linkerpink en ringvingen gedeeltelijk niet bewegen

  • #1

    hallo,

    ik heb een probleempje met mijn linkerpink en ringvinger.. sommige handelingen kan ik hiet namelijk niet meer mee uitvoeren. byv vlakke hand op de tafal en dan de vingers naar elkaar toeschuiven... erg vervelend. mijn pink hangt er ook een beetje bij als ik byv mijn gezicht was.

    mijn dokter heeft gevraagd of iets geks gedaan heb of teveel dezelfde bewegingen heb gemaakt, niet het geval dus, wat ik misschien wel kan herrineren is dat ik nogal diep heb geslapen en waarschijnlijk op mijn arm heb gelegen.

    weet iemand hier iets meer over en of het te genezen is?

    Reageer
    #2

    Het allereerste waar ik aan moet denken is een Ulnarislaesie. Dat is een afknelling van de zenuw die naar je pink en ringvinger gaat. Heeft de dokter hier niets over gezegd? Als die echt stuk is dan moet je naar een neuroloog. Die gaat de zenuw dan doormeten met een electrischa apparaat en als dat dan echt de oorzaak blijkt te zijn kan hij een kleine operatie doen waardoor de zenuw weer kan herstellen. Hopelijk komt het dan in de loop van de tijd, want dat duurt wel even, weer allemaal goed.
    het is dus volgens mij een afknelling van de nervus ulnaris.

    Reageer
    #3

    Onder ulnaris neuropathie, cubitale tunnel syndroom of sulcus nervi ulnaris syndroom wordt een aandoening van een van de drie armzenuwen, de nervus ulnaris of elleboogzenuw, verstaan. Indien deze zenuw wordt geïrriteerd is dat meestal ter hoogte van zijn verloop in de elleboog. Daar loopt de nervus ulnaris aan de binnenzijde oppervlakkig en langs een benig uitsteeksel (bekend als het "telefoonbotje") en is daar kwetsbaar voor beschadiging. De aandoening wordt ook wel sulcus nervi ulnaris syndroom genoemd, naar de groeve waarin de elleboogzenuw verloopt.

    De klachten worden veroorzaakt door beknelling of voortdurende irritatie van de zenuw en bestaan uit een pijnlijk tintelend gevoel in het verzorgingsgebied, dat wil zeggen de pink en een deel van de ringvinger. Een ieder kent deze ervaring tijdelijk bij het ongelukkig stoten van de elleboog waarbij de zenuw geraakt wordt. Ook kan gevoelsvermindering in pink en ringvinger optreden en kan krachtsverlies in de hand optreden, waarbij deze daarbij dunner wordt. Misleidend is daarbij dat de pijnklachten en tintelingen dan vaak afnemen. In het verst gevorderde geval treden standverandering van de vingers op door het krachtverlies van de kleine handspieren (klauwhand) vaak zijn de tintelingen en de pijn dan reeds verdwenen.
    De klachten van tintelingen treden voortdurend op en kunnen verergerd worden door bewegen van de elleboog. De tintelingen zijn hinderlijk maar bij gevoelstoornissen en krachtsvermindering welke soms al vroeg in het ziektebeloop kan optreden is een bezoek aan de arts aangewezen. Soms komt ulnaropathie aan beide armen voor.

    Lees verder op de website van de Nederlandse vereniging van Neurochirurgen over ulnaropathie:

    http://www.nvvn.org/voorlichting/ULN_ulnaropathie.html

    Reageer
    #4

    de dokter heeft wel over een eventuele afknelling gesproken, maar meer over de zenuw die de linkerpink en ringvinger regelt. het gekke is dat ik ze wel kan bewegen, maar sommige bewegingen weer niet kan uitvoeren..

    ik kan me wel herineren dat ik de laatste tijd vaak met mijn telefoon heb zitten spelen toen ik in bed lagen de telefoon boven mijn hoofd gehouden.

    volgens de dokter moet ik rekeken op 6 weken als er dan geen herstel is terugkomen. ik maak me wel erg veel zorgen, ben nogal bang om ziektes te krijgen etc..

    Reageer
    #5

    Een ulnaris afknelling is geen ziekte in de zin dat je een bacterie hebt. Het is meer als een gebroken teen ofzo. Niets om echt bang van te zijn dus.

    Reageer
    #6

    kort gezegd dus het heeft tijd om te genezen nodig

    Reageer
    #7

    Nee, zo eenvoudig is niet de regel. het zou kunnen als de klachten zijn ontstaan na langdurige compressie in de elleboog door bijvoorbeeld in bed te bellen. Het is meer pathologisch als de compressie dusdanig is geweest dat er schade aan de zenuw is ontstaan en het ontlastig van de voortdurende druk op de zenuw (-myelineschacht) nodig is. Dan is hulp van de neurloog nodig om de zenuw de ruimte te geven om goed te kunnen genezen.
    Ik hoop dat je het beter gaat begrijpen want angst is er vaak als men niet goed doorheeft wat erachter steekt.

    Reageer
    #8

    de dokter heeft mij vertelt wanneer er na 6 weken geen verschil is opgetreden moet terugkomen. momenteel heb ik het idee dat het ietsjes beter gaat, aangezien ik momenteel met een griepje thuis zit en ook nog last van mijn linkerschouder heb,ben ik misschien iets te veel bezig met mijn vingers.

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    Fijn! Zo zie je maar dan 90% van de klachten, ziekten een aandoeningen vanzelf weer overgaan. Laat je over zes weken weten hoe het gegaan is?

    En beterschap gewenst!

    Reageer
    #10

    Hallo.

    Ik heb het ook, de nervus ulnaris van mijn linkerhand zat bekneld. Stelt op zich niet veel voor. Het is een variatie op Carpaal Tunnel Syndroom.
    De nervus ulnaris rgelt idd de pink, ringvinger maar ook buitenkand van de hand, arm etc. Bij mij was de beknelling dus in de elleboog. Korte, eevoudige operatie, niet al te veel pijn, maar wel ECHT de rust houden die er voor staat. (6 weken, dacht ik)
    Bij mij is het alleen nu vervelend, dat de klachten Precies een jaar na de operatie terug komen. Geeft op zich niet, ik was het gewend want had het voorheen al bijna 3 jaar, maar dan gaat er weer een heel servies aan!! Ik liet op een gegeven moment alles uit mijn handen vallen, omdat er totaal geen kracht meer in zat. Dit, samen met tintelingen, is een duidelijk signaal. CTS, of alle varianten (in elleboog, schouder of zelfs nek) begint in principe met tintelingen, dan krachtsverlies, dan totaal functieverlies. Het was bij mij al in die mate dat ik geen vloeipapiertje meer kon dragen, dus vandaar ook dat kapotte servies!
    Na een korte, pijnloze test in het ziekenhuis, waarbij de zenuwen worden doorgemeten, kunnen ze bepalen waar de beknelling zit. Aan de hand daarvan kan een behandeling gekozen worden. Laat je niet afschepen, als je er echt last van hebt, want zoals ik al eerder las... Ook ik werd een ander mens. Ik had gevoel, kon weer slapen, een vooral: AFWASSEN zonder breken 😉

    Als ik op het hele gebeuren terug kijk, is het enige vervelende het inbrengen van een verdovend infuus. Verder de tests en onderzoeken vooraf en de operatie zelf zijn me 300% meegevallen. Het herstel ging bij mij vrij vlot, ondanks dat ik een alleenstaande moeder ben(zoontje was toen 2,5 jr.) en dus voor hem gewoon moest zorgen. De eerste dagen was er wel wat pijn, maar das normaal. Nu is het alleen als ik precies op het litteken stoot (zit bovenop de ellebog bij mij 🙁 ) dan verga ik even...

    Succes!
    x an1204

    Reageer
    #11
    Reageer
    #14

    Ik zit met een gelijkaardig probleem.
    Heb zes weken geleden een autoongeval gehad met als gevolg dat mijn middenhandsbeentje van mijn rechter ringvinger was gebroken. Operatie, pin erin, gips na zes weken eruit en nu staat mijn vinger scheef en krijg ik er zelfstandig geen beweging in, mijn pink wil ook niet mee. Volg kini maar er komt nog geen verbetering in. Heeft iemand een idee wat ik het beste kan doen. De dokter zegt dat alles goed is maar zo voelt het bij mij dus niet aan.

    Reageer
    #15

    Is er een zenuw beschadigd misschien? Kun je de pink helemaal niet bewegen? Is de zenuw dan gekneusd of is de zenuw helemaal doorgesneden en kan de pink dus niet meer vanuit de hersenen bestuurd worden? Ik vind het vreemd dat er wordt gezegd dat het zo goed is, want uit jouw verhaal op te maken, lijkt mij dat dus niet. Als je de pink al wel een beetje kunt bewegen, dan zal de kneuzing van de zenuw langzaam verbeteren en zal het bewegen wel weer gewoon terugkomen. Maar dat is dus een beetje onduidelijk en het blijkt niet uit jouw verhaal. Heb je meer medische gegevens van de operatie en het trauma (ongeluk)?

    Reageer
Reageer op: linkerpink en ringvingen gedeeltelijk niet bewegen


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief