Artrose voet en knie

 • #1

  dokter heeft vastgesteld dat ik artrose heb, ik heb een staande job maar het gaat gewoon niet meer. Is er een mogelijkheid om om deze redenen mijn job door artrose te beïndigen en een bijscholing te doen voor iets dat minder belastend is via een arts? Ik vraag het hier effe omdat ik hier geen weet van heb en raad wil van iemand die hier echt iets van afweet

  grt Saar

  Reageer
  #2

  Dat zou je dan metr de bedrijfsarts moeten bespreken of je huidige werkgever

  Reageer
  #3

  Hoi,

  Ik weet niet of je in Nederland woont, hoe het in België zit, weer ik niet.

  Maar in het geval van NL kun je het idd met je werkgever en bedrijfsarts bespreken. Als je geluk hebt, kom je dan tot een oplossing.

  Als dat niet het geval is, kun je voor een onafhankelijk werkplek onderzoek naar het UWV gaan. ( Dit kan je werkgever ook aanvragen trouwens )Dan wordt er gekeken naar de werkplek die je nu hebt en of die eventueel passend gemaakt kan worden voor jou. Waarschijnlijk moet je zelf ook bij een keuringsarts komen.

  De uitkomst van het onderzoek en van de keuringsarts  bepalen dan of jou werkgever je een andere funktie of mogelijkheid tot omscholing moet aanbieden.

  Denk er in ieder geval om dat je dit hele proces niet klakkeloos aan je werkgever uit handen geeft! Zorg dat je steeds van iedere stap op de hoogte blijft en reageer als je het niet eens bent of twijfels hebt en vraag advies van bijvoorbeeld je rechtsbijstands verzekering of vakbond als je twijfels hebt over de gang van zaken.

  Je werkgever zal waarschijnlijk vooral aan zichzelf denken, wat kan inhouden dat hij je liever kwijt is als je je funktie niet meer kunt uit oefenen en je daarom misschien een voorstel doen wat mooi klinkt, maar het uiteindelijk voor jou niet is. Ik heb dit zelf mee gemaakt en het heeft meer dan 2 jaar touwtrekken en ellende geduurd voor het afgesloten kon worden. Daarom raad ik je aan om vanaf het begin iemand mee te laten kijken, zodat je echt alle informatie goed door leest en weet wat de gevolgen van voorstellen/afspraken zullen zijn.

  Succes, groetjes Suzan

   

  Reageer
  #4

  Dag Suzan

  Ja er komt heel wat bij kijken natuurlijk. Jij hebt dit ook meegemaakt? Ik zal het inderdaad met mijn arts moeten bespreken en eens kijken hoe alles in zijn gang gaat.

  Reageer
  #5

  Hoi Saar,

  Ja, ik kon door problemen met mijn rug mijn eigen werk niet meer doen. Dit werd door de artsen in het ziekenhuis gelijk volledigd erkend. Alleen voor het hele proces dat ik daar idd voor werd afgekeurd rond was met mijn toenmalige werkgever, waren we meer dan 2 jaar verder. Het is allemaal best ingewikkeld met alle regeltjes en je moet echt zelf heel goed zorgen dat je zelf overal de juiste stappen onderneemt. Anders kan dat als je geen andere funktie bij je werkgever kunt krijgen, grote gevolgen hebben voor je eventuele uitkering.

   

  Reageer
  #6

  Ja maar als je uw funktie niet meer kan uitvoeren en geen andere funktie op uw werk kan uitvoeren dat minder belastend is, hoeft de arts toch alleen maar te bevestigen dat het niet meer lukt? Hoezo kan het dan grotere gevolgen hebben?

  Heb jij dan een andere job kunnen uitoefenen die minder belastend is?

  Reageer
  #7

  Ik dacht ook dat het zo simpel was.

  In Nederland zijn allerlei regeltjes. De werkgever moet kijken of bijvoorbeeld de werkplek aangepast kan worden of dat er met hulpmiddelen gewerkt kan worden. Of dat er binnen jou afdeling een andere funktie is of gecreëerd kan worden. Kan dat niet, moet er binnen de rest van het bedrijf op een andere afdeling naar deze mogelijkheden gekeken worden. Lukt dit ook niet, moet de werkgever kijken of de werknemer binnen het bedrijf omgeschoold kan worden. Of gedetacheerd naar een ander bedrijf. Als er geen enkele mogelijkheid is, en het op je onslag uitdraait, zijn ook daar weer regels voor.

  En het is ook de keuringsarts die beslist of jij je werk niet meer doen kunt, niet jou eigen arts! Aan de hand van het keuringsrapport wordt samen met je werkgever gekeken naar welke van de bovengenoemde opties van toepassing kan zijn.

  Voor al deze dingen staan steeds vast gestelde periodes voordat er verder over mag gegaan tot de volgende stap. Als er stappen overgeslagen worden of niet correct uigevoerd,kan dit zorgen dat je bij gedeeltelijke afkeuring of onslag geen uitkering krijgt. Als jij dus bijvoorbeeld akkoord gaat met onslag terwijl je niet officieel afgekeurd bent,maar dit alleen met je huisarts of specialist hebt besproken, doe je in feite dus afstand van alle faciliteiten die jou werkgever jou zou moeten bieden. En in de hoogte van je uitkering maakt het waarschijnlijk ook verschil.

  Ik raad je aan om zelf naar het UWV of vergelijkbare instantie te gaan en daar jou vraag voor te leggen. Daar kan men je precies vertellen wat je moet doen en als jij die regels volgt, sta jij sterk als je werkgever dat niet doet. Ik heb toen in eerste instantie op mijn werkgever vertrouwd, een grote instelling, die het echt niet interesseerde hoe het met mij af zou lopen toen ik voor hun geen nut meer had. Zij zouden alles regelen, ik hoefde niks te doen. Als ik toen niet iemand anders mee had laten kijken, had ik volledig met lege handen gestaan, omdat er van hun voorstel wettelijk gezien helemaal niks deugde. Het was gewoon voor hun de goedkoopste oplossing om van een werknemer die voor hun geen nut meer had af te komen..... Bij mij is het in een gevecht tussen advocaten geëindigd, en geloof me, dat moet je niet willen! Zorg dat je zef op de hoogte bent van wat er van je verwacht wordt, of vraag iemand dat voor je te doen. Een vakbond of de rechtsbijstands verzekering kunnen je hier ook bij helpen dit uit te zoeken en correct af te handelen.

   

  Reageer
  #8

  En op jou laatste vraag, nee, bij mij is herplaatsing niet gelukt. Ik heb toen mijn eigen werk niet meer lukte op verschillende afdelingen mee gelopen, waar van te voren al gezegd werd dat ik er toch niet blijven kon omdat ook daar geen plek voor mij was en ik niet de opleiding had voor het werk wat ik doen moest. Door de leidinggevende werd ook steeds weer gezegd dat ze niet wisten wat ze met mij moesten, ik zat er alleen maar omdat de werkgever dit moest aanbieden voor hij me kon ontsaan. Dit heeft mij toen geestelijk echt kapot gemaakt.

  Reageer
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  bedankt voor de duidelijke info. Ik ga het zeker goed bekijken en hier aandacht aan besteden. Wat jammer dat het zo is gegaan bij jou en je deze funktie hebt moeten uitvoeren omdat ze niet wisten wat ze met jou moesten doen. Heb je ondertussen al iets gevonden wat je lichamelijk wel aankan of ben je helemaal afgekeurd voor de arbeidsmarkt? Wat jammer als dit het geval is 🙁

  Reageer
  #10

  Ik hoop dat je er wat aan hebt!

  Zelf had ik toen geen idee waar ik in terecht kwam, was ik beter geïnformeerd geweest, had ik het heel anders aangepakt en van af het begin zelf de regie in handen gehouden.....

  Ik ben voor een gedeelte wel afgekeurd, maar  ik werk nu voor een aantal uur in de week bij mijn schoonvader en dat bevalt heel goed!

  Reageer
  #11

  Ja ik heb er zeker wat aan. Hartstikke bedankt Suzan. Ik zal hier zeker rekening meehouden. Ben blij dat je me deze uitlzg gegeven hebt!

  Een soort van progressief werk dan ongeveer, fijn dat je het op deze manier toch nog kan doen en dat je goed zit bij uw schoonvader.

  Alvast bedankt voor alle info en uw verhaal te delen ik zal er sowieso rekening meehouden. Hou je goed Suzan 😘

  Reageer
  #12

  Jij heel veel succes, ik hoop dat je snel een mogelijk krijgt om met iets minder belastends te beginnen en weer met plezier en zonder pijn je werk kunt doen!

  X Suzan

  Reageer
  #13

  Bedankt Suzan ik hoop het ook. Alvast bedankt. Fijne avond gewenst

  Reageer
Reageer op: Artrose voet en knie
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief