Beste remedie tegen menstruatiepijn

Zeven op de tien menstruerende vrouwen hebben in meer of mindere mate last van menstruatiepijn. Een zeurend gevoel in de buik. Steken en krampen in de onderbuik. En een pijnlijke rug. Menstruatiepijn kan heel erg hinderlijk zijn. Wat kun je er tegen doen?

Wat is menstruatiepijn?
Menstruatiepijn komt door het samentrekken van de baarmoeder. Iedere maand komt er een eitje vrij uit één van de twee eierstokken. Het baarmoederslijmvlies wordt dikker zodat een bevrucht eitje zich daar kan innestelen. Als er geen zwangerschap ontstaat, laat het slijmvlies los en komt het met wat bloed naar buiten. De baarmoeder trekt zich dan samen om het slijmvlies af te stoten. Dat samentrekken geeft de krampen en steken vlak voor en tijdens de menstruatie.

Er is geen verband tussen de hoeveelheid bloedverlies en de pijn. Vrouwen die weinig bloed verliezen hebben soms hevige pijnen, en andersom. Naast pijn in de buik en rug hebben sommige vrouwen ook hevige hoofdpijn tijdens de menstruatie. Dit komt door hormoonwisselingen in het lichaam; migraine is een veel voorkomende menstruatiekwaal. Andere klachten die vrouwen kunnen ervaren zijn:

 • Pijnlijke borsten
 • Opgeblazen gevoel
 • Misselijk zijn
 • Diarree hebben
 • Soms zelfs duizelig zijn
 • Zich moe voelen
 • Emotioneler waardoor vrouwen soms ook wat sneller verdrietig of geïrriteerd zijn.

Wat kun je zelf doen bij menstruatiepijn?

Kamillethee

Door de toename van het hormoon progesteron, kan de baarmoeder samentrekken zodat het baarmoederslijmvlies wordt afgestoten. Dit proces zorgt voor de pijnlijke krampen. Er zijn mensen bij wie een kop kamillethee dusdanig ontspannend werkt dat het voor minder hevige krampen zorgt. Het advies is om een week lang, voordat je menstruatie begint, één of twee koppen thee per dag te drinken.

Beperk inname suiker en cafeïne

Twee ingrediënten die je het beste kunt vermijden of in ieder geval zo min mogelijk moet innemen zijn suiker en cafeïne. Beide zouden namelijk menstruatieklachten verergeren omdat cafeïne je lichaam beroofd van zijn B vitamines. En deze zijn belangrijk voor de balans van je hormoonspiegels. Ook (witte) suiker veroorzaakt schommelingen, doordat de opname van magnesium wordt tegengehouden.

Geef jezelf een massage

Masseer de plek ter hoogte van je baarmoeder en eierstokken en probeer zo de pijn te verminderen. Je eierstokken zitten laag in je buik. Leg beide duimen op je navel en vorm een driehoek. Waar je pinken zitten, bevinden zich de eierstokken en tussen de andere vingers bevind zich de baarmoeder. Smeer je buik in met verwarmende olie, druk zachtjes en wrijf in cirkeltjes over je onderbuik.

Zorg voor warmte

De warmte van een kruik zal ook zorgen voor verlichting van de pijn. Echter, ook een warm bad zal voor minder pijn zorgen en zal de spieren ontspannen.

Drink veel water

Veel water drinken kan je helpen om je menstruatiepijn te verminderen of misschien zelfs wel te voorkomen. Dit zou ook gelden voor een opgeblazen gevoel. Bij krampen werkt warm of heet water het beste. De bloedtoevoer naar de huid neemt toe en helpt verkrampte spieren te ontspannen. Neem een groot glas wanneer je pijn begint te voelen. Wanneer je veel water drinken niet lekker vindt, eet dan voeding die veel water bevat. Denk hierbij aan watermeloen, komkommer, selderij, sla en bepaalde bessen. Met als resultaat dat het vocht afdrijvend en kramp verminderen werkt.

Gember

De Universiteit van Maryland Medical Center heeft verklaard dat gember gebruikt kan worden om menstruatieklachten te behandelen. Eet wat gember of drink wat natuurlijk gemberbier om je maag te kalmeren en je krampen te verhelpen.

Calcium

Legio vrouwen zweren bij het gebruik van calcium uit zuivelproducten, amandelen, bladgroenten, sesamzaad of een andere bron om de pijn van menstruele krampen te verminderen. Als vrouw tussen de 19 en 50 jaar heb je ongeveer 1000 milligram calcium per dag nodig. Het gebruik van calcium als supplement kan negatieve bijwerkingen hebben, zoals het krijgen van nierstenen. Probeer daarom zoveel mogelijk calcium uit je voeding te halen. Het is natuurlijk beter om je mineralen op een natuurlijke manier binnen te krijgen, dan uit pillen.

Papaja

Papaja zou goed werken tegen krampen en menstruatiepijn. Deze vrucht bevat “papaïne”, een enzym dat helpt om bloedingen tijdens de menstruatie te reguleren en verlichten. Dus eet een paar flinke porties papaja tijdens en voor je menstruatie.

Kaneel

Kaneel zou de intensiteit van menstruele krampen kunnen verminderen, vanwege zijn ontstekingsremmende en krampwerende eigenschappen. Mensen voegen een kaneelstokje toe aan de thee of melk of drinken kaneelthee.

Medicijnen bij menstruatiepijn

En wanneer bovenstaande niet effectief is, dan zijn er ook medicijnen die je kunnen helpen. Bij menstruatiepijn helpen NSAID’s vaak goed. De bekendste zijn ibuprofen, diclofenac en naproxen. NSAID’s kunnen maagklachten geven en de werking van sommige andere medicijnen beïnvloeden. Mensen met hart-, vaat- en nierproblemen en mensen boven de 70 jaar moeten hier wel extra voorzichtig mee zijn. Maar ook paracetamol kan prima helpen.

Veel menstruatieklachten?

Wanneer je tijdens je menstruatie dusdanige klachten hebt waardoor dat je dagelijkse routine erdoor verstoord wordt dan zou het slikken van de anticonceptiepil misschien een oplossing kunnen zijn. Met de pil hebben vrouwen meestal minder of geen menstruatieklachten. Wanneer een erge menstruatiepijn dusdanig is dat je niet naar school of naar je werk kan, dan beperken de klachten je dagelijks leven dusdanig dat het raadzaam is om naar de huisarts te gaan.

Bronnen: apotheek.nl, patient1.nl

Delen:  
8 reacties op “Beste remedie tegen menstruatiepijn
 1. dus totaal nutteloos artikel voor al die vrouwen met ernstige menstruatie klachten. Nadat alles is geprobeerd en je al jaren anticonceptie gebruikt en huisartsen die NIETS nuttigs te melden hebben. Specialisten die Niets vinden en niets nuttigs bijdragen. Ondertusssn val je flauw van de pijn. sleep je met je buik over de grond door de ondraaglijke pijn (en ik heb kinderen gebaard). Was t een mannenzaak was er hoogst waarschijnlijk wel een oplossing gezocht

  Geschreven door moeke op
 2. Stoombaden met kruiden uit onze eigen omgeving kan erg goed werken. Werkt in op de loedsomloop vd baarmoeddr, helpt de baarmoeder goed te reinigen en werkt ontspannend door de opstijgende warmte

  Geschreven door asje van hout op
 3. Ik heb zelf ook last van de zwaardere variant, maar ook bij mij smijten ze alleen maar met nutteloze pillen.
  ik kan niet veel meer doen dan afwachten op dat moment, en ondanks de erge pijn mijzelf toch proberen te vermaken.
  Want als je jezelf overgeeft aan de pijn wordt het alleen maar zwaarder, afleiding is de enige remedie. (Al is het behoorlijk moeilijk)

  Geschreven door Michelle op
 4. michelle, je kan altijd vragen of je in aanmerking komt voor ballontherapie. veel klachten/veel bloedverlies, kom je er zeker voor in aanmerking. mij heeft het geholpen in ieder geval, ja het is een operatie, maar was al die hormonen zat dus wilde een alternatief.
  dit werkt bijna niet meer ongesteld, en zo ja bijna geen last ervan.
  happy me happy omgeving 🙂

  Geschreven door elninio op
 5. Ik weet niet welke arts dit heeft bedacht maar De pil kan je het beste niet nemen.
  Ik kreeg al op mijn 15de De pil ook omdat ik zo’n last had van mijn menstruatie en elke maand met migraine op bed lag, ja oke erg vervelend.
  Maar niet zo erg wat er met mij in 2006 gebeurde dankzij het langdurig gebruik van De pil kreeg ik vocht in mijn been hierdoor heb ik een longemboly gehad (en 2 hartstilstanden)

  De Arts in het ziekenhuis vertelde ons dat De pil het slechtste is wat een arts ook maar voor kan schrijven, als je dan iets wil neem een spiraaltje dit helpt ook goed en ik heb geluk gehad dat het een longemboly was en dat mijn man thuis was.

  Dit was ook niet zomaar een huisarts ofzo maar een arts uit het Radboud en neem aan dat die het wel weet.

  Kijk dus ajb uit.

  Geschreven door Flierefluiter op
 6. Ik heb al jaren pijn en ben ook minimaal twee weken van tevoren moe en pijnlijke borsten. Sinds kort ben ik van mijn krampen in mijn buik, benen en armen af sinds ik geen chocolade meer eet rond deze tijd. Nu ben ik met voeding bezig voor tegen de moeheid.

  Geschreven door M.D op
 7. Heb zelf op sommige momenten menstruele pijnen, de enige oplossing die ik heb gevonden die werkt ( geen van de bovenstaande oplossingen werkt) is een stuk te gaan lopen. De eerste paar minuten is het pijnlijk maar de pijnen verdwijnen bij mij dan volledig. Weet niet of het bij iedereen werkt, maar het werkt in ieder geval bij mij.

  Geschreven door Deborah op
 8. Test. Moderator
  Test test

  Geschreven door Test op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief