Osteoartritis, een vorm van artrose

Osteoartritis, een vorm van artrose

Osteoartritis is de meest voorkomende vorm van artritis. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), heeft 28% van de wereldbevolking last van deze aandoening. Een aandoening die veel impact op het dagelijks functioneren van iemand kan hebben. Maar met een vroegtijdige diagnose kan de ziekte worden vertraagd. Wat zijn de symptomen van osteoartritis?

Wat is osteoartritis?

Osteoartritis is een vorm van artrose. Hierbij slijt het kraakbeen in een gewricht langzaam. De belangrijkste functie van kraakbeen is om de wrijving tussen bewegende gewrichten te verminderen. Het gevolg van kraakbeen dat langzaam slijt, is dat er meer wrijving ontstaat en de gewrichten kunnen dan niet meer soepel bewegen.

Maar het kan er ook voor zorgen dat het bot van het gewricht dikker of harder wordt en dat er nieuwe stukjes bot gevormd worden. Dit zijn allemaal automatische reacties van het lichaam, op het niet soepel bewegen van de gewrichten en de botten in de gewrichten.

Het gevolg kan ook zijn dat de vorm van het bot verandert, waardoor er ontstekingsachtige veranderingen kunnen ontstaan in de weke delen rond de gewrichten, zoals in de spieren, pezen, kapsels en gewrichtsbanden. Osteoartritis komt het meeste voor in de handen, vervolgens in de voeten.

Cervicale osteoartritis is osteoartritis van de halswervels. Daarbij slijt het kraakbeen in je nek en kunnen je wervels beschadigd raken.

Symptomen van osteoartritis

Wanneer je last hebt van osteoartritis, dan heb je vooral last van pijnlijke en stijve gewrichten. Je merkt dat je je gewrichten niet meer zo soepel kunt bewegen. In de meeste gevallen zijn deze symptomen in de ochtend het sterkst aanwezig. Dit noemen we ochtendstijfheid. Vaak is er sprake van ochtendstijfheid, omdat in de ochtend het gewricht dan nog ‘warm moet worden’ en dus nog meer moeite heeft om soepel te bewegen. Echter, ook aan het eind van de dag kan men extra pijn en stijfheid ervaren.

Bij cervicale osteoartritis kun je last krijgen van pijn in je nek. Deze pijn kan uitstralen naar de schouders of de schouderbladen, waardoor je ook daar pijn kunt voelen. Daarnaast kun je een gevoel van stijfheid van de nek ervaren. Wanneer de beschadigde wervel druk uitoefent op het ruggenmerg en de zenuwen die naar de armen en handen leiden, dan kun je ook last krijgen van gevoelloosheid in de nek en schouders.

De oorzaken van osteoartritis

Er zijn verschillende factoren die osteoartritis kunnen veroorzaken:

 • Ongeluk of trauma
  Wanneer osteoartritis bij jongere mensen voorkomt, dan is dat vaak het gevolg van een trauma of ongeluk. Als gevolg van dit trauma of ongeluk kan het kraakbeen beschadigen, waardoor er osteoartritis ontstaat.
 • Verkeerde houding
  Daarnaast kan men tevens osteoartritis krijgen door een verkeerde houding. Deze verkeerde houding kan zijn bij het liggen, zitten of staan.
 • Erfelijkheid
  Maar ook erfelijkheid kan een rol spelen bij het ontstaan van osteoartritis. Wanneer er familieleden zijn die aan osteoartritis lijden, dan is de kans groot dan andere familieleden ook last krijgen van deze aandoening.
 • Ouderdom
  In veruit de meeste gevallen is osteoartritis het gevolg van ouderdom. Ons kraakbeen kan slijten als gevolg van het ouder worden. Dit is een natuurlijke ontwikkeling in het proces van ouder worden, die helaas niet tegen te houden is.
  Cervicale osteoartritis kan veroorzaakt worden door een te zware belasting. Denk hierbij aan het bijvoorbeeld verkeerd tillen van een zwaar voorwerp.

Behandeling van osteoartritis

Afhankelijk van de ernst van de aandoening kan er gekozen worden voor:

 • Medicijnen
  Als je osteoartritis hebt, krijg je waarschijnlijk ter behandeling van de pijn van je huisarts pijnstillers voorgeschreven. Bijvoorbeeld paracetamol of een NSAID (zoals ibuprofen), kan goed helpen tegen de pijn in je nek.
 • Hyaluronzuur
  De injectie van een basisbestanddeel van kraakbeen, een dikke vloeistof in het gewricht kan zeker in de beginstadia duidelijke invloed hebben op de pijn. Een operatie kan hiermee soms worden uitgesteld.
 • Fysiotherapie
  Afhankelijk van de ernst van de osteoartritis, kan fysiotherapie een operatie helpen voorkomen.
 • Operatie
  Wanneer er sprake is van ernstige osteoartritis dan kan een operatie een oplossing zijn. Hierbij wordt er dan een nieuw gewricht geplaatst.

Wat kun je zelf doen?

Om de klachten van osteoartritis wat te verminderen, word je aangeraden om:

 • Blijf bewegen
  Het is aangetoond dat het regelmatig bewegen, met stretchoefeningen en spierversterkende oefeningen kan leiden tot een vermindering van de pijn. Zorg er wel voor dat je een goede balans vindt tussen rust en met mate bewegen. Daarnaast is het verstandig om geen extreme sporten te gaan doen.
 • Niet te veel rust
  Rust is wel belangrijk, maar wanneer je te veel rust, dan wordt de stijfheid namelijk erger. Rust je te weinig, dan raakt je lichaam overbelast en komen de klachten van osteoartritis nog meer naar boven.
 • Let op je gewicht
  Overgewicht zal de slijtage kunnen versnellen. Let daarom op je gewicht, en wanneer er sprake is van overgewicht probeer dat het overtollige gewicht kwijt te raken. Wanneer je dit lastig vindt, dan kan je huisarts of een diëtist je hierbij helpen.
 • Warmtebronnen
  Warmte in de vorm van een kersenpit of een infrarood lamp kan ervoor zorgen dat de pijnklachten minder worden.

 

Bronnen: fysiodouma.nl en reumanederland.nl

Delen:  
23 reacties op “Osteoartritis, een vorm van artrose
 1. geachte dokter ,zo als u weet is artrose te genezen al jaren ,maar dan 10 jaren al ,de rede van het niet genezen hier van ,,,geld ,,, in het beleid van nu wordt er zeer veel geld verdient ,bij behandeling geen inkomsten meer van,,

  Geschreven door corstiaan op
  • Kunt u aangeven hoe artrose volgens u te
   genezen is?

   Geschreven door MLD op
  • Corstiaan, bedoel je door betere voeding? Bepaalde voeding schrappen en andere toevoegen? Vertel!!

   Geschreven door Bea op
  • zou u mij dan kunnen vertellen hoe artrose in de nek te genezen is? Ik ben nog maar 47 en heb dit al een jaar of 10. Ik ben die pijn zo vreselijk zat en de medicatie
   ook, ik word er stond en emotioneel van. IK wil zo graag gewoon lekker mezelf zijn.

   • ik leef met je mee
    sanne ik heb ook zoveel pijn
    ik zie het leven ook niet meer zitten
    heb op door depijn

    Geschreven door anne op
 2. Ik werk nu al 40 jaar in de wegenbouw en heb vaak te maken met gewichten en rare houdingen, trekken en sleuren. Ik bej nu 58 jaren oud en bij mij is er geen slijtage van gewrichten te bespeuren. Het jaarlijks medisch onderzoek weet niet goed hoe dit mogelijk is. Ik beweeg heel veel, doe niet aan sport en let goed op mijn houding bij het tillen van zware lasten. Gevolg ook nog geen hernia te bespeuren. Klinkers leggen, borduren van 120 kg plaatsen, kassei, zware tegels, noem maar op. Jongere kollega’s hebben wel slijtagesymptomen.
  Hoe is het dan mogelijk vragen de dokters zich af.
  Gewoon, ik neem al vana f mijn 40ste elke dag glucosamine tabletten en magnesium, nooit niet overgeslagen. Gevolg, geen slijtave, soepelder bewegen, de spieren moeten niet te hard trekken om mijn scharnieren zeg maar in beweging te krijgen. Dus zelden overbelast en dus nooit naar de dokter of kinésist. Ik draag bij tot de ziekteverzekering maar dan voor de anderen eigenlijk.
  Dokters schrijven de glucosaminetabletten zelden voor, zij geloven er niet in, ik ben het levende bewijs dat het wel degelijk helpt tegen slijtage van gewrichten.
  Voor mensen die sporten en zware lasten moeten tillen is er niks beter dan dit.
  Ik wil mij wel eens laten onderzoeken op slijtage door dokters die dit niet kunnen geloven. Bel 0468 34 95 16 of mail mij op willemcoremans@ hotmail.com

  Geschreven door Anoniem op
  • Hele goeie tip Willem DANK JE!!

   Geschreven door leetje op
  • Goedemorgen Willem
   Ik werk al 45 in de huishouding vaak ook gebouwen .
   Ik slik calcium magnesium een goed supplement ook magnesium citraat exstra
   Tevens jaren Glucosamine pillen gebruikt , bij mij totaal geen effect niks zelfs.
   Ik heb verzakte ruggenwervels en reuma en heftige pijn dag en nacht .
   Niet bij iedereen slaat dit aan .
   Ik ken diverse mensen die zwaar werk hebben gedaan en niks mankeren.
   Soms gewoon een sterk lichaam en genen en een kwestie van geluk .

   Geschreven door Jolanda op
   • Misschien te laat mee begonnen of niet blijven innemen? Niet ?

    Geschreven door Anoniem op
   • Jarenlang heb ik deze pijn ook gehad, met name door de overgang, gebruik nu MSM (natuurlijke pijnstiller) in combinatie met glucasamine in mijn geval voorgeschreven door mijn overgangsconsulente en ik heb serieus 80% minder pijn!

    Geschreven door ikke op
  • Artsen weten veel over ziektes en weinig over gezondheid. Voor bijna iedere ziekte hebben zij een pil, zij hebben niets om gezond te blijven.

   Geschreven door Willem op
   • Artsen moeten veel meer samenwerken met natuurartsen.

    Geschreven door tt op
 3. Geweldig Wllem, ik ga glucosamine ook eens
  proberen. Hartelijk dank voor de tip. Nell

  Geschreven door Nell. op
 4. Ik ben nu 59 jr werk af mijn 14e als dakdekker en ben ben van top tot teen versleten ernstige vorm van artrose in rug schouders voeten knieen ellebogen nek handen mijn grootste zorg zeker omdat ik zelfstandig ben inmiddels 18 jr wat is er van me over als ik met pensioenmag ben er niet gelukkig mee.

  Geschreven door pieter op
 5. Ik werd na mijn zestigste door iemand attent gemaakt op de glucosamine omdat ik al langer rug- en nekklachten had waarvoor ik medicijnen kreeg die niet hielpen. Had er nog nooit iets over gehoord. Vanaf toen ben ik de glucosamine chondroïtine dagelijks gaan gebruiken. Heeft even geduurd tot ik de werking ervan ervaarde en de klachten niet meer verergerden. Helaas wordt dit niet door mijn verzekering vergoed. Nu, op mijn 81ste ben ik niet klachtenvrij maar is het leven zeer acceptabel. Met 2dd glucosamine Chondroitine met magnesium en dagelijks meedoen met Nederland in beweging hoop ik nog lang en met weinig pijn van het leven te kunnen genieten.

  Geschreven door Anoniem op
 6. Kunt u aangeven hoe artrose volgens u te
  genezen is?

  Geschreven door MLD op
 7. Iemand sl eens Groenlipmossel gebruikt? Onze hond staat nooit meer stram op sinds ze dit krijgt. Ook voor mensen lijkt dit heel goed te werken.

  Geschreven door Debby op
 8. eet niet zoveel vlees,kip,vis dit zijn dode eiwitten ,richten veel schade aan,daar komt waarschijnlijk alle reumas uit voort

  Geschreven door Tiny Jansink op
  • Leuk al die mensen die denken meer te weren dan wetenschappers al jaren onderzoeken. Als het zo eenvoudig zou zijn..

   Geschreven door Debster op
 9. Ik heb Artrose in beide duim gewrichten, opgelopen tijdens mijn werk als kok, zware koekenpannen in beide handen omschudden continu van warm naar koud water en omgekeerd. Ben nu gepensioneerd maar nog steeds aardig creatief en heb dus van leder en klitteband een kleine duimspalk gemaakt. Resultaat is dus dat mijn rechter duim weer normaal zonder pijn functioneert en ik die spalk voor die duim niet meer gebruik, ook mijn linker duim functioneert steeds beter zonder pijn. Ik slik al door mijn hartfalen en diabetes 30 tabletten per dag dus nog meer zag ik niet zitten. Dus je ziet het kan ook zonder tabletten. Die spalken kostten mij aan materiaal 2,50 per stuk.

  Geschreven door Ivan Chapka/Иван Шапка op
 10. Oh ja dat vergeet ik nog, @Tiny Jansink het is niet het pure vlees van kip, rund, varken, lam of vis wat kwaad kan (mits matig gegeten) het is het bewerkte vlees in o.a. diverse worstsoorten wat niet goed is. En ook in alles maar dan ook alles zit het witte vergif suiker, tot tegenwoordig in hoge mate (zelfs meer dan 10% in zoetzure augurken) Daar moet je op letten. Ik zelf eet dus alleen gefermenteerde Poolse(kwaszone = gefermenteerd) of Russische augurken en van de NL merken Kesbeke zit ook geen suiker in. Ik fermenteer ook zelf augurken en zuurkool.

  Geschreven door Ivan Chapka/Иван Шапка op
 11. wat mij goed helpt is jointcare van plantina daar zit alles in wat je nodig hebt tegen stijfheid van gewrichten.
  je kan op internet lezen wat er in zit.Mij bevalt het uistekend.

  Geschreven door Daantje op
 12. Bedankt Willem ik ga het nu ook proberen

  Geschreven door Rolina op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief