boezemfibratie

 • #1

  ik heb al verschillende keren lichte boezemfibratie gehad, naar de huisarts geweest,hartfilmpje gemaakt, daar was het ook op te zien, in het ziekenhuis was alles vanzelf weer hersteld, krijg er nog geen mediciijnen voor,uitgebreid onderzoek gehad,hartecho,fietstest enz, daar is niets uitgekomen, maar iedere keer als ik het krijg ben ik zo verschrikkelijk bang, ik zit ook nog in de overgang, zou het daar ook mee te maken kunnen hebben.
  de carioloog zegt dat het niet levensbedreigend is en daar moet ik het maar mee doen, maar de kwaliteit van mijn leven is wel ernstig aangetastm, ik ben gewoon constant bang, kan iemand mij hierover advies en raad geven, iets wat misschien een beetje geruststeld.

  Reactie
  #2

  Boezemfibrilleren of atriumfibrilleren, in België ook wel voorkamerfibrilleren is een hartritmestoornis waarbij de boezems (atria) van het hart niet meer zoals normaal samentrekken na een ontlading van de sinusknoop maar veel te snel en onregelmatig samentrekken. Het hart blijft (in tegenstelling tot bij kamerfibrilleren) wel een groot deel van de vitale pompfunctie behouden omdat de kamers nog wel effectief werken, maar in een onregelmatig ritme.

  De meest voorkomende oorzaken van boezemfibrilleren zijn een hoge bloeddruk, dysfunctie van een hartklep -en dan vooral mitraliskleplekkage- en een verminderde pompfunctie van het hart. Het onderliggende mechanisme berust in al deze gevallen waarschijnlijk op verwijding van de linker danwel rechter hartboezem. Ook andere cardiale of niet-cardiale oorzaken die leiden tot vergroting van de hartboezems zijn geassocieerd met boezemfibrilleren. Een enkele keer is sprake van een niet-cardiale oorzaak zoals hyperthyreoidie. Overigens is vaak geen oorzaak te vinden, men spreekt dan van "lone atrial fibrillation". Boezemfibrilleren is vooral een ouderdomsziekte, met het stijgen van de leeftijd neemt de kans op boezemfibrilleren sterk toe. Onder de 65 jaar heeft slechts 1 a 2% van de mensen boezemfibrilleren. Bij 80 jaar of ouder loopt de incidentie op tot circa 20%. Deze stoornis komt veel voor (ca. 15% van de Nederlanders ouder dan 65 jaar).

  Boezemfibrilleren is merkbaar door een onregelmatige, meestal te snelle hartslag en een vermindering van de pompfunctie van ca 20-30% waardoor de patiënt merkt eerder kortademig te worden. Bij snelle hartritmes treedt soms angina pectoris op als gevolg van zuurstoftekort in de hartspier.

  Aangezien bij boezemfibrilleren de kans op het ontstaan van stolsels in de hartboezems verhoogd is, worden vaak antistollingsmiddelen voorgeschreven om embolisatie van die stolsels te voorkomen. Bij embolisatie schiet het stolsel uit het hart de bloedsomloop in, en kan dan bijvoorbeeld een beroerte veroorzaken. De kans op stolselvorming, en dus op een beroerte, wordt vooral bepaald door bijkomende factoren. Deze bijkomende factoren zijn: leeftijd > 65 jaar, structurele hartafwijkingen (zoals een slechte pomfunctie, mitralisinsufficiëntie, linker kamerhypertrofie), hypertensie, diabetes mellitus. De antistollingsmiddelen die gebruikt worden zijn coumarine derivaten, zoals acenocoumarol (sintrom) of marcoumar. Bij een laag risico op stolselvorming, zoals bij iemand onder de 65 jaar met een normaal hart, kan ook een plaatjesaggregatieremmer worden gegeven, acetylsalicylzuur. Vroeger gaf men alleen antistollingsmiddelen bij aanhoudend boezemfibrilleren, tegenwoordig ook bij aanvalsgewijs boezemfibrilleren omdat is gebleken dat ook die een verhoogde kans op stolselvorming hebben. Soms is het mogelijk een normaal ritme te herstellen (dit heet cardioversie en kan chemisch of elektrisch gebeuren), soms moet het boezemfibrilleren worden geaccepteerd, bijvoorbeeld als na herhaalde cardioversie het boezemfibrilleren toch steeds na korte tijd weer terugkomt, ook als geneesmiddelen worden gebruikt om te trachten dit te voorkomen. Als gekozen wordt het boezemfibrilleren te accepteren, is het meestal nodig om de hartfrequentie te vertragen, dit gebeurt door de geleiding tussen boezems en kamers via de AV knoop te vertragen. Hiervoor bestaat een groot aantal geneesmiddelen. Tegenwoordig worden vaak bètablokkers gebruikt, zoals metoprolol, of calciumantagonisten, zoals verapamil of diltiazem. Minder vaak wordt tegenwoordig digoxine gegeven, aangezien dit met name bij inspanning niet zo goed werkt.

  Bij relatief jonge mensen, dus mensen jonger dan 65 jaar, zonder structurele hartafwijkingen, is het soms mogelijk middels een katheterablatie het boezemfibrilleren te behandelen. Dit werkt het beste bij aanvalsgewijs boezemfibrilleren, en wanneer de hartboezems nog niet vergroot zijn. Bij zo'n catheterablatie wordt via de liesader een of meer catheters ingebracht die via de onderste holle ader (de vena cava inferior) worden opgeschoven naar het hart. Vervolgens wordt met behulp van een Brockenbroughnaald een punctie verricht door het tussenschot tussen de rechter en de linker hartboezem. Dit heet een transseptale punctie. Hierdoor kan dan een speciale ablatie katheter in de linker hartboezem worden geschoven. Met deze ablatie katheter kan met behulp van radiofrequente energie littekens worden aangebracht rond de inmonding van de longaders. De bedoeling is met deze littekens de inmonding van de longaders elektrisch te isoleren van de hartboezems. De ratio hierachter is dat dit gebied vaak een rol speelt bij het ontstaan van, vooral aanvalsgewijs, boezemfibrilleren. Het succespercentage van deze ingreep is circa 70-80% gedurende een follow-up van 2 jaar. Wat de resultaten op langere termijn zijn is nog niet bekend. De belangrijkste complicaties van deze ingreep zijn: een nabloeding van de liesaders, een arterioveneuze shunt tussen de beide liesaders, een harttamponade (1%), een CVA (0.5%) en zeer zelden een verbinding tussen de linker hartboezem en de erachter gelegen slokdarm (een atrio-oesofageale fistel).

  Reactie
  #3

  Hoi,

  Ook ik ben vrijdagnacht naar de eerste hulp geweest ivm boezemfibilleren. Vorig jaar october had ik het ook, maar is toen niet "gevangen".
  Deze keer konden ze het gelukig zien, ik had een hartslag die varieerde van 130-160 en voelde me er niet lekker bij. Er is bloed afgenomen, hart-longfoto's gemaakt en fhartilmpjes.
  Mijn bloed gaf wel aan dat ik ergens een ontsteking had, dat klopte, ik had nl een ontstoken zweet/talgklier onder mijn oksels die de chirurg ook gelijk heeft open gemaakt. Dat zou er mee te maken kunnen hebben!
  Ik ben een vrouw van 49 en mogeelijk ook in de overgang, wieweet heeft er het mee te maken.
  Ik snap uw angst, want het is geen pretje en bovendien hebben we maar 1 hartje, die ons voorlopig wel in leven moet houden!
  Heel veel sterkte!!!
  Groetjes AK

  Reactie
  #4

  Wilt u laten weten wat bij u de oorzaak is geweest van het boezemfibrileren, en of de behandeling bij u afdoende is geweest?

  Reactie
  #5

  Boezemfibrileren
  http://www.dokter.nl/forum/Hart-bloed-bloedvaten/74765-Boezemfibrileren.html

  onregelmatige hartslag
  http://www.dokter.nl/forum/Hart-bloed-bloedvaten/77249-onregelmatige-hartslag.html

  Reactie
  #6

  NHG patiëntenbrieven over Atriumfibrilleren

  Atriumfibrilleren
  http://nhg.artsennet.nl/kenniscentrum/k_voorlichting/NHGPatientenbrieven/NHGPatientenbrief/PBK6a.htm

  Medicijnen bij atriumfibrilleren
  http://nhg.artsennet.nl/kenniscentrum/k_voorlichting/NHGPatientenbrieven/NHGPatientenbrief/Medicijnen-bij-Atriumfibrilleren.htm

  Bloedverdunners bij atriumfibrilleren
  http://nhg.artsennet.nl/kenniscentrum/k_voorlichting/NHGPatientenbrieven/NHGPatientenbrief/Bloedverdunners-bij-atriumfibrilleren.htm

  Reactie
  #7

  hallo ,
  een goede tip is weten wat u hartslag is
  hartslag kan je zoeken dmv 3 vingers aan de buiten
  kant van u pols linker arm , tel de slagen van uw hartslag 15sec lang , voorbeeld 23slagen per 15sec 23x4= 92slagen , dus als u zich ongerust voelt tel dan eens . als u dat een tijdje doet dan kent u al binne 10sec zeggen of u een tehooge hartslag heeft.

  met vriendelijke groet Werner.

  Reactie
  #8

  Handige tip. Zo doen dokters het ook!

  Reactie
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  ik heb ook boezem fibileren de oorzaak is een vergrote boezem ik heb acenocumerol,bisprolofum,aprovel.toch komt het erdoor,vroeger had ik amiodoral waar ik ernstige bijwerking van kreeg,ook heb ik idiopatisch oedeem over mijn gehele lichaam,de enige voordeel welke ik heb als ik weer storijng heb ben ik wel een hoop vocht kwijt,soms denk ik dat het ook daarmee te maken heeft ik mag geen vochttabletten omdat nieren en alles verder goed functioneert,geen suiker,hogebloeddruk of andere rare dingen wel fibvroyalgie en arthrose ik heb de storing nu 12 jaar electro schok helpt niet ,komt het dwars doorheen ben wel erg makkelijk moe en soms een beetje instabiel met lopen ik ben 66 jaar

  Reactie
  #10

  Hallo deze klachten had ik ook,kwam er zelfs van in het ziekenhuis,maar gelukkig gaat het heel goed met me. paroxcetine 1x 1 hele tablet,Het kwam bij mij van de overgang,,succes !!

  Reactie
  #11

  vraagje mijn boezems zijn twee keer groter dan normaal.

  ik heb wel een hartslag onder de honderd, ik heb verder nergens last van.

  ik heb wel elke dag boezemfibrileren maar merk er niks van.

  wat zijn de consequenties voor mijn hart , zonder medicijnen , of toch medicijnen te nemen.

   

   

  Reactie
  #12

  Dat moet je met de cardioloog bespreken. Daar kan ik zo helaas geen antwoord op geven

  Reactie
Reageer op: boezemfibratie
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief