Kokosvet; gezond of ongezond?

Kokosvet; gezond of ongezond?

De laatste jaren hoor je steeds vaker dat kokosvet zo goed voor je is. Het extract van de kokosnoot, zou voor het bakken en braden de perfecte vervanger voor olijfolie zijn. Het wordt door een groot aantal mensen zelfs vergeleken met een superfood. Kokosvet zou goed zijn voor je stofwisseling, bloedglucose, je huid en je haar. Maar kokosvet zou juist weer slecht zijn voor je cholesterol. Wat is het nu, is kokosvet gezond of ongezond?

Wat is kokosvet?

Kokosvet wordt verkregen door het persen van het gedroogde witte vruchtvlees van de vrucht van de kokospalm, de kokosnoot. Dit vruchtvlees bestaat ongeveer voor 34% uit vet. Ongeharde en ongeraffineerde (vierge) kokosolie heeft een smeltpunt van rond de 24-26 °C. Dat is de reden dat de kokosolie in ons klimaat meestal gestold is, en dus een vet is. In tropische gebieden is deze meestal wel vloeibaar, waardoor kokosvet ook wel kokosolie wordt genoemd. Kokosvet en -olie zijn dus eigenlijk hetzelfde product.

Toepassingen van kokosvet

Kokosvet wordt gebruikt om in te bakken, wokken en frituren. Kokosvet beschikt over de eigenschap om tot hoge temperatuur verhit te worden. Daarnaast is kokosvet minder gevoelig voor oxidatie dan veel andere oliën. Het wordt hierdoor minder snel ‘ranzig’. Het is veel minder gevoelig voor oxidatie c.q. ranzig, door de aanwezigheid van veel verzadigde vetzuren. Daardoor gaat kokosolie ook veel langer mee, dan de gevoeligere meervoudig onverzadigde vetzuren die in de meeste frituuroliën zitten. Ook als vervanger van roomboter of margarine wordt kokosvet toegepast. Daarnaast wordt kokosolie in de cosmetische industrie gebruikt. Denk hierbij aan zeep, tandpasta en shampoo.

Is kokosvet gezond of niet?

De voorstanders van kokosvet zeggen dat kokosvet, een verzadigd vet is dat goed voor ons is, omdat het grotendeels uit middellange keten vetzuren bestaat. Deze opbouw verkleint de kans op hart- en vaatziekten. De meeste vetsoorten hebben lange keten vetzuren die worden opgeslagen in vetdepots. Middellange keten vetzuren (MCT’s), worden gemakkelijk door de darmen geabsorbeerd. Wanneer ze in het bloed zijn, gaan ze rechtstreeks naar de lever en worden daar net zo snel in energie omgezet als suikers. Net als alle overtollige energie worden overtollige MCT’s omgezet in vet. Deze worden iets gemakkelijker omgezet in onmiddellijk bruikbare energie dan andere vetten, vandaar de sterkere invloed op het cholesterolgehalte.

Daarnaast zou het de volgende gezondheidsvoordelen hebben:

 • Gaat infecties tegen.
 • Vermindert klachten van alzheimer.
 • Verhoogt goede cholesterolgehalte.
 • Versnelt je metabolisme.
 • Vermindert de eetlust.
 • Verbeter de gezondheid van maag en darmen.
 • Beschermt de lever.
 • Vermindert de kans op diabetes type II.

Toch is het antwoord op de vraag of kokosolie gezond is niet zo eenduidig. Geen van deze gezondheidsclaims is namelijk afdoende bewezen of goedgekeurd door officiële instanties zoals de Europese Voedselveiligheidsorganisatie (EFSA).

Kokosvet en cholesterol

De relatie tussen kokosolie en cholesterol is ook niet helemaal duidelijk. Kokosolie bevat veel verzadigd vet. Het bestaat voor meer dan 85% uit verzadigd vet. Om te vergelijken; boter bijvoorbeeld bevat 63% verzadigd vet en olijfolie 14%. Verzadigde vetten verhogen het slechte cholesterolgehalte (LDL) in het bloed. Het is bekend dat een hoog cholesterol één van de grote risicofactoren voor het krijgen van hart- en vaatziekten is.

Er wordt regelmatig geopperd dat het laurinezuur, het grootste gedeelte van het verzadigde vet in kokosvet bestaat uit laurinezuur. Laurinezuur is een wapen tegen virussen en bacteriën, waardoor het zou werken tegen chlamydia en maagproblemen. Er zijn inderdaad aanwijzingen dat laurinezuur dergelijke gezondheidsvoordelen zou hebben. Echter, tot op heden is er echter geen enkel grootschalig wetenschappelijk onderzoek dat deze claims ondersteunt. Er blijken enkel persoonlijke, individuele getuigenissen die de beweringen staven.

In vergeleken tot olijfolie stijgt het cholesterol sneller bij het gebruik van kokosvet. Kort gezegd zorgt kokosolie voor een stijging van het slechte LDL-cholesterol, wat het risico op hart- en vaatziekten vergroot. Dat is de reden dat zowel de Europese Voedselveiligheidsorganisatie, de Amerikaanse Hartstichting als het Voedingscentrum, het gebruik van kokosvet afraden.

Conclusie

Het is wetenschappelijk niet aangetoond dat door kokosvet te gebruiken je gewicht kan verliezen of een beter geheugen krijgt. Vanuit het voedingscentrum en de Europese Voedselveiligheidsorganisatie komt het advies, om geen kokosvet te gebruiken. De redenen hiervoor liggen in het feit, dat de beweerde gezondheidsvoordelen niet wetenschappelijk onderbouwd zijn. De negatieve effecten van verzadigde vetten voor de gezondheid, die volop in kokosvet aanwezig zijn, zijn wel wetenschappelijk bewezen. Daarom is kokosvet ook niet opgenomen in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Het advies ligt dan ook op het gebruik van plantaardige oliën zoals zonnebloemolie, olijfolie of sojaolie. Deze oliën bevatten relatief veel (meervoudig) onverzadigde vetzuren. Van onverzadigde vetzuren is wetenschappelijk aangetoond dat ze helpen je cholesterolgehalte gezond te houden.

 

Bronnen: EFSA.com, Voedingscentrum.nl, nu.nl

Delen:  
19 reacties op “Kokosvet; gezond of ongezond?
 1. een hype zoals vele in de voedingsINDUSTRIE

  Geschreven door pjuter op
  • Dit artikel is gewoon: GESTOORD.
   Ik gebruik mijn leven lang al zelfgemaakte kokosvet c.q. kokosolie…….. ben 65 en supergezond.

   Geschreven door Anoniem op
  • Kokosvet is het enige vet dat dat op een hoge temperatuur kan worden verhit, zoals bij frituren of bij het braden van kippenvlees zonder dat er schadelijke stoffen vrijkomen zoals bij alle andere vetten en oliën het geval is. Men dient niet per definitie kokosvet te gebruiken voor de gezondheid wat in het artikel ” Kokosvet: gezond of ongezond” wordt beschreven.

   Geschreven door Holistisch Inzicht op
 2. Er wordt veel geld mee verdiend dat is het belangrijkste conclusie!

  Geschreven door Ok op
 3. Hoe durven jullie? Terwijl half Nederland obesitas en diabetes 2 wordt gaan jullie door deze dodelijke adviezen te geven. Moet ik margarine op mijn witbrood, veel suiker in mijn koffie, plantaardige olie in mijn pasta saus en rood vlees bij aardappelen?
  Lees eens de Voedselzandloper van Kris Verburgh en leef langer, gezonder en fitter. Dus Gelukkiger! Natuurlijk heeft hij ook niet alle waarheden in huis. Daarvoor gaan alle nieuw ontdekkingen te snel. Maar het is wel een goede wegwijzer naar een wereld waar niet de fabrikanten voorschrijven hoe en wat we moeten eten om klant te worden bij de fabrikanten van geneesmiddelen en ziekenhuizen.

  Geschreven door Harrie Crijns op
  • DUS DAT

   Geschreven door Anoniem op
 4. Helemaal eens met Harrie! Ik gebruik sinds 4 jaar kokosvet en mijn gezondheid is
  enorm verbeterd. Ik moest 10 kg. afvallen en dat is prima gelukt door o.a. het
  gebruik van kokosvet. Mijn huisdokter was verbaasd over mijn goede cholesterol-ratio
  en vroeg wat ik veranderd had. Ook voel ik mij energieker wat hiervoor nooit het
  geval was. Ik blijf bij kokosvet organic extra virgin in een glazen pot!

  Geschreven door Elisabeth op
  • Eerste keer dat ik hoor dat je afvalt door vet te eten?

   Geschreven door WK op
   • Toch klopt dat wel .. zolang je maar veel minder suikers eet . . .. en met goed vet eten val je dan af zonder honger gevoel .. wel zo min mogelijk koolhydraten en geen frituur en minder zout ..

    Geschreven door Anoniem op
 5. Deze artikelen worden vaak gefinancierd door de farmaceutische industrie.

  Geschreven door Santino op
 6. Niemand beweerd dat bij matig gebruik het ontzettend slecht is maar de gerelateerde opmerkingen hieraan die het beeld positief schetsen raken kant nog wal.

  Geschreven door Sander op
 7. Een niet onbelangrijk gegeven is ook, dat t.b.v. dit palmvet hele wouden in Indonesië worden platgebrand en vernietigd, waardoor o.a. de Oerang Oetan bijna is uitgestorven en de bevolkingen vergiftigd worden door de rookontwikkelingen. Daarnaast vormen deze wouden mede de longen van de aarde. Dus laat je niets wijsmaken over palmvet. Het is gewoon slecht voor je bloedvaten en daarbij ook voor de natuur. Een gepensioneerd chefkok

  Geschreven door Jan op
 8. Kokosvet; een vette hype (de zoveelste) waar velen intuinen. Ook al voelt men zich er een tijd beter door, wat ook auto-suggestie kan zijn. Bedenk eens wat al dat verzadigd vet op de lange duur doet voor je lijf…En het feit dat de volgers geen kritiek verdragen op kokosvet, geeft al te denken. Als je er zeker van bent, moet het niet uitmaken wat anderen erover zeggen.

  Geschreven door Olijfje op
 9. Hear hear!

  Geschreven door MsSnipee op
 10. Wanneer ik Kokovet gebruikt wordt ik ziek en van plantaardige olie niet !

  Geschreven door andre op
 11. Als je het maar met mate gebruikt. En dat is met heel veel zaken zo.

  Geschreven door Renske op
 12. de Europese Voedselveiligheidsorganisatie (EFSA).! Hwt grootste bedrog wat er is? rijk worden hun van al dat zogenaamde testen of voedsel wel gezond is of niet!
  Ik gebruik kokosolie om te bakken,braden Smeren en frituren Mijn cholesterol was laatst fantastisch!
  ik ben 63 en ik raad deze vorm van vet gebruiken zeer aan! en ik hoef er geen cent voor!

  Geschreven door Tiny op
 13. Olijfolie mag je helemaal niet verhitten!
  Wordt kankerverwekkend!

  Geschreven door San op
 14. Persoonlijk vind ik naar de schijf van 5 wijzen erg naïef. Zeker gezien die zelfde schijf verwijst naar het 2 keer eten van vis per week. Terwijl je bij 1 keer vis eten al over je limiet zit, van kwik en dioxine (werkelijke inname).

  Geschreven door Wouter van waas op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief