allergische reactie amoxicilline

 • #1

  Vraagje: Kun je ook reageren op amoxicilline, nadat de kuur af is? Ik heb 't nl. een week moeten slikken en zit nu (2/3 dagen erna) onder de jeukende rode vlekjes.
  Is dit dan alsnog een allergie ?

  Reactie
  #2

  Een type IV allergische reactie wordt ook wel een vertraagde allergische reactie genoemd.

  Reactie
  #3

  http://www.dokter.nl/forum/Allergie/196701-allergische-reactie-amoxicilline.html

  Reactie
  #4

  Ik heb dat nu precies hetzelfde. Ben net gestopt met de kuur en nu zit werkelijk mijn hele lichaam onder de rode vlekjes en bultjes die soms ook best wel jeuken en vooral heel branderig voelen. Wat heb jij eraan gedaan als ik vragen mag? Groetjes, Roos

  Reactie
  #5

  Tegen blaasonsteking kreeg ik amoxicilline. De kuur heb ik volledig afgemaakt (7 dagen 3 maal daags). Drie dagen na de laatste capsule amoxicilline kreeg ik jeukende rode vlekjes en bultjes over mijn gehele lichaam. Van de huisarts kreeg ik toen Xyzal tegen de jeuk. Dit hielp niet. De klachten werden steeds erger (meer rode bultjes, ook in mijn gezicht en hals. Maar nu ook last van mijn luchtwegen en keelpijn). Omdat ik er absurd uitzag, ik het niet vertrouwde en zo niet naar mijn werk kon, ben ik vanochtend weer naar huisarts gegaan. Deze heeft prednison voorgeschreven. Daar moet het binnen een paar dagen minder van worden. Ik ben beieuwd!

  Reactie
  #6

  Ook ik heb hetzelfde, na mijn blaasonsteking de kuur afgemaakt en na twee dagen overal jeuk en rode bulten en grote vlekken, Ben zelfs gisteren naar het ziekenhuis gebracht, daar heb ik aan het infuse gelegen, ben nu weer 1 dag verder en het komt weer terug, Help! Hoe lang duurt het voordat de jeuk en vlekken verdwijnen? Graag een reactie

  Reactie
  #7

  Signalen om op te letten zijn onder andere:
  Allergische reacties: huiduitslag; ontsteking van een bloedvat (vasculitis), die zichtbaar kan zijn als rode of paarse verdikte vlekken in de huid, maar die ook op andere delen van het lichaam kan voorkomen; koorts, gewrichtspijn, gezwollen klieren in de nek, in de oksel ofin de lies; zwelling, soms van gezicht of mond (angioedeem) die ademhalingsmoeilijkheden kan
  veroorzaakt; flauwvallen.

  Neem onmiddellijk contact op met een arts als u een van deze problemen krijgt.

  Stop onmiddellijk met het gebruik van Amoxicilline

  Uit bijsluiter Amoxicilline

  Reactie
  #8

  Bedankt voor de reactie.
  Ik ben nu een week verder en slik nu prednison tabletten 4 per dag, vanaf morgen gaan we afbouwen en hoop ik dat het weg blijft. In overleg met de arts kan het zeker 2 weken duren voordat het uit je lichaam is.

  Reactie
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  Bron: Wikipedia

  Type IV

  Deze allergie ontstaat door activatie van T-helper/inducer cellen(T-lymfocyten), die via de productie van diverse cytokinen het betreffende antigeen elimineert, maar tevens weefselschade veroorzaakt.

  Deze gemedieerde immuunreactie is voornamelijk gericht tegen lichaamsvreemde cellen, zoals cellen die door een virus zijn geïnfecteerd of cellen van een transplantaat. Bij deze vorm spelen zowel de T-helpercel (Th-cel) als de cytotoxische T-cel (Tc-cel) een rol. Afhankelijk van de route kunnen twee reacties worden onderscheiden.

  T-celcytotoxie (bijvoorbeeld bij bloedtransfusie)
  Een binding van CD4+-T-helper/inducercellen aan het antigeen (samen met het HLA-klasse-II-molecuul), zal via de productie van IL-1 en IL-2 leiden tot het ontstaan van CD8+-Tc-cellen die de doelwitcellen (herkennen deze door HLA-klasse-I-moleculen) een extracellulair mechanisme kunnen doden. Deze reactie treedt het meest op bij virus-geïnfecteerde cellen zoals bij hepatitis B. Deze behoort niet tot de allergische reacties. Maar het tweede mechanisme hoort wel tot de allergische reacties:

  Vertraagd-type-overgevoeligheid
  Deze reactie wordt gemedieerd door lymfocyten en macrofagen. Wanneer een helpercel zich bindt aan een antigeen, zal deze lymfocyt worden gestimuleerd tot het uitscheiden van chemokinen en cytokinen. Dit gebeurt waarschijnlijk door een aparte populatie van T-helpercellen. De chemokinen kunnen lymfocyten, monocyten en andere ontstekingscellen aantrekken en activeren. De belangrijkste ontstekingscel is de geactiveerde macrofaag, welke op zijn plaats wordt gehouden door de macrofagen-migratie-inhibitiefactor (MIF). Deze macrofaag kan met mediatoren weefselschade veroorzaken en gefagocyteerd materiaal verteren. De doelwitcel wordt gedood, maar dat gaat gepaard met weefselbeschadiging en een ontstekingsreactie. De meest voorkomende type-IV-vertraagd-overgevoeligheidsreactie gaat gepaard met eczeem: rode, geïrriteerde, jeukende huid. Veel voorkomend is nikkel-allergie, die uitslag kan geven bij oorbellen en andere sieraden of de gesp van een broekriem.

  Reactie
  #10

  Bij begon het 2 dagen na afloop van de kuur. Ik zit inmiddels 3 dagen van top tot teen onder de rode vlekken.
  Heeft iemand er ervaring mee hoe lang dit kan duren?

  Reactie
  #11

  Frank, ik adviseer je contact op te nemen met je huisarts. Hij kan je een zalfje voorschrijven zodat de roodheid sneller verdwijnt. Laat je weten wat hij heeft voorgeschreven?

  Reactie
  #12

  Ik heb na een allergische reactie op amoxiciline Tavegil (2x p/d) gekregen. Beginnend in de nek, rus, billen bovenarmen en na 1 dag uiteindelijk helemaal onder de rode vlekken muv hooffd handen en voeten.
  Het was handig geweest als de huisarts had verteld hoe het verloop van de jeukende uitslag zou zijn.
  Ik heb zelf nog cardiflor van VSM gekocht om de jeuk te verzachten; dat hielp redelijk/goed.
  De eerste pil zorgde voor iets minder jeuk maar bij de tweede pil leek de uitslag heftiger en had zich uitgebreid naar onderarmen en benen. Ik de dokter gebeld die kon alleen nog maar prednison voorschrijven. Dat vind ik echt troep dus ik heb gewacht tot ik het niet meer zou kunnen verdragen.
  Na de derde pil vormden de rode plekjes zich tot een grote rode lap. De jeuk werd verdraagzaam en op mijn schouders trok het weg. De rode vlekken waren volop aanwezig maar 'rustig' om te zien. Gelukkig heb ik gewacht met prednison want bij de 4e pil was de verbetering zichtbaar en voelbaar.Regelmatig jeukaanvallen met name op de drukplekken (billen, rug, schouders) Loszittende kleding helpt want op de drukpunten gaat het het meest jeuken.
  Nog 2 pillen verder en de rust keert terug in mijn lichaam, de allergie lijkt naar beneden te zakken. Dikkere voeten maar de rug begiint normaal te worden. Ik schat dat het nog 3-4 dagen duurt voordat mijn huid weer normaal ziet. De jeuk is nu goed te verdragen. Maar wat een gif; nooit meer aan de amoxiciline en hou vol dan hoef je het andere gif Prednison ook niet in te nemen!

  Reactie
  #13

  Ik kan begrijpen dat men na het lezen van deze berichten huiverig aan de kuur gaat beginnen, dat deed ik ook,een kuur van 7 dagen nadat ik een wortelkanaalbehandeling had gehad. De bijwerkingen bij mij vielen gelukkig heel erg mee. Ook ik was er huiverig voor omdat ik 10 dagen na de kuur op vakantie ging. De derde dag tijdens de kuur een beetje diaree, de 4de t/m 7de dag na de kuur lichte uitslag met weinig jeuk. De ene dag stond ik onder de rode vlekjes, bultjes...maar die zijn na de 3de dag weer vertrokken ...dus het kan ook meevallen, voor degene die twijfelen of ze er wel aan moeten beginnen (ik durfde haast niet meer ) toch maar doen...

  Reactie
  #14

  Pfff, net een kuur begonnen en alleen maar diarree... Geadviseerd wordt niet in de zon te gaan zitten/liggen/wandelen.

  Reactie
  #15

  Ik heb het voor mijn wondroos gekregen. Ben nu 2 dagen gestopt en mijn hele boven lichaam zit vol met rode vlekken. Nu al huiverig om wat ik morgenvroeg in de spiegel ga zien. Ik wil dus nooit meer deze troep hebben.

  Morgen maar even de huisarts bellen.

  Reactie
Reageer op: allergische reactie amoxicilline
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief