Gele tanden; kun je dat voorkomen?

Gele tanden; kun je dat voorkomen?

Natuurlijke tanden zijn niet spierwit, maar een paar tinten donkerder. Ondanks dat bij de één is de kleur van de tanden wat witter is dan bij de ander willen de meeste mensen niet dat hun tanden verder van kleur veranderen. Dus kun je gele tanden voorkomen?

Tanden en kiezen

Onze tanden en kiezen zijn opgebouwd uit onder andere tandbeen en glazuur. Het tandbeen, ook wel bekend als dentine, is bepalend voor de genetische kleur van je gebit. De kleur van dentine is geel en hoe dikker deze laag is, des te geler het gebit van kleur is. Het glazuur wat daarom heen zit is namelijk nagenoeg doorzichtig, maar geeft wel een witte gloed aan ons gebit.

Oorzaken van tandverkleuring

De oorzaken van een verkleuring van je tanden kunnen verdeeld worden oorzaken waar we wel en waar we geen invloed op hebben. Mogelijke oorzaken van tandverkleuring zijn:

Genen

De kleur van onze tanden is genetisch bepaald, net als de kleurverandering die je in de loop van de jaren kunt krijgen. Je genen bepalen namelijk niet alleen de oorspronkelijke kleur, maar ook de dikte van dentine. Des te dikker deze laag, des te geler je tanden zijn.

Leeftijd

Met het ouder worden slijten onze tanden en zal het glazuur steeds wat meer verdwijnen. Hierdoor komt de kleur van het tandbeen duidelijker naar voren, waardoor de tanden geler worden. Ook komen er kleine barstjes in het dunnere glazuur, waardoor de tanden gevoeliger worden voor uitwendige verkleuring.

Eten en drinken

Door bepaalde voedingsmiddelen en dranken kan het glazuur worden aangetast. Zo laten bepaalde drankjes aanslag achter op je tanden wat uiteindelijk je glazuur binnendringt en voor een kleurverandering zorgt. Voorbeelden hiervan zijn: koffie, thee, rode wijn en cola. Maar ook bepaalde voedingsmiddelen kunnen voor gele tanden zorgen. Zo zorgen zure voedingsmiddelen voor erosie van het glazuur, waardoor deze steeds dunner wordt. Het gevolg is dat het tandbeen duidelijker zichtbaar wordt en dus gelere tanden.

Tandsteen

We hebben allemaal dagelijks met tandplak te maken. Het is namelijk een laagje van etensresten, speeksel en bacteriën op je tanden. Wanneer je niet goed en regelmatig je tanden poetst, dan kan tandplak te lang blijven zitten en dan kan er tandsteen ontstaan. Tandsteen komt het meest voor tussen de tanden en kiezen en op andere plekken die tijdens het poetsen moeilijk bereikbaar zijn en dat kan tot geelverkleuring leiden. Meestal zijn die verkleuringen oppervlakkig, maar ze kunnen wel hardnekkig en lastig te verwijderen zijn.

Medicijnen

Ook het gebruik van bepaalde medicijnen kan leiden tot tandverkleuringen. Het antibiotica tetracycline, kan voor een blijvende verkleuring van binnenuit zorgen. Minocycline is een antibioticum dat tegen acne kan worden voorgeschreven. Eén van de bijwerkingen van dit medicijn is dat het de tanden, ook bij volwassenen, ernstig kan doen verkleuren.

Roken

De nicotine in sigaretten laat een donkerbruine aanslag achter op je tanden. Deze aanslag zorgt niet alleen voor een uitwendige verkleuring, maar ook voor een inwendig verkleuring.

Bepaalde ziekte

Bepaalde ziektes kunnen zorgen voor een verstoring van de ontwikkeling van het gebit. Hierdoor kunnen er bijvoorbeeld afwijkingen ontstaan, zoals een niet optimaal tandbeen en/of glazuur. Het gevolg is dat kleurstoffen uit voedingsmiddelen en dranken sneller het glazuur binnendringen en voor verkleuring zorgen.

Gaatjes

Bacteriën in je mond zetten suikers uit eten en drinken om in een zuur. Dat zuur kan het glazuur op je tanden aantasten en gaatjes veroorzaken. Maat het aangetaste tandglazuur kan ook je tanden doen verkleuren.

Ongeval

Wanneer je tand beschadigd raakt door een ongeval, dan kan het levende deel van je tand (pulpa) geïnfecteerd raken. Wanneer dit pulpaweefsel afsterft, dan kan er een blauwe of geel/grijze verkleuring ontstaan.

Voorkomen van gele tanden?

Voor een deel is het onvermijdbaar dat je tanden van kleur veranderen. Met het ouder worden zal je gebit echt geler worden. Maar er zijn wel oorzaken van tandverkleuring die je zelf wel in de hand hebt. Wat kun je doen om verdere tandverkleuring te vermijden?

 • Poets iedere dag twee tot drie keer je gebit. Daarnaast is het belangrijk om te flossen en te ragen. Tandenstokers is niet voor ieder gebit goed om te gebruiken.
 • Na het drinken of eten van zure dranken of voedingsmiddelen is het verstandig om 45 minuten te wachten met het poetsen van je tanden om beschadiging van het glazuur te voorkomen.
 • Wanneer je rookt, dan is het verstandig om te stoppen.
 • Naast de dagelijkse mondverzorging is een halfjaarlijks bezoek aan je tandarts verstandig voor controle en om je gebit schoon te maken.
 • Drink met mate koffie, thee en rode wijn en drink een glas water direct na het drinken van deze drankjes.
 • Vermijd het gebruik van het antibiotica tetracycline tijdens de zwangerschap en kindertijd, omdat deze tot tandverkleuring kunnen leiden.
 • Let op bij de aanschaf van tandpasta voor kinderen. Het is het best om kinderen tot zes jaar te laten poetsen met een tandpasta met een lage concentratie fluoride van maximaal 500-1000 ppm.

 

Bronnen: Tandartspraktijk de Bouw, Tandheelkunst en NVM Mondygienisten

 

 

Delen:  
11 reacties op “Gele tanden; kun je dat voorkomen?
 1. Vraag: Ook ik heb helaas op mijn 74 ste veel gelere tanden gekregen, maar wat is nu het beste om ze witter te krijgen? Bleken of van die schildjes er voor laten maken?

  M. vr. gr.
  Marjan

  Geschreven door Kokkie op
  • Dat ligt echt aan je gebit wat de beste methode is, dus overleg met je tandarts.
   Bleken en ook composiet deed bij mij niks, dus uiteindelijk is er gekozen voor porseleinen kronen; die verkleuren niet. Ik heb nu een prachtig bekkie 🙂

   Geschreven door Lisa op
   • Kosten ?? (per kroon)

    Geschreven door cornelis op
    • Mijn hele gebit bestaat nu uit kronen. Heb dit ivm kosten in Turkije laten doen. Was evengoed nog 7000 euro (300 euro per kroon, zikonium), maar aanzienlijk minder dan in Nederland (20.000 euro)

     Geschreven door Arthur op
  • Schildjes laten maken. Is wel een kostenpost. En ga goed rondkijken en recencies lezen en/of de tandarts vragen waar de beste cosmetische tandarts zit? Want er is verschil

   Geschreven door Gonna op
 2. Helpt een whittning tandpasta?? Of maakt die het glazuur kapot??

  Geschreven door Go Mountain op
  • Coco’s olie dat is het beste om je tanden mee te poetsen 👍🏼 zorgt op een natuurlijke manier om ze wit te houden weekt tandsteen los en zit geen troep in.. ik poets mijn tanden er altijd mee ben 49 en drink koffie en thee 😉 en ja ik rook slechte gewoonte 😣 maar mijn tanden zijn wel nog altijd mooi wit geen bleek of fluoride tandpasta dat is troep voor je tanden en je hele gezondheid 😉

   Geschreven door Moon op
 3. Ik ben ook nu bijna 74 en goed gezond wel met een yellow bek. Kosten maken om die yellow weg te krijgen hoeft van mij niet. Liever geef ik dat geld aan mijn klein kinderen.

  Geschreven door Vogel op
 4. Bleken van de tanden, is dit schadelijk voor je tanden?
  Vallen ze hierdoor vroeger uit?
  Wat zijn de nadelen ? Indien niet kan een gewone tandarts dit aanpakken?

  Geschreven door alias op
 5. 1x per week poetsen met backing soda!

  Geschreven door Anoniem op
 6. Ik poets iedere dag met backing soda al jaren sinds 3 jaar een nieuwe tandarts (andere woonplaats )en er hoeft geen tandsteen weg gehaald te worden hij vind het zo mooi schoon😃

  Geschreven door Kikki op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief