Gekneusde meniscus

  • #1

    Hallo dokter.nl,

    dit weekend heb ik met paar kameraden een voetbaltornooitje gespeeld op een heel slecht veld (een weide nl.)

    En daar heb ik mijn 'knie' verdraaid, met een serieuze 'krak'.
    Ik ging onmiddellijk naar de spoeddienst, waar ze vast stelden dat men meniscus gekneusd is. (Gelukkig niet gescheurd :o!)

    Dit is nu al van deze zaterdag geleden gebeurd. Maar er is beterschap, ik loop nu al heel de tijd met een knieband, en ik kan er al wat beter op stappen.

    Mijn vraag is nu naar jullie toe; of er iemand ervaring heeft met dit soort zaken.
    Wat is de revalidatie periode? Zal ik nog last krijgen ? Beetje de algemene info erover. Want veel info heb ik niet gekregen in het ziekenhuis.

    Mvg

    Reageer
    #2

    Een krak zònder scheur heb ik niet eerder van gehoord...

    Misschien is een second opinie van de huisarts op z'n plaats, want het is wel degelijk mogelijk dat er een meniscus ruptuur is opgetreden die misschien behandeld moet worden.

    Het advies van de spoedeisende dienst is niet foutief, want het is eerst zaak dat de zwelling wat afneemt en de pijn minder wordt.

    Maar ik zou het opnieuw even aan een dokter laten zien en horen wat hij ervan vindt.

    Reageer
    #3

    Dit vond ik ook raar;
    ken mensen die dit meegemaakt hebben; en ze zeiden; als je een krak hebt gehoord mag je het ergste verwachten.

    Maar dit heb ik ook verteld aan de dokter die mij behandelde in het ziekenhuis.
    En die zei gewoon; ik veronderstel dat je meniscus gekneusd is. Als je binnen de 5-10 dagen geen verbetering hebt, moet je je huisarts raadplegen.

    Maar vandaag zijn we dus stipt 5 dagen verder en er is wel degelijk verbetering? Ik kan er al terug op stappen (nog niet deftig weliswaar) maar dit is toch al een serieuze verbetering?

    Reageer
    #4

    Een meniscus scheurtje hoef je niet direct te voelen of er last van te hebben. Er bestaan verschillende soorten meniscus scheurtjes. Van de een heb je erg veel last en die moet behandeld worden, een ander, daar loop je jaren mee door, je voelt het een beetje maar erg veel last heb je er niet van...

    Reageer
    #5

    De meniscus wordt vrij vaak beschadigd bij intensieve sporten zoals voetbal, waarbij vooral de rotatie in de knie met gefixeerde voet berucht is. De binnenste meniscus loopt een grotere kans op beschadiging dan de buitenste, omdat de binnenste vastzit aan de knieband en daardoor minder flexibel in zijn bewegingen is. Letsels van de meniscus kunnen onder andere bestaan uit scheuren in radiale richting, in horizontale richting en in de richting van de cirkelvorm van de meniscus, de zgd. 'bucket handle' scheur. Vaak geven deze letsels weinig klachten; soms treden klachten op als pijn en zwelling van de knie of 'vastzitten' in een bepaalde stand. Als dit een belangrijke hinder oplevert in het dagelijks leven moet soms operatief worden ingegrepen.

    Een beschadigde meniscus herstelt zich niet; bij een eventuele operatie wordt getracht zoveel mogelijk van de meniscus te bewaren omdat een knie zonder meniscus een belangrijk beschermingsmechanisme mist en sneller artrose zal ontwikkelen. Er wordt onderzoek gedaan naar kunstmatige menisci en naar meniscustransplantatie. Voor zover bekend vooralsnog nog zonder toepasbare resultaten. In zeldzame gevallen is herstel mogelijk. Vroeger werd aangenomen dat de meniscus niet doorbloed is. Nu weten we dat het buitenste gedeelte voorzien is van minimale bloedvaatjes, vandaar dat bij beschadiging van de buitenkant van de meniscus vaak wel herstel mogelijk is.

    http://www.sgcvisser.nl/Kniemeniscus.html

    Reageer
    #6

    [b]Zoë schrijft:[/b]
    [quote]Een meniscus scheurtje hoef je niet direct te voelen of er last van te hebben. Er bestaan verschillende soorten meniscus scheurtjes. Van de een heb je erg veel last en die moet behandeld worden, een ander, daar loop je jaren mee door, je voelt het een beetje maar erg veel last heb je er niet van...[/quote]
    Ja maar het rare aan is. Er zijn foto's genomen geweest (veel verstand heb ik er niet van) Maar ik kon mijn botten zien (dus de gewrichten + knieschijf) MAAR via deze fotos (wss rontgenfoto's) kunnen we toch de meniscus niet zien?
    Dus konden ze toch niet zien wat er aan de hand was met mijn meniscus?

    Reageer
    #7

    Dat klopt, dus de diagnose is niet gesteld op basis van de informatie die is verkregen met aanvullend röntgen-onderzoek. Er is met de röntgen wel uitgesloten dat het een fractuur geweest is.

    Reageer
    #8

    Ik denk dat ik het best morgen nog eens naar de dokter ga. Heb nu 20 minuten gelede vastgesteld dat er ook vocht in men knie begint te komen. Dacht wel dat dit zou gebeuren (waarschijnlijk normaal bij zo'n geval)

    Hopelijk heb ik in de toekomst niet erg last 🙁 dit is een eerste keer dat ik zo iets meemaak en ben nog een jonge persoon met nog grote voetbaldromen !

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #12

    Ik maak me ook ongerust over mijn knie, want ik ben 2 weken geleden plat op beide knieën gevallen en mijn rechterknie is ook ene meniscuskneuzing geconstateerd door de huisarts.
    Ik moest zoveel mogelijk rust houden qua lopen en staan en mocht wel fietsen.
    Ik heb nog steeds pijn en kan niet goed mijn knie buigen.
    Is dit normaal of moet ik toch weet erug naar de huisarts voor verder onderzoek. Er is een foto gemaakt en geen fractuur te zien.

    Reageer
    #13

    De meniscus bestaat uit kraakbeen, en is dus niet op een foto te zien. Gelukkig zijn blijkbaar de uiteinden van het bovenbeen en onderbeen die bij elkaar komen in de knie en samen met de knieschijf uit bot bestaan niet gebroken. Maar of de meniscus is aangedaan (scheur?) kun je dus niet vaststellen middels röntgen.

    Reageer
    #14
    Reageer
    #15
    Reageer
Reageer op: Gekneusde meniscus


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief