Raw food; gezond of niet?

Raw food; gezond of niet?

Rauw voedsel, sommige mensen geloven dat het super gezond is omdat het meer voedingsstoffen zou bevatten en het lichaam het in een rauwe vorm beter kan opnemen en verteren. Maar is dat ook zo? Is het eten van raw food gezond of niet?

Wat houdt raw food exact in?

De definitie van raw voedsel is dat het rauw is als het niet verhit wordt boven de 42 – 45 C. Het idee achter het rauw voedsel dieet is dat de gezondste stoffen in voedsel de enzymen zijn. Deze enzymen helpen bij het verteren van voedsel en het opnemen van nutriënten. Door voedsel te koken worden deze enzymen afgebroken. Als gevolg hiervan moet het lichaam deze enzymen zelf aan maken waardoor het harder moet werken. Dit kost meer energie.

Van veel voedsel is bekend dat het koken ervan de voedingswaarde verminderd. Zo verdwijnt met het koken van broccoli bijvoorbeeld de anti-kanker stof Sulforaphane. Verder verdwijnen of verminderen er ook vitaminen met het koken van eten. In tegenstelling tot rauw voedsel. Door deze manier van eten zou je meer energie krijgen, minder slaap nodig hebben, een beter immuunsysteem hebben, een mooiere huid krijgen, gewicht verliezen en een beter werkend geheugen hebben.

Voordelen van raw food

Het grote voordeel van rauwe voedingsmiddelen zou zijn dat alle nutriënten er nog inzitten. De vitaminen worden niet met het kookwater weggegooid en alle enzymen zijn nog heel. Bij verhitting van producten boven de 50°C gaan namelijk de meeste enzymen kapot. Enzymen zijn complexe eiwitten die als katalysator betrokken zijn bij bijna alle biochemische processen in het lichaam. Ook bij de vertering van voedsel. Als ze niet meer in ons eten zitten, moet ons lichaam dit in de alvleesklier zelf gaan aanmaken. Het uitputten van onze enzymenreserve door uitsluitend gekookt voedsel te eten wordt in bepaalde onderzoeken in verband gebracht met een versnelde veroudering, ziektes en overgevoeligheid voor stress.

Groene bladgroenten zijn een goede bron van mineralen en vezels. En groene bladgroenten bevatten veel chlorofyl. Chlorofyl zou een zuiverende werking op het bloed hebben en een ontgiftende werking op onze spieren, weefsels en organen, met name onze lever. Deze groene kleurstof zou schadelijke stoffen aan zich binden en afvoeren. Om dat in voldoende hoeveelheden binnen te krijgen werkt de raw food keuken veel met groentesappen en groene smoothies.

In gefermenteerde groenten zijn de aanwezige enzymen nog verder ‘verbeterd’ door het fermenteren. Doordat het voedsel in feite is voor verteerd door de enzymen is het voor ons makkelijker verteerbaar. De melkzuurbacteriën in gefermenteerde producten zijn belangrijk in onze darmen. Onze darmflora zit vol met bacteriën en in een ideale situatie hebben de goede bacteriën de overhand. Maar door bijna al ons eten te koken of te pasteuriseren krijgen we steeds minder goede bacteriën binnen.

Nadelen van raw food

Een nadeel van het eten van raw food is dat het nogal arbeidsintensief is om alles rauw te eten. En om aan de benodigde energie en voedingsstoffen te komen, moet je behoorlijk wat wegwerken. Naast het eten van sla en rauwkost moet je ook veel sappen maken om de benodigde energie te kunnen opnemen. Slowjuices van rauwe groenten en fruit, gemengd met amandel of rijstmelk zijn dan een goede optie. Maar het kost wel veel voorbereiding om de juiste producten te bereiden en mee te kunnen nemen naar bijvoorbeeld je werk of naar school. Dat maakt het lastig en bepaalt in grote mate ook je sociale leven. Niet iedereen kan hier mee uit de voeten en je zult dan ook sterk in je schoenen moeten staan om een deze manier van eten vol te kunnen houden.

Daarnaast is het zo dat door een raw food dieet te volgen je een aantal voedingsstoffen mist. De kans bestaat op tekorten aan ijzer, vitamine B2, B12, D3 en calcium. Tevens zou je de stof lycopeen missen. Lycopeen komt vrij bij het verwarmen van bijvoorbeeld een tomaat. En Lycopeen zou sterk kanker werende bestanddelen bevatten. Een ander voorbeeld is dat wanneer wortelen kookt ze beter verteerd worden dan wanneer je ze rauw eet. Verder mis je, of krijg je in ieder geval veel minder of te weinig van de volgende stoffen binnen: proteïne, calcium, ijzer, vitamine D3 en B12. Deze komen voornamelijk in dierlijke producten voor die je niet eet in een rauw voedingspatroon.

De raw food keuken werkt veel met gekiemde zaden. Tijdens het kiemen ontstaat er veel vitamine C en gaat het gehalte aan vitamine B omhoog. De meest bekende van de kiemen zijn de alfalfa kiemen, terwijl dat nou juist de minst gezonde zijn. De alfalfakiemen bevatten een aminozuur (canavanine) dat niet goed is en uit onderzoek blijkt dat alfalfakiemen een remmende werking op het immuunsysteem hebben en kunnen bijdragen aan artritis.

Daarnaast zijn er onderzoeken onder gebruikers van Raw food waaruit blijkt dat het dieet kan leiden tot fors ondergewicht. Bij kinderen in de groei kan het dieet leiden tot groeiachterstanden. Bij vrouwen werd de menstruele cyclus verstoord en werd meer tandbederf vastgesteld.

 

Bronnen: MedicalNewsToday en voedingscentrum

Delen:  
5 reacties op “Raw food; gezond of niet?
 1. Bietjes ,wortelen aardappelen,raspen met rozijnen en honing of bietjes vervangen door rauwe witlof groene groenten is toch gezond

  Geschreven door Snoopy op
 2. Nu ik vind het stuk zeker genuanceerd en informatief met voor- en nadelen.
  Dus laat ieder zelf zoeken naar het beste om te doen uit de beschikbare informatie.

  Even mijn mening:Koken is een raar verschijnsel en door mensen bedacht. Er is geen ander dier dan de mens op deze platneet die zijn eten verhit voor dat hij het toch zich neemt. Dit geeft toch te denken. Dus kunnen we nog veel leren van de andere dieren op deze aarde.

  Geschreven door Anne op
 3. Ja het is tgoch nooit waar bij jullie Apart soort mensen wat betreft #gezond#eten gaat. Ga maar lekker saai leven en dan oud te worden. Je moet gewoon minderen en opletten dat je niet te zwaar word

  Geschreven door annelies op
 4. ik vind het artikel slim en verstandig geschreven. Ten eerste een hype volgen als rauw voedsel eten of powerfood, vind ik persoonlijk onzinnig. En als je het doet het ook goed te doen en dan ook daadwerkelijk alles uit te kiemen ipv vogelvoer te eten als ontbijt.
  Daarnaast voor de apen onderons, dieren koken hun voedsel niet klopt, maar dat betekent niet dat wij mensen met ons gezond verstand dat ook niet hoeven te doen.
  Daarnaast is natuurlijk iedereen vrij om te doen en laten wat men zelf wilt.
  Ik vind het gewoon een beetje apart dat men ieder wetenschappelijk onderzoek zo serieus neemt als het een hype word, en zelf nooit de moeite neem om zelf ook twee boeken open te slaan.
  Maar goed gemak dient de mens, al lijkt het niet zo.

  Geschreven door Miri op
 5. smoothie maken met rauw fruit en groenten duurt echt niet langer dan vijf minuten. kijk eens bij recepten voor smoothie. Gezonde afwisseling is volgens mij het beste. Rauwe tomaten in blender of bullet. Pureren met water, bouilonblokje erbij, koken vijf minuten dan een zakje kant en klare soepgroenten de laatste vijf minuten (als je zelf snijden teveel vind )en klaar is kees! Nog geen tien minuten.

  De uitdaging is om uit te zoeken wat je het lekkerste en het beste vind voor jou qua vitaminen etc. Mijn rvaring is dat je eindeloos kunt varieren!
  Leuk artikel!!!

  Geschreven door Elisabeth op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief