Nachtzweten waar komt het door?

Zweten is iets dat we allemaal 24 uur per dag doen en dat is om de lichaamstemperatuur op peil te houden. De één zweet meer dan de ander maar we zweten allemaal. Maar mensen die ’s nachts badend in het zweet wakker worden ondervinden hier vaak veel last van. We noemen dit nachtzweten.

Zweten

We transpireren om onze lichaamstemperatuur, op een natuurlijke manier, op peil te houden. Over het hele lichaam bevinden zich miljoenen zweetklieren die vocht afvoeren. Deze zweetklieren worden exocriene zweetklieren genoemd. Op het moment dat de lichaamstemperatuur te hoog wordt, zorgen deze klieren voor een laagje vocht op je huid. Dit vocht verdampt en daardoor neemt de lichaamstemperatuur af. Ook als je aan het sporten bent, treden deze zweetklieren in werking.

Bij nachtzweten is er sprake van overmatig zweten tijdens het slapen en dat alles onder normale omstandigheden. Iedereen heeft wel eens last van nachtzweten. Bijvoorbeeld na een heftige avond stappen of bij erg warm weer. Echter, wanneer nachtzweten langere tijd aanhoudt en het niet duidelijk is waar het door veroorzaakt wordt, dan kan één van onderstaande oorzaken de reden zijn.

Oorzaken van nachtzweten

1. Overgang

Misschien wel de meest genoemde oorzaak van nachtzweten is de menopauze. Tijdens de overgang kunnen meestal vrouwen last hebben van nachtelijke opvliegers. Deze zorgen voor een snelle toename van de lichaamswarmte en voor de afgifte van enkele stresshormonen met een overmatige zweetproductie als gevolg.

2. Slaapapneu

Een veelvoorkomend oorzaak van nachtzweten is Slaap Apneu of Obstructief Slaap Apneu Syndroom (OSAS). Hierbij is er sprake van een geblokkeerde “ademweg” waardoor het zuurstofgehalte in het bloed daalt met een wekprikkel als gevolg. Hierbij ontstaat een versneld hartritme en door deze versnelde hartactie en de lichamelijke inspanning komt de ademhaling en zuurstofvoorziening weer op gang. Dit alles leidt wel tot een warmteproductie in de spieren en veroorzaakt nachtelijk transpireren. OSAS is slecht voor de gezondheid en kan leiden tot hart- en vaatziekten.

3.Infecties

Door allerlei infecties kan een nachtelijke koorts ontstaan en wanneer dit ernstig is, zoals bij tuberculose of bij mensen met het Hiv-virus, dan kun je overmatig nachtzweten. Ook ontstekingen door bijvoorbeeld reumatische ziekten kunnen nachtzweten veroorzaken als ook ontstekingen aan de hartklep.

4. Medicatie

Bepaalde medicijnen zoals opioïden, paracetamol en NSAID’S, antidepressiva en aciclovir kunnen nachtzweten als bijwerking hebben. En ook medicijnen tegen diabetes waarbij een te laag bloedsuiker ontstaat, kunnen nachtzweten als bijwerking hebben.

5. Kanker

Zeldzame vormen van kanker zoals de ziekte van Hodgkin, non-Hodgkin Lymfoom, carcinoïd en leukemie kunnen nachtzweten als symptoom hebben.

Wat kun je doen bij nachtzweten?

Natuurlijk is het in eerste instantie van belang om de exacte oorzaak van het nachtzweten te achterhalen. Als dat weet kun je daar wat aan doen.

Verder kun je voor je beddengoed en nachtkleding het best kiezen voor katoen en niet voor synthetische materialen. En verschoon deze regelmatig. Een goed ventilerend matras heeft ook een positief effect net als een goed ventilatie op de slaapkamer, maar vermijd sterke afkoeling. Dit heeft het tegenovergestelde effect.

Overleg met je arts, indien je medicijnen gebruikt of deze wellicht de oorzaak van het nachtzweten kunnen zijn. Vraag dan eventueel voor een aanpassing van de medicatie.

Vermijd alcohol en probeer om zo stressvrij mogelijk naar bed te gaan. Ga niet liggen piekeren, maar ga even uit bed als je erg onrustig bent.

Je kunt voedingsmiddelen eten die tryptofaan (werkt op de melatonine productie) bevatten zoals grapefruit, vijgen, dadels, banaan, yoghurt. Of voeding met veel calcium (werkt rustgevend) zoals melkproducten.

Wanneer je lange tijd last hebt van nachtzweten dan adviseren wij je om contact op te nemen met je huisarts. Samen met je huisarts kun je dan de oorzaak van je nachtelijk zweten achterhalen. Je huisarts zal namelijk ook naar allerlei andere symptomen kijken die samen met het nachtzweten de daadwerkelijke oorzaak kunnen vormen.

 

Bronnen: huidinfo.nl en slaapinfo.nl

Delen:  
27 reacties op “Nachtzweten waar komt het door?
 1. Bij warm weer wil je altijd naar buiten , fietsen wandelen maar bij een kleine inspanning begint het te zweten bij de edele delen en de omgeving daar van , heb van alles tot nu geprobeerd om het te stoppen maar niets help.
  Draag altijd in de zomer Donkere broeken.
  Mijn leeftijd is 70 jaar (M)
  Dus ik altijd weer blij dat de Herfst is begonnen.
  Graag van u een reactie en bij voorbaat Hartelijke dank.

  Geschreven door Geen Naam. op
  • Saliethee..

   Geschreven door geen naam op
 2. Tandor,
  Ik heb Odaban Vanmiddag gekocht in Haarlem en U zal van mij horen
  hoe het allemaal is gegaan.
  Met de vriendelijke Groet.
  G.N.

  Geschreven door Geen Naam op
 3. Succes !!

  Lees wel goed de gebruiksaanwijzing.
  Vaak is 1 x per week aanbrengen al voldoende…..

  Geschreven door Tandor op
 4. Tandor,
  Ik wil U op deze wijze bedanken dat U heb gereageerd op mijn oproep over het overmatig Zweten. Door U advies op te volgen om Odaban te gebruiken is een hele grote zorg van mij afgevallen. Het overmatig zweten is zeker met 100% afgenomen.
  Daarvoor nogmaals Hartelijke Dank met een welgemeende Knuffel.
  Met de Vriendelijke Groeten uit Haarlem.
  Geen Naam.

  Geschreven door Geen naam op
 5. Dat is goed om te horen….weer een probleem opgelost 😉

  Geschreven door Tandor op
 6. Hallo ik ben 56jaar en zit al 10jaar in menopauze ik zweet me te pletter
  Ik kan al 2jaar nogniet 2uren slapen op een nacht ben bij dokters geweest enja ze zeggen menopauze .ma eerlijk gezegd ben gek aan wordien ik zou zo graag nog een keertje willen slapen ik ben heel actief de ganse dag maar tervegeefs niets helpr kunt u me raad geven ?mvg laura

  Geschreven door laura op
 7. Er zijn hormoonpreparaten beschikbaar die de klachten van de menopauze kunnen verminderen. Overleg het met de huisarts.

  Geschreven door Tandor op
 8. (Tip!) Voorheen na een heftige nacht werd ik weleens badend in het zweet wakker. Sindsdien doe ik onder mijn dekbed een leeg dekbedovertrek en slaap dan onder beide, als ik het dan warm krijg in mijn slaap gooi ik (in mijn slaap) de dikke deken eraf en slaap ik verder onder het lege overtrek. Dit hielp bij mij tegen het nachtzweten.

  Geschreven door L op
 9. Ymea wordt bij ons veel voorgesteld maar persoonlijk gebruik ik manhae,ben daar heel goed mee

  Geschreven door Natalie op
 10. Ik had heel veel last van nachtzweten. Heb dit met huisarts besproken en zij dat ik mij moest prikken voor suikerziekte. Wat bleek ik had idd. suikerziekte. Nu gebruik ik insuline en medicatie voor suikerziekte en heb nooit meer last gehad van nachtzweten.

  Geschreven door Mario1966 op
 11. Dag Laura, Ik weet precies wat je bedoelt als je zegt dat je er helemaal gek van wordt als je nooit meer fatsoenlijk kan slapen. Ik heb 4 jaar hetzelfde gehad, ook de menopauze en ik werd er uiteindelijk zwaar ongelukkig van, omdat ik totaal niet meer functioneerde. Van alles op alternatief gebied heb ik uitgeprobeerd, Sommige middelen hielpen wel even, maar nooit op de langere termijn. Op een gegeven moment ben ik aan de Femoston 1/10 (dit is een hormoonpreparaat speciaal voor de overgang)en ik heb nooit meer ergens last van gehad

  Geschreven door Marjan op
 12. Ik heb er drie jaar last van gehad en overgang leek het niet. Naar het ziekenhuis geweest en daar kon de internist niets vinden. Ik ben sindsdien gescheiden en het zweten werd daarna iets erger maar nu een 6 maanden later ben ik er ineens vanaf. Het was dus pure stress.

  Geschreven door van Zutphen op
 13. Ik zweet al van kinds af aan heel hard avonds en naar het schijnt voel ik enorm warm aan mijn jongste zoon heeft juist hetzelfde als die juist een uur slaapt ga ik voelen en zijn pjyama blouse is kletsnat ik doe die dan uit en doe hem een andere aan , ik weet niet of het met anders te maken heeft want ik heb spataders en heb al flibit gehad en aan mijn een been lymfeoedeem in lichte vorm , tegen de avond als ik ga slapen en mijn jongste ook hebben we meestal eerst koud en daarna met het slapen krijgen we warm heeft dit alles met iets of elkaar te maken ?

  Geschreven door Anoniem op
 14. Ik ben spontaan ’s nachts de laatste week gaan zweten. Ben al weken zo niet maanden doodmoe, maar echt intens en gebruik verder geen medicatie behalve voor mijn M.Crohn waar ik al 25 jaar aan leid. Iemand een idee? Kortademigheid is ook al een week of 3-4 m.n in de nacht aanwezig. Ik voel mij met de dag ellendiger en nu moet ik door het zweten erbij ook nog eens 1-2 x mijn bed verschonen. Overgang is het niet. Iemand een idee? Dank!

  Geschreven door Ik op
  • Klinkt als een tuberculose, even langs de huisarts gaan. Het kan ook een longontsteking zijn.

   Geschreven door Anoniem op
 15. Ik heb vaak – vooral als het koud is! – dat ik heel warm word van binnenuit. Het is een aangenaam gevoel, daarom noem ik het geen koorts. Ik noem dat “het gloei”. Ook overdag heb ik dat wel. Ik heb wel meegemaakt dat het steendik vroor en ik het in een alleen een overhemd heerlijk warm kreeg. Maar uiterst zelden. Misschien net zoiets: ik heb ook meegemaakt dat ik mijn linkerscheenbeen knalhard stootte en geen pijn kreeg, maar een bijna orgastisch gevoel dat pas na twee dagen helemaal weg was.

  Geschreven door Harrebar op
  • O ja, ik ben een man van zeventig en heb dat gedoe met kou al mijn hele leven. En als het warm is, zit ik soms te rillen van de kou in een dikke trui!

   Misschien geen hond die dit allemaal gelooft!

   Geschreven door Harrebar op
   • Ben na lezing van een stukje elders tot de conclusie gekomen dat een vorm van overcompensatie zou kunnen zijn. Verder allemaal niet belangrijk.

    Geschreven door Harrebar op
 16. Beste Harrebar, je vind de problemen van anderen allemaal niet belangrijk ? Fantastisch mens ben je dan toch he ?

  Geschreven door HJ op
 17. Al een tijdje moe, kortademig bij traplopen en hartkloppingen. Afgelopen 5 nachten moet moest vaak van kleren wisselen omdat het zeer nat is. Ben 33, iemand een idee ?

  Geschreven door Robert op
 18. Sinds ik gestopt ben (3weken) met overmatig gebruik van cannabis ben ik spontaan overdag meer beginnen zweten aan handpalmen voeten en oksels, bij sollicitaties is dit dan ook zeer extreem , en snachts voor ik in bed kruip krijg ik het koud en dan weer beginnen zweten en koud blijven , iemand een idee hoe dit komt. Of hoe te verhelpen? 21,man

  Geschreven door Rk op
  • Beste RK geen zorgen je bent gewoon aan het afkicken. Het helpt als je wat meer (fruit) suikers tot je neemt en voldoende blijft drinken. Succes 😉

   Geschreven door Gewoon op
   • En nu

    Geschreven door Anoniem op
 19. Ik heb sinds een dag of 4 dat ik gewoon wakker wordt omdat ik te veel transpireer in de nacht.
  Nu ben ik sinds 3 dagen ook aan het menstrueren. Kan het zijn dat dit samenhangt? Of moet ik mij druk gaan maken en richting de huisarts?

  Geschreven door Sha op
 20. Ik heb al een jaar of twee last van heftig transpireren vooral in de nacht. Ik kan wel 2 a 3 keer per nacht een schone pyjama aan doen en me bed verschonen. Ik ben ook in een halfjaar tijd behoorlijk wat gewichtsverlies gehad ongeveer 15 kilo afgevallen. En ik blijf maar moe. Verschillende bloedonderzoeken gehad naar een internist geweest. Ze kunnen niks vinden. Dan geven ze de naam SOLK dat houd in dat ze geen oorzaak kunnen vinden voor de klachten. Morgen gaan we nog een keer bloedonderzoek testen op cortisol waarde en tca dat heeft te maken met bijnieren. Ik hoop dat ze daar wel wat vinden. Want ik wordt gek van de klachten.

  Geschreven door Grissom op
  • En iets gevonden ondertussen ?

   Geschreven door Cam op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief