Hebben 50-plussers extra vitamines nodig?

Hebben 50-plussers extra vitamines nodig?

Ons lichaam heeft vitamines en mineralen nodig om goed te functioneren. Wie voldoende gevarieerd eet, krijgt meer dan genoeg vitamines en mineralen binnen. Echter, als we ouder worden verandert de behoefte aan vitamines en mineralen. Welke vitamines en mineralen heeft een 50-plusser extra nodig?

Vitamines en mineralen

Vitamines en mineralen zijn onmisbare voedingsstoffen die een rol spelen bij de groei, het herstel en het goed functioneren van ons lichaam. Daarnaast zijn ze nodig voor het in stand houden van een goede gezondheid, en kunnen ze helpen om bepaalde ziektes te voorkomen. Denk hierbij aan vitamine D en calcium met betrekking tot botontkalking (osteoporose), en vitamine A in verband met nachtblindheid. Vitamines en mineralen zitten volop in onze voeding. Echter, wanneer we ouder worden, verandert ons lichaam en dat betekent dat het soms nodig is om iets extra’s te nemen.

Welke vitamines en mineralen?

In de regel geldt dat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine D en vitamine B12, voor 50-plussers hoger ligt dan wat je uit gezond eten kunt halen. Ook is het vaak verstandig om extra calcium, in de vorm van een supplement, in te nemen. Net als dat vrouwen in de overgang gebaat kunnen zijn bij wat extra magnesium.

Van andere vitamines en mineralen zoals: vitamine B6, B11, C en K, ijzer, chroom of selenium is (nog), niet bewezen dat de behoefte met het ouder worden stijgt. Maar ook niet dat we via onze voeding te weinig van deze vitamines of mineralen zouden opnemen.

Het dagelijks slikken van medicijnen, heeft soms invloed op de opname van vitamines. Zo is gebleken dat door het langdurig slikken van sommige bloeddrukverlagers, er een vitamine- of mineralentekort kan ontstaan. Maar een behandelende arts zal hier op letten en indien nodig, een supplement voorschrijven. Daarnaast moet je er zeker van zijn dat je een tekort hebt, wanneer je vitamine- of mineralensupplementen gaat slikken. Een te hoge inname van vitamine A, D, E, C, B6 en foliumzuur via supplementen, kan namelijk vervelende bijeffecten veroorzaken. Ook van een aantal mineralen en spoorelementen is vastgesteld dat te lang, te veel schadelijk kan zijn. Dat geldt onder meer voor calcium, ijzer, zink, koper, selenium, mangaan, molybdeen en magnesium.

Vitamine B12

De Gezondheidsraad heeft de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B12 voor volwassenen, vastgesteld op 2,8 microgram per dag. Vlees, melkproducten, ei en vis bevatten veel vitamine B12. Echter, uit onderzoek is gebleken dat een kwart van de ouderen in Nederland een tekort heeft aan vitamine B12. Dat tekort ontstaat niet omdat iemand die boven de 50 jaar is meer vitamine B12 nodig heeft, maar omdat de opname uit de voeding van vitamine B12 in de darmen vaak minder efficiënt verloopt. Zo’n tekort kan op termijn bloedarmoede en een verminderde opname van foliumzuur tot gevolg hebben. Vitamine B12 is mogelijk ook belangrijk voor ons geheugen en denkvermogen.

Je huisarts kan laten onderzoeken, of er sprake is van een tekort en of supplementen nodig zijn. Vitamine B12 uit supplementen wordt vaak wel goed opgenomen in de darm.

Vitamine D

Vitamine D zorgt samen met calcium voor sterke botten. Mogelijk bestaat er ook een verband tussen een vitamine D-tekort en depressie, en er zou ook een direct effect op de spierkracht zijn, waardoor het valrisico toeneemt. Tevens is er sterk bewijs dat vitamine D een rol speelt in het immuunsysteem, en laten meerdere studies verbanden zien tussen een lagere vitamine D-niveau en cognitieve achteruitgang.

Vitamine D wordt in de huid aangemaakt onder invloed van zonlicht. Uit onderzoek blijkt dat de huid van oudere mensen, steeds minder vitamine D aanmaakt. Bij mensen die ouder zijn dan 65 jaar, is het vermogen om vitamine D aan te maken maar 1/4 tot 1/3 van dat bij mensen in de leeftijdscategorie 20 tot 30 jaar.

Voor iedereen geldt een dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van 10 microgram vitamine D. Voor 50-plussers en vrouwen na de menopauze wordt 15 microgram aanbevolen. Voor 70-plussers is de aanbevolen hoeveelheid 20 microgram per dag. Let er wel op dat je niet meer dan 20 microgram per dag inneemt. Een langdurige overdosis van vitamine D kan namelijk risico’s met zich mee kan brengen. Zo verhoogt het onder andere de kans op hart- en vaatziekten en aderverkalking.

Mineralen

Mineralen zijn net als vitamines onmisbaar voor een goede gezondheid. Ons lichaam kan zelf geen mineralen aanmaken, dus moeten we deze via onze voeding binnen krijgen. Ouderen moeten letten op dat ze voldoende calcium en ijzer binnenkrijgen. Daarnaast is het advies om voorzichtig te zijn met het gebruik van zout.

 • Calcium
  Calcium is een mineraal dat nodig is voor de opbouw en het onderhoud van de botten en het gebit. Calcium helpt tegen botontkalking op latere leeftijd en is nodig voor een goede werking van de zenuwen, spieren, de bloedstolling en het transport van andere mineralen in het lichaam. Calcium komt vooral voor in melk, kaas, groente, noten en peulvruchten. Een volwassene heeft per dag nodig 1000mg calcium nodig. Bij het ouder worden, blijkt dat calcium minder goed wordt opgenomen in het bloed waardoor de botten langzaam ontkalken.
 • IJzer
  IJzer is een belangrijke voedingsstof voor het menselijke lichaam. Het is belangrijk voor de vorming van hemoglobine, dat weer nodig is voor het zuurstoftransport in het bloed en de stofwisseling. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor mannen boven de 50 jaar is 9 mg per dag en 8 mg per dag voor vrouwen. De inname van ijzer wordt onveilig geacht vanaf 50-75 mg per dag. Vrouwen hebben na de menopauze minder ijzer nodig dan daarvoor. Maar aangezien ouderen over het algemeen kleinere hoeveelheden eten, en soms ook met minder voedingswaarde, kan er een tekort optreden. Het is erg belangrijk om eerst via een bloedtest vast te stellen of er sprake is van een ijzertekort, voordat iemand supplementen gaat gebruiken. Pas ook op voor multivitamines die soms ijzer bevatten.

 

Bronnen: vitamine-info.nl, vakbladthuiszorg.nl en nemokennislink.nl

Delen:  
23 reacties op “Hebben 50-plussers extra vitamines nodig?
 1. Door de hoeveelheid informatie en de voor- en nadelen van vitamine-gebruik, is het bijna niet te doen om zelf een afgewogen beslissing te kunnen nemen. Ook in een gesprek met de huisarts lijkt me dat onvoldoende, omdat er nader onderzoek naar waarden in je lichaam moeten worden gedaan. Ik eet voldoende gevarieerd, niet teveel, weinig vet en veel beweging. Als 83 jarige wil ik zo nog een hele tijd doorgaan. Bv. om aan mijn 5e tocht naar Santiago de Compostela te beginjnen. Ik zweer bij voldoende beweging, waarbij naar mijn stellige overtuiging niets tegen een forse wandeling op kan, zonder hierbij te lang over mijn grenzen te gaan.

  Geschreven door Jules op
 2. Vitamine D, maar welke? Vitamine D3 gebruik Ik al jaren en 2x per dag 10.000 units, en vowel mij er prima bij!

  Geschreven door M.C. van der Weele op
  • Vitamine D3 dus

   Geschreven door Tandor op
  • Van solgar en dan moet je de k2er bij nemen,dan neemt t lichaam vita.d3 beter op . Solgar is de Porsche onder de vitaminen. Ik gebruik het plm. Een jaar fantastisch.
   Succes. Gr ans

   Geschreven door Ans op
 3. Beste mensen doe gewoon eet gezond beweeg normaal en er is niets aan de hand.

  Geschreven door Anoniem op
  • Vitamines zijn uiteraard belangrijk, ook voor ouderen. Dus de kop is een retorische vraag. Helaas weet 90% van de artsen weinig af van Vitamine suppletie. Er wordt daardoor ook dan hierboven misleidend advies gegeven door dokter DE Corte die Vitamine D “giftig” noemt. Maar je zegt bij water toch ook niet dat het giftig is? Wanneer je teveel water drinkt is het ook giftig. Vitamine D is helemaal niet giftig in de maximale dagelijkse hoeveelheid van 75 mcg. Dus mensen laat u zich niet gek maken door dit soort misleidende indianen verhalen van zogenaamde experts

   Geschreven door Vitamineman op
   • Beste mensen,
    Ik heb het geluk dat ik een stuk land heb op de Filipijnen.
    Ik heb op dit land 50 Moringa bomen staan en door de originele inwoners ( soort bosjes mensen) ik bedoel dit niet negatief, dit zijn hele lieve aardige mensen, maar wel de originele Filipijn.
    Al 5000 jaar word deze boom en zijn blaadjes gebruikt.
    Kijken jullie eens op internet bij Moringa.
    Ik gebruik dit nu enkele maanden, 1e mijn glucose spiegel is weer normaal,
    2e mijn chronische gewrichtsontstekingen zijn weg
    3e ik had bij bevolkingsonderzoek (darmen) een
    Kwaadaardige poliep, alles is weer normaal.
    4e ik had vervelende naweeën van een galblaas
    die zijn nu verdwenen
    5e mijn energie is hoog, ik ben 70 jaar maar ik doe niet onder voor een 40 jarige.
    In Nederland probeer men deze boom te kweken, maar de werking is stukke minder dan de bomen hier in de natuur.
    Ik zou graag iedereen gratis willen uitnodigen om hier te komen, maar dat is niet mogelijk.
    Men moet dagelijks de blaadjes of ( beter ) de poeder een maand gebruiken, dan ziet men het resultaat.
    Dit product wordt ook door de farmaceutische industrie geboycot ( verminderde inkomsten).
    Iedereen is van harte welkom om te reageren of vragen te stellen.
    Vriendelijke groet,
    Antoon Sandifort.

 4. Heb een donker huidskleur moet ik ook vit D en hoeveel

  Geschreven door Taty op
  • Tussen 50 – 70 jaar is 10 microgram voldoende
   Boven 70 jaar 25 microgram

   Geschreven door Tandor op
  • ik neem vitamine K2 puls D3 ook Echnaforce 79 jaar

   Geschreven door Anoniem op
 5. Als ik naar de huisarts met deze vraag ga dan zal hij wel een bloedonderzoek voorstellen. Zal weer een leuke eigen bijdrage kosten. Ik heb daarom een leuk voorstel wat jullie kunnen overleggen met de fabrikanten van deze middelen. De fabrikanten nemen de kosten op zich van een bloedonderzoek uitgevoerd door een neutraal lab. Tenslotte verdienen zij miljoenen aan dit soort supplementen

  Geschreven door Wim op
 6. Geen raar idee

  Geschreven door Anoniem op
 7. vitamine K 2 plus D 3 OOK Echinaforce ben 79 en voel er me goed bij !

  Geschreven door finje 30 april 2017 om 20.14 op
 8. als je calcium slikt moet je er magnesium en vit.D slikken anders wordt het niet goed opgenomen.
  Welke verhoudingen moet je dan slikken, ik ben 60+?

  Geschreven door Hatty op
  • Van solgar en dan moet je de k2er bij nemen,dan neemt t lichaam vita.d3 beter op . Solgar is de Porsche onder de vitaminen. Ik gebruik het plm. Een jaar fantastisch.
   Succes. Gr ans.klopt helemaal.

   Geschreven door Ans op
  • Klopt helemaal

   Geschreven door Ans op
  • Klopt helemaal

   Geschreven door JAns op
 9. Neem altijd contact op met huisarts voor je vitaminen gaat slikken. Is maar een tip.

  Geschreven door Marla op
 10. Mijn man en ik slikken iedere dag supplementen. 1 visolie 1000mgr, 1 vit.D3 25 mgr.,1 vit.C 1000 mgr. en 1 magnesium. Wij voelen ons er prima bij. Had veel last van de spieren vooral rugpijn. Heb hier geen last meer van dankzij deze combi.

  Geschreven door Bea op
 11. Beste, ik slik vitamine’s van Dr Lenkei en het bevalt prima, zijn er nog mensen die dit ook doen. Gr

  Geschreven door Bernhard op
 12. Ik slik al jaren extra vitaminen Leefit, het merk van alle apotheken, ik slik Multi 60+.
  Voel mij er prima bij.

  Geschreven door william van scheijndel op
 13. Ik heb een vraag die ik graag beantwoord wil hebben.
  ik ben een 40 jarige man en heb er een lange tijd een hele ongezonde levensstijl op nagehouden..
  Naast sigaretten rookte ik ook nog eens dagelijks veel canabis weg.
  hierdoor at en dronk ik jarenlang dagelijks erg weinig tot niet.

  Sinds 3 weken ben ik gestopt met roken en blowen met als doel om gezonder te gaan leven.
  Mijn vraag luidt als volgt, vandaag heb ik Centrum Men 50+ voedingssuplementen vitaminepillen. Mag een 40 jarige man die jarenlang erg ongezond heeft geleefd deze pillen ook slikken of kan ik hierdoor bijwerkingen krijgen?

  Geschreven door karim pipie op
 14. Ik ga voor de Moringa.

  Groet,

  Janine

  Geschreven door Anoniem op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief