De gezondheidsvoordelen van uien

De gezondheidsvoordelen van uien

Uien zijn niet alleen smaakmakers, ze blijken ook nog eens gezond te zijn. De oude Grieken waren hier al van op de hoogte. Zij gebruikten het als hulpmiddel bij griep en verkoudheid. Maar wat zijn vandaag de dag de gezondheidsvoordelen van een ui? Waarom zijn uien zo gezond?

Uien zitten vol goede voedingsstoffen

In een ui zitten veel verschillende gezonde voedingsstoffen. Zo zijn uien rijk aan vitamine C. Vitamine C heeft een functie als antioxidant in het lichaam en is nodig voor: de vorming van bindweefsel, de opname van ijzer en het in standhouden van de weerstand. Daarnaast bevatten uien zwavelbestanddelen, flavonoïden en antioxidanten die goed zijn voor je lichaam en je huid. Ui bevat ook veel polyfenol, in de vorm van quercetine. Quercetine is een antioxidant die gunstige eigenschappen heeft voor de hart- en bloedvaten. Daarnaast bevordert quercetine de werking van vitamine C. Verder zit er redelijk wat B6 en B11 in.
Ook mineralen als ijzer, chroom, molybdeen, mangaan en kalium komen in de ui voor.

Gezondheidsvoordelen

Goed voor hart- en bloedvaten

Volgens het Britisch Institute of Food Research zijn uien bijzonder goed voor het hart. Dit vanwege de werkzame stof quercetine die ook in appels, rode wijn en thee zit. Zo gaat het chronische ontstekingen en verdikkingen van de bloedvaten tegen. Ontstekingen vormen een belangrijke oorzaak van dichtslibbing van bloedvaten. Daarnaast zijn uien rijk aan zwavelbestanddelen die de cholesterol– en vetspiegel in het bloed kunnen verlagen.

Positief bij diabetes

Thioproanal-s-oxide, is de stof in uien die de welbekende tranen opwekken. Deze gaat de afbraak van insuline in de lever tegen en stimuleert mogelijk ook de aanmaak van insuline in de pancreas. Verder zijn er nog andere bloedsuikerverlagende stoffen, zoals glucoquininen, aanwezig. Deze bloedsuikerverlaging zou alleen gebeuren bij diabetici en niet bij gezonde mensen. Uit een Engelse studie bleek dat de consumptie van uien de glucosespiegel in het bloed verlaagde bij diabetes II patiënten.

Goed voor de weerstand

Uien zijn dus rijk aan vitamine C, een krachtige ontstekingswerende stof. Dit verbetert de weerstand. De productie van interferon (natuurlijk eiwit die in de cellen van het immuunsysteem worden afgescheiden na contact met virussen, bacteriën of schimmels), krijgt een boost van uien. Dit bevordert fagocytose, het proces waarbij een schadelijke stof wordt opgenomen en verteerd door een cel. Dit proces speelt een voedende en verdedigende rol in de cel functies. Wat allemaal bij elkaar voor een verbetering van je weerstand zorgt.

Gunstig effect op de botdichtheid

Kleinschalig onderzoek heeft aangetoond dat uien een gunstig effect hebben op de botdichtheid. De botter waren na verloop sterker en de kans op botbreuken was kleiner geworden als gevolg van het eten van uien.

Bescherming tegen kanker

Ook zit er in een ui voldoende van het krachtige antioxidant organozwavel. Dit bestandsdeel wordt regelmatig in verband gebracht met een lagere kans op kankervormen zoals: prostaatkanker, nierkanker, mondkanker, borstkanker en darmkanker. Verschillende studies toonde een aanzienlijke vermindering van kanker door het gebruik van knoflook en ui. Dit zegt niet dat uien een medicijn tegen kanker zijn. Echter, het dagelijks eten van uien zou de kans op de ontwikkeling van kanker, en de allereerste stadia van kanker, kunnen tegengaan.

Aangezien uien gezien worden als een natuurlijk antibioticum, kunnen ze ook helpen om gaatjes tegen te gaan. Gaatjes en tandverderf worden voornamelijk veroorzaakt door bacteriën die we in de mond hebben. Het is gebleken dat bepaalde bacteriën een hekel hebben aan de antibiotische werking van de ui.

Voor een jonge huid

De aanwezigheid van antioxidanten zorgen voor een remming op de veroudering van de huid. Echter, ook een jonge huid kan baat hebben bij uien. Dankzij de antimicrobiële, antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen zou het acne in kunnen dammen.

Verbetert de kwaliteit van sperma

Uit een onderzoek gedaan onder ratten, bleek dat bij de ratten die uiensap te drinken hadden gekregen de spermaconcentratie hoger was. Daarnaast was ook het aantal levenskrachtige spermazaadjes toegenomen. Uien zouden dus de kwaliteit van sperma kunnen verbeteren.

Helpt tegen astma

De zwavelbestanddelen in uien zouden ook een anti-inflammatoire werking hebben. Ze zouden de aanmaak van thromboxanen, die ontstekingsreacties veroorzaken, remmen. Daarnaast gaat dat de samenklontering van bloedplaatjes tegen. De thiosulfaten en cepaenen hebben een remmende werking op een aantal enzymen in het lichaam, cyclooxygenase en 5-lipoxygenase, die medeverantwoordelijk zijn voor ontstekingen en astma-aanvallen.

Tot slot

Veel onderzoeken naar de gezondheidseffecten van uien zijn uitgevoerd op dieren. De meeste mensen voegen ui toe aan het gerecht, waar ook andere groentes in verwerkt zitten. Hierdoor is onderzoek naar de langetermijneffecten van het eten van uien lastig. Deze effecten zouden namelijk ook door andere groenten veroorzaakt kunnen zijn. Echter, uit vrijwel alle onderzoeken komt dat het eten van uien positief is voor de gezondheid. Maar zoals bij al het eten, het is verstandig om gevarieerd te eten.

 

Bronnen: webmd.com en programma.groentenenfruit.nl

 

Delen:  
24 reacties op “De gezondheidsvoordelen van uien
 1. Als ik verneem dat ik een zere keel krijg , dan neem ik een rauwe ui. En de andere dag is het over.
  Ben dan ook nooit verkouden.

  Geschreven door WEKA op
  • Het proberen waard!

   Geschreven door Belly op
   • Iedere ochtend gebruik ik de sap van een ui en honing moet zeggen dat ik mij er super voel mijn bewegingen zijn niet meer stijf en ga ook iedere dag goed af heb het ook aan mijn zoon gegeven en ook bij hem werkt het ontzettend goed

    Geschreven door Anoniem op
    • Hoe krijgt u de pure sap uit een ui?

     Alvast bedankt,
     Merc,

     Geschreven door Merc op
  • Eet je die op of hang je hem boven je bed

   Geschreven door Anoniem op
  • Een gezond mens telt voor twee.
   Ga zo door. Gr. Peter de W

   Geschreven door Anoniem op
  • Ik heb 2 keer met een ui in mijn sok geslapen vanwege pijn in mijn voet. Ik heb nu nergens meer last van. Nu net dacht ik; heb al een week last van mijn kaak, net alsof er een ontsteking zit aan te komen. Dacht gelijk aan rode ui. Daar zit ik nu lekker op te kauwen en mijn hoofdpijn is al weg. Wie weet helpt het idd tegen ontstekingen in de mond zoals ik net las.

   Geschreven door Ronald op
  • is goed dankjewel

   Geschreven door Anoniem op
 2. ZEER OUDE KLOOSTERLINGEN , DIE KRUIDEN KWEEKTEN GEBRUIKTEN UIEN VOOR HET DICHTSLIPPEN
  VAN DE ADEREN !
  MET EEN ZEER GOED RESULTAAT !!!!!
  BIJZONDER & EENVOUDIG GENEESMIDDEL !!
  TEVENS NIET DUUR , WEL HOGE KWALITEIT !!!!

  PETER

  Geschreven door PETER op
  • Je bedoeld :” TEGEN het dichtslibben van de aderen en NIET voor het…….

   Geschreven door Peter op
   • Lol

    Geschreven door Anoniem op
   • Dus geen “bon giorno” in nemen??

    Geschreven door Anoniem op
 3. Als ik als kind verkouden was, snipperde mijn moeder een ui, wikkelde de uisnippers in een natte katoenen zakdoek (diagonaal), deed die om mijn hals met een sjaal eromheen, en ik sliep de hele nacht door zonder te hoesten. Oké, mijn kamer (en ikzelf waarschijnlijk ook) rook de volgende ochtend naar hutspot, maar het hielp supergoed. Later zelf wel eens een gehalveerde ui naast mijn bed gelegd, maar dat werkte toch een stuk minder goed dan de manier van mijn moeder.

  Geschreven door Marian op
 4. Alle geneeskracht zit ‘m in plantaardig voedsel.
  Ik heb nl nog nooit een dier moeten eten om bv mijn griep of zelfs kanker aan te vechten.
  Eet samen met mijn vrouw al 30 jaar plantaardig en we zijn al meer dan 20 jaar niet ziek geweest. De artsen stonden er toen nog negatief tegenover. Maar nu hebben oa wij toch wel bewezen dat plantaardig eten gezonder is dan de verouderde schijf van vijf en de daarbij behorende suiker.

  ??????

  Geschreven door Marcel op
 5. Ookal wordt in Europeese landen een verkeerde leefstijl de hemel ingeprezen aangeprezen
  Het Westelijke halfrond dus
  Bekend als waar de Zon onder gaat
  Wordt al heel veel eet gewoonten van het Oostelijke halfrond Of Aziatische eet gewoonten over genomen
  Welk bekend staat als waar de Zon opkomt
  De brenger van gezonde gewoonten
  Op alle gebieden
  De gemakzuchtigge gewoonten van het Westelijk halfrond worden wel in een rap tempo door het Oostelijke halfrond over genomen
  Dat is een kwalijke zaak
  Kunnen die genen die op het Westelijke halfrond dat gezonde verstand hebben eigen gemaakt aan die blind gewordenen Oostelijke halfrond bewoners vertellen zodat die hun gewoonten zullen blijven naleven om gezond te kunnen blijven
  Alvast bedankt

  Geschreven door Rappido op
 6. Door voedselintolerantie(s) kan ik niet alles eten, en……..Hoera: WEL prei, uien, knoflook bieslook en een heleboel
  gezonde bladgroenten. Verder uitweiden is wat zinloos daar het voor iedereen een persoonlijk dieet oplevert.

  Geschreven door Christina. 10 februari 2019. op
 7. Na mijn hartinfarct kreeg ik 5 soorten medicijnen voorgeschreven. Ik voelde mij hier absoluut niet happy bij en ik ben mij gelijk in natuurproducten gaan verdiepen. Ik heb de medicijnen aan de kant gegooid. (zeer tegen de wil van mijn huisarts in die mij voor gek verklaarde en beweerde dat ik binnen de kortste keren weer een hartinfarct zou hebben of een tia). Ik eet nu dagelijks ui, gember, kurkuma, cayenne, peterselie, selderij, bieslook en zwarte peper. Ik voel mij er goed bij en ik ben nu tien jaar medicijn vrij. De door de huisarts voorspelde hartinfarct of tia heb ik nog steeds niet gehad. Ik geloof in de geneeskracht van natuurlijke producten.

  Geschreven door Anoniem op
  • Heel blij om dit te horen keep going alles komt uit de natuur dokters willen alleen maar op je verdienen met al die rommel van ze

   Geschreven door Rich op
 8. gelden alle gezonde voordelen van de ui ook als de uit gebakken wordt? of gaat het om de rauwe ui?

  Geschreven door Evert op
  • Een goede vraag !!!!
   Maar helaas geen enkele reactie.
   Wie weet het ???????

   Geschreven door Anoniem op
  • Rauwe ui

   Geschreven door Rich op
 9. ik verdraag geen uien ook last van prei veel winden en buikpijn

  Geschreven door denise op
 10. UIEN ZIJN IDD VOOR VEEL GOED

  Geschreven door Nintje op
 11. Rode ui is een natuurlijk antisepticum. Het sap heeft desinfecterende eigenschappen, waardoor verkoudheid, griep en longontsteking kunnen worden genezen. Ook doodt de samenstelling schadelijke micro-organismen, ze desinfecteren wonden. Uien helpen de immuniteit te versterken tijdens de seizoensgebonden verspreiding van virussen

  Geschreven door Luscelly op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief