Watermeloen ook een superfood?

Wie geen liefhebber van Gojibessen, cacaobonen, hennepzaad of tarwegras is maar wel gezond wil eten kan nu ook denken aan de watermeloen. Volgens experts zit een watermeloen namelijk bomvol gezonde voedingstoffen en zou het zelfs een superfood zijn.

Superfoods

Superfoods zijn voedingsmiddelen waarvan wordt gezegd dat ze een hoog gehalte aan voedingsstoffen of bioactieve stoffen bevatten, zoals vitamines, mineralen en antioxidanten. Aan superfoods worden veel verschillende positieve eigenschappen toegeschreven. Zo zouden ze hart- en vaatziekten kunnen voorkomen, helpen met afvallen, depressies helpen voorkomen en huidveroudering verminderen of vertragen.

Echter, de term superfoods is niet wettelijk omschreven en mag dan ook door iedereen worden gebruikt. Omdat er geen officiële definitie is van superfood, geven mensen dit stempel aan uiteenlopende voedingsmiddelen die in samenstelling verschillen.

Watermeloen

De Latijnse naam voor watermeloen is citrullus vulgaris. Het is familie van andere meloenachtigen zoals de galia meloen en cantaloupe. Deze vrucht kreeg het voorvoegsel ‘water’ omdat het een zo’n sappige meloen is en een watermeloen behoort tot de meest dorstlessende vruchten.

Watermeloen bestaat voornamelijk uit water, koolhydraten en (essentiële) micronutriënten zoals vitamines, mineralen, spoorelementen en fytochemicaliën. 100 gram watermeloen heeft de volgende voedingswaarde:

 • Calorieën: 30.
 • Koolhydraten: 8 gram.
 • Eiwitten: 1 gram.
 • Vetten: 0 gram.

Volgens voedingsexperts mag dus ook watermeloen aan het lijstje van superfoods worden toegevoegd.

Waarom is een watermeloen een superfood?

Goed voor de bloeddruk

Een watermeloen zou de bloeddruk even effectief verlagen als een statine, alleen zou je er drie per dag moeten eten om enig positief effect te bereiken. Watermeloen is rijk aan het aminozuur citrulline, een beter te verdragen vorm van arginine, het aminozuur dat direct van invloed is op de bloeddruk. In het lichaam wordt citrulline omgezet in arginine, dat indien direct als zodanig ingenomen, kan leiden tot misselijkheid en maagdarmklachten, vooral bij mensen die toch al een hoge bloeddruk hebben. In een onderzoek werd bij negen volwassenen met hypertensie de hoge bloeddruk genormaliseerd, door zes weken lang watermeloenextract te nemen.

Goed voor spierherstel

Uit een onderzoek zou blijken dat het niveau van citrulline in watermeloen helpt bij het herstellen van spieren bij sporters. Daarnaast bleek uit een ander onderzoek dat door het eten van watermeloen een verhoogd hartritme als gevolg van zware fysieke inspanningen sneller op het normale ritme terugkwam. De onderzoekers gebruikten zowel pure watermeloen als watermeloen die was voorzien van synthetische citrulline. Het desbetreffende Spaanse onderzoek werd gehouden onder een groep atleten. Alle atleten herstelden sneller van hun fysieke prestaties. Hierdoor heeft men de voorzichtige conclusie getrokken dat watermeloen goed is voor het spierherstel. Echter, hier moet meer onderzoek naar gedaan worden.

Verminderde insulineresistentie

Insuline is een belangrijk hormoon in ons lichaam en is stevig betrokken bij de bloedsuikerspiegel. Insulineresistentie is de toestand waarin het lichaam insuline produceert, maar de cellen resistent zijn geworden voor de gevolgen ervan. Dit kan leiden tot verhoogde bloedsuikerspiegel en is gekoppeld aan het metabool syndroom en diabetes type 2. Watermeloen sap en arginine inname bleken bij verschillende studies verbonden te zijn met een verminderde insulineresistentie.

Ondersteunt de huid

Naarmate we ouder worden neemt de aanmaak van collageen af. Collageen is verantwoordelijk voor de stevigheid en elasticiteit van de huid. Watermeloen bevat naast ijzer, kalium en vitamine C ook lycopeen en bètacaroteen. Bètacaroteen is een antioxidant en die beschermt de cellen in het lichaam tegen vrije radicalen en helpt om cellen die beschadigd zijn door de zon te herstellen. Daarnaast zit er ook vitamine C in watermeloen, wat onder andere helpt bij de opbouw van collageen.

Helpt tegen een beroerte

Watermeloenen danken hun rode kleur aan het krachtige antioxidant lycopeen, wat in hoge mate aanwezig is in de meloenen. Volgens verschillende studies zou voedsel dat rijk is aan lycopeen de kans op een beroerte met 20% verminderen. Ook zou het prostaatkanker kunnen helpen voorkomen. Echter, hier is nog veel meer en uitgebreider onderzoek voor nodig.

Stimuleert je immuunsysteem

Watermeloen bevat dus veel lycopeen en vitamine C. Lycopeen stimuleert ons immuunsysteem, waardoor ziektes als verkoudheden vermeden kunnen worden. Vitamine C is natuurlijk een belangrijke vitamine voor de ondersteuning van je immuunsysteem.

Conclusie

Er zitten dus vele gezondheidsvoordelen aan het eten van watermeloen. Zo heeft watermeloen een bloeddrukverlagende werking vanwege de concentratie kalium. Daarnaast werkt het bètacaroteen in watermeloen als een krachtig antioxidant. Het beschermt de cellen van je lichaam door gevaarlijke vrije radicalen onschadelijk te maken. Tot slot zijn er een aantal mensen die er van overtuigt zijn dat watermeloen de potentie bij mannen verhoogd vanwege de aanwezigheid van de aminozuren citrulline en arginine. Maar bovenal is een watermeloen gewoon heel erg lekker, sappig en dorstlessend. En omdat een watermeloen grotendeels uit vruchtensuikers, natuurlijk water en vezels bestaat past het ook nog eens in je dieet. Dus ook hier geldt baat het niet, dan schaadt het niet.

 

Bronnen: promovendum.nl en medischdossier.org

Delen:  
7 reacties op “Watermeloen ook een superfood?
 1. ik gebruik al maanden watermeloen voor bloeddruk en ik denk dat ik veel vooruit gaan ik voel me veel beter is het en gedacht van me of niet ik blijf het gebruiken in ieder geval het is lekker fris en goede smaak

  Geschreven door marcel engelbosch op
  • Niets is lekkerder voor mij dan een in stukjes gesneden watermeloen bij de eerste pauze op te mogen eten. Het
   vult goed en ik kan weer doorgaan tot 12.00 u. Ook in de avond is dit voor mij een gezond tussendoortje.

   Geschreven door Makkie op
 2. Ik las enkele woorden over watermeloen-aftreksel of sapconcentraat. Waar is dit verkrijgbaar ? Nog nergens gezien

  Geschreven door johan op
 3. Sinds wanneer verlaagd een statine de bloeddruk??

  Geschreven door Carola op
 4. wie heeft er ideetjes/recepten met watermeloen

  Geschreven door ina op
 5. Smoothy’s
  Vruchtensalade van verschillende soorten meloen
  En natuurlijk als tussendoortje
  Of moes maken en invriezen in waterijs vormpjes

  Geschreven door Tandor op
 6. De plus supermarkt heeft het maandblad van augustus vol staan met watermeloen recepten.

  Geschreven door Anoniem op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief