allergische reactie amoxicilline

 • #1

  Hallo,

  Ik wil even een vraag stellen over een zeer vreemde veronderstelling van mijn huisarts...

  Vorige week bleek onze baby van 7 maanden een oor-ontsteking te hebben. Daarvoor hebben we toen een amoxicilline kuur gekregen. In plaats van dat het leek te werken, leken de klachen alleen maar erger te worden. Meer huilen, zeer onrustig en constant maar jammeren. Na 5 giften te hebben gegeven, bleek 's nachts, toen we het licht aanmaakten, dat de baby in het gezicht en op het hoofd (tussen de haartjes) allemaal uitslag had. Ik herkende het meteen als een allergische reactie op de amoxicilline kuur. Bij mijzelf is namelijk ook een allergie/overgevoeligheidsreactie op amoxicilline vastegesteld. Mijn klachten waren toen: enorme branderige jeuk op het hoofd en allemaal rode (onregelmatige) vlekken en een enrom branderig gevoel in mond en keel, die ook nog enigszins opzwollen. Ik zag dezelfde vlekken bij onze baby. We zijn acuut met de kuur gestopt en de klachten verdwenen ook vrijwel meteen (24 uur) behalve de uitslag. 24 uur na de laatste gift, wilden we de baby in bad doen en toen ze eenmaal naakt was, bleek ook nog eens het hele rompje onder de uitslag te zitten. Hiervan hebben we foto's gemaakt.

  Vandaag ben ik met de baby naar de huisarts geweest, met bovenstaand verhaal en de foto's van de uitslag en vlekken. Zijn reactie vond ik echt ongelooflijk! Hij stelde voor om nogmaals dezelfde kuur te proberen in de hoop een allergische reactie uit te lokken! Zodat we in elk geval zeker zouden weten dat de kuur de reactie uit heeft gelokt. Bij mijn weten, is een eventueel volgende allergische reactie alleen maar heviger... en kan zelfs (zeker bij baby's) gevaarlijk zijn! Mij is toen verteld dat ik helemaal nooit meer een dergelijke kuur mag hebben omdat het ook de slijmvliezen steeds meer doet zwellen waardoor de keel kan worden dichtgeknepen...

  Uiteraard heb ik dit voorstel geheel en met ongeloof afgewezen! Hij bleef het maar voorstellen, terwijl ik het bleef weigeren.
  Wat moet ik nu met deze reactie van mijn huisarts? Is dit een normale reactie van een arts? MOet ik dit als klacht ergens neerleggen of zijn er mensen die ook een dergelijke reactie ooit kregen?
  Bij mij gingen in elk geval de nekharen overeind staan...

  Graag jullie reacties...

  Reactie
  #2

  Erg vreemd. Ik zou met de kleine naar een kinderarts gaan. Die kent de exacte procedure bij een antibioticum overgevoeligheid en de risico's voor de gevolgen bij je kleine.

  Reactie
  #3

  had de baby erg hoge koorts?
  er wordt tegenwoordig nml niet bij elke ooronsteking antibiotica gegeven, dan kun je soms wel aan de gang blijven.. wel een pijnstiller, zetpilletje paracetamol voor babies.
  ik denk dat je gelijk hebt, vooral omdat jij ook allergisch bent en de reactie van de baby lijkt me dit inderdaad een allergie, op te sporen ook door een eenvoudige huidtest. Dus niet meer hetzelfde middel geven maar gewoon een keertje testen lijkt mij.
  Ivan Wolffers schrijft het volgende:

  Antibiotica en overgevoeligheid
  Een van de meest voorkomende bijwerkingen van geneesmiddelen is overgevoeligheid. Voor elke lichaamsvreemde stof kan men in principe overgevoelig worden. Dat wil zeggen dat het afweerapparaat zich gaat verweren tegen die vreemde stof. Bij antibiotica komt deze overgevoeligheidsreactie erg vaak voor.

  Er zijn vier typen overgevoeligheid als gevolg van antibioticagebruik:

  Type 1 is de ‘anafylactische reactie’. Dat wil zeggen dat het lichaam met het hele afweerapparaat reageert op de stof die in het bloed is beland. Deze reactie ziet men het frequentst wanneer een antibioticum wordt gespoten. Ze uit zich als anafylactische shock (19%), hetgeen een levensbedreigende toestand is, jeukende uitslag (33%) of opgezette oog- en neusslijmvliezen (9%). Anafylactische shock ziet er dramatisch uit, maar is niet altijd dodelijk.

  Bij type 2 reageren de bloedcellen en ontstaat er bloedarmoede doordat de rode bloedcellen worden afgebroken (4%). Een andere vorm is neutropenie: een afname van het aantal witte bloedcellen, hetgeen een nadelige invloed kan hebben op de bestrijding van infecties. Dit kan vrij gemakkelijk ontstaan wanneer penicillinen of cefalosporinen in hoge doses worden toegediend, zeker als de behandeling lang duurt. Verder kennen we de septische shock: daarbij komen grote aantallen bacteriën in het bloed. Het vermoeden groeit dat antibiotica daarbij een belangrijke rol spelen door de stoffen die ze bij het doden van bacteriën vrijmaken.

  Bij type 3 reageert het immuunsysteem en volgt serumziekte (14%) of jeukende huiduitslag (8%).

  Bij type 4 is sprake van een vertraagde reactie die zich uit als contacteczeem (5%).

  Wanneer men allergisch op een antibioticum reageert, moet men snel een arts raadplegen. Als men eerder een overgevoeligheidsreactie heeft gehad, moet de arts dit weten wanneer hij een antibioticum voorschrijft, zodat hij een passend alternatief kan zoeken. Via een relatief simpele huidtest kan hij nagaan of men werkelijk overgevoelig is voor een antibioticum (Ned Tijdschr Geneeskd 1999;143:337).

  Van de mensen die overgevoelig op penicilline reageren, blijkt 85% na verloop van tijd weer gewoon penicilline te kunnen gebruiken. Dat is echter van geen belang, want men moet geen risico’s nemen en men kan een ander antibioticum kiezen.

  Er zijn veel mensen met chronische overgevoeligheid voor antibiotica: altijd jeuk en rode bultjes, hetgeen verergert wanneer ze in gespannen situaties komen. Meer dan 25% van die gevallen blijkt op penicillineovergevoeligheid te berusten, maar slechts 7% van de mensen met zo’n chronische overgevoeligheid meldt penicillinegebruik. Bij 0,7 tot 8% van de behandelden komt penicillineallergie voor (Ned Tijdschr Geneeskd 1999;143:337). Te vaak begrijpt men niet dat bepaalde verschijnselen samenhangen met antibiotica-allergie en daardoor lopen mensen onnodige risico’s (Lancet 1999;353:1157). Mensen die antibiotica slikken en hun artsen moeten altijd alert zijn vanwege de kans op allergieën.

  Mensen komen op verschillende manieren in aanraking met antibiotica. Dat kan via het slikken van geneesmiddelen. Het kan ongemerkt gebeuren doordat de antibiotica zijn toegevoegd aan producten die men gebruikt. Het kan door het smeren van crèmes en zalven die antibiotica bevatten. Ook in oogdruppels en -zalven zitten vaak antibiotica, die gemakkelijk in het lichaam kunnen worden opgenomen via het oogslijmvlies, zodat zich wel degelijk overgevoeligheid kan ontwikkelen. Gelukkig worden voor dergelijke smeersels meestal antibiotica gebruikt die we niet zo vaak slikken. Dat zijn echter juist ook de antibiotica waarop de arts moet terugvallen wanneer hij met de gebruikelijke middelen niet meer uitkomt. Sommige artsen schrijven te vaak een antibioticum voor dergelijk lokaal gebruik voor (Ned Tijdschr Geneeskd 1988;676).

  Bij ‘kruisovergevoeligheid’ is iemand voor een bepaalde antibioticumsoort overgevoelig, maar blijkt een ander antibioticum een vergelijkbare stof te bevatten waarop men dan ook allergisch reageert. Zo kan men allergisch zijn voor gentamicine en blijkt men later ook kanamycine niet te verdragen, terwijl men dat nog nooit geslikt heeft. Alle penicillinen eindigen op -cilline, maar hoe herkent men de grondstof uit merknamen als Broxil, Clamoxyl, Flemoxin of Bacampicin? Het dokterswerk zou heel wat simpeler zijn zonder die wildgroei aan merknamen. Er zouden veel minder vergissingen worden gemaakt.

  Antibiotica: chronische overgevoeligheid
  Antibiotica: kruisovergevoeligheid
  Antibiotica: vier typen van overgevoeligheid
  Antibiotica: ongewenste effecten
  Antibiotica: hun geschiedenis

  Reactie
  #4

  Bron: http://medicijnenwijzer.rootnet.nl/mednet.php?type=showdoc&id=4188

  Reactie
  #5

  Hoi, geef je kind dit aub nooit meer.

  Ik heb vorige week een zelfde reactie gehad.
  Was echt vreselijk. Werd gek van de jeuk.
  Maar het ergste was dat mijn tong en gezicht helemaal ging opzwellen.
  Moest gelijk bij mijn huisarts komen en kreeg hier medicijnen voor. Ben zelfs nog 2x gebeld of alles goed ging.

  Kies aub een andere huisarts voor je kindje

  Groetjes Jacqueline

  Reactie
  #6

  Onze zoon heeft precies zo,n zelfde allergie. De arts wist ons dit toen destijds ook meteen te melden. Er is een notitie van gemaakt en bij een latere kuur is hem iets anders voorgeschreven. Dus niet nog eens een kuur geven om een reactie uit te lokken. Erg vreemde manier van werken voor een arts.

  Reactie
  #7

  Behandeling van een middenoor ontsteking met Antbiotica is tegenwoordig achterhaald. meerdere onderzoken hebben aangetoond dat AB geen significante vermindering van de ontsteking geeft. afwachtende behandeling met pijnstilling is de standaard. Als de ontsteking veel terug komt dan kan worden gekeken naar andere behandeling zoals het plaatsen van buisjes. het geven van pijnstilling kan natuurlijk wel om de klachten te verminderen.

  Reactie
  #8

  hallo Sabine,

  mijn zoontje 9 maanden had last van een oorontsteking en kreeg tot 4x toe antibiotica amoxilline. hij kreeg eerst rode vlekjes, we dachten dat het mazelen waren, maar die werden groter. we zijn naar de weekendarts geweest en die vertelde dat mijn zoon een virusinfectie heeft, waterpokken. dat was in augustus 2009.
  16 oktober had hij weer een ooronsteking, weer antibiotica.
  Op 7 november kreeg hij ineens hoge koorts, was weer in het weekend, dus weer naar de weekendarts en die stelde de diagnose oorontsteking vast en weer antiobiotica voorgeschreven. Toen waren er ook rode vlekjes op zijn gezicht en lichaam.
  de dokter zei dat het door de koorts kan komen.
  Op 23 november zag ik sochtends weer rode vlekken en smiddags werden dat blaasjes. savonds kreeg hij koorts. 2 dagen erna waren zijn hele romp, gezicht en hoofd bedekt met vlekjes, bultjes en blaasjes. heel eng en zielig om te zien.gelijk diezelfde dag naar de huisarts, want hij had 40.2 graden koorts. de dokter zei dat ze dit niet eerder heeft gezien en stelde de diagnose waterpokken met secundaire infectie vast. hij kreeg weer antibiotica.
  hoe kan mijn baby nu zo kort achter elkaar waterpokken krijgen dacht ik en mijn 2 andere kinderen hebben ook waterpokken gekregen maar deze waterpokken zien er anders uit. nu ik jou verhaal lees ga ik er wel iets aan doen, dit moet ik met de dokter bespreken.
  mijn huisarts zei dat ze nog nooit zoveel antibiotica aan een baby heeft voorgeschreven, ik vraag me af is dat niet bij haar opgekomen dat het een allergische reactie kan zijn?
  hoe is het nu met je kindje?

  Reactie
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  die van mij van 8 maanden heeft het zelfde?
  ik heb de kuur nu 4 keer gebruikt en hij zit nu onder de roze vlekjes op buik en rug? wat nu?

  Reactie
  #10

  Heeft jouw zoontje 4 keer een kuur gekregen waar hij blijkbaar allergisch voor is? Of heb je hem zojuist de 4e pil gegeven van de eerste kuur met amoxycilline?

  Reactie
  #11

  Hoewel veel mensen zeggen last te hebben van een allergie voor Amoxycilline, heeft in de realiteit minder dan 10% van deze mensen werkelijk een echte allergie voor Amoxycilline.

  De beste methode om een allergie voor Amoxycilline vast te stellen is een huidtestje. Middels een positieve uitslag kan een arts dan de allergie voor Amoxycilline met zekerheid vaststellen.

  De behandeling van een overgevoeligheid voor moxycilline bestaat voornamelijk uit het verder vermijden van Amoxycilline en vergelijkbare geneesmiddelen.

  Reactie
  #12

  Nou idd verbazende om te lezen hoe de huisarts reageerde,

  ook hier onze zoon met een allergische reactie op anibioticakuur( ook amoxicilline)
  Hij leek net een tijgernootje wb zijn romper zo begon het, een ook dit na de de volgende dag (zijn 5e doses) ontstaan, het begon op zijn rompgedeelte en het breide in de loop van de dag uit naar hoofd, nek en rug...ziet er niet uit!

  Meteen huisarts gebeld naar observatie van uitslag en die deelde me mee acuut te stoppen met het geneesmiddel ( zoon allergische reactie kan zelfs lijden tot een anaflactische shock, waarbij de persoon zelfs kan overlijden of ander lichamelijk leletsel aan over kan houden!)
  dus ik lees echt met verbazing het advies/protocol? van de huisarts in jou verhaal,
  Nu heb ik zelf een verpleegkundige achtergrond, maar wat als andere moeders die huisarts zouden treffen zonder moederinstinct en desbetreffende kennis??????
  tjeetje...

  Zelfs na het stoppen van de kuur, werden we er op gewezen ons kind in de gaten te houden, als alsnog hoge koorts algemeen onwelbevinden, of zelfs benauwdheid e.d. voor zou komen als nog nog een keer bellen! niet afwachten!

  Hoe ging het verder met je kindje?

  onze zoon heeft tot op heden nog steeds uitslag, en heb ook geen idee hoelang dat nog aanhoudt.
  Ook ik had voor de zekerheid foto's genomen...

  Reactie
  #13

  Met mijn zoontje van 15 maanden ben ik vorige week zaterdag naar de huisrtsenpost geweest omdat hij heel erg ziek was. Hij bleek een flinke oorontsteking te hebben en ook hij kreeg amoxicilline voorgeschreven. Hij knapte er binnen een dag heel erg van op, we hebben de kuur natuurlijk afgemaakt. Snachts na de laatste doses huilde hij een aantal keren wakker en 's ochtends zag ik bij het verschonen dat zijn billen en benen helemaal onder de uitslag zaten. In de loop van de dag zat zijn hele lichaam en hoofd onder de uitslag. 's avonds hebben we hem in bed gelegd nadat ik hem had ingesmeerd met mentolzalf voor de jeuk (ik dacht eerst aan waterpokken). Toen wijzelf naar bed gingen en ik bij hem ging kijken had hij helemaal een dikke wang. Toen heb ik de spoedpost gebeld omdat ik toen al wel dacht aan een allergie en ik was bang dat zijn toch op zou zetten ofzo.

  We konden gelijk komen en de arts zei toen we binnen kwamen dat het de 5de ziekte was omdat hij ook knalrode dikke wangen had. Ik vertelde over de amoxicilinne en toen zei hij: ok, dan is het een allergie, hij moet het even uitzingen niets aan doen. Hij had niet eens naar Luc's romp ofzo gekeken. Ik was er niet helemaal gerust op, maar heb me toch af laten poeieren (heel fout, maar ik was te overdonderd, het ging heel snel) Gisteren toch nog maar gewoon naar de huisarts gegaan en die stelde idd vast dat het een allergische reactie was op de amoxicilline. Ik moest een briefje in mijn portomonee doen dat hij dat nooit meer mocht hebben omdat hij waarschijnlijk de volgende keer veel heftiger zal reageren.

  Dus je hebt er zeker goed aan gedaan dat je weigerde om je kind de kuur nog een keer te geven.

  Reactie
  #14

  Mijn man is ook allergisch voor amoxicilline en heeft daarvoor van de dokter een aantekening gekregen op zijn medicijnenlijst. Toen hij jaren geleden last kreeg van keelpijn en gedacht werd dat hij keelontsteking had kreeg hij penicilline/amoxicilline en in een uur tijd zat hij helemaal onder de uitslag. Hij moest er ONMIDDELLIJK mee stoppen. Ik snap niet dat een dokter het advies kan geven om het nog eens te proberen. Mij lijkt dat gevaarlijk!
  Sterkte!

  Reactie
  #15

  bij mij nu het zelfde verhaal oorontsteking antibiotica en helemaal onder de vlekken.
  terug naar huisarts en heb wel een ander antibiotica kuur gehad maar het werd niet uitgesloten om amoxiline nog maals te proberen.
  weet zelf ook niet zo goed wat ik hier mee moet. ben benieuwd wat er verder gebeurt.
  mvg

  Reactie
Reageer op: allergische reactie amoxicilline
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief