welke anticonceptie is het beste bij borderline?

 • #1

  heey

  ik heb borderline en nu zit ik met het probleem dat ik nie weet welke anticonceptie nog kan.
  had voorheen een spiraal maar die hebben ze moeten verwijderen ivm klachten. Heb toen de prikpil gekregen maar dat schiet dus nie op..krijg ik te veel hormonen ineen keer in mijn lijf...krijg letterlijk moordneigingen dan.
  gewone pil is ook geen optie ivm met mijn darmproblemen. wat werkt dan wel?

  Reactie
  #2

  Ieder anticonceptie middel heeft nadelen. Zeker bij iemand die overgevoelig kan reageren op hormonale veranderingen kan het dus aan te raden zijn je verre te houden van alles dat je wel en wee beïnvloedt. Ik bedoel dus géén anticonceptie nemen en eens aanzien hoe dat bevalt. Voor seksueel contact kun je gewoon een condoom gebruiken. Wees voorzichtig op je lichaam.

  Reactie
  #3

  Het zijn voornamelijk de fluctuaties in het oestrogeen die de klachten van borderline kunnen verergeren.

  En dat wil je natuurlijk niet.

  Dus waarom overweeg je niet helemaal te stoppen met anticonceptie in de vorm van hormonale anticonceptie?

  Reactie
  #4

  Een borderline persoonlijkheidsstoornis wordt verergerd door oestrogeen. Daarom is het gebruik van synthetische oestrogenen, zoals die in anticonceptiemiddelen zitten, een contra-indicatie bij een borderline persoonlijkheidsstoornis.

  Het beste bespreek je dit met je psychiater.

  Reactie
  #5

  Alle niet-hormonale anticonceptiemiddelen komen in aanmerking, als je last hebt van hormonen.

  Niet-hormonale anticonceptie is bijvoorbeeld algehele onthouding, dus geen geslachtsgemeenschap hebben.

  De coïtus interruptus voorkomt dat de zaadcellen in de vagina kunnen komen door de penis uit de vagina terug te trekken voor de zaadlozing. Let wel, deze methode is onbetrouwbaar.

  De kalendermethode, onthouding gedurende de periode dat er een rijpe eicel aanwezig kan zijn bij de vrouw. Praktisch wil dit zeggen dat de geslachtsgemeenschap alleen plaatsvindt in de onvruchtbare periode van de vrouw. Vroeger werd dit gebaseerd op de datum van de laatste menstruatie, tegenwoordig wordt vaak de temperatuurmethode gebruikt om deze periode te bepalen. Bij een onregelmatige cyclus is de precieze periode van de eisprong onzeker en is deze methode onbetrouwbaar.

  De sympto-thermale methode, om de geslachtsgemeenschap alleen in de onvruchtbare periode van de vrouw te laten plaatsvinden. De sympto-thermale methode heeft ongeveer dezelfde methodezekerheid als de pil. Bij de pil ligt het aantal zwangerschappen bij juist gebruik op ongeveer 3 per 1000 vrouwen per jaar. De sympto-thermale methode leidt bij juist gebruik ook tot een ongewenste zwangerschap bij circa 3 op de 1000 vrouwen per jaar.

  Spermicide (zaaddodende pasta) zorgt ervoor dat de zaadcellen niet overleven.

  Het (koperhoudend) spiraaltje zorgt ervoor dat het embryo niet kan innestelen in het baarmoederslijmvlies

  Het condoom en vrouwencondoom zorgen ervoor dat de zaadcellen niet bij de eicel kunnen komen door een fysieke barrière. Alleen het condoom heeft daarbij het bijkomend voordeel dat deze de overdracht van seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA's) kan voorkomen.

  Een pessarium, vaak in combinatie met een zaaddodende pasta, zorgt ook voor een fysieke barrière tussen zaadcellen en eicel

  Reactie
  #6

  Misschien is Cerazette iets voor jou? Deze anticonceptiepil bevat geen oestrogeen en is net zo effectief als de gecombineerde anticonceptiepil. De oestrogeenvrije pil is met name geschikt voor vrouwen die oestrogenen slecht verdragen. Cerazette bevat 75 µg desogestrel per tablet. Cerazette is op recept verkrijgbaar.

  Reactie
  #7

  Implanon, Cerazette of Mirena?

  Reactie
  #8

  Wetenschappelijke studies tonen aan dat fluctuaties in de oestrogeen niveau's invloed hebben op de verschijnselen van en borderline stoornis.

  Reactie
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  gebruik een permanent anticonceptiemiddel, en als je ansgtig bent, dan is een extra condoom verstandig te gebruiken, zeker in verband met de overdracht van eventuele SOA.

  Reactie
  #10

  Ik heb borderline en sinds ik een Mirena spiraal heb gaat het stukken beter met mij.

  Reactie
Reageer op: welke anticonceptie is het beste bij borderline?
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief