Enkel zwart blauw, enkel verzwikt

 • #1

  Beste lezers,

  Ik heb een vraag over mijn enkel, ik heb nu al andere halve week een zwart blauwe enkel. dit is gekomen omdat ik door kijn enkel was gezwikt. toen ik de volgende ochtend opstond kon ik er helemaal niet meer op staan en het was gelijk zwartblauw. toen ik het verzwikkte hoorde ik wel een harde knak. ik ben hiervoor naar de dockter geweest en die heeft het toen ingetaped en zei dat er op gelopen moest worden. Nu is er nog niks veranderd en het wordt alleen maar erger en kan er nu al helemaal niet meer op staan. ik leef op 6 paracetemol per dag. De pijn wordt alleen maar erger en het is nog steeds verschrikkelijk blauw! vooral als ik het beweeg dan hoor ik een soort van knak en het doet ontzettend verschrikkelijk niet normaal pijn! Ik loop nu ook bij de fysio en die heeft er ook naar gekeken en die denk dat het kan zijn dat me enkelband is in gescheurt of me enkel gebroken. We gaan nu morgen naar terug naar de dockter om als nog een foto te laten maken. als er hier uitkomt dat het toch neit gebroken is en dus geen gips hoef kan ik dan als nog vragen of het mogelijk is om dit gewoon te gipsen. ik heb namelijk al heel vaak iets aan deze enkel gehad maar nog nooit zo extreem! iemand misschien antwoord op mijn vragen .

  In iedergeval alvast bedankt voor het lezen.
  vriendlijke groet,
  Kirsty van hilten.

  Reageer
  #2

  Bij een verstuiking van de enkel klapt uw voet plotseling en onverwacht naar binnen. De band aan de buitenkant van uw enkel (de enkelband) komt onder spanning te staan en rekt uit. Hierbij ontstaan kleine scheurtjes in de enkelband. Het gevolg is een pijnlijke en gezwollen enkel. Het komt zelden voor dat de enkelband helemaal doorscheurt.

  Als de enkelband ver is ingescheurd, heeft uw enkel nog maar weinig steun. Een tapebandage kan helpen opnieuw zwikken te voorkomen en zo het herstel van uw enkelband ondersteunen.

  http://nhg.artsennet.nl/uri/?uri=AMGATE_6059_104_TICH_R187668256628652 (NHG patiëntenbrief 'tape bandage')

  Een verstuikte enkel of gescheurde enkelband geneest vanzelf. De eerste dagen kan de enkel flink pijnlijk en gezwollen zijn. Het lopen gaat dan moeilijk. Na drie of vier dagen wordt de pijn minder en kunt u de voet weer wat meer gaan gebruiken. Meestal kunt u binnen één tot twee weken uw normale activiteiten hervatten.

  Als de enkelband ver is ingescheurd, kan het herstel langer duren. Een behandeling met een speciale bandage (enkeltape) kan het herstel ondersteunen. Deze bandage wordt pas aangelegd als de enkel niet meer gezwollen is.

  Vrijwel iedereen met een verstuikte enkel kan na verloop van tijd weer hetzelfde doen als vóór de verstuiking. De enkel kan tijdens of na een activiteit wat meer pijn doen of opnieuw iets zwellen. Dit kan geen kwaad.

  http://nhg.artsennet.nl/uri/?uri=AMGATE_6059_104_TICH_R2106261143060013 (NHG patiëntenbrief 'verstuikte enkel')

  Reageer
  #3

  Maar Het is na 3 en 4 dagen nog steeds het zelfde met de pijn, kan het dan nu zijn dat het gebroken is ?

  Reageer
  #4

  Als de enkel gezwollen is, kan er niet goed worden onderzocht. Daarom wordt de patiënt gevraagd terug te komen als de meeste zwelling is verdwenen.

  De huisarts kan met eenvoudig onderzoek (schuiflade test) meer informatie geven over de aard van het letsel.

  Een hematoom wijst op bandenletsel. Een fractuur is zonder röntgenfoto niet met zekerheid vast te stellen. Afhankelijk van het trauma is er een grotere of kleinere kans op een fractuur.

  Bezoek de huisarts voor meer informatie.

  Reageer
  #5

  De verzwikte enkel staat in de Top 5 van bijna iedere sport en het is dus wel handig om te weten wat je moet doen als je er één hebt.

  http://www.teleac.nl/beeldbank/clip/t20090211_gezondsporten02

  Reageer
  #6

  hey,

  ik heb bij een oefenwedstrijd met voetbal mijn enkel verzwikt. En erg ook. Het zit aan de buitenkant van mijn enkel en net boven die knobbel. ik kan na vier weken nog geen bal schieten. hard lopen gaat aardig. Zijn hier trainingen voor? of bepaalde zalfjes? of is het gewoon een kwestie van veel rust?
  Ik neem aan dat er meer mensen zijn met dit probleem. 🙂
  groetjes,
  karl

  Reageer
  #7

  Heb je geen pees gescheurt of zelfd een klein scheurtje in je bot?

  Reageer
  #8

  nee, niet dat ik weet

  Reageer
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  Ik heb vorige weekend met voetbal een doodschop gehad en nu is mijn enkel en scheenbeen zwaar gekneusd. Mijn been en enkel zijn blauw tot aan mijn knie en ik kan niet op m'n rechterbeen staan.

  Foto's laten maken in het ziekenhuis en er is niets gebroken of gescheurd.

  Advies is 2 weken rust (been omhoog) en daarna fysio en na 4 tot 6 weken weer proberen (hard) te lopen en voetbaltraining.
  Eerste paar keer zal de enkel moeten worden ingetapt.

  Ik hoop dat je hier iets aan hebt.

  Groet, Robin

  Reageer
  #10

  Hallo,

  laatst met voetbal zette ik m'n voet voor een mannetje die de bal weg wilde schieten, ik was zo dom om de buitenkant van m'n voet er voor te zetten. Hij schoot en m'n enkel klapte dubbel. Toen het gebeurde had ik pijn. maar 20 seconden later kon ik wel er weer op lopen. Ik heb die hele wedstrijd niet meer gespeeld.
  De volgende dag: Zondag had ik best last van m'n enkel. Maandag zag ik dat de buitenkant van m'n enkel heel erg opgezwollen was. die dag heb ik dan ook niet getraind.
  volgende dag was m'n enkel 's ochtends minder dik. Maar in de namiddag was hij weer evendik. Woensdag weer niet getraind m'n enkel nog steeds dik. Echt pijn heb ik niet. Allen bij bepaalde bewegingen.
  nu heb ik vandaag gelezen op internet dat je er niet zonder iets erom heen mee mag lopen...
  en dat heb ik dus wel gedaan.. omdat het geen pijn deed enzo.
  Weet iemand of het erg is dat ik er op heb gelopen zonder bescherming.. en of bescherming noodzakelijk is?

  Bij voorbaat dank!

  Simone

  Reageer
  #11

  je had meteen moeten koelen en de enkel moeten ontlasten, je hebt er op gelopen,maar dat is niet zo heel erg hoor,je hebt gelukkig niet getraind. het heeft even tijd nodig, je mag best voorzichtig wat doen als het niet teveel pijn doet. gewoon even wachten met trainen totdat de enkel niet meer dik wordt. leg hem af en toe wat hoog. als je traint heb je toch een trainer? die heeft wel ervaring met verzwikte/gekneusde enkels neem ik aan? sterkte!

  Reageer
  #12

  Arnicazalf op smeren, dan geneest het sneller.

  Reageer
  #13

  hallo,

  twee jaar geleden ben ik een een kuil gestapt, daarbij heb ik mijn enkel behoorlijk gekneusd/verzwikt. De genezing duurde vrij lang en ik heb er nu nog steeds last van (vooral plekken rond de knobbel, zeg maar...). Ik ben al naar de fysiotherapeut geweest, maar dat heeft weinig geholpen. Weet iemand nog een andere mogelijkheid die ik kan proberen?

  Reageer
  #14

  misschien een andere fysiotherapeut proberen? deze heeft er misschien een andere kijk op...

  Reageer
  #15

  Gisteravond begon een pijnlijk gevoel boven mijn enkel. Vandaag deed het steeds meer pijn. Nu heb ik een opgezwollen deel boven mijn enkel en ik denk dat dit vochtophoping is. Het wordt ook steeds pijnlijker. Wat kan dit zijn?

  Reageer
Reageer op: Enkel zwart blauw, enkel verzwikt
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief