Daarom slaap je ’s nachts niet door

Het liefst slapen we de hele nacht lekker door. Dan pas hebben we pas het gevoel dat we goed hebben geslapen. Maar hoe vaak lukt jou dat? Is het eigenlijk erg om ’s nachts wakker te worden?

Veel mensen stellen de zich de vraag, of dat het normaal is om ’s nachts wakker te worden. Volgens onderzoek is het volkomen normaal om ’s nachts wakker te worden. Wij mensen slapen namelijk in fasen.

Wat is slaap?

De mens heeft slaap nodig. Slaap is essentieel voor het lichaam en de geest om te kunnen herstellen van de dag. Alle indrukken van die dag worden tijdens onze slaap verwerkt, onze spieren ontspannen en ons lichaam maakt tijdens de slaap meer nieuwe cellen en afweerstoffen aan, dan wanneer we wakker zijn.

Een slaapcyclus bestaat uit vijf fasen en duurt zo’n 90 tot 120 minuten. Gemiddeld wordt de hele slaapcyclus zo’n drie tot vijf keer per nacht doorlopen.

Een gezonde slaap doorloopt de volgende vijf fasen:

  • Non-rem fase
    De slaap begint met de ‘doezelperiode’ waarin je gedachten hun eigen weg gaan.
  • Sluimerfase
    De sluimerfase is de overgangsfase tussen waken en slapen. De oogbeweging wordt trager. Je hebt moeite je ogen open te houden en valt je uiteindelijk in slaap. De hersenactiviteit neemt langzaam af.
  • Lichte slaap
    In deze fase begint de slaap, maar deze is nog heel licht. Je wordt niet meer van elk geluid wakker, maar je kunt wel heel makkelijk gewekt worden.
  • Diepe slaap
    Dit is de fase van de echte diepe slaap, waarin de ademhaling en hartritme dalen tot het laagste ritme. Als je uit deze slaap gewekt wordt ben je gedesoriënteerd en heb je even tijd nodig om je te realiseren waar je bent. Deze fase zorgt voor het fysieke herstel.
  • REM-slaap
    Ongeveer anderhalf uur na het inslapen, begint de REM-slaap (Rapid Eye Movement) die we ook kennen als de droomslaap. Deze slaap is wat lichter dan de diepe slaap, je ogen bewegen snel heen en weer, je hartslag en lichaamstemperatuur gaan omhoog. Wanneer je tijdens de droomslaap gewekt wordt, herinner je meestal je droom nog.

Na iedere REM-slaapfase ontwaak je soms kort (vaak onbewust), en begint de hele slaapcyclus weer van vooraf aan tot dat het tijd is om wakker te worden.

’s Nachts wakker worden is dus niet het probleem. Het wordt pas een probleem, als je niet gemakkelijk weer in slaap valt of wanneer je wel heel vaak ’s nachts wakker wordt.

Oorzaken van vaak wakker worden kunnen zijn:

Plassen

Bij de meeste mensen in dit waarschijnlijk de meest voorkomende oorzaak van wakker worden. Het blijkt dat 44% van de mannen en vrouwen tussen 20 en 40 tenminste één keer, en 18% zelfs meer dan één keer per nacht wakker wordt om te moeten plassen. Wanneer je in de avond veel drinkt, dan is het logisch dat je er ’s nachts uit moet om te plassen. Maar als je niet te veel voor je gaat slapen drinkt, en je moet er toch twee keer of meer uit om te gaan plassen dan is dat een ander verhaal. Er zijn mensen die zweren bij het voor het slapen gaan drinken van een klein glaasje water met wat (zee)zout erin. Zij zijn ervan overtuigd dat dit je kan helpen om ’s nachts wat meer vocht vast te houden zodat je er niet te vaak uit hoeft. Wanneer je hier niet in gelooft dan kan je huisarts je wellicht verder helpen.

Te warme slaapkamer

Een te warme slaapkamer kan er niet alleen voor zorgen dat je moeilijk in slaap valt. Het kan er ook voor zorgen dat je moeilijk in slaap blijft. Dat kan liggen aan de temperatuur van de kamer, je beddengoed en/of wat je aan hebt. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen, om de perfecte slaapomgeving te creëren. Het is vooral belangrijk om je slaapkamer koel te houden. Een temperatuur van zo’n 16 tot 18 graden is de ideale slaaptemperatuur. Je kunt ook een warme douche of een warm bad nemen voor je gaat slapen. Daarna zal je temperatuur dalen, wat je hersenen associeert met slapen. Wanneer geluid van buiten of van je partner de reden is dat je vaak wakker wordt dan zijn oordopjes wellicht een uitkomst.

Alcohol

Het is gebleken dat een glas wijn voor het slapengaan je sneller in slaap laat vallen, maar het verslechtert de kwaliteit van je slaap aanzienlijk, waardoor je ’s nachts vaker wakker wordt. Onder invloed van alcohol is het moeilijker om in de REM (Rapid Eye Movement) slaapfase te komen. Die REM-slaap is nu juist de fase waar je het meest van uitrust. Je slaapt er dus onrustiger door en je hebt meer kans om wakker te worden. Probeer om een paar uur voor je gaat slapen geen alcohol meer te drinken, zodat je lichaam nog de tijd heeft om de alcohol af te breken.

Verkeerd snacken

Als je vlak voor het slapen verkeerd gaat snacken, dan kan dat je slaap behoorlijk verstoren. Wanneer je lekker aan de chips gaat, dan zorgen de geraffineerde of snelle koolhydraten voor een snelle stijging van je bloedsuikerspiegel, waarna je lichaam insuline aanmaakt om de suikerspiegel weer normaal te krijgen. Daardoor daalt je bloedsuiker en komen de stresshormonen cortisol en adrenaline vrij. Dat laatste helpt je niet echt om rustig te slapen. Wil je toch nog snacken voor je gaat slapen? Eet dan iets licht verteerbaar en vermijd pikante, zoute en vette voeding.

Te veel cafeïne

We weten allemaal dat door cafeïne te drinken je moeilijker in slaap kan vallen. Maar wat veel mensen niet weten is dat het ook invloed heeft op de kwaliteit van je slaap. Cafeïne heeft namelijk een halfwaardetijd van drie tot vier uur, wat betekent dat het je lichaam evenveel tijd kost om de helft van je cafeïne-inname af te breken. Kortom, het kan zijn dat je de gevolgen van cafeïne uren later nog steeds voelt. Voor de mensen die er gevoelig voor zijn, is het advies om minstens 6 uur voor het slapen gaan geen cafeïne houdende dranken meer te drinken.

Hormonen

Hormonen hebben een sterke invloed op het slaapritme en slaappatroon. De menstruale cyclus, zwangerschap en de menopauze veroorzaken hormonale veranderingen. Het gevolg kan zijn dat je ’s nachts niet goed door kunt slapen. Zo kan een verminderde oestrogeenproductie ervoor zorgen dat je opvliegers krijgt waardoor je ’s nachts wakker kan worden. Wanneer je erg veel last hiervan hebt dan kan je huisarts je misschien helpen.

 

Bronnen: independent.co.uken slaapcentrum.slingeland.nl

Delen:  
24 reacties op “Daarom slaap je ’s nachts niet door
  1. Ik wil graag reageren op een wijd verbreid misverstand nml wakker worden omdat je moet plassen. Dat is niet waar.
    Iedereen die vaak wakker wordt ’s nachts, slaapt ook wel eens een nachtje door(meestal na veel fysieke inspanning).
    Wordt je dan ’s morgens in een nat bed wakker? Neen! Je blaas verzameld keurig de urine tot je wakker wordt en dan moet je meteen.
    Je wordt dan ook niet wakker omdat je moet plassen, je wordt wakker en DAN moet je plassen.

    Geschreven door Madmum op
    • Ik ben het met jou eens. Ik moet tig keer per nacht plassen. Maar ik wordt wakker omdat ik pijn heb (fibromyalgie) en als ik eenmaal wakker ben dan voel ik aandrang om te plassen. En kan dan niet meer slapen voordat ik geplast heb. Ben nu in de overgang vandaar dat het zo vaak is.

      Geschreven door Anouchka op
      • Dat heb ik ook , weet niet meer welke houding ik dan kan liggen en dan ook de aandrang van het plassen . Heel vervelend want ik ben incontinent , dus redt vaak net de toilet omdat opstaan heel pijnlijk is en ik super stijf ben
        Maar wil ook niet 24 uur continentiematria gebruiken …. gewoon niet fijn

        Geschreven door Anoniem op
  2. Nou ik word anders vaak wakker, van de pijn! Omdat ik heel erg moet plassen.
    Daar word ik echt wel door gewekt.

    Geschreven door Ferry op
  3. 2 borrels doen voor mij wonderen , slaap de hele nacht lekker door terwijl ik anders zeker 1 of 2x eruit moet om te plassen !

    Geschreven door Marc op
  4. Madmum, ik denk dat jij misschien wel gelijk hebt!

    Geschreven door Van den Bergh Johan op
  5. Het feit dat Madmum volgens mij gelijk heeft, betekent natuurlijk niet dat het bij niemand anders zou kunnen zijn. Als ik ’s nachts wakker word, duurt het vaak uren voordat ik eeer in slaap val. Als ik er aan denk, doe ik de ademhalingsoefening die enkele maanden geleden op deze website is beschreven. Helpt vaak onmiddellijk.

    Geschreven door TheoDeed op
  6. Niemand is hetzelfde… Pas nog dronk ik thee ’s avonds voor het naar bed gaan, schijnt gezond te zijn. Ik moest er wel tien keer uit om te plassen. Ik werd wakker van de druk op mijn blaas en niet andersom en had geen idee waarom dat was ineens. De volgende avond dronk ik weer een glas thee met hetzelfde resultaat. Daar ben ik dus maar mee gestopt.
    Vaak moet ik er ’s nachts wel een keer uit maar dat is normaal. Meestal drink ik wel een biertje, of twee, ’s avonds. Geen probleem en ik ben dik over de zeventig.

    Geschreven door Francor op
    • In thee zit theine zoals in koffie cafeine aanwezig is.
      Het is de theine die er voor zorgt dat je moeilijker in slaap valt.

      Geschreven door Peter Stuyvaert op
  7. En wat dan met mannen met prostaatproblemen?
    Als je blaas gevuld is dan gaat je hersenknobbel je wakker maken. Vol is vol.
    Zoek maar eens op , mannen en prostaat die s’nachts meermaals moeten opstaan. De blaas vult zich en door de vergrote prostaat ga je meermaals moeten plassen

    Geschreven door Alain op
  8. Ik slaap in een erg koude kamer met het raam open zomer en winter.
    Dus veel frisse lucht.
    Draag geen kleren zodat het lichaam goed kan af koelen.
    Wel een zeer goed dekbed zodat je niet te koud word.
    Ik slaap dan prima,,

    Geschreven door Harry op
  9. Ik heb even moeten nadenken over de oplossing van dit probleem. Ik heb 3 suggesties, die alledrie in een keer gedaan kunnen worden. Slapen is iets van het onderbewustzijn. Als je iets tegen jezelf zegt, gelooft je onderbewustzijn dat.
    1) De ademhalingsoefening die op deze pagina’s beschreven staat, enkele weken geleden, is een sein naar het onderbewuste om te gaan slapen.
    2) Zeg tegen jezelf: ga slapen. Je onderbewustzijn gelooft je.
    3) Ban je gedachten uit. Zodra je ergens aan begint te denken: niet aan denken, en ook daaraan niet (aan het niet denken).
    Na twee drie nachten weet je lichaam dat je moet gaan slapen.
    Zelf heb ik een periode gehad van 9 maanden waarin ik niet kon slapen tot ik nr 2 toepaste.
    Ik wens je heel veel succes.

    Geschreven door TheoDeed op
  10. Sinds ik 50 ben geworden slaap ik zeer slecht! 5 tot 10 keer eruit om te plassen,draaien tot ik er gek van wordt en nu er ook nog een verrekte nek/spier bij!Ook snurkt mijn nieuwe partner als een nijlpaard en vraag ik mij af of ik ooit nog een nachtje zal doorslapen! Pffff wat een hel.

    Geschreven door Janet op
    • Lieve Janet, Ga lekker apart slapen meid. Zal zeker schelen. Hij zal dat niet willen, want als een man ergens zelf geen last van heeft dan is er geen probleem. Maar jou gezondheid komt anders in he gedrang. En die is belangrijker dan je kerel. De overgang is een bitch. En moeilijk genoeg. Ik ben weer aan de pil gegaan en de overgangsklachten zijn toen verbetert. Als ik een woelwater aanval heb dan ga ik even een puzzel op mijn telefoon doen. Sudoku’s of zo. Logic Games is erg goed. Dat helpt ook heel erg bij het moelijk inslapen en piekeren.

      Geschreven door Anouchka op
      • Zo Anouchka, slechte ervaring met mannen?

        Geschreven door Sjaak op
      • Anouchka, waarom ga je er van uit dat de partner van Janet een man is? Verder is je mening over mannen zoals je die ventileert ook niet geheel vrij van vooroordelen.

        Geschreven door Jos, 63 jaar op
  11. ‘Vijf tot tien keer eruit’ dan is er iets aan de hand waarvoor je absoluut naar de dokter moet. Snurken: een licht porretje doet vaak wonderen. Zo niet, in een andere kamer gaan slapen.
    Daarna wat ik bij deejee gezegd heb. Als je partner bij het porretje even ophoudt met snurken, ben jij al in slaap gevallen voor hij weer begint.

    Geschreven door TheoDeed op
  12. Waar vind ik die ademhaling oefeningen? Ik kan ze niet vinden.

    Geschreven door elsa op
  13. ik slaap anderhalf uur en ben dan wakker na een half uur of meer slaap ik weer anderhalf uur dan lig ik weer lang wakker zo word ik 7 keer per nacht wakker mijn slaapkamerraam staat altijd open
    Ik heb s’nachts veel pijn ik denk artrose

    Geschreven door Diana op
  14. Heeft iemand weleens de cbd olie gebruikt voor te slapen? Ik ben erg benieuwd of dit van invloed kan zijn.

    Geschreven door petra op
  15. beste Petra, wat is cbd olie? als het werkt, wil ik het wel eens proberen…

    Geschreven door 0704kitty op
  16. Ik gebruik droomsap van dromenwinkel.nl Het kan voorkomen dat ik dan nog wel eens niet slaap maar over het algemeen werkt dit middel prima. Veel mensen in mijn kennissenkring gebruiken het.

    Geschreven door Feja op
  17. ik gebruik cbd en slaap er prima op.

    Geschreven door sara. op
  18. Ik word 3 a 4 keer per week ’s nachts gewekt omdat mijn buren (studenten) dan thuiskomen. Ik heb al vaker vriendelijk en rustig gevraagd of de deuren zacht dichtgedaan kunnen worden omdat ik er wakker van word en mijn nachtrust er onder lijd. En daardoor mijn werk, levensplezier, vriendschappen, concentratie etc…
    Ze ontkennen het of zeggen dat ze hun best doen.
    Niets helpt. Vriendelijk vragen / uitleggen, hun wakker maken, boos worden…..Ik ga nu de wijkagent er bij halen.

    Geschreven door Tan op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief