Middelenverslaving; de grootste vorm van verslaving in Nederland

Middelenverslaving; de grootste vorm van verslaving in Nederland

– ADVERTORIAL – Er zijn in Nederland bijna twee miljoen mensen die verslaafd zijn aan middelen zoals alcohol, drugs of medicijnen. Het vormt hierdoor een groot probleem in onze maatschappij. Een middelenverslaving is een verzamelnaam voor tal van verslavingen, maar wat is het precies? En nog belangrijker; wat is er tegen te doen?

Of het nu gaat om alcohol, cocaïne, medicijnen of cannabis; het onder controle krijgen van een verslaving is zonder professionele hulp erg lastig. Daarom zijn er instellingen die gespecialiseerd zijn in verslavingszorg. Eén van deze gespecialiseerde instellingen is Vincere GGZ, dat een scala aan behandelingen heeft om een verslaving onder controle te krijgen.

Wat is een verslaving?

Voordat de middelenverslaving besproken wordt, is het belangrijk om toe te lichten wat een verslaving precies is. De term verslaving geeft deels weer waar het probleem ligt. Iemand is verslaafd wanneer er geen controle meer bestaat over het eigen gedrag en de eigen gedachten. Daarbij ontstaat er een verslavende behoefte waar geen grip meer op is. Dit valt uiteen in een geestelijke en lichamelijke afhankelijkheid:

 • Geestelijke afhankelijkheid
  De hersenen denken niet zonder het gedrag of middel te kunnen.
 • Lichamelijke afhankelijkheid
  Het lichaam denkt niet meer zonder het gedrag of middel te kunnen.

Ontstaan en ontwikkeling van een verslaving

Een verslaving ontstaat niet van de ene op de andere dag. Daarbij wordt een verslaving na verloop van tijd steeds sterker. Voordat het zover is, gaat er een heel proces aan vooraf waarin de verslaafde steeds minder controle krijgt over de eigen gedachten en het gedrag. Dit maakt het erg lastig om de regie weer in eigen handen te nemen.

Negatieve spiraal

Het is met name het gebrek aan controle wat bij veel verslaafden tot frustraties leidt. Veel van hen komen hierdoor in een negatieve spiraal terecht. Pogingen om te stoppen lopen zonder professionele hulp vaak op niets uit. De frustraties die hieruit voortkomen, kennen bij velen maar één uitvlucht: opnieuw vervallen in het verslavende gedrag of middel.

Gedragsverslaving en middelenverslaving

Er zijn ontzettend veel verslavingen en er komen er steeds meer bij. Daarbij bestaat er een onderscheid tussen twee soorten:

 • Enerzijds is er een gedragsverslaving, waar de relatief nieuwe gameverslaving een voorbeeld van is. Bij een gedragsverslaving is iemand verslaafd aan een bepaald soort gedrag en kost het veel moeite om dit gedrag onder controle te houden. Na verloop van tijd ontstaat er een geestelijke afhankelijk van dit gedrag.
 • Anderzijds is er de middelenverslaving. Daarbij is iemand verslaafd aan het middel dat wordt ingenomen. Bij een middelenverslaving is iemand niet alleen geestelijk, maar ook lichamelijk afhankelijk. Dit komt omdat het lichaam gewend raakt aan het toegediende middel. Dit is dan ook de reden dat de verslaafde heftige ontwenningsverschijnselen kan ervaren.

Soorten middelenverslaving

Er zijn tal van middelen waar iemand een verslaving voor kan ontwikkelen. Een middel kan grofweg drie soorten effecten hebben. Deze middelenindeling is niet waterdicht, aangezien een middel ook combinatie-effecten kan veroorzaken.

Stimulerende middelen

Een eerste categorie van verslavende middelen is stimulerend van aard. Dit heeft als gevolg dat na het gebruik ervan, er veel energie in het lichaam vrijkomt. Wanneer gesproken wordt over stimulerende middelen, spreekt men ook wel over uppers. Helaas komt na een up al vrij snel een down. Dit is het moment van uitputting dat samengaat met onrustige, angstige en geïrriteerde gevoelens. Veel mensen met een verslaving krijgen dan al gauw de neiging om de pijn te stillen en het middel opnieuw te gebruiken. Voorbeelden van stimulerende middelen zijn:

 • Cocaïne.
 • XTC.
 • Ketamine.
 • Speed.
 • 4FA/4FMP.

Verdovende middelen

Een tweede categorie verslavende middelen is verdovend. Deze worden ook wel downers genoemd. Dit soort middelen werkt verdovend op de hersenen, waardoor lichamelijke en geestelijke pijn tijdelijk wat minder aanwezig aan. Dit effect is echter maar tijdelijk en veel verslaafden gebruiken herhaaldelijk verdovende middelen om de pijn niet onder ogen te komen. Voorbeelden van verdovende middelen zijn:

 • Alcohol.
 • Cannabis (wiet/hasj).
 • Poppers.

Geestverruimende middelen

Een derde categorie van verslavende middelen is geestverruimend. Na het gebruik van dit soort middelen wordt het blikveld op de wereld tijdelijk helemaal anders. Daarbij kunnen hallucinaties voorkomen: beelden die niet overeenkomen met de werkelijkheid. Deze hallucinaties kunnen betrekking hebben op de zintuigen waaruit gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Voorbeelden van dit soort middelen zijn:

 • LSD.
 • Lachgas.
 • Paddo’s.

Wat zijn middelenverslavingen die vaak voorkomen?

Er zijn twee middelenverslavingen die erg vaak voorkomen in Nederland. Veruit de meest voorkomende verslaving is alcohol. Uit schattingen blijkt dat bijna een half miljoen mensen kampt met een alcoholverslaving. Een tweede veelvoorkomende verslaving is cocaïne, wat een van de meest verslavende drugs is die bestaat.

Alcoholverslaving

In de Nederlandse maatschappij zijn er veel mensen die geregeld een alcoholische drank nuttigen. Gematigd alcohol drinken hoeft echter niet direct een probleem te zijn. Alcohol is op veel plekken te koop en het wordt sociaal geaccepteerd om het te drinken. Echter, worden de risico’s van alcohol sterk onderschat. Zeker langdurig alcoholmisbruik geeft een grotere kans op:

 • Schade aan de hersenen (syndroom van Korsakov).
 • Klachten aan de maag (ontstoken maagslijmvlies).
 • Overgewicht (alcohol bevat namelijk veel calorieën).
 • Leverschade en schade aan de darmen.
 • Kanker in de keel, de mond, slokdarm en strottenhoofd.

Naast gezondheidsklachten hebben veel mensen met een alcoholverslaving ook financiële en sociale problemen. Dit maakt dat alcohol verstrekkende gevolgen kan hebben in het leven van een verslaafde en zijn of haar omgeving.

Cocaïneverslaving

De harddrug cocaïne staat bekend om de heftige effecten die het teweegbrengt. Cocaïne wordt vaak gebruikt vanwege de stimulerende werking. Het incidenteel gebruik van cocaïne kan daarbij zeer snel overgaan in een verslaving. Niet voor niets is het een van de meest verslavende drugs die bestaat. Hier wordt echter de volgende prijs voor betaald:

 • Schade aan hart en bloedvaten.
 • Uitputting door gewenning aan de drug.
 • Kapot tussenschot van de neus (door het snuiven van cocaïne).
 • Grotere kans op ernstige depressie.

Een langdurige cocaïneverslaving kan zelfs leiden tot een veranderde persoonlijkheid waarbij afstandelijk en onverschillig gedrag centraal staat. Daarnaast is cocaïne simpelweg duur en gaat het vaak samen met onverantwoord gedrag. Dit maakt het een drug met ernstige risico’s voor iedereen die bij het gebruik betrokken is.

Wat is er tegen een middelenverslaving te doen?

Er bestaan ontzettend veel middelen waar mensen aan verslaafd kunnen raken. Of het nu gaat om alcohol, cocaïne, medicijnen of cannabis; het onder controle krijgen van een verslaving is zonder professionele hulp erg lastig. Daarom zijn er instellingen die gespecialiseerd zijn in verslavingszorg. Eén van deze gespecialiseerde instellingen is Vincere GGZ, dat een scala aan behandelingen heeft om een verslaving onder controle te krijgen. Een verslaving wordt hierbij gezien als een chronische ziekte waar iedereen aan kan komen te lijden. Hier hoort een professionele en gefundeerde behandeling bij door verslavingsartsen, psychologen en verpleegkundigen.

Dubbele diagnose

Een behandeling van een middelenverslaving begint altijd met een gesprek met een psycholoog. Het doel van dit gesprek is om inzichtelijk te maken wat het onderliggende probleem is van de verslaving. In de praktijk komt een dubbele diagnose namelijk vaak voor. Een dubbele diagnose betekent dat iemand zowel een verslaving heeft als een psychische stoornis. Voorbeelden van een psychische stoornis zijn een depressie, angststoornis of ADHD. Deze psychische stoornis kan een grote invloed hebben op de verslaving, andersom geldt hetzelfde. Dat maakt het een complex probleem waar professionele hulp de oplossing kan zijn.

Tot slot

Een verslaving kan iedereen overkomen en heeft de potentie om levens kapot te maken. Daarom is het van belang om zo snel mogelijk goede hulp in te schakelen. Met behulp van de juiste behandelaars kan gekeken worden naar een oplossing waarbij de verslaving blijvend onder controle is. Het streven hierbij is om weer zelfstandig te functioneren in de maatschappij, zonder problematisch middelengebruik.

Delen:  
7 reacties op “Middelenverslaving; de grootste vorm van verslaving in Nederland
 1. , waarom geen artikel over verslaving aan roken guus

  Geschreven door Anoniem op
 2. Waarom wordt er niet dieper ingegaan op de verslaving aan legale middelen,middelen die worden voorgeschreven door de huisarts,ook wel medicijnen genoemd?
  Heel veel kalmerende medicijnen,de oxazepammetjes,alprazolammetjes e.d hebben een ernstige verslavende werking,om over antidepressiva maar te zwijgen.

  Geschreven door Anne Helfferich op
 3. Opmerkelijk dat de grootste middelenverslavingen namelijk die aan roken en kalmeringsmiddelen, onbesproken blijven in dit artikel.

  Geschreven door Jolande op
 4. Sst, Anne, beter niet vertellen tegen de gebruikers dat die middelen veel kwalijks doen met je lichaam en dat dit soort middelen zorgt voor tekorten aan voedingsstoffen en dat veel van die middelen zorgen voor een verminderde melatonineaanmaak. Stel je voor dat men gaat inzien dat je ook zonder die middelen kan; dat zou een grote klap zijn voor de farmaceutische industrie en de psychiatrie. Met goede voeding, wat voedingssupplementen, beweging heb je veel minder gesprekken nodig; zeker omdat je er helderder bij zit. En misschien heb je die zieleknijper wel niet eens nodig. Zelf een atlascorrectie ondergaan, wat heeft gezorgd voor meer helderheid en beter in m’n vel.
  Als je het toch niet kan laten, misschien mensen die dat soort middelen gebruiken, vertellen wat die met hen doen, zodat ze zelf een keuze kunnen maken. Je kan een ander niet bewust maken maar een ander kan wel bewust worden en dat ene woord van iemand kan soms helpen.

  Geschreven door C. op
 5. Hoe kunnen wij jong kinderen van 15!of 16 helpen om te stoppen met blouwen van cannabis. Mijn lieve zoon gebrouk veel en is zo pijnlijk om hem zo te zien/ waroom hier en Nederland zijn zo veel koffieshop is zo triest. Ons kinderen gaan kapot van. ?

  Geschreven door Vladi op
 6. Alcohol heeft mijn relatie gekost persoon is wel in behandeling geweest bij een GGZ maar heeft weinig resultaat gehad het stiekeme drinken blijft een groot probleem en weet niet waar het door komt.
  Daardoor is een relatie op normaal niveau niet meer mogelijk me vertrouwen is dusdanig beschadigd weet niet of dat ooit weer goed komt na al die jaren wonen nog wel samen maar heb geen zin om met wantrouwen samen te blijven

  Geschreven door Igor op
 7. Ik lees niets over het gebruik van heroïne?
  Volgens mij is dit ook een van de meest verslavende middelen
  Harry

  Geschreven door Harry op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief