De gezondheidsvoordelen van laurier

De gezondheidsvoordelen van laurier

Laurier wordt vooral gebruikt als smaakmaker tijdens het koken, maar wist je dat er ook een aantal gezondheidsvoordelen zitten aan het gebruik van laurier? Waarom is laurier zo gezond?

Wat is laurier?

Laurier is een plant die van afkomstig is uit vooral het oostelijk Middellandse Zeegebied. In de oudheid was het een symbool voor overwinning. Denk maar aan de lauwerkransen die in de tijd van de Romeinen gemaakt werden van laurierbladen. Vandaag de dag wordt laurier gebruikt als smaakmaker tijdens het koken.

Gezondheidsvoordelen laurier

Laurierbladeren hebben heel wat te bieden op het gebied van gezondheid. Het beste is om ze in gedroogde- of in gemalen vorm te gebruiken bij het bereiden van gerechten. Op die manier zijn de gezondheidseffecten het groots en neemt je lichaam de voedingsstoffen beter op.

Positieve effecten van laurier

Gaat de strijd aan met bacteriën

In een aantal laboratoriumstudies is gebleken dat laurierbladeren de groei afremmen van twee bacteriën. Het gaat hierbij om de Staphylococus aureus (die aan de basis ligt van een stafylokokkeninfectie) en de E.Coli bacterie. De E.Coli bacterie is een bacterie die in bepaalde gevallen diarree of infecties kan veroorzaken.

Uit bovengenoemde studies is gebleken dat laurierbladeren de strijd aangaan tegen H. Pylori, dat is een bacterie die zweren veroorzaakt en in verband wordt gebracht met het ontstaan van kanker.

Verlagen bloedsuikerspiegel

Een studie onder mensen met diabetes type 2 heeft aangetoond dat door het consumeren van grote hoeveelheden gemalen laurierbladeren (in capsules) kan leiden tot een daling van de bloedsuikerspiegel. Er is meer onderzoek nodig om te bepalen of dat dit effect ook bij kleinere hoeveelheden waarneembaar is. Er werd in elk geval al vastgesteld dat de bloedsuikerspiegel van mensen die geen diabetes hebben, eveneens daalt na het eten van laurierbladeren.

Kankerpreventie

Uit een laboratoriumonderzoek is gebleken dat laurierblaadjes de groei van borstkanker- en darmkankercellen kan vertragen. Ook hier zijn verdere studies nodig om te zien op welke manier laurierblaadjes kunnen worden ingezet bij mensen met kanker.

Conclusie

Het gebruik van laurier als smaakmaker is door de jaren heen bewezen. Ook is het een gezond alternatief voor zout. Op medisch gebied hebben onderzoekers onderzoeken uitgevoerd die manieren kunnen blootleggen waarop het de gezondheid zou kunnen verbeteren. Uiteindelijk is er hier veel meer onderzoek voor nodig.

 

Bronnen: WebMD

Delen:  
3 reacties op “De gezondheidsvoordelen van laurier
 1. Geweldig product
  Gebruikt bij griep verschijnselen

  Geschreven door Anoniem op
  • Hoe wordt het gebruikt eigenlijk?

   Geschreven door Anoniem op
 2. Gebruik het door de Nasi, of droog het. Het is het gemakkelijk te snipperen tussen de handen, net als gedroogde selderij. Kan ook in de soep.

  Geschreven door Henk v.d.Vegt op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief