Wittere tanden zonder te bleken?

Mooie witte tanden. Dat geeft toch een fris, aantrekkelijk en jong beeld. Maar niet iedereen heeft witte tanden. Naarmate we ouder worden veranderd de kleur sowieso. Aan prachtige witte tanden hoeft niet altijd een bezoek aan de tandarts vast te hangen. Tanden witter maken op een natuurlijke manier, kan dat ook? Hoe krijg je witte tanden zonder te bleken?

De oorzaken van tandverkleuring

Is de kleur van onze tanden geel, bruin of vlekkerig, dan trekken mensen waarschijnlijk de conclusie dat diegene zijn of haar gebit niet goed verzorgt. Dat is echter niet altijd terecht, want de kleur van onze tanden wordt namelijk door inwendige verkleuringen als door uitwendige verkleuringen veroorzaakt.

Inwendige verkleuring is voor een deel genetisch bepaald, het is nu eenmaal zo dat de één met wittere tanden is geboren dan de ander. Ook door bijvoorbeeld ouderdom of het gebruik van bepaalde medicijnen kunnen je tanden verkleuren. Uitwendige verkleuring wordt veroorzaakt door een laagje dat zich op de tanden en kiezen vormt door het nuttigen van bepaalde dranken en genotsmiddelen. Dan moet je hierbij denken aan koffie, thee, rode wijn en sigaretten.

Een andere vorm van verkleuring is fluorose. Dit zijn kleine witte vlekjes op de tanden van kinderen, die kunnen ontstaan wanneer doorkomende tanden worden blootgesteld aan te veel fluoride door bijvoorbeeld gebruik of doorslikken van te veel tandpasta.

Tips die je tanden witter maken

Eet diverse soorten fruit

Eet bijvoorbeeld aardbeien. Volgens tandarts Richard Marques zorgt het appelzuur in aardbeien dat het je tanden op een natuurlijke manier weer witter maakt. Je moet de aardbeien niet tot een moes prakken en dat op je tanden smeren aangezien dat schade kan berokkenen aan het glazuur. Voedsel dat vast of knapperig is helpt je tanden reinigen terwijl je eet. Appels worden daarom niet voor niets beschouwd als de tandenborstel van de natuur. Maar ook het eten van noten en rauwe bloemkool zou er voor zorgen dat de vlekken en aanslag op je tanden worden verwijderd.

Gebruik een elektrische tandenborstel

Elektrische tandenborstels verwijderen tot 70% meer tandplak dan gewone tandenborstels. Dat komt omdat ze op een meer efficiënte manier vibreren en roteren.

Spoel je mond

Je mond spoelen is effectief. Spoel je mond bijvoorbeeld met kokosolie om je tanden te beschermen tegen vlekken en om tandplak te verwijderen. Je kunt dit het beste in de ochtend doen wanneer je wakker wordt. De olie neemt de bacteriën op en weekt het vettig laagje (tandplak) dat op je tanden plakt los. Spoel je mond enkele minuten met de olie. Je voelt direct dat je tanden gladder zijn. Spoel je mond goed met water en poets zo nodig je tanden voor verfrissende smaak in je mond. Gebruik hiervoor één eetlepel kokosolie.

Een ander middel om je mond mee te spoelen is met appelciderazijn. Hoewel deze manier minder effectief is dan gangbare whitening methodes, is het wel een van de meest natuurlijke manieren om een witte glimlach te behouden. Het advies is om eenmaal daags je mond te spoelen met 2/3 water, en 1/3 appelcider azijn. Gorgel hiermee een minuut lang.

Je mond spoelen met warm zout water klinkt misschien vies, maar zout water maakt je tanden niet alleen witter, het houdt je tandvlees ook gezond. Zout is een natuurlijk antibacterieel middel en bacteriën zorgen voor tandplak. Als je geen mondwater in de buurt hebt, is het spoelen van je mond met zout een goed alternatief. Zout werkt ook ontsmettend en spoelen met zout helpt ook bij een tandvleesontsteking. Mix een theelepel zout water in een kopje gekookt water. Laat afkoelen en gebruik het als mondwater om te spoelen.

Kauw op kauwgom

Door de kauwbeweging die je maakt bij het kauwen van kauwgom verwijder je niet alleen viezigheid van je tanden, je stimuleert ook nog eens de speekselproductie. Speeksel neutraliseert zuren in je mond en zorgt ervoor dat je tandglazuur in goede conditie blijft. Zorg er wel voor dat je voor suikervrije kauwgom kiest.

Wissel regelmatig van tandenborstel

Vervang je tandenborstel om de drie maanden, of wanneer je ziet dat de haartjes aan het ombuigen zijn en naar beneden gaan hangen. Op het moment is het namelijk niet meer mogelijk om met die tandenborstel je tanden goed te reinigen.

Borstel ook je tong

Laat een frisse adem niet de enige reden zijn om je tong te borstelen. De bacteriën hopen zich op je tong op, wat kan leiden tot verkleuring van je tanden. Gebruik een zachte tandenborstel en maak grote bewegingen vanaf de achterkant van je tong, spoel je tandenborstel om na iedere beweging. Dit zorgt er voor dat de bacteriën niet weer in je mond terechtkomen.

Spoel je mond na het eten van sinaasappels

Citrusvruchten barsten van de vitamine C maar bevatten ook zuur wat zorgt voor het eroderen van je tandglazuur. Hierdoor krijg je sneller vlekken op je tanden. Drink na het eten van een sinaasappel een glas water, zodat je het meeste zuur van je tanden afspoelt.

Wat moet je niet doen?

Baking soda gebruiken

Baking soda, niet te verwarren met bakpoeder, is zuiveringszout wat veelal op internet wordt aangeraden om te gebruiken bij het witten van je tanden. Echter, is baking soda bedoeld om te gebruiken als multi-reiniger voor je huis. De chemische verbinding in dit goedje is een schuurmiddel, bedoeld om vlekken te verwijderen, maar het kan ook schadelijk zijn. Als je het vaker gebruikt, zorgt het er op den duur voor dat ook het glazuur op je tanden afbreekt.

Energiedrankjes drinken

Niet alleen koffie, thee en rode wijn kunnen voor verkleuring zorgen maar het is ook verstandig om geen energiedrankjes te drinken. Het zuur in deze drankjes hebben hetzelfde eroderende effect als het eten van citrusfruit, het verschil is alleen dat je tanden er door energiedrankje mee overspoeld worden. Wil je toch heel erg graag een energiedrankje drinken dan kun je het beste een rietje gebruiken om zo je tanden deels te beschermen.

 

Bronnen: webmd.com

Delen:  
4 reacties op “Wittere tanden zonder te bleken?
 1. Kun je bestaande kronen ook witter maken ?

  Geschreven door Trudy op
 2. Kronen kun je niet bleken.

  Geschreven door Tandor op
 3. het lijkt me lekker om met kokosolie te spoelen. ook zout water lijkt me prettig, maar azijn vind ik eng, het lijkt me zuurder dan fruit, waartegen gewaarschuwd wordt.

  Geschreven door hans op
 4. Twee kiezen zijn erg verkleurd door de amalgaam vulling die er al 40 jaar inzitten. Kan vervangen door witte vulling dit verbeteren en is dit verstandig?Tandarts raadt het af om problemen te voorkomen. Kan bleken die blauwzwarte kleur verminderen?

  Geschreven door Cor op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief