Somberheid en depressieve klachten? Wat te doen?

Last van depressieve klachten? Een psycholoog kan je goed helpen.
Depressietest

Dokter.nl partner Psychologen Nederland heeft een psycholoog die bij je past.

Wij zijn bereikbaar op ma t/m do tussen 08.30 – 20.30 en vrijdag tot 17.30 uur.
  • Persoonlijk advies
  • Direct hulp, dus geen wachtlijst
  • Behandeling die past bij jouw klacht
  • Kies een behandelaar die bij jou past
  • Altijd een behandelaar in de buurt
  • Behandeling in avonden en weekend mogelijk
Wij werken samen met

Psyned is een onafhankelijke instelling voor geestelijke gezondheidszorg. Bij ons zijn meer dan 250 zelfstandige psychologen en therapeuten aangesloten, verspreid door heel Nederland. Wij koppelen mensen met mentale klachten aan de juiste behandelaar. Lees meer

Heb je last van een depressie?Iedereen voelt zich wel eens somber en down, geen zin om dingen te ondernemen en moe en lusteloos. Soms huilbuien zonder echte aanleiding. Normaliter gaat dit ook weer na enkele dagen over. Maar soms houden de klachten langer aan. Wanneer ze langer aanhouden 2 weken, kan dit een aanwijzing voor een depressie zijn. Vul de test in, op basis van hoe jij je de afgelopen 2 weken hebt gevoeld.
Start de test

Alle gegevens die in test worden ingevuld zijn vertrouwelijk en worden nooit aan derden verstrekt. Aan deze test en de uitslag hiervan, kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend

vraag 1

Heb je dagelijks vaker een gevoel van somberheid?
Ben je snel emotioneel zodat je gaat huilen?
Ben je minder geïnteresseerd in leuke dingen, dan anders?
Denk je wel eens aan zelfmoord of de dood?

vraag 2

Heb je het gevoel dat je te weinig energie hebt?
Pieker je vaak over allerhande dingen?
Vind je het moeilijk om nare of sombere gedachten van je af te zetten?
Heb je het interesse verloren in activiteiten of om plezierige dingen te ondernemen?

vraag 3

Voel je je wel eens waardeloos of overmatig schuldig over dingen?
Heb je verlies aan concentratievermogen?
Heb je vertrouwen in de toekomst?
Heb je eetproblemen of gewichtsproblemen (afvallen of bijkomen)

vraag 4

Heb je vaker last van angsten?
Heb je libido verlies? (minder zin in seks)
Heb je slaapproblemen?
Vind je het lastig om beslissingen te nemen?

vraag 5

Heb je last van obstipatie?
Maak je jezelf vaak verwijten over dingen die niet helemaal goed zijn gegaan?

Klanten beoordelen deze dienst met een 8.7 op Trustpilot

Sombere gevoelens maken je lusteloos en vermoeid

Het hebben van depressieve klachten kan je leven behoorlijk belemmeren. Je hebt last van sombere gevoelens. Je slaapt bijvoorbeeld slecht of hebt juist moeite met uit bed komen. Je voelt je vermoeid en bent sneller geïrriteerd dan normaal. Hierdoor kan je niet meer genieten van de dingen in het leven zoals je voorheen wel deed. Je hebt moeite je te concentreren. Mogelijk voel je je waardeloos en onzeker. Al deze dingen zouden ervoor kunnen zorgen dat je de zin van het leven niet meer ziet.
Misschien schaam je je voor je negatieve gedachten of denk je dat het vanzelf weer overgaat. Doordat je niet lekker in je vel zit en lusteloos bent ga je dagelijkse- of sociale activiteiten uit de weg. Door lang met je depressieve klachten door te lopen zullen de depressieve klachten mogelijk toenemen.

Dit soort depressieve klachten zijn goed te behandelen

Wij weten uit ervaring dat somberheid of een depressie goed te behandelen is. Zeker als je in een vroeg stadium de depressieve klachten laat behandelen.
Cognitieve gedragstherapie is een effectieve therapievorm die vaak wordt gebruikt. Het uitgangspunt hierbij is dat het niet de gebeurtenissen en het gedrag zijn die voor negatieve gevoelens zorgen, maar dat het de manier is waarop je dingen ziet. Je leert negatieve gedachtes anders te interpreteren, waardoor je kijk op eigen gevoelens en waarnemingen objectiever en positiever wordt. Zo zet je met elke sessie een stap in de goede richting.

 

"De behandeling bij de psycholoog heb ik als zeer prettig ervaren en heeft mij gebracht tot wie ik nu ben, een gelukkig mens. Anne

Dokter.nl partner Psychologen Nederland heeft een psycholoog die bij je past.

Wij zijn bereikbaar op ma t/m do tussen 08.30 – 20.30 en vrijdag tot 17.30 uur.
"Ik heb veel tegenslagen gehad in mijn leven. Ik kon nergens meer positief naar kijken en had ook bijna geen energie over voor de normale dingen. De psycholoog heeft geduldig naar me geluisterd en vragen gesteld waardoor ik anders naar de dingen ben gaan kijken. Ik heb nu ruimte voor plezier in mijn leven.
Clarissa

 

Betrouwbare en deskundige psychologen helpen je verder

Dokter.nl werkt samen met Psychologen Nederland. De psychologen van Psychologen Nederland hebben ruime ervaring in het behandelen van angstklachten. Na een paar ontmoetingen met een psycholoog gaat het vaak al een stuk beter. Cliënten beoordelen de angstbehandeling gemiddeld met een 8!

Alle psychologen zijn afgestudeerd aan de universiteit, zijn lid van een erkende beroepsvereniging en hebben ruime ervaring in het behandelen van angstklachten. Vorig jaar heeft Psychologen Nederland ruim 3000 cliënten geholpen.

 

"Het is erg fijn een plek te vinden waar je verder word geholpen om de juiste therapeut te vinden. De stap zetten is al zwaar genoeg en de zoektocht op internet maakt het allemaal niet makkelijker.... de opluchting komt als iemand de tijd met je neemt, je voorstellen doet en je dan ook nog de tijd krijgt om mee te googelen.... er was geen moment tijdens het gesprek dat ik het gevoel had dat ik op moest schieten of niet serieus werd genomen. Mijn dank hiervoor.
Willeke

 

Je bent zeker niet de enige!

Ongeveer 20% van de volwassenen in Nederland krijgt ooit te maken met een depressie. Per jaar maken ruim 500.000 volwassenen een depressieve periode door. Ook krijgt bijna 15% van de moeders na de geboorte van hun kind met een depressie te maken.

Bespreek je depressie met Psyned

In behandeling gaan bij een psycholoog kan aanvoelen als een grote stap, maar is vaak wel de oplossing. Je mag ons altijd eerst bellen voor advies. Onze telefonisten zijn psycholoog of bijna afgestudeerd, beantwoorden al je vragen en geven je persoonlijk advies. Zo krijg jij de juiste informatie en, indien gewenst, kun je daarna in behandeling voor je depressie.

Klanten beoordelen deze dienst met een 8.7 op Trustpilot


Dokter.nl partner Psychologen Nederland heeft een psycholoog die bij je past.

Wij zijn bereikbaar op ma t/m do tussen 08.30 – 20.30 en vrijdag tot 17.30 uur.

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief