Granaatappel: superfruit of niet?

Granaatappel: superfruit of niet?

Steeds vaker zie je berichten verschijnen dat de granaatappel super gezond is. Dat alles zou komen doordat een granaatappel rijk is aan sterke antioxidanten, die we zo goed kunnen gebruiken om ons immuunsysteem te versterken. Het zou kunnen helpen bij hart- en vaatziekten, kanker, diabetes, Alzheimer, overgangsklachten en erectiestoornissen. Is de granaatappel nu zo’n superfruit of niet? Wat zeggen de studies?

De granaatappel

Wat vast staat is dat de granaatappel een goede bron van voedingsvezels is. Daarnaast is hij ook een goede bron van vitamine A, C, E en antioxidanten zoals polyfenolen en flavonoïden. Dit zijn dezelfde antioxidanten die ook voorkomen in onder andere thee, cacaobonen, rode wijn, uien en knoflook. Deze antioxidanten vangen vrije radicalen die bij de stofwisseling ontstaan. Een teveel aan vrije radicalen kan gezonde cellen beschadigen. Dit kan leiden tot ontstekingen, hart- en vaatziekten, reuma, kanker en Alzheimer. Ondanks het feit dat over de exacte rol van polyfenolen nog veel onduidelijkheid bestaat, neemt men wel aan een actieve bijdrage leveren aan onze gezondheid.

Wetenschappers hebben veelvuldig onderzoek gedaan naar de granaatappel en welke mechanismen en eigenschappen voor de mogelijke gezondheidsvoordelen van granaatappel zorgen. Volgens een studie van de British Dietetic Association en de National Health Service, bestaan daar tot nu toe nog onvoldoende bewijzen voor. Maar ook het Europese Voedselagentschap EFSA kwam in 2010 tot het besluit dat er geen of onvoldoende bewijzen zijn van de vermeende gezondheidseffecten van granaatappel.

De verschillende studies

Diabetes type 2

Verschillende onderzoeken wijzen op een mogelijk positief effect van granaatappelsap op de suikerconcentratie in het bloed wat zou kunnen helpen om diabetes type 2 te voorkomen. Ondanks het feit dat granaatappels relatief veel suikers bevatten, blijkt dit geen negatief effect te hebben op de bloedglucosewaarde. Dit komt waarschijnlijk doordat de vezels van de vrucht de opname van deze suikers vertragen. Hierbij moet wel gezegd worden dat het om zeer kleine, vaak experimentele studies.

Bloeddrukverlagend

Er zijn een paar onderzoeken die aantonen dat granaatappelsap een gunstig effect heeft op de bloeddruk. Dat het de bloeddruk kan verlagen bij mensen met een te hoge bloeddruk. Ook hier moet bij vermeld worden dat deze studies vaak te klein of van te slechte kwaliteit waren. Verder onderzoek hiernaar is nodig om het effect aan te kunnen tonen.

Cholesterol verlagen

Er zouden stoffen in een granaatappel zitten die de schadelijke werking van het ‘slechte’ LDL-cholesterol zouden kunnen neutraliseren. Dit is gebleken uit onderzoeken die gedaan zijn op dieren. Momenteel zijn er nog wel onvoldoende bewijzen voor een gunstig effect op mensen. Ook hier is verder onderzoek nodig.

Slagaderverkalking

Andere studies hebben aangetoond dat granaatappelsap de bloeddoorstroming verbetert, de afzetting van zogenaamde ‘plaques’ op de aderwand tegengaat en ontstekingsverschijnselen van de vaatwanden zou kunnen afremmen. Echter, de effecten op mensen zijn nog niet in kaart gebracht. Er is dan ook niet aangetoond dat dit leidt tot een lagere kans op slagaderverkalking en op hart- en vaatziekten.

Botdichtheid

Enkele dierstudies zouden een gunstig effect op de botdichtheid en het voorkomen van osteoporose aantonen. Helaas zijn er nog geen studies gedaan bij mensen.

Stimuleert de vetverbranding

Er zijn enkele dierstudies en die tonen een gunstig effect van granaatappel op de vetverbranding.

Dementie

Bij de ziekte van Alzheimer hoopt een bepaald eiwit zich in toenemende mate op in de hersenen. Het gevolg hiervan is bijvoorbeeld verlies van geheugenfuncties. Onderzoek heeft aangetoond dat het drinken van granaatappelsap de ophoping van dit eiwit verminderd. Studies bij mensen moeten nog worden gedaan.

Erectiestoornissen

Onderzoek waarin mannen met lichte tot matige erectiestoornissen dagelijks een glas granaatappelsap dronken, toonde aan dat dit leidde tot 50% meer kans op erectieverbetering. Echter, volgens EFSA is de kwaliteit van dit onderzoek onvoldoende, waardoor zijn aangeven dat er geen conclusies aan verbonden mogen worden.\

Huidveroudering vertragen

Enkele studies suggereren dat bepaalde anti oxidatieve stoffen in granaatappel (cel)veroudering zouden kunnen tegengaan. Bij mensen is een dergelijk effect tot nu toe niet aangetoond. Het wetenschappelijke bewijs hiervoor is er (nog) niet.

Artritis

De antioxidanten in granaatappel zouden een gunstig effect kunnen hebben op de ontstekingsverschijnselen bij artritis. Maar ook hier zijn nog alleen resultaten van laboratoriumstudies en dierproeven.

Let op

Bij mensen die geneesmiddelen nemen tegen een te hoge bloeddruk, een te hoog cholesterol of die bloedverdunners moeten nemen, kan granaatappelsap het effect van die geneesmiddelen versterken of afzwakken. Bespreek dit daarom vooraf met je huisarts.

Conclusie

Granaatappel(sap) en de zaden zijn zeker gezond, maar er bestaat nog onvoldoende bewijs voor de directe effecten op de gezondheid. Daarnaast is het gewoon een erg lekkere vrucht, dus je kunt er gewoon heerlijk van genieten.

 

Bronnen: nhs.uk, efsa.europa.eu en WebMD.com

Delen:  
9 reacties op “Granaatappel: superfruit of niet?
 1. IK GA ECHT GEEN ONSMAKELIJKE GRANAATAPPEL ETEN OM JULLIE EEN PLEZIER TE DOEN EN SOWIESO
  NIET OMDAT DEZE ZÈÈR ONGEZOND ZOU ZIJN

  Geschreven door Anoniem op
  • Anoniem, je zoekt best uit wat bij jou Het beste past en waar jij je goed bij voelt. Er kan zoveel gelezen worden op internet dat, als we dat allemaal eten of drinken zo gezond als een visje zouden moeten zijn maar dat is een kwade droom. Het belangrijkste os St hé voeding zo gezond mogelijk us. Dan pas heb je een goede basis om medicatie/ voedingssupplementen goed te laten werken . Niemand mag en ander iemand iets opleggende zeggen ‘’ jij MOET dit of dat doen’’ wat ik doe is goed luisteren, verschillende mogelijkheden afwegen en wat op mijn gevoel af te gaan. Ik ben op deze manier al ver geraakt ( ik ben 3x terminaal geweest . Half 2008, eind 2013 en dan eind oktober 2014 met de COMA van 5 weken < toen kon ik niets meer behalve ademen met zuurstof. En toch en toch leef ik nu honderduit , ik voel me méér gelukkig dan ongelukkig. Leve het leven zoals het mij gegeven is. Heb wel steeds, nu nig ondersteuning van een zeer bekwame psychologeih ziekenhuis .

   Geschreven door Joohan op
 2. Wie dwingt jouw om te eten dan?

  Geschreven door Anoniem op
  • is heel erg smakelijk zeker in salades zeker bij diabetes anna

   Geschreven door anna op
  • Ik blender het, uiteraard zonder schil en maak er een heerlijke sap van. Je proeft gewoon de natuurlijke vruchten smaak. Zonder kleurstof, zonder conserveerstof

   Geschreven door Marino op
 3. Ik verkeer in de gelukkige omstandigheid, dat ze hier waar ik woon overal groeien ook in het wild. In oktober vers van de boom voordat de vogels ze verslinden. Heerlijk in de blender met yoghurt of zo, of inderdaad in een salade.

  Geschreven door chicamo op
 4. De zaadjes van de granaatappel zijn heel lekker maar wel te duur in aankoop vind ik!

  Geschreven door Joohan op
  • Als je ze bij de turkse groentewinkel , of op de markt koopt, heb je er 3 voor 2euro, dat is een stuk
   Voordeliger als in de super en heb je voor 3 ochtenden een glas vol sap.

   Geschreven door Joop op
  • Heb nu al 15 jr dagelijks granaatappelsap en pitje genuttigd . Vroeger vaak last van bloedend tandvlees nu totaal niet meer. Heb nog veel haar op mn hoofd en geen rimpels ben nooit ziek of verkouden . Het is een superfruit ook voor je ogen. Heb geen bril nodig boor veraf en lezen. Mijn leeftijd is nu 78 en ik raadt iedereen asn om dit fruit te nemen. Mensen schatten me nog steeds op 65 en ik eet nauwelijks vlees

   Geschreven door Kees op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief