Waarom krijgt iemand snel blauwe plekken?

Waarom krijgt iemand snel blauwe plekken

Veel mensen krijgen gemakkelijk blauwe plekken op hun lichaam, en een blauwe plek krijgen is een hele normale zaak. Maar hoe komt het dat sommigen mensen veel vaker blauwe plekken krijgen dan anderen?

Wat is een blauwe plek?

Een blauwe plek is het gevolg van een beschadiging aan een bloedvat door bijvoorbeeld een harde stoot of klap waarna een kneuzing van bloedvaatjes kan optreden waardoor er bloed uit het bloedvat lekt. Het lichaam gaat vervolgens het gelekte bloed opruimen en dan wordt de aanvankelijk rode plek, blauw, groen en uiteindelijk geel. Naar verloop van tijd verdwijnt de plek helemaal.

Oorzaken van blauwe plekken

Dunnere huid

Het is normaal dat iedereen plaatselijk verschillende huiddikten heeft. Denk aan de onderkant van je voet in vergelijking met de in verhouding dunne huid bij je enkel. Ondanks dat ieder mens dus plaatselijk verschillende huiddikten heeft, kan er bij sommige mensen een relatief dunnere huid aanwezig zijn. Hierdoor zijn adertjes eerder zichtbaar. Omdat de huid extra dun is, is er minder bescherming tegen stoten. Bij het minste of geringste kunnen blauwe plekken ontstaan. Daarnaast wordt onze huid, en het weefsel rond onze bloedvaten, dunner naarmate we ouder worden. Daardoor raken de bloedvaatjes sneller beschadigd, omdat die huid niet meer zo sterk en elastisch is als vroeger. Maar ook wanneer je nog jong bent, dan kan alles waardoor onze huid vroegtijdig veroudert, zoals roken en bezoeken aan de zonnebank, ervoor zorgen dat we kwetsbaarder worden voor blauwe plekken.

Medicijnen

Sommige medicijnen kunnen er ook voor zorgen dat je huid dunner wordt, waardoor je sneller blauwe plekken oploopt. Vooral medicatie met corticosteroïden, wat vaak genomen wordt door astmapatiënten, kan dit veroorzaken. Er zijn ook medicijnen die de dikte van het bloed en de aanmaak van bloedplaatjes beïnvloeden. Dit kan gevolgen hebben voor de bloedstolling en het ontstaan van blauwe plekken. Ook anti epileptica medicijnen, bepaalde antidepressiva of bepaalde crèmes tegen huidaandoeningen kunnen zorgen voor een grotere kans op blauwe plekken.

Ziekte

Er zijn een aantal zeldzame ziekten, waardoor je huid sneller kneust. In de praktijk komen deze gelukkig nauwelijks voor. Loop jij snel blauwe plekken op? Maak je dan geen zorgen, de kans is groter dat één van bovengenoemde factoren de oorzaak is. Zit echter je hele arm of been, zomaar onder de blauwe plekken? Ga dan eens langs bij je huisarts.

Ziekten die blauwe plekken kunnen veroorzaken

Acute myeloïde leukemie

Bij acute myeloïde leukemie ontstaan klachten meestal al binnen enkele weken. Ze worden vooral veroorzaakt door een tekort aan gezonde rode en witte bloedcellen en bloedplaatjes. Door een tekort aan bloedplaatjes bloeden wondjes sneller en langer en dat uit zich onder andere in blauwe plekken.

Immuun TrombocytoPenie

Immuun TromboPenie (ITP) is een auto-immuun ziekte, waarbij patiënten antistoffen aanmaken die zich hechten aan het oppervlak van hun eigen bloedplaatjes. ITP kan snel leiden tot blauwe vlekken, maar ook tot purpura oftewel bloedrode stipjes overal op het lichaam.

Ziekte van Kahler

Het multipel myeloom, ook wel de ziekte van Kahler genoemd, is een kwaadaardige aandoening van het beenmerg die uitgaat van plasmacellen. Waarbij teveel bloedplasma cellen met één type immunoglobine worden aangemaakt. Het zorgt ervoor dat de aanmaak van bloedplaatjes is verstoord. Eén van de symptomen zijn blauwe plekken.

Ziekte von Willebrand

De ziekte van Von Willebrand is een erfelijke aandoening van de bloedstolling. Iemand met de ziekte van Von Willebrand kan gemakkelijk blauwe plekken krijgen of langdurige bloedingen bij wondjes of meer bloedverlies bij ongesteldheid.

Traag werkende schildklier

Bij een traag werkende schildklier worden er te weinig schildklierhormonen aangemaakt. De oorzaak hiervan kan in de schildklier zelf liggen of in de hypofyse of hypothalamus. Symptomen bij een langzaam werkende schildklier zijn: overgewicht, vermoeidheid, duizeligheid, benauwdheid, een verlaagd libido en snel vatbaar voor blauwe plekken zijn.

Chronische leveraandoening

Onze lever zorgt ervoor dat belangrijke voedingsstoffen worden opgenomen en dat de giftige stoffen en afvalstoffen worden uitgeschakeld. Bij een chronische leveraandoening kun je last krijgen van: buikpijn, geelzucht, misselijkheid, overgeven en verminderde eetlust. Maar ook van: vermagering, erge vermoeidheid en blauwe plekken.

Blauwe plekken voorkomen en behandelen

Wil je blauwe plekken voorkomen, dan is het beste om voorzichtig aan te doen en je zo min mogelijk te stoten aan voorwerpen. Maar niet iedereen is even galant en oplettend, dus vandaar wij een paar tips geven om blauwe plekken te verminderen.

Wil je een blauwe plek snel laten genezen? Misschien dat het crème op basis van Arnica je dan kan helpen. Dit kruid bevat een bestanddeel dat ontstekingen en zwellingen vermindert en de doorbloeding verbetert. Arnicazalf is bij iedere drogist of apotheek te koop.

Wanneer je je gestoten hebt, helpt het om direct wat ijs op de plek te leggen. De kou van het ijs zal de bloedtoevoer verminderen zodat de blauwe plek minder groot wordt. Een dag na de val of het stoten kun je beter verwarmen dan koelen. Verwarmen zorgt ervoor dat de bloedvaten uitzetten, waardoor de bloedcirculatie wordt verhoogd. Wat goed is voor het genezen.

Blauwe plekken zijn gelukkig vaak geheel onschuldig. Maar wanneer je erg veel last hebt van (spontane) blauwe plekken dan adviseren wij je om naar je huisarts te gaan.

 

Bronnen: Jeroen Bosch ziekenhuis, erfelijkheid.nl, zowerkthetlichaam.nl

Delen:  
21 reacties op “Waarom krijgt iemand snel blauwe plekken?
 1. In het rijtje ziekten mis ik nog Ehlers danlos syndroom.

  Geschreven door Babs op
  • Lipoedeem ook niet genoemd. Grote veroorzaker vaak gemist als diagnose

   Geschreven door Eef op
 2. Bij mij treden er blauwvorming op rond een vroeger opgelopen trauma. Uw artikel meldt hier niet over. Valt deze blauwverkleuring buiten een van uw vermelde oorzaken?

  Geschreven door L.J. Moesker op
 3. Dat is moeilijk te zeggen. Het kan ook een direct gevolg zijn van het trauma.

  Geschreven door Tandor op
 4. Ik heb ITP..word al ruim een jaar behandeld met N-Plate…maar is chronisch dus kom er nooit meer vanaf

  Geschreven door C.B op
 5. Ik gebruik bloedverdunners en dan is het ook goed uitkijken met jezelf stoten. Als mijn INR te laag is moet ik Innoheb gaan spuiten soms 2 maal daags en daar kan ik enorme blauwe plekken (rond de navel) van krijgen. Het probleem is dan dat ik daar niet meer mag spuiten en een ander plekje moet zoeken. Dus mijn advies is altijd uitkijken met stoten want van een blauwe plek ben je nog niet zomaar af.

  Geschreven door renevh57 op
  • kun je ook door het gebruik van het medicijn methotrexaat (reuma) blauwe plekken krijgen als je je maar lichtjes stoot? Wel in combinatie met andere medicijnen wordt dit ingenomen zoals; bloedverdunners etc. Dank u wel bij voorbaat voor uw antwoord, Merie.

   Geschreven door Anoniem op
 6. Hallo,

  Ik ben 19 jaar en last van zware ongesteldheid, nu krijg ik ineens heel snel blauwe plekken en nu is het zo erg dat heel me rug pijn doet en het voelt alsof me arm gekneusd is van de blauwe plekken heeft iemand een idee wat ik hier aan kan doen? Ik ben namelijk al 2 weken non stop ongesteld in het verleden had ik het drie maanden nonstop. Ik slik wel ijzer pillen en ben allergisch voor varkensvlees

  Groet lindsey

  Geschreven door Linds op
 7. Moeilijk om daar zo zonder enig onderzoek iets over te zeggen. Ga met de klachten naar de huisarts

  Geschreven door Tandor op
 8. 1 of 2 jaar geleden kwamen ze erachter dat ik een te trage schildklier had, nog steeds zoeken we voor een juiste doses, maar ik wist nooit dat al die blauwe plekken daar dus ook van konden komen. Waarom zijn er ook zoveel symptomen bij ren trage schildklier, niet om bij te houden. Hoofdpijn, spierkrampen, drukte, moeheid, blauwe plekken, slechte concentratie, verkoudheid, geen menstruatie, en nog duizend andere dingen. Word er maar moe van jooh

  Geschreven door Yahoi op
 9. Ik gebruik Alvesco en Ventolin 200, zijn dat de boosdoeners en zo ja zijn daar alternatieven voor?

  Geschreven door Polle op
 10. In het rijtje mist lipoedeem. Jammer dat daar nog niet zoveel over bekend is terwijl zoveel vrouwen eronder lijden .

  Geschreven door Sara op
 11. Mensen die Lipoedeem hebben kunnen ook blauwe plekken krijgen.

  Geschreven door Yolanda Kemper op
 12. Blauwe plekken op de bovenkant van je handen zonder gebruik van bloedverdunners komen veel voor zover ik weet bij oudere mensen, smeren met goede olie kan de huid wat elastischer maken, regelmatig heb ik als tachtig plusser blauwe plekken

  Geschreven door willem 80 plusser op
 13. Gebruik seritide,mee tegen benauwdheid. En heb een heel dunne huid.krijg zelfsblauwe plekken zonder te weten hoe het komt,het is lelijk maar trekt wel weer weg.mijn zus en broer gebruiken geen medicijnen maar hebben het ook,zij het in mindere mate.

  Geschreven door Ikkemij ,18 November 2017 op
 14. Na behandeling van de fysiotherapeut heb ik behoorlijke blauwe plekken op mijn onderrug en bil, daar waar hij mijn spieren heeft losgemaakt. Een is echter zo groot als een peer.
  Normaal al snel blauwe plekken, maar de laatste tijd krijg ik zelfs een blauw plekje als ik me iets harder krab. Ik ben 61 en slik dagelijks paracetamol in combinatie met ibuprofen en omeprazol tegen de pijn van artrose. Is er een reden om naar de huisarts te gaan?

  Geschreven door Wibe op
 15. Absoluut!

  Geschreven door Caro op
 16. Ik heb regelmatig blauwe plekken of plekjes op armen en handen.Uitgebreid bloedonderzoek gehad bij de internist. Alles goed. Vitamines bezinksel nieren enzovoorts.
  Volgens de internist was de schuldige de bloedverdunner 80 mg aspirine die ik al menig decennia slik.

  Geschreven door Gérard op
 17. Hallo, ik heb heel snel last vzn blauwd plekken ma da zijn da geen kleintjes ma echt super groten en ze komen heel rap als 1 bijna weg heb ik er 3 nieuwe moet ik me zorgen maken?

  Geschreven door Kimberly op
 18. Mijn moeder heeft de laatste tijd veel last van blauwe plekken en flauwvallen. Weet u misschien wat er aan de hand kan zijn?

  Geschreven door Lily op
 19. Lipoedeem ook niet genoemd. Grote veroorzaker vaak gemist als diagnose

  Geschreven door Eef op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief