Weg met die blauwe plek

Soms heb je ineens een blauwe plek en lijkt het alsof deze uit het niets is verschenen. Een andere keer heb je je flink gestoten. Een blauwe plek hebben we dus allemaal wel eens, maar is niet altijd even sierlijk, dus hoe kom je zo snel mogelijk van die blauwe plek af?

Wat zijn blauwe plekken?

Een blauwe plek is eigenlijk niets anders dan de meest voorkomende vorm van een bloeduitstorting. Een harde klap of stoot (op het onderliggende weefsel), kan er voor zorgen dat een bloedvaatje kapot gaat en gaat lekken. En door het lekken van bloed ontstaat de blauwe plek. Onderhuids is de bloeduitstorting rood, maar doordat je huid als een soort filter werkt, lijkt het alsof de plek blauw en soms paars is.

Zo’n plek kan tijdens het genezingsproces verschillende kleuren aannemen, variërend van zwart en paars tot uiteindelijk geel en groen. De vrijgekomen rode bloedcellen worden door macrofagen, een soort stofzuigers van ons immuunsysteem, opgeruimd. Daarnaast zorgen enzymen ervoor dat de rode bloedcellen worden omgezet in de gele stof bilirubine. Deze stof is dan ook verantwoordelijk voor de kleurverandering.

Een blauwe plek is in principe niet gevaarlijk. In de meeste gevallen gaat een blauwe plek binnen een aantal dagen weer weg maar in sommige gevallen kan het wel een aantal weken duren voordat deze weg is. Hoe snel de plek verdwijnt, is afhankelijk van de plek. Een plek op je benen geneest bijvoorbeeld minder snel dan een plek op je armen of in je gezicht.

Genezing versnellen

De genezing versnellen, zodat de blauwe plek direct verdwijnt, is niet echt mogelijk. Maar er zijn wel een paar dingen die je kunt doen om er voor te zorgen dat de blauwe plek wat sneller verdwijnt of minder groot wordt.

Koelen

Plaats direct na het vallen of stoten iets koud op de plek en de zwelling zal verminderen en de plek zal wat sneller genezen. Door te koelen trekken de bloedvaten namelijk samen en kan het bloed minder snel wegstromen; de bloeduitstorting wordt dan minder groot. Daarbij zorgt ijs voor een verlichting van roodheid en pijn. Dus leg na het stoten direct een coldpack of ijs voor minimaal 15 minuten op de kneuzing. Leg altijd een droge doek tussen het coldpack/ijs en de pijnlijke plek, je voorkomt zo dat er schade aan de huid door bevriezing kan optreden. Je kunt de pijnlijke plek ook onder de stromende koude kraan houden.

Verwarmen

Wanneer het de dag erna is, dan is het beter om te verwarmen dan om te koelen. Door de plek te verwarmen zorg je ervoor dat de bloedvaten uitzetten, waardoor de bloedcirculatie wordt verhoogd wat het genezingsproces ten goede komt. Zodra de blauwe plek geel van kleur is, kun je ook met die plek in de zon gaan zitten. De kleurstof bilirubine verdwijnt uit je lichaam onder invloed van UV-licht.

Arnica

De plant Arnica montana (valkruid of wolverlei), zou een werking tegen onder andere blauwe plekken bezitten. Een aftreksel van Arnica, dat verwerkt kan zijn in een crème, zalf of gel, zou de doorbloeding stimuleren en daardoor de zwelling verminderen. De zalf mag enkel worden aangebracht op een gave huid, dus niet op een huid die open is. Hoewel de werking van Arnica niet wetenschappelijk bewezen is, gebruiken wel heel veel mensen producten waarin Arnica is verwerkt voor kneuzingen, verstuikingen of blauwe plekken. Tegen het gebruik ervan bestaan geen bezwaren, behalve wanneer er sprake is van huidirritatie.

Vitamine C

Een tekort aan vitamine C gaat vaak samen met kwetsbare bloedvaten. Vroeger was dit bekend als ‘scheurbuik’, waarbij spontane bloedinkjes optreden onder andere in de slijmvliezen, tandvlees en de huid. Vitamine C tekort komt nogal eens voor bij jongeren met ongezonde eetgewoonten en bij ouderen met een slecht gebit, die al het eten steeds weer opnieuw opwarmen. Bovendien genezen de plekken langzamer. Dus zorg voor voldoende vitamine C in je voeding, dit verhoogt de aanmaak van witte bloedcellen en verstevigt de bloedvatwanden.

Hou het lichaamsdeel met de blauwe plek omhoog

Wanneer je een blauwe plek boven harthoogte laat rusten, stroomt bloed terug naar je hart in plaats van naar de lekkende aderen, zodat de plek met bloed klein blijft en hierdoor vermindert de zwelling en de pijn. Ook rust is hierbij van belang.

Oma’s tips

Daarnaast circuleren er allerlei trucjes van “oma”. Een aantal hiervan hebben wij op een rij gezet:

 • Leg gelijk na het stoten of vallen een rauwe biefstuk op de blauwe plek.
 • Druk de binnenkant van een bananenschil op de plek.
 • Drenk een doek in water met appelazijn en leg het op de blauwe plek.
 • Kneus een handvol peterselieblaadjes en leg ze op de blauwe plek. Doe er vervolgens een drukverband rond.
 • Toverhazelaar zou kunnen helpen.

Conclusie

Blauwe plekken laten verdwijnen is dus niet mogelijk. Het beste medicijn hiertegen is tijd. Heb je regelmatig (en spontane), blauwe plekken? Dan is het aan te raden om langs je huisarts te gaan en dit te bespreken. Soms zijn blauwe plekken een teken van een ziekte. Bepaalde bloedziekten kunnen bijvoorbeeld onverklaarbare blauwe plekken veroorzaken.

Bij langdurig gebruik van aspirine of bloedverdunners kunnen er ook vaak blauwe plekken ontstaan. Ontstekingsremmende geneesmiddelen, antidepressiva en medicijnen tegen astma remmen de bloedstolling en kunnen ervoor zorgen dat blauwe plekken groter worden.

 

Bronnen: womenshealthmag.com en ikehbo.nl

Delen:  
7 reacties op “Weg met die blauwe plek
 1. Hallo ik hoef me eigen maar te stoten en heb blauwe plekken maar ik vind het wel een beetje zorgelijk en maakt me bang ik ben pas 61 jaar en de dokter zegt leeftijd en dunnen huid weet de dokters meer en hebben jullie een oplossing.

  Geschreven door kees op
  • Oma’s tip een rauwe biefstuk op de blauwe plek drukken en vasthouden is een FEIT en allesbehalve een FABEL, een paardenbiefstuk geeft het snelste resultaat +/- 5 a 10 minuten.

   Geschreven door Mystery12031979 op
  • je kan kanker hebben als je rap blauwe plekken heb.

   Geschreven door dokkrer L op
 2. Hoi,ik heb al anderhalf jaar een blauwe plek op mijn scheenbeen.Hoe krijg ik die weg?En ik krijg steeds meer blauwe plekken die niet weggaan.

  Geschreven door Willem op
  • Herkenbaar. Heb ik ook. Geen idee hoe ik eraan gekomen ben en heb zelfs het idee hij groter wordt. HA zegt is niets aan de hand maar nu naar 1.5 jaar zit hij er nog steeds. Hoe zeker weet ik dat mijn HA gelijk heeft. In mijn ogen is het niet gezond zolang een blauwe plek te hebben.

   Geschreven door Jeff op
 3. Sla er een paar keer op dan gaat het weg

  Geschreven door Anoniem op
 4. Het beste is smeerwortelzalf van Dr.Dudek

  Geschreven door Janneke op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief