Kan dit chronische hyperv"/> Kan dit chronische hyperventilatie zijn? - Medische Forum - Dokter.nl

Kan dit chronische hyperventilatie zijn?

 • #1

  Hallo lezer,

  ik ben een jongen van 24 en heb al jaren last van vage klachten;
  -Gespannen gevoel rondom de borststreek
  -Benauwd gevoel in rust, niet goed door kunnen ademen
  -Soms pijn op de borst, rond middenrif, vooral tijdens stress momenten
  -Vermoeidheid
  -opgejaagd gevoel
  -Overdag slap gevoel en moe, maar savonds juist actief
  -heel vaak koud hebben, vooral in voeten en handen.
  -heel veel last van hartoverslagen vooral tijdens bewegen
  -hart heel hard voelen bonzen, vooral snachts.

  -nieuwe klacht: tijdens bewegen (fietsen, traplopen, rennen) krijg ik soms een pijnlijke krampachtige pijnscheut in mijn borst. Het voelt alsof het echt in mijn borst zit, beetje rechts van mijn middenrif. Dit trekt dan richting mijn hals, ook rechter kant. Heel erg beangstigend gevoel waardoor ik gelijk geen motivatie of angstig ben om door te sporten. Daarnaast merk ik als ik bv kracht training doe of ergens binnen train ik dit bijna nooit heb. Soms ook van warm naar koud gaande ruimte krijg ik zon pijn steek, maar weer alleen als ik beweeg (loop/fiets) (kou lijkt een trigger?). Overigens, ik rook niet, geen overgewicht, drink weinig alcohol, eet redelijk gezond en probeer 3/4 x in de week te sporten (vooral kracht training en fietsen).

  Met deze klachten ben ik al een stuk of 6 keer naar de huisarts geweest; meerdere bloedonderzoeken gehad, dokter heeft bloeddruk gemeten en naar hart geluisterd etc maar ze blijven zeggen: er is niks mis met je hart en die steken in je borst kan komen van de slokdarm/maag, verkrampte spieren, verkeerde houding of ademhaling etc. Hartfilmpje is niet gemaakt, daar zien ze geen aanleiding voor.

  De symptomen komen overeen met chronische hyperventilatie. Zouden deze klachten echt hierdoor allemaal kunnen worden veroorzaakt? en bijvoorbeeld zon steek in de borst (niet op de borst maar echt in de borst dus waar de slokdarm zit ongeveer), is dat nu iets typisch voor hartklachten of kan het wat anders zijn (misschien verkrampte slokdarm). Het rare is, mijn ademhaling is in rust gewoon via de buik en eigenlijk vrij rustig...ook hartslag zelf in rust is nooit echt hoog en soms zelfs aan de lage kant.
  Een fysio heeft dit ook bevestigd en zei dat mijn ademhaling in rust heel normaal is. Wel zegt ze dat de spieren rond mijn middenrif/borst heel gespannen zijn...

  Zijn er mensen die dit verhaal herkennen of mij tips kunnen geven?

  Reageer
  #2

  Precies hetzelfde, ben 18 en ervaar dit ook zo, hoewel ik paar x maar hyperventilatie heb gehad, al door chronische angst en stres al lichamelijke klachten ervaar

  Reageer
  #3

  Hoi,

  Klinkt idd als chronische hyperventilatie.
  Je ademhaling kan op het moment dat je bij de fysio was,rustig geweest zijn.
  Maar op andere momenten kun je wel onbewust hyperventileren.
  Je zou om te beginnen kunnen vragen of de fysio die gespannen spieren losser kan maken.
  En daarnaast toch ademhalings en ontspannings oefeningen proberen,voor op de momenten dat je klachten ervaart.Eén van de fysio's bij de praktijk waar ik kom,laat mensen met al dan niet bewuste hyperventilatie klachten een adem dagboek bij houden.
  Daarin hou je dan bij wanneer je klachten had,dus hoe vaak.
  Dat kan variëren van 2x per week tot 24/7 en wat je op dat moment aan het doen was.
  En of je daarnaast op dat moment ook andere klachten had,fysiek of mentaal.( fysiek als in pijn op de borst,benauwd enz en mentaal,dus angst, stress of andere heftige emoties).
  Zo leer je zelf een patroon ontdekken om daardoor de hyperventilatie te tackelen,zodat je er op den duur niet meer in hangen blijft.

  Een fysiotherapeut gespecialiseerd in psychosomatische klachten kan je hier waarschijnlijk het beste mee helpen.

  Groetjes Suzan

  Reageer
Reageer op: Kan dit chronische hyperventilatie zijn?
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif