Whitening tandpasta; werkt het wel of niet?

Whitening tandpasta; werkt het wel of niet?

Steeds vaker kun je tandpasta’s kopen die beloven je tanden witter te maken. Het lijkt er op dat ieder merk minimaal één whitening-variant in het assortiment heeft. Nu is natuurlijk de vraag, werken die whitening tandpasta’s nu wel of niet?

Oorzaken van verkleurde tanden

Er zijn een aantal redenen waarom tanden geel zijn, worden of lijken:

 • Ze zijn helemaal niet geel, maar je vergelijkt het met een sterk gebleekt gebit.
 • Witte vullingen kunnen gaan verkleuren.
 • Een slechte mondhygiëne.
 • Tanden waar een gaatje (cariës) in zit kunnen verkleuren.
 • Tandsteen.
 • Tanderosie.
 • Roken.
 • Kleurstoffen uit voedingsmiddelen en drankjes.
 • Terugtrekkend tandvlees; de wortel komt bloot te liggen en die is geel.
 • Leeftijd.
 • Gebruik van bepaalde medicijnen.
 • Bepaalde drankjes, waaronder koffie, thee, rode wijn en cola.
 • Bepaalde spoelmiddelen.
 • De tanden zijn van zichzelf gewoon geel, het zit in je genen.

Hoe werken whitening tandpasta’s?

De meeste whitening-tandpastas bevatten microdeeltjes die de gele aanslag, veroorzaakt door voedingsmiddelen, kunnen verwijderen. De microdeeltjes doorbreken de aanhechting van deze aanslag, zodat je deze gemakkelijker ervan af kunt poetsen. Je zou kunnen zeggen dat ze de natuurlijke witheid van de tanden terugbrengen. Het is dus niet zo dat whitening tandpasta’s de tanden bleken.

Door regelmatig gebruik te maken van deze tandpasta’s kun je vlekken die veroorzaakt worden door voedingsmiddelen verminderen. Echter, wanneer de verkleuring dieper gaat dan de bovenste glazuurlaag, dan zijn whitening tandpasta’s niet effectief.

Testen van whitening tandpasta’s

In een onderzoek van de consumentbond hebben 30 mensen, 30 dagen lang gepoetst met 12 whitening tandpasta’s en 2 reguliere tandpasta’s. Na iedere ronde waren er tandartsen die de kleur van de tanden op basis van een standaardschaal voor tandkleur beoordeelden. Na de periode van 30 dagen oordeelden de tandartsen dat van 26 van de 420 testers (30 mensen testten 14 tandpasta’s) de tanden 1 of 2 tinten lichter waren geworden.

Bij de meeste tandpasta’s waren er geen of maar 1 of 2 proefpersonen (van de 30) bij wie de tanden iets witter waren geworden. Evenveel als bij de 2 normale tandpasta’s die in de test meededen, waarbij telkens 1 proefpersoon iets wittere tanden kreeg.

Naast de kleur werd ook de helderheid van de tanden bekeken. Hier schommelde de resultaten. Zo liet de meest effectieve tandpasta’s op het punt helderheid bij 60% van de proefpersonen een verbetering zien. De minst effectieve liet bij 23% van de proefpersonen een verbetering zien.

Op basis van deze resultaten zegt de Consumentenbond geen positief oordeel te kunnen geven. De maatstaf is dat een product minimaal bij meer dan de helft van de deelnemers moet werken.

Optisch wittere tanden

Sinds een paar jaar bestaan er tandpasta’s op de markt die een blauwe kleurstof bevatten. Die kleurstof maakt je tanden optisch witter: blauw-witte reflectie maakt dat je tanden er veel witter uitziet. De kleurstof heeft wel een onmiddellijk, maar geen blijvend effect. Zo verdwijnt de stof door te eten, drinken en poetsen. Volgens een tandarts en docent aan het Academisch Centrum Tandheelkunde kan dit in principe geen kwaad. Wel geeft hij aan dat één van de ingrediënten alcohol is. Dan kan de tanden wat uitdrogen, waardoor de tanden gevoeliger van worden. Tevens zit er vaak Mica in. Dat zijn kleine glimmertjes, fijne kristallen die ook in tandpasta zitten om het meer te laten schitteren.

Tanden laten bleken

Wil je toch je tanden laten bleken, zorg dan voor een goede voorlichting. Het is verstandig om eerst met je tandarts te overleggen, voordat je je tanden laat bleken. Hij of zij kan kijken of jouw gebit geschikt is om te bleken. Dat is namelijk lang niet altijd het geval, bijvoorbeeld bij vullingen. Het is sowieso verstandig om er voor te kiezen om je tanden te laten bleken bij de tandarts.

Conclusie

Ondanks het feit dat whitening tandpasta’s niet echt werken, zijn het geen slechte tandpasta’s. Zolang er maar fluoride in zit, kan het geen slechte tandpasta zijn. Alle whitening tandpasta’s die in het onderzoek van de Consumentenbond gebruikt zijn bevatten fluoride. Echter, het percentage fluoride verschilde wel sterk van merk tot merk.

 

Bronnen: tandarts.nl, rtlnieuws.nl, consumentenbond.nl en dentalinfo.nl

 

Delen:  
19 reacties op “Whitening tandpasta; werkt het wel of niet?
 1. Fluoride is toch giftig?

  Geschreven door Gerardus op
  • Ja uit onderzoeken vakliteratuur zei de orthodontist van onze kinderen dat het kanker veroorzaakt. Onze tandarts was het hiermee niet eens en zei dat het je tanden tegen gaatjes beschermd. Is natuurlijk de vraag wat belangrijker is. Ik deel de mening van de orthodontist.

   Geschreven door Yvette op
 2. Fluoride is giftig, erg slecht voor onder andere de schildklier.

  Geschreven door May op
  • Fluoride is helemaal niet giftig. Dit is weer zo’n fabeltje die door een groep mensen wordt verspreid. Net zoals het fabeltje dat vaccinaties slecht voor je zijn en bv autisme veroorzaken. Ongelooflijk dat mensen dit blijven geloven.

   Geschreven door Jon op
   • Helemaal mee eens!

    Geschreven door X op
    • Dit heeft niks te maken met in geloven. Er is onderzoek naar gedaan!

     Geschreven door Yvette op
     • Ik gebruik ook tandpasta met fluor met mate klein beetje op tandenborstel. Fluortabletjes zijn niet voor niks uit de handel genomen voor kinderen.

      Geschreven door Yvette op
  • Ik ben het niet helemaal eens met deze uitspraak. In de mate waarin fluoride voorkomt in tandpasta is het bijna onmogelijk om schadelijk te zijn. Er zitten maar een paar PPM fluoride in zoveel gram tandpasta.

   Geschreven door Alias op
 3. Is het mogelijk ook kronen te bleken.

  Geschreven door Vicky op
 4. Tip: over fluoride: lees het boek de Water geuzen van Hans Molenberg maar eens! Dan lees je over de werking van fluoride! Fluoride is een afvalproduct van aluminium en doet weinig preventiefs!

  Geschreven door Anoniem op
  • zonder poetsen is ook prima als je ervoor kan zorgen 2 keer daags je mond 100% plaque vrij te krijgen + dagelijks gebruik van stokers. Maar tot nu toe heb ik iedereen die getopt is met het gebruik van fluoride aan de lopende band in de stoel vanwege de grote hoeveelheid cariës.. binnen 5 jaar heb je spijt De kosten zijn niet te overzien van vullingen maar wortelkanaal behandelingen. Dus misschien erover na te denken vooraf een spaarpot aan te maken en te vullen als je graag wilt stoppen met het gebruik van fluoride

   Geschreven door X op
  • goed zo

   Geschreven door Anoniem op
 5. Heb zelf een merk gevonden die mijn tanden zichtbaar witter hebben gemaakt maar je kunt je tanden ook bleken met aardbeien. De pulp kun je daarna natuurlijk gewoon doorslikken. Heb je meteen een dosis fruit binnen

  Geschreven door Elly op
  • Welk merk ?

   Geschreven door Sofie op
 6. Welk merk is dat die je tanden wel witter maken?

  Geschreven door Maria op
 7. CHLOOR ??

  Geschreven door Gekkie op
 8. Tanden bleken met aardbeien, aardbeien bevatten zuren die je glazuur oplossen inclu de suikers die erin zitten. Waarna je daarna je tanden gaat poetsen om de zuren er nog maar eens goed in te poetsen. Dan blijft er na jaren gebruik geen tand meer over en zijn je tanden gevoeliger dan ooit

  Geschreven door Tand op
 9. Bicarbonaat theelepel en een beetje citroen mixen in een potje met tandpasta en poetsen. Niet te vaak, ook niet echt gezond voor je tanden, gevoelig worden ze er door!

  Geschreven door Cey op
 10. fluoride is wel degelijk schadelijk ook vaccinatie het maakt je afweer systeem zwak en dat is de bedoeling

  Geschreven door marianne op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief