mijn verhaal. De reden waarom ik dit schrijf is omdat ik heb gemerkt dat erg veel mensen last hebben van een angststoornis en de verhalen van lotgenoten geruststellen kunnen werken. Met name het krijgen van bevestiging van de symptomen en het feit dat het ervaren hiervan niet direct zal leiden tot een hartaanval of een andere ernstige ziekte stelt mij vaak gerust. Echter wordt er ook geadviseerd om niet de hele tijd op zoek te gaan naar symptomen en bevestiging op het web als je van de angststoornis af wil komen. Nou ja, ik hoop dat het een positieve bijdrage kan leveren aan het herstel voor anderen en zal ook proberen om zo nu en dan updates en nieuwe vragen te posten.

    Ziekteverloop

    Voordat ik deze klachten heb gekregen ben ik mijn hele leven kerngezond geweest. Ik heb mij op mijn werk en op school nooit een dag ziek gemeld. Het begon met licht in mijn hoofd en zware duizeligheid (met name in een drukke omgeving). Ik ben hiermee naar de eerste hulp gegaan, maar daar werd gezegd dat het slechts stress was. Dat heeft mij twee dagen ofzo gerust gesteld, maar daarna kwam het terug. Wel iets minder heftig.

    Twee weken later had ik een groep vrienden over de vloer en tijdens de drukte werd ik weer licht in mijn hoofd. Ik ben toen op bed gaan liggen, maar kreeg toen ineens een nieuwe klacht: ik voelde mijn hartslag in mijn nek pulseren en hoorde hem ook in mijn oor. Wederom naar de eerste hulp, wederom slechts stress. Ik merkte ook dat eenmaal in het ziekenhuis de klachten minder waren. De rest van de avond gewoon weer terug gegaan naar mijn vriendengroep en de avond verliep eigenlijk zonder klachten.

    Een week later heb ik de huisarts bezocht. Ook hij wederom dezelfde testjes: vinger naar de neus, bloeddruk meten en bloedsaturatie. Daarnaast ook bloed getest. Geen problemen.

    Ik ben vervolgens 3 maanden naar het buitenland gegaan om een intensieve cursus te volgen. Volgens de dokter was dit verantwoord. Eerste twee weken was ik nog licht in mijn hoofd en duizelig. Daarna ineens alle klachten weg. Twaalf weken (10 weken gedurende de cursus en twee weken daarna) geen last gehad. Zelfs alcohol en koffie drinken waren geen probleem.

    Twee weken na de cursus kwamen de klachten langzaam terug en sindsdien is het aantal klachten toegenomen en wisselend. Ik ben inmiddels voor een cardiologisch onderzoek naar het ziekenhuis geweest (fietstest, hartfilmpje en echo van het hart). De resultaten waren positief in de zin dat er niets aan de hand was met mijn hart. De dokter adviseerde meer sporten (op zich sportte ik al redelijk, elke week 6 kilometer hardlopen en 3x per week 5k+ wandelen). Ik ben zojuist nog gaan fietsen en ook als ik mij zeer hard inspan geen pijn op de borst ofzo.

    Klachten

    Na mijn bezoek aan het ziekenhuis heb ik een week lang nergens last van gehad. Daarna kwamen de klachten terug. Wat zijn mijn klachten? De volgende:

    • Fasciculaties (kleine spiersamentrekkingen die zich snel herhalen voor enkele seconden over het hele lichaam: benen, buik, nek, armen, borst),
    • Spierspanning en spierpijn rug, borst en rug,
    • Een vrij milde maar constant stekend pijntje op de zijkant van mijn borst, oksel en arm. Waarschijnlijk veroorzaakt door hyperventilatie/verkeerd ademen.
    • Soms is mijn linkerarm voor enkele uren flink verkrampt en voelt deze dof,
    • Soms heb ik een hartoverslag gevolgd door een akelig tintelend gevoel (2-3 seconden) door het bovenlichaam en hoofd,
    • Soms heb ik ineens het gevoel dat iemand met naalden prikt in de achterkant van rug net onder de nek,
    • Ik merk dat ik veel moet boeren. Constant het gevoel dat er een boer vast zit.
    • Ik moet veel plassen. Met name wanneer ik een angstaanval heb (tijdens en daarna).
    • Soms heb ik last van oorsuizen.
    • Ik merk dat ik wel wat sneller zweet dan normaal.
    • Af en toe een soort van drukkende hoofdpijn. Niet echt pijnlijk, met name een drukkend gevoeld in het hoofd.
    • Een drietal keren heb ik tijdens de angstaanval last gehad van een verhoogde hartslag en beangstigende hartkloppingen.

    Deze klachten zijn eigenlijk constant aanwezig, zij het vrij licht. Echter op sommige momenten (momenteel 3x per week ofzo) worden ze heel intensief. Dan is mijn hele lichaam volledig gespannen en lijkt er sprake van een vrij heftige angstaanval. De angstaanval is, zoals de naam al aangeeft, erg beangstigend. Ik weet eigenlijk niet zo goed waarvoor ik bang ben, maar op een bepaald moment ben ik gewoon bang dat het nog intenser wordt en raak ik in een soort van spiraal, waarin de aanval met golven steeds heftiger wordt. De duur van zo'n aanval varieert van 10 minuten tot zo'n twee uur.

    Medicijnen

    Ik ben ook na mijn 3 maanden cursus nog 3 maanden in het buitenland gebleven voor een stage. Gedurende deze 3 maanden ben ik 2x op de eerste hulp geweest in en ook 2x terug naar Nederland gevlogen voor een bezoek aan de huisarts en het cardiologisch onderzoek in het ziekenhuis waarover ik eerder vertelden. Bij het tweede bezoek op de eerste hulp heb ik medicijnen gekregen van de arts: alprozalam. Ik heb deze medicijnen lange tijd niet genomen omdat ik ook lange tijd Finisteride heb geslikt tegen haaruitval (dit is ook een medicijn dat zich richt op het doorvoeren van een hormonale aanpassing in de hersenen) en ik wilde de twee niet combineren. Ik heb daarom besloten te stoppen met Finisteride en pas na twee maanden, als de klachten zich nog steeds zouden voordoen en met instemming van mijn huisarts, de Alprozalam te gaan proberen.

    Mijn huisarts gaf aan dat het geen kwaad kon om de Alprozalam eens te proberen en toen de uitslagen van het cardiologisch onderzoek gewoon goed waren heeft de huisarts ook geadviseerd om Valeriaan te proberen.

    Ik heb Alprozalam inmiddels een aantal keer geprobeerd, zij het in veel mindere mate dan de buitenlandse dokter voorschreef. Hij gaf aan 3x 0.5 mg per dag voor 3 dagen. Ik heb inmiddels in de laatste 6 weken zo'n 6x een halve pil (dus 0.25 mg) Alprozalam geslikt. Mijn klachten nemen sterk af gedurende zo'n 12 uur, maar komen daarna weer terug (ik heb ook het gevoel dat de volgende angstaanval na het gebruik van het medicijn heviger is).

    Valeriaan lijkt bij mij vrijwel geen effect te hebben. De huisarts heeft mij doorverwezen naar een psycholoog. Daarnaast heeft ze ook aangegeven dat het zou kunnen dat de klachten ook deels veroorzaakt worden door nekklachten. Ik heb in mijn leven nog nooit een fysiotherapeut bezocht en werk toch vrij intensief op mijn telefoon en computer de hele dag door.

    Psycholoog

    Inmiddels ben ik ter kennismaking bij de psycholoog geweest. Vanaf volgende week ga ik elke week een sessie met haar doen van een uur. Ze gaf aan dat er heel veel mensen met een angststoornis kampen en dat het erg goed te behandelen is. Veel mensen komen er ook weer bovenop. Ze zei dat ik uit moest gaan van wellicht zo'n 10 sessies, maar het kan goed dat het er meer of minder worden.

    Mogelijke andere oplossingen

    Naast de Psycholoog ga ik ook nog een aantal andere oplossingen proberen. De eerste is de fysiotherapeut. Mogelijk dat er toch iets van een zenuw bekneld zit af en toe in mijn nek waardoor de duizeligheid en zeurende pijntjes in mijn arm worden veroorzaakt. Daarnaast ga ik naar de optometrist voor het aanmeten van nieuwe lenzen. Ik heb sinds 2 jaar last van kerato konus waardoor ik geen zachte lenzen meer kan dragen in mijn linkeroog. Best bizar. Mijn zich in mijn linkeroog ging van -4.0 naar +0.5 door de kerato konus waardoor ik ineens weer ''scherp'' kon zien. Maar, hoe scherp ik kan zien wisselt eigenlijk constant door mijn oogafwijking waardoor ik ook regelmatig helemaal niet scherp zie (in een bepaalde hoek). Met harde lenzen is dit op te lossen. Mogelijk wordt de duizeligheid en de angst versterkt doordat ik momenteel maar met één oog scherp zie.

    Vragen en vervolg

    Zoals ik eerder heb aangegeven zal ik proberen een aantal updates te gaan plaatsen in de komende weken. Echter heb ik daarnaast ook nog een aantal vragen:

    • Zijn er mensen die zich herkennen in de klachten en het feit dat deze (allemaal) in verband kunnen worden gebracht met een angststoornis. Momenteel ben ik best bang voor de constante fasciculaties over mijn hele lichaam, komen deze vaak voor bij een angststoornis?
    • Hebben mensen nog tips om met de angststoornis om te gaan? Of, wellicht nog andere mogelijke oplossingen?
    • Hebben mensen ervaring met het slikken van Alprozalam en is het veilig om dit onregelmatig te slikken (2x tot 4x per week 0.25 mg).
    • Zijn er mensen die een relatie herkennen tussen het langdurig gebruik van Finisteride en de ontwikkeling van een angststoornis? Ik weet dat dit medicijn big business is voor farmaceuten en dat niet alle bijwerkingen evengoed en even onafhankelijk lijken te zijn onderzocht.
    • Hoe is de angststoornis bij anderen begonnen? Kan het zijn dat je een eerste doodsangst ervaring in je slaap opdoet of door het overmatig gebruik van alcohol?

    Ik ben zeer benieuwd naar jullie reacties...

    gr.

    Rob

    Reageer
    #2

    Lees ook eens de columns over angst en ga eens aan de slag met de oefeningen die daarin staan.

    https://www.dokter.nl/dossiers/angsten/

    Er zijn incidentele meldingen over angststoornis, depressie, depressieve stemming, emotionele stoornis, gelijkmatige stemming, libidoverlies, lusteloos, paniekstoornis, psychische stoornis , slapeloosheid en stress door het gebruik van finasteride.

    Reageer
    #3

    Ik kan je niet helpen, worstel al tijden met duizelig en lichtgevoel en gespannenheid, ook die raare tikken in de nek achterkant hoofd herken ik. dus ik kan alleen zeggen ik ken veel van je verhaal gewoon alles. en dat ik ook ben gediagstogneerd met stress psychies and hsp.

    Reageer
    #4

    Een goede gezondheid begint bij de basis; de dagelijkse voeding. Geraffineerde producten beter zoveel mogelijk vermijden en kiezen voor volwaardige voeding met voldoende eiwitten, gezonde vetten en voldoende vezels. Een schommelende bloedsuikerspiegel kan zorgen voor allerlei ontregelingen in je lichaam geven en ook angsten uitlokken. Verder kunnen er voedselovergevoeligheden spelen. Zelf  had ik in het verleden hevige angsten door bepaalde stoffen die onder andere in kaas zitten, stoffen als histamine en tyramine. Ook allerlei toevoegingen als smaakversterker en zoetstoffen kunnen ontregelingen geven.

    In je verhaal lees ik iets over overmatig alcoholgebruik; dat kan behoorlijke ontregelingen geven in je lichaam en het zorgt voor een verhoogde uitscheiding van allerlei voedingsstoffen.

    Daarnaast kunnen tekorten in je lichaam allerlei klachten geven. Denk aan stoffen als magnesium, vitamine B en D, omega 3. Bij haaruitval kan je beter de oorzaken aanpakken, zoals voeding, tekorten en ontregelde hormonen. Je zou op zogenaamd alternatief gebied kunnen laten uitzoeken wat jouw lichaam nodig heeft.

    Reageer
    #5

    Beste Rob, herken veel v je lichamelijke problemen. Bij mij is het begonnen toen ik wakker werd op een nacht afeglopen maart. Ineens kreeg ik zomaar een benauwd gevoel en dacht ik dat ik een hartaanval kreeg. Ben rustig gebleven. De volgende dag s avonds kreeg ik wat ik denk een paniekaanval was. Daarna snachts nog een aantal n8en met zo een benauwd gevoel wakker geworden, denkend dat een hartaanval naderend was. Mezelf.weten te kalmeren door te googlen en op fora hierover te lezen. Ook bloed laten onderzoeken, ecg laten doen, alles.in orde. En toch: je bent niet gerust. Wat als e iets over het hoofd zien? Al maanden gaat het op en af. Ook geregeld v die rare spiertrillingen. Is het angst? Chr. Hyperventilatie? Heb ook enorme.angst voor de dood. Precies of het is nabij...pppffffff. ben bijna 32 jaar. Ook allerlei kalmeermiddeltjes geprobeerd. Hopelijk wordt het beter! Hoe gaat het nu met jou?

    Reageer
    #6

    klinkt als dat je bijwerkingen hebt van het medicijn wat je noemt, finasteride. Als je daarmee stopt kan je er nog even last van blijven houden.

    Zoek maar op, precies jouw symptomen.

    Reageer
    #7

    Dit zou ik geschreven kunnen hebben. Dit zijn precies de symptomen die ik heb. Behalve dat ik duizelig word.

    Ik gebruik geen medicijnen.

    Hoe gaat het nu met je?

    Reageer
Reageer op: Hypochondrie / Angststoornis


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief